Valtuustoaloite, luonto-ohjeistuksen laatiminen Helsingin infrahankkeisiin

HEL 2024-009114
Asialla on uudempia käsittelyjä
Tämä on esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus valtuutettu Emma Karin ym. valtuustoaloitteeseen koskien luonto-ohjeistuksen laatimista Helsingin infrahankkeisiin

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta katsoo valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloitteessa ehdotetaan, että Helsinki laatii ohjeistuksen infrahankkeiden luontotyöstä. Ohjeistuksen laatimisessa tulisi hyödyntää Raide-Jokerin ja Kalasatamasta-Pasilaan raidehankkeen hyviä kokemuksia. Hankkeiden luontotyö ja -teot ovat olleet monipuolisia ja innovatiivisia ja niissä toteutettiin lukuisia luonnon tilaa parantavia kokonaisuuksia. Lisäksi viime vuosina infrahankkeiden hiilijalanjäljelle on asetettu tavoitteita, jotka koskevat vähitellen kaikkia hankkeita. Helsinki on täydentänyt ohjeistustaan ehdotuksen mukaisesti.

Helsingin kaupungin katujen ja puistojen suunnittelussa on luontoarvojen ja päästöjen huomioiminen viime vuosina noussut koko ajan tärkeämpään rooliin. Liikenne- ja katusuunnittelulla ja kaupunkitila- ja maisemasuunnitelulla on käytössä yhteiset suunnitteluasiakirjat. Olemme kehittäneet suunnitteluprosessia ja suunnitteluasiakirjoja viime vuosien aikana. Suunnitteluasiakirjoja on täydennetty uusilla ympäristöasioiden tarkistuslistalla ja ympäristöasiakirjalla. Erityisesti juuri mainittu ympäristöasioiden tarkistuslista vastaa yksittäisistä asiakirjoista valtuustoaloitteessa esitettyä luontotyön ohjeistusta.

Suunnittelun hankinnan asiakirjat muodostavat asiakirjakokonaisuuden, joka ohjaa suunnittelun käynnistämistä, suunnittelua ja edelleen rakentamista. Suunnitteluohjelmassa kuvataan suunnittelukonsultille hankkeen laajuus ja tehtävät, kaupunkikuvalliset ja laadulliset tavoitteet. Ympäristöasioiden tarkistuslista on jokaiselle hankkeelle laadittavan suunnitteluohjelman liitteenä. Asiakirjakokonaisuudella pyritään varmistaman, että suunnittelukohteessa tulee huomatuksi ja käsitellyksi kaikki alueella olevat luontoarvot.

Alkavat suunnitteluhankkeet käydään suunnittelun käynnistysvaiheessa lävitse uuden ympäristöasioiden tarkastuslistan avulla. Asiakirjassa on 50 kpl erilaista luontoarvoihin liittyvää tarkasteltavaa kohtaa. Asiakirjaan kirjataan kohteessa esiintyvät luontoarvot ja tavoitteet millä tavalla ne on huomioitava kohteen suunnittelussa. Asiakirja täytetään tilaajan projektipäällikön toimesta. Tarvittaessa hän käyttää apuna asiantuntijoita kuten luonto-, metsä-, ja maisema-asiantuntijaa, biologia ja maisema-arkkitehtiä. Tällöin he yhdessä asettavat hankkeelle ja sen suunnittelulle ympäristötavoitteet.

Rakentamisen päästöjä on tarkoituksenmukaista alentaa myös suunnitteluratkaisujen avulla. Parhaillaan toimialalla kerätään tietoa tehtyjen suunnitelmien päästöarvoista. Näin saamme selville lähtötason, johon voimme jatkossa verrata tulevia suunnittelukohteiden päästöarvoja.

Myös uusi keväällä 2024 voimaan tullut Katujen ja yleisten alueiden suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut -puitejärjestely tukee suunnittelun tavoitteita, jossa ympäristöasiat on huomioitu. Jokaiselta suunnittelukonsultilta edellytettiin nimeämään vähähiilisen infrarakentamisen asiantuntija. Tämä asiantuntija varmistaa, että suunnitteluhankkeissa toteutuu vaihtoehtojen tarkastelu. Edellytämme suunnittelukonsultilta, että suunnitteluprosessin aikana aktiivisesti etsitään toteutusvaihtoehtoja, joilla voidaan vaikuttaa rakentamisen päästöihin.

Ympäristöasioiden huomioiminen infran suunnittelussa ja rakentamisessa on aktiivisessa kehitysvaiheessa toimialallamme. Erityisesti päästöjen vähentäminen on kokonaisuus, jossa on mahdollista päästä tehokkaaseen päästöjen pienemiseen kuitenkin vasta kun esim. yksittäisten työmaiden kaivuumaat on mahdollista kierrättää ja lajitella lähietäisyydellä. Ilman tätä mahdollisuutta merkittävä osa maista on vietävä kokonaan pois ja korvataan pääosin luonnonkiviaineksella. Tehokas päästöjen vähentäminen infrarakentamisessa edellyttää koko toimialan kaikkien osa-alueiden päästövähennyskeinojen hyödyntämistä. Suurimmat vaikutusmahdollisuudet on ketjun alkupään, eli asemakaavoituksen toimenpiteillä. Vaikutusmahdollisuudet vähenevät ketjun loppupäässä, eli rakentamisessa, jos edelliset vaiheet eivät luo edellytyksiä päästöjen vähentämiselle.

Raide-Jokerin, sekä Kalasatamasta-Pasilaan raitiotiehanke on toteutettu allianssimallilla. Hankkeiden suunnittelua on tehty yhteistyössä allianssin, sekä liikenne- ja katusuunnittelupalvelun ja kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupalvelun, puisto- ja vihersuunnittelun kanssa. Suunnitteluratkaisuja on käyty yhteistyössä lävitse viikoittain palavereissa ja suunnitelmat on tarkastettu ja hyväksytty liikenne- ja katusuunnittelun sekä puisto- ja vihersuunnittelun toimesta. Hyvät esimerkit ja kokemukset niistä pyritään toki huomioimaan muiden kohteiden suunnittelussa.

Ympäristöasioiden huomioimisen eteen tehdään toimialalla paljon kehitystyötä tällä hetkellä.

Ympäristön kannalta hyviä ratkaisuja on tekeillä parhaillaan esimerkiksi Malmin kentän alueprojektissa. Siellä tavoitteena on ollut esirakentamisen päästöjen puolittaminen ja se on myös toteutumassa. Myös Malmin kentälle on laadittu ympäristöasiakirjakokonaisuus. Alueen toteuttamisessa ollaan tavoittelemassa esirakentamisen jälkeenkin merkittävää panostusta suunnittelussa ja rakentamisessa mm. massojen kierrätykseen, luontoarvojen huomioiseen, työmaavesien ja lopputilanteen hulevesien hallintaan.

Hulevesien biosuodatusta, viivytystä ja imeytystä on viime vuosina tehty enenevissä määrin. Kuninkaantammen alueella hulevesien käsittelyä on tehty tonteilla, katualueella sekä puistoissa. Suunnittelun helpottamiseksi hulevesirakenteiden suunnitteluun on käynnistymässä suunnitteluohjeen laadita. Ohjeen laadinnassa hyödynnetään myös Suutarilantien hulevesien suunnittelua, jossa kadun vesiä imeytetään ja viivytetään ilman hulevesiviemärin rakentamista.

Kestävä KYMP -projektissa priorisoitujen tavoitteiden mukaisesti kaupunkitilaa suunnitellaan kestävästi ja varmistetaan luontotiedon välittyminen kaavoituksesta kaupunkiympäristön rakentamiseen ja ylläpitoon.

Valtuustoaloite

Valtuutettu Emma Kari ja 15 muuta valtuutettua ovat tehneet 19.6.20224 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen:

"Luonto-ohjeistuksen laatiminen Helsingin infrahankkeisiin

Helsinki on sitoutunut lisäämään luonnon monimuotoisuutta ja integroimaan luontotyön entistä paremmin kaikkeen kaupungin toimintaan. Helsingissä on käynnissä nyt ja tulevaisuudessa suuri määrä infrarakentamisen hankkeita, paljon pienemmän mittakaavan infran korjausrakentamista ja lukuisia suurempia hankkeita.

Viime vuosina infrahankkeiden hiilijalanjäljelle on asetettu tavoitteita ja tätä tavoitetta ollaan systematisoimassa. Infrahankkeiden luontotavoitteiden asettamisessa Kalasatama-Pasila -hanke on ollut edelläkävijä. Hankkeen palveluksessa on ollut biologi ja hankkeen tavoitteena on ollut ympäristön jättäminen monimuotoisemmaksi kuin se oli hankkeen alkaessa. Hankkeen luontotyö ja -teot ovat olleet monipuolisia ja innovatiivisia. Tätä ennen myös Raide-Jokerin hankkeessa toteutettiin lukuisia luonnon tilaa parantavia kokonaisuuksia, puroympäristöstä nurmiraiteisiin.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsinki laatii ohjeistuksen infrahankkeiden luontotyöstä. Ohjeistus ammentaa jo saadusta kokemuksesta ja toimii esimerkkinä ja tason asettajana tuleville hankkeille luonnon monimuotoisuuden edistämisessä."

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan tai sen alaisen viranomaisen toimivaltaan.

Kaupunkiympäristölautakunta 04.02.2025 § 66

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Ismo Rantanen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38570

ismo.rantanen@hel.fi