Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan vahingonkorvaustiimin päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 15.4.2025 § 87 (autovaurio)

HEL 2024-013428
19. / 346 §

Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristön toimialan vahingonkorvaustiimin päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 15.4.2025 § 87 (autovaurio)

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hylätä kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikön vahingonkorvauspäätöksestä 15.4.2025 (87 §) tehdyn oikaisuvaatimuksen.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Oikaisuvaatimuksen kohteena oleva päätös

Kaupunkiympäristön toimialan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö on päätöksellään 15.4.2025 (87 §) hylännyt 9.10.2024 Yhdyskunnantiellä Tuusulanväylän alikulussa tapahtuneeseen autovaurioon liittyvän vahingonkorvausvaatimuksen.

Esitetyt vaatimukset ja perusteet

Hakija on toistanut oikaisuvaatimuksessaan määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksensa liittyen 9.10.2024 kello 22.30 Yhdyskunnantiellä Tuusulanväylän alikulussa tapahtuneeseen autovaurioon. Hakija vaatii kaupunkia korvaamaan täysimääräisesti ajoneuvon tuhoutumisesta aiheutuneet vahingot. Hakijan ajoneuvo sammui alikulussa olleeseen veteen, ja hinausauton saapuessa paikalle vesi oli noussut jo puoleen väliin autoa. Ajoneuvo tuhoutui korjauskelvottomaksi. Oikaisuvaatimus on kokonaisuudessaan päätöksen liitteenä ja nähtävillä lautakunnan kokouksessa.

Hakija toteaa oikaisuvaatimuksessaan muun ohessa, että kaupunki on laiminlyönyt kunnossapitovelvollisuutensa. Kaupunki oli saanut vahinkopäivän aamulla 9.07 palautteen läheisen Saramäentien avo-ojan viemärin tukkeutumisesta, mutta toimenpiteisiin ei ollut ryhdytty ajoissa. Tulviminen ei ollut ennalta-arvaamatonta, sillä rankkasateet olivat tiedossa. Hakijan omaa myötävaikutusta ei voida pitää asiassa ratkaisevana, sillä veden määrää ei voinut arvioida oikein. Näkyvyys oli heikko ja tilanne yllättävä.

Oikaisuvaatimuksen tutkittavaksi ottaminen

Kuntalain (410/2015) 137 §:n mukaan kunnan viranomaisen päätökseen tyytymätön saa hakea siihen oikaisua. Oikaisuvaatimuksen ja kunnallisvalituksen saa tehdä asianosainen eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa sekä kunnan jäsen. Tässä tapauksessa oikaisuvaatimuksen on tehnyt asianosainen.

Kuntalain 134 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus tehdään toimielimen alaisen viranomaisen päätöksestä asianomaiselle toimielimelle. Kuntalain 138 §:n mukaisesti oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Päätös on lähetetty hakijalle tiedoksi sähköpostilla 15.4.2025. Oikaisuvaatimus kaupunkiympäristölautakunnalle on saapunut 16.4.2025 eli säädetyssä määräajassa.

Perustelut

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan vahingonkorvauslain (412/1974) vastuusäännösten kautta. Kaupungin vastuu ei ole tuottamuksesta riippumatonta ns. ankaraa vastuuta, vaan kaupungin vahingonkorvausvastuun syntyminen edellyttää tuottamusta eli huolimattomuutta, virhettä tai laiminlyöntiä. Lisäksi edellytetään syy-yhteyttä virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä. Vahingonkärsijän mahdollinen oma myötävaikutus voi alentaa tai poistaa kunnossapidosta vastuussa olevan korvausvastuun.

Kaupungin vahingonkorvausvelvollisuuden syntymistä arvioidaan lisäksi kunnossapitolain (669/1978) kunnossapidon laatutasoa määrittävien säännösten kautta. Vahingonkorvausvastuuta arvioidaan suhteessa ennen vahinkoa tehtyihin kunnossapitotoimenpiteisiin. Korvausvastuun edellytyksenä on, että kunnossapito on tehty virheellisesti tai huolimattomasti taikka kadun kunnossapitoon kuuluvia tehtäviä on laiminlyöty, ja virheellisen menettelyn ja aiheutuneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Asiassa saadun selvityksen mukaan kunnossapidon urakoitsija on saanut päivystyksestä vahinkopäivänä 9.10.2024 klo 21.22 ilmoituksen, että vahinkopaikalla tulvii. Urakoitsija on tarkistanut kohteen 9.10.2024 klo 22.19, ja soittanut HSY:n vikapäivystykseen, pumppaamon päivystykseen sekä pelastuslaitokselle. Urakoitsija on sulkenut kadun klo 00 pelastuslaitoksen pyynnöstä. Vedet on poistettu kadulta ja tie avattu uudelleen seuraavana aamuna 10.10.2024 klo 8 mennessä.

Kaupungille 9.10.2024 klo 9.07 tullut palaute Saramäentien avo-ojan viemäriaukon tukkeutumisesta ei ole koskenut veden tulvimista Yhdyskunnantien alikulkuun, vaan sitä, että kyseinen oja on roskainen ja siinä olevan viemärin suuaukko tukossa. Kunnossapidon 11.10.2024 paikalla tekemässä katselmuksessa ei ole todettu suuaukon olleen tukossa. Kyseinen avo-ojan viemäriaukko on edeltävän kerran ennen vahinkoa käyty siivoamassa 17.9.2024.

Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoasemalla tehtyjen mittausten mukaan vahinkopäivänä 9.10.2024 klo 10.30 oli alkanut vesisade, ja vettä oli satanut vahinkohetkeen klo 22.30 mennessä 35,95 mm. Koko vuorokauden sademäärä on ollut yhteensä 48,71 mm. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan yli 15 mm sademäärää 12 tunnissa ja yli 20 mm sademäärää vuorokaudessa pidetään rankkasateena.

Vahinkopäivänä tullut sade on aiheuttanut Saramäentien avo-ojan tulvimisen ja veden kertymisen kadulle vahinkopäivän iltana. Kunnossapito on tullut paikalle välittömästi saatuaan tiedon kadun tulvimisesta ja ryhtynyt toimenpiteisiin veden poistamiseksi kadulta. Ottaen huomioon, ettei Saramäentien avo-ojan tukkeutuminen ole kunnossapidon selvityksen mukaan aiemmin aiheuttanut tulvimista Yhdyskunnantiellä, ei sitä, että kunnossapito ei ole reagoinut vahinkopäivän aamulla tulleeseen, ojan ja viemäriaukon roskaisuutta koskevaan palautteeseen saman työpäivän aikana, voida pitää vahinkopaikan kunnossapidon laiminlyöntinä. Selvityksen perusteella Saramäentien avo-oja viemärin suuaukko ei ole myöskään ollut tukossa, vaan tulviminen on johtunut poikkeuksellisesta rankkasateesta.

Hakija on ajanut ajoneuvollaan alikulkuun, joka on ollut jo silloin veden peitossa. Hakijan mukaan hän ei ole pystynyt arvioimaan veden määrää, koska näkyvyys on ollut heikko ja tilanne yllättävä. Hakijan ajoneuvo sammui, kun hakijan edessä ajava sekä vastaantuleva ajoneuvo nostattivat vettä hakijan ajoneuvon päälle.

Hakijan ajoneuvotyypin käyttöohjeiden mukaan autoon pääsevä vesi voi vaurioittaa moottoria, sähkölaitteita ja vaihteistoa. Vesi voi myös imeytyä moottoriin ilman imuputken kautta ja johtaa moottorivaurioon. Ohjeiden mukaan jos autolla on ajettava vesiesteen yli, tyynen veden korkeus saa vastata korkeintaan korin alareunan korkeutta. Ajajan on huomioitava, että edellä ajavat tai vastaan tulevat autot voivat saada aikaan aaltoja, minkä seurauksena suurin sallittu vedenkorkeus voi ylittyä.

Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Hakija ei oman kertomuksensa mukaan ole pystynyt havaitsemaan alikulussa olleen veden syvyyttä ajaessaan siihen. Hakija on siten ottanut tietoisen riskin ajoneuvonsa vaurioitumisesta ajaessaan tuntemattoman syvyiseen veteen erityisesti sellaisella hetkellä, kun edessä on ajanut ja vastaan on tullut muuta liikennettä. Ottaen huomioon hakijan ajoneuvotyypin käyttöohjeet, ovat myös hakijan ajoneuvolle aiheutuneet vauriot olleet ennalta-arvattavat veteen ajamisen seuraukset.

Asiassa saadun selvityksen perusteella vahinkopaikan tulvimisen aiheuttaneen Saramäentien avo-ojan kunnossapitoa ei ole laiminlyöty, ja rankkasateesta johtuneeseen vahinkopaikan tulvimiseen on reagoitu asianmukaisesti vahinkopäivänä ilman aiheetonta viivytystä. Edellä esitetyin ja muutoin vahingonkorvaustiimin päällikön päätöksestä ilmenevin perustein kaupunki katsoo, ettei se ole laiminlyönyt kunnossapitolain mukaisia tehtäviään ja ettei se ole asiassa korvausvelvollinen.

Lopputulos

Edellä esitettyjen perusteluiden perusteella Helsingin kaupunki ei ole vahingonkorvauslain nojalla vastuussa hakijan ajoneuvon vaurioitumisesta. Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista uutta selvitystä, jotka antaisivat aihetta päätöksen muuttamiseen. Näin ollen kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään oikaisuvaatimuksen hylkäämistä.

Sovelletut säännökset

Kuntalaki (410/2015) 134 §, 137 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1‒4 §

Laki sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) 19 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Toimivalta

Kuntalain 134 §:n mukaan oikaisuvaatimus lautakunnan sekä lautakunnan alaisen viranomaisen päätöksestä tehdään asianomaiselle lautakunnalle.

Kaupunkiympäristön toimiala Toimialan yhteiset palvelut Hallinto- ja lakipalvelut Lakipalvelut Vahingonkorvaustiimi Tiimipäällikkö 15.04.2025 § 87

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hylätä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 10.10.2024 esittänyt kaupungille määrältään yksilöimättömän vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan hakijan auto vaurioitui hakijan ajaessa 9.10.2024 klo 22.30 Yhdyskunnantiellä Tuusulanväylän alikulussa. Vaatimuksen mukaan edessä olevan auton perästä ja vastaantulevan bussin takia auton päälle lensi runsaasti vettä, joka johti auton sammumiseen, ja hakija soitti autolle hinauksen. Tällöin vedenpinta oli maksimissaan nilkkoihin asti. Hakijan auton ollessa sammuneena vedenpinta oli lähtenyt nousemaan. Kun hinausauto saapui noin 1,5 tunnin kuluttua, auto oli jo puoliväliin veden peitossa, ja vettä oli päässyt sekä auton moottoritilaan että runsaasti auton sisään.

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kadut liikenteen tarpeiden edellyttämässä tyydyttävässä kunnossa. Kunnossapidon tason määräytymisessä otetaan huomioon kadun liikenteellinen merkitys, liikenteen määrä, säätila ja sen ennakoitavissa olevat muutokset, vuorokaudenaika sekä eri liikennemuotojen tarpeet sekä terveellisyys, liikenneturvallisuus ja liikenteen esteettömyys.

Kadun kunnossapito käsittää mm. katuojien, sadevesikourujen ja -kaivojen avoinna pitämisen.

Vahingon tapahtuma-aikaan voimassa olleen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä hulevesien hallinnasta, ja kunta vastaa hulevesien hallinnan järjestämisestä asemakaava-alueella.

Helsingissä hulevesien hallinnan vastuut jakautuvat kaupungin, HSY:n ja kiinteistön omistajan tai haltijan kesken. Kaupunki vastaa esimerkiksi hulevesien hallinnan kokonaissuunnittelusta, HSY huolehtii huleveden runkoviemäriverkoston rakentamisesta ja kunnossapidosta erikseen määritellyllä huleveden viemäröintialueella, ja kiinteistön omistaja tai haltija huolehtii kiinteistöllä muodostuvan huleveden hallinnasta.

Ajoneuvon kuljettajan on tieliikennelain mukaan noudatettava olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Ajoneuvon nopeus on sovitettava sellaiseksi kuin liikenneturvallisuus edellyttää huomioon ottaen muun ohella tien kunto, sää, keli, näkyvyys, ajoneuvon kuormitus ja kuorman laatu sekä muut olosuhteet. Ajoneuvo on kyettävä hallitsemaan kaikissa liikennetilanteissa. Ajoneuvo on voitava pysäyttää edessä olevan tien näkyvällä osalla ja kaikissa ennakoitavissa tilanteissa.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Kadun kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvä vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kadun kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Kadun kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen kunnossapidosta vastaavalta. Saadun selvityksen mukaan 9.10.2024 urakoitsija on saanut päivystyksestä klo 21.22 ilmoituksen, että vahinkopaikalla tulvii. Kohde on tarkistettu 9.10.2024 klo 22.19, ja paikalle on soitettu HSY:n vikapäivystys, pumppaamon päivystys sekä pelastuslaitos. Urakoitsija on sulkenut kadun klo 00 pelastuslaitoksen pyynnöstä. Vedet on poistettu kadulta ja tie avattu uudelleen 10.10.2024 klo 8 mennessä.

Vahinkopaikan läheisyydessä on tulvinut vahinkoajankohtana Saramäentien avo-oja, ja vesi on tulvinut alikulkuun. Saramäentien avo-ojan viemärin suuaukon tukkeutumisesta on annettu kaupungille yksi palaute 9.10.2024 klo 9.07. Palaute on siirretty kunnossapidon tietoon 9.10.2024 klo 13.30. Urakoitsija on tehnyt paikalla katselmuksen 11.10.2024, jolloin suuaukko ei ollut tukossa. Urakoitsija on käynyt noin 4 viikkoa ennen vahinkoa, 17.9.2024 siivoamassa avo-ojan ritilän. Saadun selvityksen mukaan tiedossa ei ole, että ojan tukkeutuminen olisi aiheuttanut aiemmin tulvimista Yhdyskunnantiellä.

Vahinkopaikalta ei ole esitetty muita vastaavia vahingonkorvausvaatimuksia.

Ilmatieteen laitoksen Kumpulan havaintoasemalla tehdyissä mittauksissa vahinkopäivänä 9.10.2024 10.30 on alkanut vesisade, joka on jatkunut vahinkohetkeen klo 22.30 saakka. Sademäärä kyseisenä aikana on ollut yhteensä 35,95 mm. 9.10.2024 vuorokauden aikana sademäärä on ollut yhteensä 48,71 mm.

Ilmatieteen laitoksen mukaan rankkasateeksi määritellään 10 mm sademäärä 4 tunnissa, 15 mm sademäärä 12 tunnissa ja 20 mm sademäärä 24 tunnissa.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta. Kaupungin vahingonkorvausvastuu edellyttää tuottamuksellisuutta.

Ennen vahinkoa 9.10.2024 klo 22.30 mennessä aamupäivästä klo 10.30 alkaen oli satanut vettä yhteensä 35,95 mm. Kyseessä ollut sademäärä on aiheuttanut ojan tulvimisen ja veden kertymisen kaduille vahingon tapahtumisen aikaan. Kunnossapito on tullut paikalle välittömästi saatuaan tiedon tien tulvimisesta ja ryhtynyt toimenpiteisiin veden poistamiseksi tieltä. Selvityksen perusteella hulevesien hallintaan liittyvissä rakenteissa ei ole korjaus- tai kunnossapitotarvetta, vaan tulviminen on johtunut poikkeuksellisesta rankkasateesta.

Vahingonkorvausvastuuta voidaan rajoittaa tai se voidaan evätä, jos vahingonkärsijä on itse myötävaikuttanut vahinkoon. Vaatimuksesta käy ilmi, että hakija on tietoisesti ajanut veden peittämään alikulkuun. Ajoneuvoa on kuljetettava tien kunnon ja kelin edellyttämällä tavalla, ja ajoneuvo on tarvittaessa pysäytettävä vahinkojen välttämiseksi. Veteen ajaminen on aina tietoinen riski, jonka johdosta ajoneuvoon voi aiheutua monenlaisia vaurioita.

Vahinko on aiheutunut, kun hakija on ajanut autolla veteen. Vahinko ei asiassa saadun selvityksen perusteella ole johtunut kaupungin virheestä tai laiminlyönnistä ja näin ollen kaupunki katsoo, ettei ole asiassa korvausvelvollinen.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–4 §

Tieliikennelaki (729/2018) 3 §, 5 §

Maankäyttö- ja rakennuslaki (132/1999) 13 a luku 103 e § ja 103 i §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta myös silloin, kun vaatimus on määrältään yksilöimätön.

Lisätiedot

Paula Karppinen, valmistelija, puhelin: 09 310 52908

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päätös tullut nähtäväksi 03.06.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Hallinto-oikeus ei kuitenkaan tutki kysymystä kunnan korvausvelvollisuudesta tai korvauksen määrästä. Vahingonkorvausasiassa toimivaltainen tuomioistuin on yleinen alioikeus.

Valitusoikeus

Päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksella vain se, joka on tehnyt alkuperäistä päätöstä koskevan oikaisuvaatimuksen.

Mikäli alkuperäinen päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa tähän päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksella myös

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös)
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset)
  3. vaatimusten perustelut
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Inkeri Lehmusoksa, tiimipäällikkö, puhelin: 09 310 22794

inkeri.lehmusoksa@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Oikaisuvaatimus 16.4.2025
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.