Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Vahingonkorvaus, esinevahinko, 29.1.2024, Malmin lentokenttää kiertävä hiihtolatu

HEL 2024-001746
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 7

Vahingonkorvausvaatimus koskien esinevahinkoa

Liikuntajohtaja

Päätös

Liikuntajohtaja hylkää ********** tekemän vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakija on toimittanut 29.1.2024 vahingonkorvausvaatimuksen Helsingin kaupungille. Hakijan esittämän selvityksen mukaan 29.1.2024 klo 20.50 hakija on ollut hiihtämässä Malmin lentokenttää kiertävällä hiihtoladulla. Fallkullan koira-aitauksen ja parkkipaikan kohdalta hiihtosuuntaan lähdettäessä, ensimmäisen lentokentälle menevän koneellisesti avattavan portin kohdalla latu on ollut hiekoitettuna runsaalla sepelillä. Hakija vaurioitti suksensa sepeliin ja vaatii Helsingin kaupungilta vahingonkorvauksena esinevahingosta aiheutuneita kustannuksia yhteensä 350 euroa.

Vahingonkorvausoikeudessa lähtökohtana on se, että jokainen joutuu kantamaan kärsimänsä vahingon haitalliset seuraukset itse, ellei jokin erityinen peruste oikeuta korvauksen saamiseen toiselta. Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan se, joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Tuottamuksella tarkoitetaan esimerkiksi huolimattomuutta tai laiminlyöntiä. Lisäksi vahingonkorvausvastuu edellyttää teon syy-yhteyttä tapahtuneeseen vahinkoon. Eli voidaan todeta, että vahinko on tapahtunut tietyn teon tai laiminlyönnin seurauksena.

Ulkoilupalveluilta saatuun selvitykseen viitaten voidaan todeta, että vahinko on tapahtunut Malmin lentokentän ympäri kiertävän 5,7 km:n hiihtolenkin länsipuolella pelastuslaitoksen (hyökkäystien) ylityksessä. Kyseisellä paikalla on varoitusmerkki (muu vaara) sekä lisäkilpi (hälytysajoneuvoja). Reitin hiekoitettu kohta on erittäin tasainen molemmin puolin porttia / hyökkäystietä. Reitillä on erittäin hyvä valaistus, joten näkyvyys hiekoitettuun tieosuuteen on hyvä. Hiihtäjän on pitänyt nähdä varoitusmerkki jo hyvän valaistuksenkin myötä. Hiihtäjän on myös sovitettava vauhtinsa sellaiseksi, että mahdolliseen tieylitykseen voi varautua. Helsingin kaupunki katsoo, että se ei ole korvausvelvollinen aiheutuneesta vahingosta.

Helsingin kaupungin hallintosäännön ja kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintasäännön mukaisesti vahingonkorvauksesta päättää palvelukokonaisuuden johtaja.

Lisätietojen antaja

Petri Angelvuo, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 87906

petri.angelvuo@hel.fi

Kirsi Hietanen, lakimies, puhelin: 09 310 28007

kirsi.hietanen@hel.fi

Päättäjä

Tarja Loikkanen
liikuntajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Vahingonkorvausvaatimus 29.1.2024
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.