Vahingonkorvaus, esinevahinko, 13.7.2024, Kartanonkaari 26, von Glanin puisto
Vahingonkorvausvaatimus, esinevaurio
Päätös
Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.
Päätöksen perustelut
Hakijan vaatimus
Hakija on 22.7.2024 esittänyt kaupungille määrältään 60 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakija oli 13.7.2024 klo 17 istunut Von Glanin puistossa osoitteessa Kartanonkaari 26 puistonpenkille. Noustuaan ylös penkistä hakijan shortsit ja paita olivat tahriintuneet pihkaan ja maaliin.
Sovellettavat normit ja ohjeet
Kunnossapitolain mukaan kunnan hallinnassa oleva puisto on pidettävä alueen käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa sekä siistinä ja terveydellisesti tyydyttävänä.
Puistojen hoitoon kuuluvat muun muassa siivoaminen ja kasvillisuuden hoito sekä kalusteiden, varusteiden ja kulkureittien kunnossapito. Tämä tehdään ns. viheralueiden hoitoluokituksen mukaan. Hoitoluokitus määrittelee laatutason, jonka mukaisena alue hoidetaan.
Penkkien, istuinten, pöytien ja pöytäpenkkien hoitotehtäviin kuuluu mm. kalusteiden puhdistus, paikallisten pintavaurioiden korjaaminen ja asiakaspalautteiden seuranta. Vaaraa aiheuttaviin puutteisiin reagoidaan välittömästi. Hoito- ja korjaustarpeen seuranta edellyttää ajoittain tehtäviä seurantakierroksia. Penkkien, istuinten ja pöytien hoidon ja kunnon tasoa tarkkaillaan jatkuvasti muiden töiden ohessa. Penkit pestään keväällä sekä muulloin tarpeen mukaan. Esimerkiksi eritteet, lintujen ulosteet ja elintarvikesotkut puhdistetaan viipymättä.
Vahingonkorvausvastuun edellytykset
Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.
Kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.
Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.
Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.
Asiassa saadut tiedot ja selvitykset
Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Kaupungille on saapunut hakijan antama palaute 13.7.2024 klo 19.24. Kaupungille annetut palautteet pyritään käsittelemään viikon kuluessa. Palaute on siirretty kunnossapidon käsiteltäväksi 17.7.2024 klo 15.21, jonka perusteella kunnossapito on tehnyt vahinkopaikalle tarkastuskäynnin. Kunnossapito ei tuolloin havainnut vahinkopaikalla olevissa penkeissä likaa. Penkeissä ei havaittu likaa myöskään 25.7.2024 tarkistuskäynnin yhteydessä. Alueella toimiva urakoitsija on huoltomaalannut puistonpenkin kesällä 2023.
Vahinkopaikan puhtaanapidosta ei ole annettu muita palautteita kaupungin palautejärjestelmään vahinkopäivältä 13.7.2024. Kaupungille ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia vahinkopaikasta.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Asiassa saatujen selvitysten perusteella vahinkopaikka on ollut käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa. Kaupungilla ei ole tietoa mistä pihkamainen aine tai maali on ilmaantunut penkkiin. Kunnossapito on huoltomaalannut puistonpenkin vahinkoa edeltävänä kesänä. Kunnossapito on tehnyt hakijan palautteen perusteella vahinkopaikalla tarkkailukierroksen, jonka yhteydessä kyseistä ainetta ei ole havaittu.
Suoritetut kunnossapidon toimenpiteet huomioiden kaupunki ei katso laiminlyöneensä kunnossapitolain mukaisia tehtäviään, eikä näin ollen ole asiassa korvausvelvollinen.
Sovelletut säännökset
Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §
Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1—3 §, 6 §, 11 §
Toimivalta
Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.
Päätös tullut nähtäväksi 12.02.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Paula Karppinen, valmistelija, puhelin: 09 310 52908