Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Vahingonkorvaus, esinevahinko, 25.7.2024 ja 15.8.2024, päiväkoti Kaarelanraitti ja Kannel

HEL 2024-011642
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 36

Vahingonkorvausvaatimus rikkoutuneista silmälaseista

Hallintopäällikkö

Päätös

Hallintopäällikkö päätti kohtuussyistä hyväksyä ********** (jäljessä hakija) vahingonkorvausvaatimuksen ja myöntää korvausta kohtuullisiksi harkitut 194 euroa rikkoutuneista silmälaseista.

Päätöksen perustelut

Hakija on esittänyt 4.9.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa 304 euron suuruisen korvausvaatimuksen työssä rikkoutuneista silmälaseista. Liitteenä uusien silmälasien hankinnasta silmälasiliikkeen selvityskustannus, jonka mukaan hankintakustannus tarkemmin erittelyin yhteensä 304 euroa. Lisäselvityksen mukaan rikkoutuneet silmälasit oli hankittu vuonna 2022 hankintahintaan 259 euroa.

Hakijan mukaan silmälasit ovat tulleet tempaistuksi kahdesti hakijan kasvoilta ja toisella kerralla on käynyt niin, että ne ovat tyystin rikkoutuneet. Ensimmäisellä kerralla lapsi oli yhtäkkiä napannut silmälasit hakijan kasvoilta ja heittänyt ne pois vastakkaiselle puolelle rautakaappia. Silmälasien kehys oli vääntynyt ja linssit olivat hieman ulkonevat, eikä silmälasiliikkeessä myyjä uskaltanut taivuttaa niitä rikkoutumisvaaran vuoksi. Toisella kerralla lapsi oli tarttunut silmälaseihin, ne putosivat ja pian lapsi makasi niiden päällä. Lasit menivät täysin rikki.

Varhaiskasvatuksen toimipisteestä (päiväkoti) on vahvistettu työntekijälle sattunut vahinkotapahtuma.

Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.

Vahingonkorvauslain 2 luvun 1 §:n mukaan 1 momentin mukaan joka tahallisesti tai tuottamuksesta aiheuttaa toiselle vahingon, on velvollinen korvaamaan sen. Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun esine on käytetty.

Asiassa ei ole ilmennyt, että vahinko olisi aiheutunut kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työntekijän tai viranhaltijan virheestä tai laiminlyönnistä työssä. Vahinko ei ole myöskään aiheutunut siitä, että työnantaja olisi rikkonut tai laiminlyönyt työsuhteesta tai työsopimuslaista johtuvia velvollisuuksiaan (TSL 12 luku 1 §:n 1 momentti). Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ei ole asiassa vahingonkorvauslain eikä työsopimuslain nojalla korvausvelvollinen. Aiheutunut vahinko voidaan kuitenkin poikkeuksellisesti harkinnan mukaan kohtuussyistä korvata kokonaan tai osittain. Kohtuulliseksi katsotaan, että hakijalle korvataan 194 euroa työssä rikkoutuneista silmälaseista.

Lisätietojen antaja

Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036

jaana.iivonen@hel.fi

Päättäjä

Marko Enberg
hallintopäällikkö