Vahingonkorvaus, kiinteistövahinko, 20.9.2023, Sienitie 43 A, Asunto Oy Tahvon Tuvat

HEL 2024-007445
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 23

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama kiinteistövaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 22.5.2024 esittänyt kaupungille määrältään 1 000 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan tuulisena yönä kaupungin alueella kasvanut puu kaatui taloyhtiön talon katolle rikkoen katetta 20.9.2023 osoitteessa Sienitie.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapitoon luetaan katualueella olevien istutusten kunnossapito.

Helsingissä viheralueet jaetaan käyttötarkoituksen mukaiseen luokitukseen. Vahingon aiheuttanut koivu on kasvanut KA3-luokkaan kuuluvalla piennarniityllä.

Katualueilla puita tarkkaillaan silmämääräisesti jatkuvasti muiden töiden ohella ympäri vuoden. Puut hoidetaan niiden ikään, lajiin ja kasvupaikkaan soveltuvalla tavalla turvallisuusnäkökohdat huomioiden. Puille tuotetaan mahdollisimman pitkä ja turvallinen täysikasvuisen puun ikävaihe, missä hoitotoimenpiteet ovat rutiiniluonteisia ja vähätöisiä. Vanhojen puiden hoitoleikkauksissa poistetaan välitöntä vaaraa aiheuttavat oksat ja haarat.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahingon aiheuttaneessa koivussa ei ole ollut päällepäin näkyvää vikaa. Koivu on murtunut haaran kohdalta myrskytuulessa ja puuaineen heikentyminen on ollut havaittavissa vasta puun kaatumisen jälkeen. Alueen puita tarkkaillaan työmaakäynneillä ja mahdollisten palautteiden perusteella. Kyseisestä puusta ei ollut tullut aikaisempia ilmoituksia urakoitsijalle.

Kaupungin palautejärjestelmään ei ole annettu palautteita vahingon aiheuttaneesta puusta ennen kyseistä vahinkotapahtumaa. Kaupungille ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia kyseisestä vahinkopaikasta.

Vahinko on tapahtunut Varpu-myrskyn aikana, jolloin eri puolilla maata on ollut rajuja tuulenpuuskia. Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan kovin keskituulen nopeus vahinkoyönä 20.9.2023 klo 00 ja klo 7 välisenä aikana on ollut 12,8 m/s. Kovin puuskatuulen nopeus samalla aikavälillä on ollut 22,1 m/s. Näin kovat tuulenpuuskat voivat aiheuttaa puiden oksien irtoamista ja puiden katkeamista.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamusta. Puussa ei ole ollut päällepäin nähtävää vikaa, eikä siitä ole tullut ilmoituksia kaupungille ennen vahinkoa. Alueen puita on tarkkailtu normaalisti kunnossapidon työmaakierroksilla. Puu on kaatunut ajankohtana, jolloin on ollut Varpu-myrsky ja tuulenpuuskat ovat olleet myrskylukemissa.

Edellä esitetyn perusteella asiassa ei ole tapahtunut kunnossapidon laiminlyöntiä, eikä kaupungin puolelta ole todettavissa myöskään tahallisuutta tai tuottamusta. Kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö