Vahingonkorvaus, autovaurio, 1.5.2024, Topeliuksenkatu 45

HEL 2024-008449
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 13

Vahingonkorvausvaatimus, autovaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 6.6.2024 esittänyt kaupungille yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Hakija on 25.7.2024 täsmentänyt vaatimuksensa määrältään yhteensä 200 euroon, joka on vakuutuksen omavastuuosuus. Vaatimuksen mukaan hakijan ajoneuvo vaurioitui 1.5.2024 klo 17 hakijan liittyessä Tullipuomin Shellin parkkipaikalta Topeliuksenkadulle. Hakijan ajoneuvon eturengas vajosi ajoväylällä reunakiveyksessä kiinni olleeseen kuoppaan, jonka johdosta ajoneuvon pohja kosketti suojatietä ja/tai reunakiveystä. Hakijan kuvauksen mukaan Shellin henkilökunta on reklamoinut kaupungille aiemmin toistuvasti kyseisestä kuopasta sekä reunakivetyksen jyrkästä kulmasta kyseisen parkkipaikan liittymäkohdassa.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää muun muassa katurakenteiden kunnossapidon, kuten rikkoutuneen päällysteen korjaamisen tai uudelleen päällystämisen.

Helsingissä kadut ja kevyen liikenteen väylät jaetaan kolmeen hoitoluokkaan katuluokituksen sekä väylän vilkkauden mukaan. Topeliuksenkatu on pääkatu ja luokiteltu I-luokan kunnossapidettäviin väyliin.

Pääkadun ja erittäin vilkkaan kevyen liikenteen väylän (I-luokan kadun) päällysteessä voi olla yksittäisiä viivahalkeamia. Pääkadun urasyvyys saa olla vähäinen.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan vahinkopaikalla osoitteessa Topeliuksenkatu on tehty vahinkoa edeltäneen kuukauden aikana seitsemän tarkastusajoa, joista viimeisin ennen vahinkopäivää on tehty 25.4.2024. Kunnossapito ei ole tuolloin havainnut paikalla olevan korjaustarvetta eikä vahinkopaikasta ole tullut vahinkoa ennen ilmoituksia urakoitsijan tietoon.

Vahinkopaikalta on tullut kunnossapidon tietoon yksi palaute 6.5.2024, jonka mukana on ollut valokuvia asfaltin purkaumasta. Valokuvien perusteella purkauma on sijainnut reunatuen vieressä ja ollut kooltaan arviolta noin 10–15 cm leveä x 30 cm pitkä ja syvyydeltään pari senttimetriä. Kyseinen purkauma ei ole aiheuttanut välitöntä korjaustarvetta ajoradan liikenteen näkökulmasta.

Vahinko on tapahtunut ajettaessa kiinteistön parkkipaikalta jalkakäytävän yli kiinteistön vastuulle kuuluvan, noin 10 metriä leveän, liittymän kautta ajoradalle. Kiinteistö vastaa liittymänsä rakentamisesta katuun sopivaksi ja liittymän rakenteellisesta kunnossapidosta. Palautteen valokuvista on nähtävissä, että liittymä on huomattavan korkea.

Topeliuksenkatu on ollut uudelleenpäällystysohjelmassa heinäkuussa 2024. Uudelleenpäällystyksen syynä on ollut kadun yleinen reikiintymisherkkyys ja siinä olleet lukuisista työmaista johtuneet paikkaukset ja kunnossapitotyönä tehdyt paikkaukset. Ennen uudelleenpäällystystä Topeliuksenkadulla on tehty paikkauksia 12.4.–20.6.2024 kunnossapidon omien havaintojen perusteella, jolloin kyseinen asfaltin purkauma on myös paikattu.

Kaupungin palautejärjestelmään on annettu yksi palaute vahinkopaikasta 6.5.2024. Kaupungille ei ole annettu muita palautteita vahinkopaikalla olleesta asfaltin purkaumasta ennen vahingon tapahtumista, eikä kaupungille ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Liikennemäärä Topeliuksenkadulla vahinkopaikan kohdalla on noin 12 300 ajoneuvoa vuorokaudessa.

Forecan mukaan Kaisaniemen havaintoasemalla tehtyjen mittauksien mukaan vahinkopäivänä 1.5.2024 klo 17 lämpötila on ollut 11,2 °C. Sää on ollut selkeä ja poutainen.

Olosuhteiden huomioonottaminen ja muut asiaan vaikuttavat tekijät

Vaikka päällystevauriot olisivatkin joskus hankalia havaita, ajoneuvojen kuljettajia sitovat silti tieliikennelain säännökset. Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu konkretisoituu vain, mikäli kaupunki on laiminlyönyt velvollisuuttaan pitää katu liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa.

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta ei sääntele tyhjentävästi kunnossa- ja puhtaanapidon tapoja tai laatuvaatimuksia. Katupäällysteiden laatuvaatimuksista mittayksiköissä (cm) ei ole olemassa kaupunkia sitovaa lakia tai normia. Kadunpitäjänä kunta määrittelee yleisen katujen kunnossapidon palvelutason ja siihen liittyvät laatuvaatimukset.

Kaupungilla on oltava kohtuullinen aika korjata päällystevauriot myös I-luokan kaduilla, sillä katuja ei voida pitää reaaliaikaisesti kaikilta osin hoitoluokan edellyttämässä kunnossa. Kaupungilla on mahdollisuus korjata päällystevaurio vain, jos se havaitaan tarkastusten yhteydessä tai jos tienkäyttäjä ilmoittaa siitä kaupungille. Vahinkopaikalla on tehty toistuvasti tarkastusajoja ennen vahinkoa, joiden yhteydessä korjaustarpeita ei ole havaittu. Vahinkopaikalla olleesta vauriosta ei ole tullut ilmoituksia kunnossapidolle ennen kyseistä vahinkotapahtumaa.

Vahinkopaikalla tonttiliittymän kunnossapito kuuluu kohdalla olevan kiinteistön vastuulle.

Edellä esitetyn perusteella kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia velvollisuuksiaan, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Lisätietojen antaja

Tiia Strömberg, valmistelija, puhelin: 09 310 39930

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö