Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Tutkimuslupa, Lapsen turvallisuus vapaaehtoisessa aikuiskaveri- ja tukihenkilötoiminnassa

HEL 2024-011783
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 93
Tämä toimielin tai virka on lakkautettu

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Lapsen turvallisuus vapaaehtoisessa aikuiskaveri- ja tukihenkilötoiminnassa”

Lastensuojelun johtaja

Päätös

Lastensuojelun johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Lapsen turvallisuus vapaaehtoisessa aikuiskaveri- ja tukihenkilötoiminnassa” (tutkimuksellinen selvitys, pro gradu). Yhteyshenkilönä on johtava ohjaaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.8.2025 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.

Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi. Valmiit tutkimukset ovat henkilökunnan käytettävissä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen intrasivuilla.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on tuottaa selvitys lapsen turvallisuuteen liittyvistä käytänteistä ja toimintamalleista vapaaehtoista aikuiskaveri- ja / tai tukihenkilötoimintaa järjestävissä organisaatioissa. Tutkimuksessa perehdytään lapsen turvallisuuteen liittyviin toimintakäytäntöihin sekä laaditaan toiminnalle tehtävistä suosituksista ehdotus THL:n koordinoimaan Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelmaan. Lisäksi tutkimuksessa toteutetaan pro gradu -tutkielma, jossa tutkitaan James Reasonin mallin soveltuvuutta sosiaalihuollon ja lapsen turvallisuuden kontekstiin.

Tutkimuksellisen selvitystyön tutkimuskysymykset ovat:
1) Millaisia lapsen turvallisuuteen liittyviä toimintamalleja ja -käytäntöjä vapaaehtoista aikuiskaveri- ja / tai tukihenkilötoimintaa järjestävillä organisaatioilla on?
2) Mitkä toimintamallit ja -käytänteet ovat olennaisia ja vaikuttavia aikuiskaveri- ja tukihenkilötoimintaan osallistuvan lapsen turvallisuuden edistämiseksi ja turvaamiseksi?

Pro gradu- tutkielmassa tutkimuskysymys 1. on sama kuin edellä, lisäksi:
2) Miten havaitut lapsen turvallisuuteen liittyvät toimintamallit ja -käytänteet voidaan jäsentää James Reasonin mallia hyödyntäen?
3) Miten James Reasonin malli soveltuu sosiaalihuollon ja lapsen turvallisuuden kontekstiin jäsentämään ja havainnollistamaan turvallisuuteen liittyviä systeemitason prosesseja?

Aineistoa kerätään noin 15–20 aikuiskaveri- ja tukihenkilötoimintaa järjestävästä organisaatiosta puolistrukturoiduilla teemahaastatteluilla ja osallistavan yhteiskehittämisen world cafe -menetelmällä. Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta rekrytoidaan yhteyshenkilön kautta 1–3 osallistujaa lastensuojelun tukisuhdepalveluista. Tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja perustuu informoituun suostumukseen. Haastattelu toteutetaan haastateltavan toiveiden mukaan joko lähitapaamisena tai etäyhteydellä. Osallistavan yhteiskehittämisen turvallisuuskahvila järjestetään lähitapahtumana marraskuussa 2024.

Tutkimukseen liittyvissä julkaisuissa tuodaan esille tutkimukseen osallistuneet organisaatiot, mutta tutkimustuloksia tai vastauksia ei yhdistetä organisaatiotietoon. Tutkimusaineisto hävitetään tutkimuksen päätyttyä, viimeistään vuoden 2026 loppuun mennessä.

Tutkimuksella on ohjausryhmä, jonka jäsenistö on kuvattu tutkimustiedotteessa. Tutkimusta koordinoi OmaKamu ry ja sen pääyhteistyökumppanina on Lastensuojelun Keskusliitto. Tutkimusta rahoittaa STEA.

Lastensuojelun ja perhesosiaalityön palvelujen päällikkö puoltaa tutkimuslupaa (17.9.2024).

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää lastensuojelun johtaja palveluansa koskevissa tutkimusluvissa.

Lisätietojen antaja

Minttu Markkanen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 40196

minttu.markkanen@hel.fi

Päättäjä

Saila Nummikoski
lastensuojelun johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.