Tutkimuslupa, Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajien kokemukset nuoren mielenterveyden edistämisestä

HEL 2023-014423
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 62

Tutkimuslupa tutkimukseen "Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajien kokemukset nuoren mielenterveyden edistämisestä"

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja

Päätös

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle "Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajien kokemukset nuoren mielenterveyden edistämisestä" (pro gradu -tutkielma). Tutkimuksen yhteyshenkilö on vs. osastonhoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2024 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa terveydenhoitajien kokemuksista, jotka liittyvät masennusoireilevan nuoren kohtaamiseen ja mielenterveyden edistämiseen. Tutkimuskysymyksinä ovat: (1) Millaisia kokemuksia terveydenhoitajilla on nuorten mielenterveyden edistämisestä opiskeluterveydenhuollossa? ja (2) Millaiseksi terveydenhoitajat kokevat IPC-koulutuksen merkityksen masennusoireisen nuoren kohtaamisessa ja tukemisessa?

Tutkimusaineisto kerätään haastattelemalla on noin 15 opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajaa, jotka ovat suorittaneet IPC-menetelmäkoulutuksen. IPC eli interpersoonallinen ohjaus on nuorten masennuksen hoitoon kehitetty interventio. Vapaaehtoiset haastateltavat rekrytoidaan opiskeluterveydenhuollon esihenkilöiden toimesta eri puolilla Helsinkiä toimivista oppilaitoksista. Kerätty aineisto analysoidaan sisällönanalyysilla.

Tutkittavien henkilötietoja käsitellään tutkimustiedotteessa ja tietosuojaselosteessa kuvatulla tavalla. Tutkimusaineiston rekisterinpitäjä on Oulun yliopisto. Haastateltava antaa kirjallisen suostumuksensa siihen, että aineisto voidaan anonymisoida ja arkistoida Tietoarkistoon tieteellistä opetuskäyttöä varten. Tutkimusryhmän hallussa oleva aineisto hävitetään opinnäytetyön valmistumisen jälkeen.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 4.10.2023 § 201 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja palvelujensa

Lisätietojen antaja

Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444

anne-maria.kuvaja@hel.fi

Päättäjä

Leena Luhtasela
nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.