Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Tutkimuslupa, Sijaishuoltopaikasta "hatkaaminen", sosiaalityöntekijöiden näkökulma

HEL 2024-001739
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 22
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Sijaishuoltopaikasta luvatta poissaoleminen – Sosiaalityöntekijöiden näkökulma”

Lastensuojelun johtaja

Päätös

Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ” Sijaishuoltopaikasta luvatta poissaoleminen – Sosiaalityöntekijöiden näkökulma” (pro gradu). Yhteyshenkilöinä ovat johtava sosiaalityöntekijä ********** ja sosiaalityöntekijä ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2024 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen aiheena ovat sijaishuollon sosiaalityöntekijöiden näkökulmat ja mielipiteet nuorten sijaishuoltopaikasta luvatta poissaolemisesta tai sinne palaamatta jättämisestä. Tutkimuksen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ilmiöstä ja avata näkökulmia sijaishuollosta luvatta poissaoloon liittyvien toimintamallien kehittämisestä ja parantamisesta.

Tutkimuskysymykset ovat:
1) Millaisia keinoja lastensuojelun sijaishuollon sosiaalityöntekijöillä on ennaltaehkäistä ja vähentää nuorten luvatta poissaoloja ja palaamatta jättämisiä?
2) Miten sijaishuollon sosiaalityöntekijät kokevat voivansa puuttua nuorten luvatta poissaoloon ja palaamatta jättämiseen omassa työssään?

Tutkimuksen kohteena ovat sijaishuollon sosiaalityöntekijät ja osallistujat rekrytoidaan tutkimuksen yhteyshenkilön kautta.

Tutkimusaineisto kerätään fokusryhmäkeskusteluilla. Fokusryhmiä kootaan vähintään kolme, joissa vähimmäisryhmäkoko on 3 osallistujaa. Yhden keskustelun kesto on 90–120 min. Keskustelut järjestetään osallistujien mahdollisuuksien mukaan joko kasvotusten tai etäyhteydellä. Haastattelut nauhoitetaan litterointia varten.

Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista, osallistumisen voi keskeyttää missä vaiheessa tahansa ja osallistujilta kerätään kirjalliset suostumukset.

Aineisto analysoidaan laadullisen sisällönanalyysin keinoin. Aineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti tietosuojaselosteen mukaisesti ja tutkimusaineisto suostumuslomakkeineen hävitetään kokonaisuudessaan tutkimuksen valmistuttua.

Lastensuojelun sosiaalityön päällikkö on puoltanut tutkimuslupaa (9.2.2024).

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää lastensuojelun johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Lisätietojen antaja

Minttu Markkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 40196

minttu.markkanen@hel.fi

Päättäjä

Saila Nummikoski
lastensuojelun johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.