Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Tutkimuslupa, Vanhempien kokemuksia ohjatusta parisuhteen omahoidosta

HEL 2024-010252
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 20

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Vanhempien kokemuksia ohjatusta parisuhteen omahoidosta”

Perhepalvelujen johtaja

Päätös

Perhepalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Vanhempien kokemuksia ohjatusta parisuhteen omahoidosta” (yamk). Yhteyshenkilö on johtava psykoterapeutti ********** Tutkimuslupa on voimassa 30.6.2025 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Aineistoa käsittelevät ainoastaan tutkimuksen kannalta välttämättömät henkilöt tutkimustarkoituksessa. Jos henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut kuin hakemuksen allekirjoittaneet, on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava asian diaarinumero).

Tutkimusprosessissa noudatetaan yleisiä tutkimuseettisiä periaatteita. Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia. Hankkeessa tulee huomioida tietosuojalain 31 §:n 3 momentin vaatimus vaikutustenarvioinnin tekemisestä.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Pariterapiayksikössä on toteutettu pilotti, jossa parisuhteeseen tukea hakeneet vanhemmat kävivät läpi parisuhteen omahoito-ohjelman ammattilaisen ohjauksessa. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää vanhempien kokemuksia omahoito-ohjelman läpikäymisestä ammattilaisen ohjauksella. Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten vanhemmat ovat hyötyneet ohjatusta parisuhteen omahoidosta ja millaisia kehittämisehdotuksia osallistujilla on. Tutkimuskysymykset ovat:

1) Miten ohjattu omahoito vastasi osallistujien tuen tarpeisiin?

2) Miten ohjattuun omahoito-ohjelmaan sisältyvä digitaalinen työskentely ja ammattilaisen antama ohjaus koettiin?

3) Miten ohjattua parisuhteen omahoitoa tulisi kehittää?

Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää parisuhteen tuen toimintamallin kehittämisessä perhe- ja sosiaalipalveluissa niin, että lapsiperheiden vanhemmat saavat parisuhteeseen oikeanlaista tukea mahdollisimman oikea-aikaisesti. Tuloksia voidaan hyödyntää myös sosiaali- ja terveydenhuollon rahoittamassa mielen hyvinvointia edistävässä Terapiat etulinjaan -toimintamallissa.

Tutkimus kohdentuu pariterapiayksikköön. Osallistujiksi rekrytoidaan henkilökunnan kautta vanhempia, jotka osallistuivat em. pilottiin. Tutkimusaineisto kerätään noin tunnin kestävillä teemahaastatteluilla. Haastattelut nauhoitetaan, litteroidaan ja anonymisoidaan. Nauhoitteet tuhotaan litteroinnin jälkeen. Aineisto analysoidaan sisällönanalyysin keinoin.

Osallistujia informoidaan tutkimuksesta, heidän oikeuksistaan sekä henkilötietojen käsittelystä. Osallistuminen on vapaaehtoista ja osallistujat antavat kirjallisen suostumuksensa. Tutkimusaineistoa käsitellään ja säilytetään tietoturvallisesti tutkimussuunnitelman liitteenä olevan tietosuojaselosteen mukaisesti ja hävitetään kokonaisuudessaan tutkimuksen päätyttyä. Tulokset kirjataan siten, ettei osallistujia voida tunnistaa. Valmis tutkimus julkaistaan avoimessa Theseus-tietokannassa. Tutkimuksesta on tehty tietosuojaa koskeva vaikutustenarviointi (liite 3).

Tutkija sitoutuu noudattamaan hyvää tieteellistä käytäntöä ja eettisiä ohjeita. Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen ihmistieteiden eettisen toimikunnan mukaan tutkimukseen ei sisälly mikään ennakkoon arvioitava tutkimusasetelma ja totesi, että lausunnon antamisen edellytykset eivät täyty.

Tutkimuslupaa puoltaa vs. perheiden erityispalvelujen päällikkö (7.8.2024)

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää perhepalvelujen johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Lisätietojen antaja

Sini-Emilia Asikainen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43788

sini-emilia.asikainen@hel.fi

Päättäjä

Terhi Pippuri
perhepalvelujen johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.