Maksuperusteiden määrääminen, hinnoitteluperiaatteet 2025, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Muutos kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan hinnoitteluperiaatteisiin vuodelle 2025
Päätös
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti muuttaa toimialan hinnoitteluperiaatteista 26.11.2024, § 170 tekemäänsä päätöstä liitteen mukaisesti.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli erityissuunnittelija Tanja Tuominen. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 15.1.2025, että valtuuston 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 7–19-vuotiaille (2006–2018 syntyneille) helsinkiläisille nuorille myönnetään maksuton sisäänpääsy maauimaloihin, kulttuurikeskusten ja Caisan valittuihin konsertteihin ja muihin esityksiin sekä Hakasalmen huvilaan vuonna 2025. Maksuttomuus tulee voimaan 1.2.2025 alkaen ja koskee Uimastadionia, Kumpulan maauimalaa, Malmitaloa, Vuotaloa, Kanneltaloa, Stoaa ja Caisaa sekä Hakasalmen huvilaa. Maksuton sisäänpääsy koskee myös valikoituja Helsingin kaupunginorkesterin esityksiä sekä Kontulan skeittihallia.
Oikeus maksuttomaan sisäänpääsyyn todennetaan nuorisotalojen jäsenkortilla (Jässäri), jossa näkyy nuoren ikä ja kotipaikkakunta. Jässäri toimii mobiilisovelluksena, jonka käyttöönotto vaatii, että huoltaja rekisteröi alle 18-vuotiaan jäsenyyden vahvalla tunnistautumisella. Yli 18-vuotiaat voivat rekisteröityä itse. Mikäli Jässärin hankkimisessa ilmenee ongelmia, nuorisotaloilta ja kirjastoista on saatavilla tukea rekisteröitymiseen. Jos mobiilisovelluksen hankkiminen ei ole mahdollista, on nuoren mahdollista saada vanhanmallinen muovikortti, jota voi anoa kaupungin nuorisotaloilta. Tällöin kortti lähetetään nuorelle kotiin tai vaihtoehtoisesti sen voi noutaa keskustakirjasto Oodista.
Maauimaloissa maksuton sisäänpääsy kattaa koko aukiolokauden ja Hakasalmen huvilassa sekä Kontulan skeittihallissa koko vuoden 1.2.2025 alkaen. Maksuttomuus todennetaan paikan päällä kassoilla esittämällä Jässäri, josta kassahenkilö tarkistaa nuoren iän sekä kotipaikkakunnan.
Kulttuurikeskusten ja Caisan sekä HKO:n osalta maksuttomuus koskee valikoituja esityksiä, elokuvia ja konsertteja. Ajantasainen lista tapahtumista julkaistaan verkossa. Tapahtumat merkitään selkeästi juhlavuoden tunnisteella. Kulttuurikeskusten maksuttomiin tapahtumiin varataan 0 € -lippu Lippupisteen kautta. Tämä varmistaa, että paikat eivät ylity. Sisäänpääsyn yhteydessä tarkistetaan pääsylipun lisäksi myös Jässäri sekä nuoren ikä ja kotipaikkakunta. Lipunoston yhteydessä viestitään Lippupisteen sivulla, että maksuttomuuteen oikeuttava todistus on näytettävä ovella. Lipun ostamisesta maksuttomaan tapahtumaan ei aiheudu asiakkaalle kustannuksia, vaan mahdolliset kustannukset kohdistuvat kokonaisuudessaan kulttuurin ja vapaa-ajan toimialle. Vastaavantyyppistä käytäntöä on tarkoitus soveltaa HKO:n konserteissa.
Jässäristä ja sen käyttöönotosta on saatavilla ohjeita useilla eri kielillä. Lisäksi kirjastoissa, nuorisotiloissa ja kulttuurikeskuksissa sekä maauimaloissa tulee olemaan saatavilla selkeät ohjeet, joilla työntekijät voivat opastaa nuoria ja huoltajia Jässärin rekisteröinnissä. Lisäksi kulttuuritaloilla on saatavilla tukea kulttuurikeskusten tapahtumien lipunostoon ja ennen esitystä on mahdollista ostaa lippu kassalta, mikäli paikkoja on jäljellä. Maksuttomista tapahtumista ja palveluista tullaan viestimään laajasti eri kanavissa.
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala seuraa toteutuneita maksuttomia käyntikertoja ja tekee valtuustolle talousarviomäärärahojen ylitysesityksen maksuttomuudesta aiheutuvista tulonmenetyksistä talousarvion 3. toteutumisennusteen yhteydessä.
Hinnoitteluperiaatteisiin lisätään, että maksuttomuuteen ovat oikeutettuja myös helsinkiläiset 7–19-vuotiaat, eli vuosina 2006–2018 syntyneet lapset ja nuoret maauimaloissa (Uimastadion ja Kumpulan maauimala), kulttuurikeskusten ja Caisan valikoiduissa esityksissä, elokuvissa ja konserteissa, Helsingin kaupunginorkesterin valikoiduissa esityksissä, Hakasalmen huvilassa sekä Kontulan Skeittihallissa 1.2.2025 lukien.
Asiaa ei aikataulusyistä voi panna pöydälle.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta 26.11.2024 § 170
10.09.2024 Esittelijän ehdotuksesta poiketen
29.08.2024 Pöydälle
Päätös tullut nähtäväksi 23.01.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Tanja Tuominen, erityissuunnittelija , puhelin: 09 310 50674
Jouni Tanninen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 37228