Tutkimuslupa, Näetkö myös minut? Sukupuolten moninaisuus suomalaisen sosiaalityön käytännöissä

HEL 2024-008279
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 37

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Näetkö myös minut? Sukupuolten moninaisuus suomalaisen sosiaalityön käytännöissä”

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja

Päätös

Nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Näetkö myös minut? Sukupuolten moninaisuus suomalaisen sosiaalityön käytännöissä” (väitös). Yhteyshenkilö on aikuissosiaalityön päällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 30.6.2025 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimus käsittelee sukupuolen moninaisuuden ilmenemistä sosiaalityön käytännöissä. Tutkimuksen tarkoituksena on vastata siihen, millaisena sukupuolten moninaisuus näyttäytyy Suomessa tehtävässä aikuissosiaalityössä ja sen käytännöissä sekä miten sosiaalityöntekijät sen ymmärtävät. Tutkimuksen tavoitteena on kerätä tietoa sosiaalityöntekijöiden näkemyksistä ja kokemuksista tutkimusaiheesta. Tutkimus toteutetaan yhteensä kolmella hyvinvointialueella.

Osallistujiksi rekrytoidaan sosiaalityöntekijöitä kaikista aikuissosiaalityön palvelupisteistä ottamalla yhteyttä työikäisten sosiaalipalveluista ja aikuissosiaalityöstä vastaaviin esihenkilöihin, jotka voivat levittää tietoa ja kartoittaa sopivia osallistujia. Tutkimusaineisto kerätään 1,5–2 tuntia kestävillä kertaluontoisilla fokusryhmäkeskusteluilla. Helsingistä pyritään muodostamaan viisi 3–7 hengen ryhmää. Keskustelut nauhoitetaan, puretaan tekstiksi ja suorat tunnistetiedot poistetaan. Aineisto analysoidaan hyödyntäen temaattista sisällönanalyysiä. Osallistujille lähetetään palautekysely ryhmäkeskustelusta.

Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä henkilötietojen käsittelystä. Osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujat antavat suostumuksensa. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti. Aineisto tuhotaan viimeistään viisi vuotta tutkimuksen valmistumisesta. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Tutkija sitoutuu noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Valmis tutkimus julkaistaan Lapin yliopiston julkaisuarkistossa Laudassa. Tuloksista voidaan raportoida tieteellisissä julkaisuissa ja konferensseissa.

Tutkimuslupaa puoltavat

Aikuissosiaalityön vs. päällikkö (25.6.2024)

Aikuissosiaalityön vs. päällikkö (26.6.2024)

Aikuissosiaalityön päällikkö (25.6.2024)

Aikuissosiaalityön päällikkö (26.6.2024)

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Lisätietojen antaja

Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444

sini-emilia.asikainen@hel.fi

Päättäjä

Leena Luhtasela
nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja

Liitteet (pdf)

1. Tutkimuslupahakemus, täydennys 25.6.2024, liite, tietosuojailmoitus
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.