Vahingonkorvaus, henkilövahinko, 10.1.2024, Suursuon sairaalan piha-alue

HEL 2024-001830
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 156

Vahingonkorvausvaatimus, liukastuminen

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 31.1.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen Suursuon sairaalan alueella 10.1.2024 noin klo 13.20 tapahtuneesta liukastumisvahingosta. Vaatimuksen mukaan vahinkopaikka oli aurattu, kostea, märkä ja jäinen. Lisäksi vahinkopaikka oli vaatimuksen mukaan hiekoitettu, mutta hiekoitusta ei ollut kaikissa kohdissa ja hiekka oli saattanut painua jään alle. Vaatimuksen mukana on toimitettu valokuva vahinkopaikasta sekä ilmakuva, johon vahinkopaikka on merkitty. Hakija on pyynnöstä täydentänyt vaatimustaan 22.8.2024 toimittamalla kaupungille uudelleen kuvan vahinkopaikasta niin, että siihen on merkitty tarkka vahinkopaikka, ja ilmoittamalla valokuvan ottamishetken, joka on ollut 15–20 minuuttia vahinkotapahtuman jälkeen.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kiinteistö, jonka alueella vahinko on tapahtunut, on kaupungin omistuksessa, joten kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan sekä vahingonkorvauslain vastuusäännösten että maankäyttö- ja rakennuslain kunnossapitoa koskevien säännösten kautta. Maankäyttö- ja rakennuslaki velvoittaa pitämään rakennuksen ympäristöineen sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset. Kaupungilla on kiinteistön omistajana vastuu alueen kunnossapitotoimien toteuttamisesta. Kaupunki on siirtänyt sopimuksin kyseisen alueen kunnossapidon palveluyhtiölle.

Kaupungin ja kunnossapitoa suorittavan urakoitsijan välisestä sopimuksen mukaan lumityöt ulko-ovien edustoilta sekä pääkulkuväyliltä aloitetaan klo 7 mennessä ja suoritetaan viimeistään klo 9 mennessä myös lauantaisin ja pyhäisin. Jatkuvan tai päiväaikaisen toistuvan pyryn, räntäsateen tai jäätävän sateen aikana tulee lumen, loskan ja jään poistamisesta huolehtia siten, että lumi- tai loskakerroksen paksuus ei ole yli 5 cm. Liukkaudentorjunnan aloitetaan ulko-ovien edustoille ja pääkulkuväylille klo 7 mennessä myös lauantaisin ja pyhäisin. Liukkaudentorjuntaa tehdään heti lumenpoiston jälkeen tai viimeistään kaksi tuntia liukkauden syntymisestä. Kiinteä jääkerros ei saa ylittää 1 cm:ä kiintopäällystealueilla ja 3 cm:ä sorapintaisilla alueilla.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukseen, eli kunnossapitäjän on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä johonkin laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys kiinteistön kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikka on hiekoitettu edellisen kerran ennen vahinkoa 8.1.2024 noin klo 11.50 ja klo 13 välisenä aikana. Seuraava hiekoitus vahinkopaikalla tämän jälkeen on tehty 11.1.2024 klo 9.30. Vahinkopaikka on aurattu 6.1.2024 klo 3 auralla, jossa vakiovarusteena on karhennusterä.

Palveluyhtiön selvityksen mukaan kunnossapito on tarkkaillut vahinkopaikkaa ennen vahingon tapahtumista 7.1.2024 klo 22 ja 9.1.2024 noin puolen päivän aikaan tehdyillä tarkastuskierroksella. Vahingon tapahtumisen jälkeen alueen kunnossapidosta vastaavan palveluyhtiön mukaan vahinkopaikalla on tehty tarkkailukäynti 10.1.2024 klo 15.40.

Alueella toimivan isännöitsijän tietoon ei ole tullut palautteita vahinkopaikan liukkaudentorjunnan tarpeesta tammikuun 2024 ajalta ennen vahinkoa.

Forecan mukaan Kumpulan havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa lämpötila on ollut vahinkopäivänä 10.1.2024 klo 13 aikaan 1,9 °C. Edellinen hiekoitus vahinkopaikalla on tehty kaksi päivää ennen vahinkoa, 8.1.2024, ja tuolloin lämpötila on ollut koko päivän pakkasen puolella vaihdellen -16,5 °C ja -3,1 °C välillä. Lämpötila on kääntynyt plussan puolelle vahinkoa edeltävänä päivänä, 9.1.2024 klo 9 aikaan. Tämän jälkeen lämpötila on pysynyt plussan puolella vahinkohetkeen saakka vaihdellen 0,1 °C ja 2 °C välillä. Lumen syvyys on havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa ollut vahingon tapahtumisaikaan noin 32 cm. Edellisen vahinkopaikalla tehdyn hiekoituksen jälkeen, 8.1.2024 ja 9.1.2024 on esiintynyt vähäisiä sateita, jotka ovat sataneet vetenä ja lumena.

Hakija on toimittanut vaatimuksensa mukana 15–20 minuuttia vahingon jälkeen otetun valokuvan, johon tarkka vahinkopaikka on merkitty.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Liukkauden torjuntaa ei ole mahdollista toteuttaa siten, että kulkuväylät eivät koskaan olisi liukkaat (esim. KKO:1998:147). Liukkaudentorjuntatoimenpiteillä ei aina voida täysin estää jään aiheuttamaa liukkautta siinäkään tapauksessa, että kunnossapito on ollut asianmukaisella ja kunnossapitolain edellyttämällä tasolla. Aina on jokin kohta, johon on mahdollista liukastua. (Vakuutuslautakunnan ratkaisu FINE-001397.)

Kadun käyttäjät voivat omilla toimillaan pienentää onnettomuusriskiään varautumalla keliolosuhteiden muutoksiin ja ottamalla ne riittävästi liikkumisessaan huomioon (HE 281/2004 vp, s. 16). Vaaran ja vahingon välttämiseksi tienkäyttäjän on noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Hakijan kaupungille toimittamasta valokuvasta käy ilmi, että vahinkopaikalla on ollut riittävästi hiekkaa, ja vahinkopaikalla ei ole ollut uutta hiekoitustarvetta edellisen hiekoituksen jälkeen vahingon tapahtumisajankohtaan mennessä.

Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkopaikan liukkaudentorjunta ennen vahinkoa on tehty kaupungin normien mukaisesti. Kaupunki ei katso, vakiintunut oikeuskäytäntö huomioon ottaen, laiminlyöneensä alueen kunnossapitoa, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen. Kyseinen vahinko on valitettava tapaturma, josta kaupunki ei ole vastuussa.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 166 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta myös silloin, kun vaatimus on määrältään yksilöimätön.

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö