Valtuutettu Titta Hiltusen toivomusponsi selvitetään mahdollisuudet tekstiilijätteiden kierrätyspisteiden lisäämiseksi
Valtuutettu Titta Hiltusen toivomusponsi selvitetään mahdollisuudet tekstiilijätteiden kierrätyspisteiden lisäämiseksi
Päätösehdotus
Kaupunginhallitus merkitsee tiedoksi selvityksen kaupunginvaltuuston 14.2.2024 § 38 hyväksymän toivomusponnen johdosta tehdyistä toimista ja toimittaa selvityksen ponnen ehdottajalla ja tiedoksi muille valtuutetuille.
Esittelijän perustelut
Kaupunginvaltuusto on käsitellessään valtuutettu Minja Koskelan aloitetta tekstiilipantin pilotoinnista kierrättämisen tehostamiseksi hyväksynyt valtuutettu Titta Hiltusen seuraavan toivomusponnen:
Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta siihen, että tekstiilijätteen keräyspisteitä lisätään yhteistyössä HSY:n kanssa.
Poistotekstiilien keräys pääkaupunkiseudulla
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY) on kerännyt asukkailta poistotekstiilejä vuodesta 2019 lähtien. Aluksi keräys järjestettiin HSY:n Sortti-asemilla. Vuonna 2022 keräystä pilotoitiin kauppakeskuksissa ja vuoden 2023 alusta alkaen poistotekstiilien keräys kauppakeskuksissa on ollut vakiintunut osa HSY:n palvelua. Erilaisia keräyspisteitä on kokeiltu ja kauppakeskusten keräyspisteiden lisäksi Kanneltalon piste on jäänyt käyttöön. Myös keräysrullakoita on lisätty jo olemassa olleisiin keräyspisteisiin. Keräys on kuluttajille maksutonta.
Kerätyn poistotekstiilin hyödyntäminen
Vuonna 2024 pääkaupunkiseudulla HSY:n keräyspisteissä kerättiin kuluttajilta noin 250 tonnia poistotekstiiliä. Asukkaiden keräykseen tuomat tekstiilit esilajitellaan pääkaupunkiseudulla, jolloin poistotekstiileistä poistetaan keräykseen kuulumattomat materiaalit, kuten alusvaatteet, peitot, tyynyt, matot ja muut vastaavat. Esilajittelussa poistetaan pilaantuneet tekstiilit, kuten esimerkiksi märät tai homeiset tekstiilit. Vuodesta 2023 alkaen materiaalihyödynnykseen kelpasivat ainoastaan luonnonkuidut, jolloin tekokuituja sisältävät tekstiilit päätyivät hyödynnettäväksi energiana. Vuonna 2024 kerätystä määrästä 10,5 prosenttia saatiin hyödynnettyä materiaalina, 43,5 prosenttia päätyi uudelleenkäyttöön ja loput 46 prosenttia hyödynnettiin energiatuotantoon Vantaan Energian jätevoimalassa. Vuoden 2024 lopussa päättyi sopimus HSY:n poistotekstiilin käsittelystä materiaalina Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kanssa.
Vuoden 2025 alusta HSY:n alueella kerätyt poistotekstiilit ovat päätyneet joko uudelleenkäyttöön tai energiahyödynnykseen. Tällä hetkellä kerätystä tekstiilistä noin 70–80 prosenttia ohjautuu uudelleenkäyttöön. Loput ovat sekajätettä (esim. pilaantunut tekstiili) sekä mahdollisesti hyödynnettävissä olevaa poistotekstiiliä. HSY etsii parhaillaan uusia tapoja hyödyntää poistotekstiiliä materiaalina niin kotimaassa kuin muualla Euroopassa yhdessä muiden kunnallisten jätelaitosten kanssa. Poistotekstiilien keräämisen suurena haasteena on alusta asti ollut löytää varsinaiselle poistotekstiilille taloudellisesti realistista käsittelytapaa. Jos kerätylle materiaalille ei ole saatavilla käsittelijää, materiaali päätyy energiahyödynnykseen muun sekajätteen mukana.
HSY pyrkii muun muassa viestinnällisin keinoin ohjaamaan uusiokäyttöön kelpaavien tekstiilien päätymistä ensisijaisesti uudelleenkäyttötoimijoille. HSY:n keräykseen päätyessä ne aiheuttavat turhia keräys- ja lajittelukustannuksia sekä ympäristövaikutuksia.
Poistotekstiilien keräyksen siirtyminen tuottajavastuun piiriin
Tekstiilien valmistajille, maahantuojille ja jakelijoille on tulossa vastuu tekstiilituotteiden koko elinkaaresta. Tuottajavastuu tarkoittaa, että valmistajat, maahantuojat ja jakelijat velvoitettaisiin vauhdittamaan tekstiilien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä sekä järjestämään tekstiileille ja tekstiilijätteille kuljetus, erilliskeräys ja lajittelu.
EU-neuvostossa ja parlamentissa hyväksyttiin maaliskuussa 2025 lopullisesti päivitetty jätepuitedirektiivi. Direktiivin voimaantulon ajankohdaksi on arvioitu viimeistään marras–joulukuu 2025. Jäsenmailla on direktiivin voimaantulosta 30 kuukautta aikaa panna täytäntöön tekstiilien laajennettu tuottajavastuujärjestelmä.
Tuottajavastuuseen siirtymiseen asti tekstiilien erilliskeräyksestä vastaavat Suomessa kunnat jäteasetuksen mukaisesti. Vaikka kunnalliset toimijat vastaavat kotitalouksien poistotekstiilinkeräyksestä vielä muutaman vuoden ajan, tuleva tuottajavastuu hidastaa jätelaitosten panostusta keräyksen kehittämiselle. Kuntien rooli tulevassa järjestelmässä ei vielä ole selvillä, minkä vuoksi ei nykytilanteessa ole mielekästä lisätä keräyspisteiden lukumäärää.
HSY:n lausunnon mukaan keräyspisteiden lisääminen ei ole kannattavaa, koska HSY:n keräykseen päätyvän uudelleenkäyttöön kelpaavan tekstiilin osuus on suuri, tuleva tuottajavastuumalli on epäselvä, eikä poistotekstiileille ole taloudellisesti realistista käsittelijää.
Asiasta on saatu HSY:n lausunto. Kaupunkiympäristön toimiala on ollut mukana HSY:n lausunnon valmistelussa.
Hallintosäännön 30 luvun 14 §:n mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava ponnen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua ponnen hyväksymisestä. Selvitys on toimitettava erikseen tiedoksi muille valtuutetuille. Vuoden määräaika on ylittynyt, koska asia oli ennenaikaisesti siirretty suljettavaksi.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Timo Lindén, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 36550