Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Helsingin kaupungin liittyminen Mielenturvaa-verkostoon

HEL 2024-006062
Asialla on uudempia käsittelyjä
20. / 353 §

Helsingin kaupungin liittyminen Mielenturvaa-verkostoon

Helsingin kaupunginhallitus

Päätös

Kaupunginhallitus päätti Helsingin kaupungin liittymisestä Mielenturvaa-verkostoon.

Kaupunginkanslian henkilöstöosasto esittää, että valtuutettu Alviina Alametsän ja 27 muun valtuutetun 15.6.2022 esittämän aloitteen perusteella kaupunginhallitukselle liittymistä Mielenturvaa-verkostoon. Verkoston vuosimaksu julkisen sektorin toimijoille on 3900 euroa (+ alv 0%) ja se maksetaan Kukunori ry:lle. Vuosimaksu sisältää tapauskohtaisesti riittävän monen avainhenkilön liittämisen verkoston kanaviin ja toimintaan. Verkostoon liittyminen ei sido mukaan toimintaan.

Mielenturvaa-verkostoa on esitelty ja siihen liittymisestä keskusteltu toimialojen ja liikelaitosten työkykyjohtamisen strategisessa ohjausryhmässä 26.5.2023 ja 13.9.2023. Verkostoon liittyminen nähtiin hyvänä asiana, mutta toimialoilla ja liikelaitoksilla ei ole osoittaa omia avainhenkilöitä verkostoon. Verkoston avainhenkilönä tulee liittymisvaiheessa toiminaan kaupunginkanslian henkilöstöosaston asiantuntija.

Helsingin kaupungilla ei ole kaupunkitasoista jäsenyyttä vastaavassa järjestössä. Näin ollen ei nähdä tarpeelliseksi erota mistään toisesta järjestöstä.

Mielenturvaa-verkostoon liittymisen hyödyt

Mielenturvaa-verkosto on työmarkkinajärjestöjen, mielenterveysjärjestöjen ja työnantajien verkosto, joka tukee ja sitouttaa jäseniä ratkaisemaan työelämän mielenterveyskriisiä. Mielenturvaa-mallin avulla halutaan haastaa suomalaiset työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä, ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita työntekijöilleen.

Verkosto tarjoaa jäsenilleen kuukausittain webinaarin, joissa jäsenorganisaatiot kertovat kuinka ovat onnistuneet vahvistamaan mielenterveyttä, suljetun LinkedIn-ryhmän vertaistukeen, pienryhmätukea virtuaalikahvien muodossa joka toinen viikko, viikkokirjeen, jossa ajankohtaisia mielenterveysuutisia ja vinkkejä, vapaasti hyödynnettävät viestintämateriaalit sekä näkyvyyttä esim. tilaisuuksien järjestäjänä. Maksullisena lisäpalveluna verkosto tarjoaa koulutusta esihenkilöille, luottamusmiehille ja henkilöstölle sekä mielenturvaa-tiekartan. Lisäksi on mahdollista hakea maksutonta Hyvän mielen työpaikka ® -merkkiä, jonka myöntää Mieli ry.

Mielenturvaa-malli on tutkittuun tietoon perustuva malli, jolla ennaltaehkäistään mielenterveyden häiriöitä, madalletaan kynnystä mielenterveyspalveluihin hakeutumiseen ja tuetaan elämän kriisitilanteissa olevia työntekijöitä nopeasti ja vaikuttavasti. Malli on kustannusneutraali, sillä asetetuilla panoksilla luodaan säästöjä vähentämällä sairaspoissaoloja.

Mielenhyvinvoinnin edistäminen työhyvinvointiohjelman tavoitteena

Mielen hyvinvointi ja mielenterveyden edistäminen on nostettu yhdeksi keskeiseksi painopisteeksi Helsingin kaupungin nelivuotisessa työhyvinvointiohjelmassa 2022–2025. Ohjelman taustalla on kansallinen työelämän mielenterveysohjelma ja siinä esiin nostetut teemat, mm. mielenterveysosaamisen lisääminen työpaikoilla, henkilöstön kuormituksen tunnistaminen sekä vaikuttaminen työpaikkojen toimintakulttuuriin siten, että työkykyä tukevan työn painopiste siirtyy ongelmia korjaavasta toiminnasta yhteisökeskeiseen ja ennaltaehkäisevään toimintaan.

Kaupungin työhyvinvointiohjelman yhtenä tavoitteena on henkisen kuormittuneisuuden vähentäminen työpaikoilla. Ohjelmassa toteutetaan kaupunkitasoisia toimenpiteitä, esimerkiksi vahvistamme mielen hyvinvointia tukevaa kulttuuria ja osaamista valmentamalla esihenkilöitä työkykyjohtamisessa ja tarjoamalla henkilöstölle verkkopohjaista itseopiskelumateriaalia mielenterveyden teemoista.

Työterveyskumppanin kanssa tullaan määrittelemään prosessit ja toimintatavat mielenterveydenongelmien ja mielenterveyspoissaolojen hallitsemiseksi. Esihenkilöiden jaksamista tuetaan mm. kartoittamalla esihenkilötyön kuormitustekijöitä ja rakentamalla esihenkilöille tukipalveluja.

Työhyvinvointiohjelman toimenpiteet ohjaavat jo nykyisellään sitä, miten mielen hyvinvointia voidaan Helsingin kaupungin työpaikoilla lisätä. Esitysehdotus liittymisestä Mielenturvaa-verkostoon tukee kaupungin työhyvinvointiohjelman tavoitteita.

Esittelijä

kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula

Lisätietojen antaja

Maija Elo, Asiantuntija, puhelin: 09 31024673

maija.elo@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Päätöshistoria
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.