Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Tutkimuslupa, Selvitys lähisuhdeväkivallan kohtaamisesta ja väkivallan kuntouttavista palveluista Suomessa

HEL 2024-003023
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 112

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Selvitys lähisuhdeväkivallan kohtaamisesta ja väkivallan kuntouttavista palveluista Suomessa”

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Selvitys lähisuhdeväkivallan kohtaamisesta ja väkivallan kuntouttavista palveluista Suomessa”. Yhteyshenkilöt ovat yksikön päällikkö ********** ja projektipäällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 30.6.2025 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen hyvinvointialueilla toteuttaman kansallisen selvityksen tarkoituksena on kartoittaa lähisuhdeväkivallan tekijöille olemassa olevat väkivallasta kuntoutumiseen tähtäävät palvelut ja tukimuodot. Lisäksi selvitetään, miten paljon lähisuhdeväkivaltaa käyttäneitä kohdataan hyvinvointialueiden ja Helsingin keskeisissä sosiaali- ja terveyspalveluissa ja miten tilanteissa toimitaan. Yleisenä tavoitteena on vähentää väkivaltaa yhteiskunnassa sekä lisätä turvallisuutta ja hyvinvointia. Selvityksen rahoittaa naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjunnan toimikunta.

Osallistujiksi rekrytoidaan yhteyshenkilöjen kautta sosiaali- ja terveyspalvelujen ammattilaisia, jotka kohtaavat työssään aikuisia asiakkaita. Helsingissä tutkimus kohdentuu perhe- ja sosiaalipalveluissa nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön nuorten ja aikuisten tiimeihin, maahanmuuttajien erityispalveluihin, jälkihuoltoon, sosiaalineuvontaan ja työkyky- ja terveysneuvontaan; sekä sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalveluissa arviointitoimintaan.

Tutkimusaineisto kerätään sähköisellä kyselyllä, johon tavoitellaan vähintään 100:aa vastaajaa. Kyselyssä on 8–12 kysymystä ja vastaaminen vie noin 7 minuuttia. Kysely painottuu monivalintakysymyksiin mutta sisältää myös avovastauksia. Kysymykset koskevat sitä, onko lähisuhdeväkivaltaa käyttäneitä asiakkaita kohdattu työssä, miten lähisuhdeväkivallan käyttö on tullut työssä esiin, miten näissä tilanteissa on toimittu ja mihin asiakkaita on tarvittaessa ohjattu eteenpäin saamaan kuntouttavaa tukea, sekä onko vastaaja saanut koulutusta tai perehdytystä lähisuhdeväkivallasta.

Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä tietojensa käsittelystä. Kyselyyn vastaaminen on vapaaehtoista. Kyselyyn vastaamalla osallistujat antavat suostumuksensa siinä antamiensa tietojen käyttöön selvityksessä. Kyselyssä ei kysytä henkilötietoja, mutta taustatietoina kysytään missä palvelussa työskentelee ja ammattinimike. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti ja hävitetään kokonaisuudessaan yhden vuoden kuluessa selvityksen julkaisusta. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Kerättyä aineistoa käytetään vain tässä selvityksessä. Selvityksestä julkaistaan raportti THL:n verkkojulkaisuna eikä siitä tehdä tieteellisiä julkaisuja.

Tutkimuslupaa puoltavat

Perhe- ja sosiaalipalvelujen vs. johtaja (9.4.2024)

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja (9.4.2024)

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöksen 17.1.2023 § 11 mukaan sosiaalihuollon asiakirjojen ja terveydenhuollon potilasasiakirjojen antamisesta päättää sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja (useita palvelukokonaisuuksia koskevat tutkimusluvat).

Lisätietojen antaja

Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444

sini-emilia.asikainen@hel.fi

Päättäjä

Juha Jolkkonen
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.