Puistosuunnitelma, Huopalahdenportin alue, Ruskeasuo, nro VIO 6177/1

HEL 2023-014997
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 35

Kurjenmiekanpuisto, puistosuunnitelma, Ruskeasuo, Haaga

Maankäyttöjohtaja

Päätös

Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Kurjenmiekanpuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6177/1.

Päätöksen perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Kurjenmiekanpuisto sijaitsee Ruskeasuon (16.) ja Haagan (29.) kaupunginosassa. Kurjenmiekanpuisto on esitetty piirustuksessa nro VIO 6177/1.

Puistosuunnitelma on asemakaavan mukainen nro 12591 mukainen. Alue on kaavassa puisto VP merkinnällä. Kaavan puistossa on tilavarauksia maanalaisille johdoille ja yleiselle jalankululle ja pyöräilylle varatut osat, joista toisessa on myös huoltoajo sallittu.

Kurjenmiekanpuisto sijaitsee uuden Huopalahdenportin asuinalueen koilliskulmassa, porttina kaupunkiin tultaessa. Puisto rajautuu pohjoisesta ja idästä Vihdintiehen ja Mannerheimintiehen sijaiten risteysalueen vieressä. Lounaiskulmasta puisto liittyy Kurjenmiekankujaan, joka on jalankulun, pyöräilyn ja huoltoliikenteen yhteys.

Luoteiskulmassa puistoalue jatkuu Haaganpuronlehtona. Etelästä ja lännestä puistoa rajaavat alueelle rakentuvat uudet korkeat asuinkerrostalot. Nykyään alue on metsän reunaa ja nurmialuetta.

Puiston pinta-ala on 1210 m².

Kurjenmiekanpuiston pääasialliset käyttäjät ovat alueen asukkaat ja liiketilojen työntekijät ja asiakkaat. Puisto on aukiomainen puistoalue, joka toimii uuden asuinalueen porttina.

Kurjenmiekanpuiston puistosuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan toimeksiannosta, osana Huopalahdenportin alueen rakentamista. Huopalahdenportin puistot ja kadut on suunniteltu yhtenä kokonaisuutena.

Suunnittelun tavoitteena on tehdä puistosta portti alueelle ja viihtyisä kulkuyhteys alueelle.

Puistosuunnitelmalla mahdollistetaan asemakaavan nro 12591 mukaisen puiston rakentamisen ja asemakaavan toteutumisen kaavan tavoitteiden mukaisesti.

Nyt hyväksyttävän Kurjenmiekanpuiston puistosuunnitelman kanssa samaan aikaan on suunniteltu ja vuorovaikutettu Haaganpuronlehdon ja Perttelinpuiston puistosuunnitelmat, jotka päätetään erikseen kaupunkiympäristölautakunnan toimesta.

Lisäksi samaan aluekokonaisuuteen kuuluvat Mannerheimintien, Kaarinakadun ja Kytösuontien katusuunnitelmat tuodaan samassa aikataulussa kaupunkiympäristölautakunnan päätettäväksi sekä Kaarinantorin, Halikonkujan ja Kurjenmiekankujan katusuunnitelmat maankäyttöjohtajan päätettäväksi.

Suunnitelma

Puiston keskiosan kumpumaiseksi muotoiltava istutusalue muodostaa vihreän portin alueelle. Puiston kulkuyhteyksien sijoittelussa on otettu huomioon ympäröivän alueen liikenne. Pinta-altaan pienen puiston pääasiallinen käyttötarkoitus on läpikulku.

Puistokäytävät toteutetaan asfaltilla ja tummanharmaalla nupukivellä. Istutusalueen reunaa kehystää harmaa noppakivikaistale. Pinnoitteet on sovitettu viereisten katualueiden kiveyksiin.

Kumpareeksi muotoilulle istutusalueelle istutetaan kookkaita lehti- ja havupuita. Puiden aluskasvillisuus on monipuolista perenna- ja pensaskasvillisuutta.

Puiston alueella kasvaa tällä hetkellä muutama vaahtera. Koska sekä puiston viereisten alueiden että puiston maanpinnan korkeudet muuttuvat, ei nykyistä puustoa pystytä säilyttämään.

Kurjenmiekanpuistoon asennetaan valonheitinmastot.

Kurjenmiekanpuiston kulkureittien tasaus on sovitettu liittyvien kulkureittien tasauksiin.

Kurjenmiekankujan suunnitteluratkaisut täyttävät esteettömyydelle asetetun perustason.

Huopalahdenportin katu- ja puistosuunnitelmissa noudatetaan kaupunginhallituksen päättämää (940 §, 13.12.2021) taiteen prosenttiperiaatetta, jossa taideteoksen kustannus sisältyy katu- ja puistoinvestointeihin ja sen suuruus voi olla enintään yksi prosentti rakennuskustannuksista. Taideteoksen suunnittelua ei ole vielä aloitettu, eikä teosta siten esitetä puistosuunnitelmissa. Taideteos esitetään rakennussuunnitelmissa ja sille haetaan tarvittavat luvat.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro VIO 6177 (liite 1).

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 12591
mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Kiveyksissä hyödynnetään kierrätyskiviä saatavuuden mukaan. Kasvillisuutta suunniteltaessa on huomioitu lajiston monipuolistaminen sekä pölyttäjät ja linnut. Puiston pintavedet ohjataan hidastaviin painanteisiin, ennen kun ne päätyvät hulevesijärjestelmään. Puistoon istutetaan 6 uutta puuta.

Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus

Puistosuunnittelu on toteutettu ”Yhteinen kunnallistekninen työmaa” sopimuksen (7.3.2017) mukaisesti yhteistyössä sopimuksen osapuolten kanssa. Sopimuksen osapuolia ovat Helsingin kaupunki, Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY), Helen Oy, Helen Sähköverkko Oy, Elisa Oyj, DNA Oyj, Telia Finland Oyj, Auris Kaa-unjakelu Oy, Cinia Cloud Oy.

Sopimuksen mukaisesti kukin sopimuksen allekirjoittanut osapuoli sitoutuu suunnittelun aikana määrittelemään omat johtotarpeensa kohteessa ja tekemään omaa suunnittelua samanaikaisesti hankkeen etenemisen kanssa. Suunnittelun tavoitteena on aikaansaada rakennushankekohtaiset yhteiset ristiriidattomat suunnitelma-asiakirjat ja selostukset.

Puistosuunnitelmaluonnos on ollut esillä kaupunkiympäristön Sörnäistenkadun asiakaspalvelupiste Tellingissä ja Helsingin kaupungin internetsivuilla 20.10.−2.11.2021 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä Ruskeasuo-seuralle, Pikku Huopalahtiseuralle, Puoli Kaupunkia -lehteen sekä Munkin Seutu -lehteen.

Puistosuunnitelmaehdotus on ollut nähtävillä 19.1.– 1.2.2022 välisen ajan. Suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltioille sekä muille osallisille on ilmoitettu yleistiedoksiantona. Lisäksi asiasta on ilmoitettu kaupungin verkkosivuilla.

Tästä puistosta ei saatu mielipiteitä vuorovaikutuksen aikana. Huopalahdenportin suunnittelukokonaisuuden vuorovaikutus on esitetty liitteessä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Kurjenmiekanpuiston rakentamiskustannusten muodostuminen (kustannukset eivät sisällä työmaa- ja tilaajatehtäviä):

Kurjenmiekanpuiston rakentamisen kustannukset ovat noin 330 000 euroa eli noin 270 euroa/m² (alv. 0 %). Taideteoksen kustannus on noin 3 300 euroa.

Kurjenmiekanpuiston (pinta-ala noin 1210 m²) vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 1 800 euroa eli noin 1,5 euroa/m² (alv 0 %).

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkaan R3 käyttöviheralue.

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 04 01 01 Uudet puistot ja puistojen peruskorjaus.

Puiston rakentaminen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2024 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 5 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan maankäyttöjohtaja päättää taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisten katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelmien hyväksymisestä. Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston rakentamisen. Suunnitelmaa voidaan pitää periaatteellisesti ja taloudellisesti vähäisenä.

Sovelletut säännökset

Maankäyttö- ja rakennuslaki 90 1-3 §

Maankäyttö- ja rakennusasetus 30 §.

Lisätietojen antaja

Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795

petra.rantalainen@hel.fi

Päättäjä

Rikhard Manninen
maankäyttöjohtaja