Hankinta, Vuokralla omaksi -mallin asuntotuotannon käyttöönotto, kaupunginkanslia

HEL 2023-014640
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 104

Hankinta, Vuokralla omaksi -mallin asuntotuotannon käyttöönotosta Helsingin kaupungilla

Rahoitusjohtaja

Päätös

Vs. rahoitusjohtaja päätti hyväksyä Pelarcon Oy:n (3141186-5) tarjouksen koskien selvitystä Vuokralla omaksi -mallin asuntotuotannon käyttöönotosta Helsingin kaupungilla.

Hankintasopimus sopijapuolten välillä syntyy vasta myöhemmin erikseen allekirjoitettavalla sopimuksella.

Hankinnan arvonlisäveroton arvo on 33 000 euroa. Hankinta maksetaan kaupunginkanslian Asuminen -yksikön sekä Konserniohjaus -yksikön määrärahoista (kustannuspaikka 18521000/Asuminen, /1859100 Konserniohjaus ). Asuminen -yksikön osuus kuluista on
23 000 euroa ja Konserniohjauksen 10 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Hankinta kilpailutettiin kevennetysti hankintalain kynnysarvon alittavana pienhankintana.

Kilpailutus perustuu Helsingin kaupunginkanslian 25.10.2023 päivättyyn tarjouspyyntöön. Tarjouspyyntö lähetettiin 25.10.2023 sähköpostitse kolmelle tarjoajalle: Pelarcon Oy, MDI Public Oy ja Demos Helsinki.

Määräaika tarjousten jättämiselle päättyi 6.11.2023. Määräaikaan mennessä saapui kaksi tarjousta: MDI Public Oy (osa FCG Finnish Consulting Group Oy:ta) ja Pelarcon Oy.

Tarjousten valintaperusteena oli kokonaistaloudellinen edullisuus. Kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailuperusteena käytettiin hintaa (20%) ja laatua (80%). Vertailussa tarjoajat saivat seuraavat pisteet.

Hinta

Hinnaltaan halvin tarjous oli MDI Publicilla.

Hintavertailu

MDI 29 250 €
Pelarcon 33 000 €

Laatu

a) Toteuttamissuunnitelman konkreettisuus, resursointi ja organisointi sekä vastaavuus asetettuihin tavoitteisiin.

MDI:n toteuttamissuunnitelmassa oli hyvin kuvattu tarjouspyynnössä esitetyt tarpeet. Toteuttamissuunnitelma jää kuitenkin yleiselle tasolle, eikä siitä ilmene tekijöiden oma syvempi ymmärrys aiheesta, eikä se miten halutut tulokset saavutetaan. Mallin lainsäädännöllisten ja taloudellisten reunaehtojen selvittäminen työpajojen avulla ei vaikuta tarkoituksenmukaiselta, koska näiden asioiden selvittämistä toivotaan nimenomaisesti tarjoajien työpanosta ja osaamista. Relevantteja benchmark-kohteita on tunnistettu, mutta ei yhtä kattavasti kuin Pelarconilla.

Pelarconin toteuttamissuunnitelma on yksityiskohtainen ja sen eri vaiheet ja tuotoksen on selkeästi kuvattu. Osoittaa, että tarjoajalla on hyvä ymmärrys aiheesta, sillä tarjoaja esittää omia huomioita aiheeseen ja suunnitelmaan. Muut relevantit kotimaiset mallit sekä eri näkökulmat ja riskit, jotka mallista on selvitettävä sen käyttöönottoa varten, on hyvin tunnistettu. Pieni tekijäjoukko, joka voidaan nähdä riskitekijäksi.

b) Hankkeeseen osoitettujen henkilöstöresurssien osaaminen ja kokemus

MDI:n työryhmällä ei ole suoraa kokemusta vastaavien mallien tai käytännön kokemusta asumisen ja rakentamisen kehittämisestä. Työryhmässä on lainsäädännöllistä osaamista kiinteistöoikeuden saralta, mutta ei ainakaan mainittua kokemusta ARA-lainsäädännöstä. Paljon kokemusta julkishallinnon selvitystyöstä asumisen aihepiirin osalta.

Pelarconin referensseinä on runsaasti vastaavaa työtä erilaisista konkreettisista asumisen konseptien ja rakentamishankkeiden kehittämisistä myös asukaslähtöisissä hankkeissa ja yhteistyössä kuntaomisteisten organisaatioiden kanssa. Lisäksi Pelarconilla on osoitettua ARA- ym. relevantin lainsäädännön tuntemusta.

Kaikki tarjoajat täyttivät soveltuvuusvaatimukset.

Vertailu osoittaa, että kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen on tehnyt Pelarcon Oy.

Lisätietojen antaja

Hanna Dhalmann, asunto-ohjelmapäällikkö, puhelin:

hanna.dhalmann@hel.fi

Päättäjä

Pia Ojavuo
rahoitusjohtaja