Tutkimuslupa, Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä hoitotyössä (Isohoito)

HEL 2024-013785
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 47

Tutkimuslupa tutkimukseen ”Ekologisesti kestävä sosiaali- ja terveydenhuolto – Toimeenpano ja politiikka Suomessa”

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja

Päätös

Sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle ”Ekologisesti kestävä sosiaali- ja terveydenhuolto” (Väitöskirjatutkimus). Yhteyshenkilönä toimii ylihoitaja ********** kotihoitopäällikkö ********** ja palvelupäällikkö ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.12.2026 saakka.

Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:

Tutkimuksesta ja siihen osallistuvan henkilöstön ajankäytöstä on sovittava yksikön esihenkilön ja/ tai tutkimuksen yhteyshenkilön kanssa.

Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.

Mikäli henkilörekistereihin sisältyviä tai salassa pidettäviä tietoja käsittelevät muut, kuin hakemuksen allekirjoittaneet tutkijat, on heidän toimitettava salassapitositoumuksensa kaupungin kirjaamoon tämän päätöksen asiakirjoihin liitettäväksi (saatteena mainittava diaarinumero).

Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle, eikä toimiala sitoudu tiloissa tehtävien mahdollisten muutosten kustantamiseen.

Tutkijat sitoutuvat noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain 1050/2018 sekä muun voimassa olevan lainsäädännön tutkijalle asettamia vaatimuksia.

Tutkijat saapuvat pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.

Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen käyttöön osoitteella: sotepe.tutkimusluvat@hel.fi.

Päätöksen perustelut

Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) ekologisen kestävyyden toimeenpanoa ja kansallista ohjausta Suomessa. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä soten ekologisen kestävyyden edistämisestä ja tarjota näkökulmia sen kehittämiseen. Pitkänajan tavoitteena on vähentää sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan aiheuttamaa ympäristökuormaa ja edistää ekologisesti kestävää toimintaa sote-sektorilla.

Tutkimus on osa valtakunnallista Ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja hillintä hoitotyössä (Isohoito) -hanketta ja toteutetaan useammassa sote-organisaatiossa. Hanketta koordinoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhteistyökumppaninaan Tampereen yliopisto.

Tutkimus muodostuu kolmesta tutkimuskysymyksestä ja nyt toteutettavassa vaiheessa kartoitetaan tutkimushaastatteluin sote- ammattilaisten näkemyksiä kolmanteen tutkimuskysymykseen: Mitä mahdollisuuksia ja esteitä sote-toimijat näkevät ekologisen kestävyyden toimeenpanossa ja miten toimeenpanoa voitaisiin edistää.

Tutkimukseen rekrytoidaan toimialalta sairaalatoiminnan, ikääntyneiden ympärivuorokautisen asumispalvelun ja kotihoidon esihenkilöitä ja työntekijöitä. Rekrytointi tapahtuu nimettyjen yhteyshenkilöiden avustuksella. Osallistuminen tutkimukseen on vapaaehtoista ja perustuu tietoiseen suostumukseen.

Aineisto kerätään yksilöhaastattelujen avulla ja osallistujiksi tavoitellaan noin kuutta (6) haastateltavaa. Haastattelut toteutetaan puolistrukturoituina teemahaastatteluina joko etäyhteydellä tai kasvotusten. Haastattelut äänitetään ja litteroidaan. Haastattelun kesto on noin 1,5 tuntia. Haastateltavat saavat tutustuttavaksi ennakkomateriaalin sekä ennakkokyselyn, jonka vastauksia käytetään haastattelussa keskustelun tukena. Näihin kuluu aikaa yhteensä noin yksi (1) tunti. Yhteensä aikaresurssia kuluu noin kolme (3) tuntia haastateltavaa kohden.

Haastatteluaineistot analysoidaan teema-analyysillä, tai muulla soveltuvalla analyysillä. Ennakkokyselyn tuloksia ei analysoida eikä raportoida väitöskirjan julkaisuissa. Ennakkokyselyn vastaukset ja litteroitu haastatteluaineisto yhdistetään. Yhdistämisen jälkeen aineisto pseudonymisoidaan ja de-identifioidaan.

Tutkimusta varten kerättävää aineistoa hyödynnetään myös Isohoito-hankeen tarpeisiin hankesuunnitelmassa kuvatulla tavalla, esim. myöhemmin laadittavien ohjeiden ja oppaiden pohjana. Osallistujia informoidaan siitä, mihin tarkoituksiin aineistoa voidaan käyttää.

Aineisto säilytetään tietosuojailmoituksessa kuvatulla tavalla. Pseudonymisoitu aineisto säilytetään tietoturvallisesti Tampereen yliopistossa 10 vuotta, jonka jälkeen se hävitetään.

Tutkimus raportoidaan kolmena väitöskirjan osajulkaisuna joita julkaistaan mahdollisesti myös tieteellisissä julkaisuissa.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja kahta tai useampaa palvelukokonaisuutensa palvelua koskevissa tutkimusluvissa.

Lisätietojen antaja

Päivi Portin, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 27042

paivi.portin@hel.fi

Päättäjä

Pia Nurme
sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja

Liitteet (pdf)

1. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
2. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
3. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
4. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
5. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
6. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
7. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
8. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
9. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
10. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
11. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k
12. Salassa pidettävä: JulkL (621/1999) 24.1 § 21 k

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.