Vahingonkorvaus, esinevahinko, 25.7.2023 päiväkoti Verkkosaari

HEL 2023-012295
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 86
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Vahingonkorvausvaatimus kadonneesta repusta

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti hylätä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen lapsen kadonneesta repusta.

Päätöksen perustelut

Hakija (huoltaja) on esittänyt 27.9.2023 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvaushakemuksessa 240 euron suuruisen korvausvaatimuksen lapsensa kadonneesta repusta 25.7.2023. Hakija oli vienyt lapsensa kesän ajan väliaikaishoitoon normaaliin tapaan aamulla klo 8.45. Lapsen tavarat oli pakattu päiväkotireppuun kuten aiemminkin ja reppu oli laitettu lapselle osoitettuun naulakkopaikkaan roikkumaan. Kun lasta oli haettu samana päivänä klo 16.45, ei reppua ollut enää naulakossa eikä sitä etsimisestä huolimatta löytynyt. Päiväkodin henkilöstö oli etsinyt reppua 28.7.2023, mutta sitä ei ollut löytynyt. Repun mukana katosivat merkkihuppari, vaihtohousut, alusvaatteita, käyttämättömät päiväkotitossut, uusi juomapullo, aurinkovoide, avaimenperiä noin 10 kpl ja lasten aurinkolasit. Ilmoitetun mukaan reppu oli hankittu elokuussa 2022 hankintahintaan 60 euroa, aurinkolasit ja vaatteet toukokuussa 2023 hankintahintaan 200 euroa ja muu irtain heinäkuussa 2023 hankintahintaan 70 euroa. Hakija on tehnyt rikosilmoituksen.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä on saatu asiassa selvitys. Esihenkilöltä ja työntekijältä (kesäajasta vastanneet) saadun tiedon mukaan kyseisen ajankohdan päivänkulku on ollut tavanomainen, eikä mitään poikkeavaa päivän aikana ole tapahtunut. Repun ajateltiin löytyvän seuraavana päivänä ja sitä oli etsitty useampina päivinä tuloksetta. Kyseisessä päiväkodissa ovet ovat lukossa jatkuvasti. Ovikoodilla pääsee kulkemaan ovista klo 07-10.30 ja klo 14-17 välisenä aikana. Ovikoodi on huoltajien sekä työntekijöiden tiedossa.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Saman lain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman pykälän 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä.

Saadun selvityksen perusteella ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Selvityn perusteella ei ole ilmennyt, että päiväkodissa olisi toimittu yleisten huolellisuuskäytänteiden vastaisesti tai toiminnan järjestämisessä olisi ollut normaaleista olosuhteista poikkeavaa, mikä olisi edesauttanut tai johtanut korvattavaksi vaaditun vahingon syntymiseen. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole vahingonkorvauslain nojalla korvausvelvollinen. Toimiala on huoltajille suunnatuilla varhaiskasvatuksen sähköisillä sivuilla todennut, että lähtökohtana on, ettei kaupunki vastaa mahdollisista omaisuuden katoamisesta tai vahingoittumisesta. Helsingin kaupunki ei vastaa kolmannen henkilön moitittavasta menettelystä aiheutuneista vahingoista.

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö