Tutkimuslupa, Mallinnus Evondos-lääkeannostelurobotin jatkuvaan asiakasvalintaan

HEL 2024-008664
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 16

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Mallinnus lääkeannostelurobotin jatkuvaan asiakasvalintaan”

Toimitusjohtaja

Päätös

Toimitusjohtaja myönsi tutkimusluvan Janhusen ja Metsä-Mattilan tutkimukselle ”Mallinnus lääkeannostelurobotin jatkuvaan asiakasvalintaan” (YAMK). Palvelukeskusliikelaitoksen yhteyshenkilönä toimii suunnittelija Ville Ventovuori. Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2025 saakka. Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja: Tutkimuksesta ja siihen osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittava yksikön esihenkilön ja/tai tutkimuksen yhteyshenkilön kanssa. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä. Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia Palvelukeskusliikelaitokselle, eikä liikelaitos sitoudu tiloissa tehtävien mahdollisten muutosten kustantamiseen. Tutkijat sitoutuvat noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia. Tutkijat saapuvat pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Palvelukeskusliikelaitokselle. Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan Palvelukeskusliikelaitoksen käyttöön osoitteella: ville.ventovuori@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on luoda uusi malli lääkeannostelurobotin jatkuvan asiakasvalinnan selkeyttämiseksi ja tehostamiseksi kotihoidossa. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää lääkeannostelurobotin asiakasvalinnan nykytilanne ja kehittämiskohteet sekä edistää lääkeannostelurobotin asiakasvalinnan sujuvuutta kotihoidossa. Tutkimuksen toimeksiantajana on Evondos Oy. Tutkimuksen osallistujiksi rekrytoidaan yhden kotihoitoyksikön henkilöstöä. Rekrytointi tapahtuu yhteyshenkilön kanssa sovitulla tavalla ja/tai hänen avustuksellaan. Osallistuminen tutkimukseen on vapaaehtoista ja perustuu kirjallisesti annettavaan suostumukseen. Aineisto kerätään puolistrukturoitujen teemahaastattelujen ja kahden työpajan avulla. Yhden haastattelun kesto on noin 1-1,5 tuntia, haastateltaviksi tavoitellaan kahta aiheen hyvin tuntevaa työntekijää. Haastattelut tallennetaan haastateltavien luvalla. Haastatteluaineisto litteroidaan. Haastattelujen jälkeen, kahdessa työpajassa yhdessä kotihoidon ammattilaisten kanssa, jäsennetään ja viimeistellään asiakasvalintamallia sekä arvioidaan sen toimivuutta. Työpajat järjestetään etätoteutuksena, yhden työpajan kesto on yhdestä kahteen (1-2) tuntia. Työpajoihin tavoitellaan 5-10 osallistujaa ja ensisijaisesti samat henkilöt osallistuisivat molempiin työpajoihin. Tutkimussuunnitelmassa on tarkemmin kuvattu kahden eri sisältöisen työpajan toiminta. Tutkimus on laadullinen tutkimus ja aineistot analysoidaan teemoittelemalla. Tutkimus raportoidaan YAMK-tutkielmana. Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta oleelliset henkilöt tutkimustarkoituksessa. Aineisto säilytetään käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla suojattuna ja se hävitetään tutkimuksen valmistumisen jälkeen.
Hallintosäännön 11 luvun 2 §:n mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, liikelaitoksen johtaja päättää liikelaitosta koskevista asioista ja hoitaa muutoinkin juoksevaa hallintoa.

Lisätietojen antaja

Ville Ventovuori, suunnittelija, puhelin: 09 310 22336

ville.ventovuori@hel.fi

Päättäjä

Minna Hoffström
toimitusjohtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Tutkimuslupahakemus 27.8.2024,, liite, tietosuojailmoitus PALKE
Liitettä ei julkaista internetissä.
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.