Tutkimuslupa, Työn voimavarat, systeeminen toimintatapa ja työhyvinvointi lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä

HEL 2023-012862
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 133
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Työtä tukevat voimavarat, systeeminen toimintatapa ja työhyvinvointi sosiaalityöntekijöiden kokemana”

Lastensuojelun johtaja

Päätös

Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Työtä tukevat voimavarat, systeeminen toimintatapa ja työhyvinvointi sosiaalityöntekijöiden kokemana” (pro gradu). Yhteyshenkilöinä ovat lastensuojelun sosiaalityön päälliköt ********** Tutkimuslupa on voimassa 30.06.2024 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen aiheena ovat sosiaalityöntekijöiden kokemukset työkuormituksesta ja työn imusta systeemisen toimintatavan kontekstissa lastensuojelussa ja lapsiperhepalveluissa. Tarkoituksena on selvittää, miten systeemisen toimintatavan toimeenpanon onnistuminen on yhteydessä sosiaalityöntekijöiden kokemaan työhyvinvointiin ja työn imuun lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä.

Tutkimuskysymykset ovat: 1) Miten systeemisen toimintatavan toimeenpanon onnistuminen on yhteydessä koettuihin työn eri voimavaroihin? 2) Millainen yhteys työn eri voimavaroilla ja systeemisen toimeenpanon onnistumisella on työntekijöiden työkuormitukseen ja työn imuun?

Tutkimuksen aineisto kerätään Webropol-verkkokyselylomakkeella, joka lähetetään yhteyshenkilöiden kautta lastensuojelussa ja perhesosiaalityössä toimiville sosiaalityöntekijöille. Aikaa kyselyyn vastaamiseen kuluu arviolta 10–15 minuuttia. Kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista ja siihen vastataan anonyymisti.

Aineisto analysoidaan tilastollisin menetelmin, avoimet vastaukset luokitellaan sisällönanalyysin keinoin. Tuloksia käsitellään niin, ettei yksittäisiä vastaajia kykene tunnistamaan. Aineisto säilytetään tietoturvallisesti tietosuojaselosteen mukaisesti ja hävitetään tutkimuksen valmistuttua.

Lastensuojelun sosiaalityön päälliköt lapsiperheiden palvelutarpeen arvioinnista ja tuesta sekä sijoituksen sosiaalityöstä ovat puoltaneet tutkimuslupaa (30.10.2023).

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 4.10.2023 § 201 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää lastensuojelun johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Lisätietojen antaja

Minttu Markkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 40196

minttu.markkanen@hel.fi

Päättäjä

Saila Nummikoski
lastensuojelun johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Tutkimuslupahakemus 10.10.2023, liite, tietosuojaseloste
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.