Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama kiinteistövaurio

HEL 2024-013940
§ 98

Vahingonkorvausvaatimus, puun aiheuttama kiinteistövaurio

Tiimipäällikkö

Päätös

Lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päätti hyväksyä hakijan vahingonkorvausvaatimuksen.

Hakijalle korvataan vaaditut 816,18 euroa.

Päätöksen perustelut

Hakijan vaatimus

Hakija on 21.10.2024 esittänyt kaupungille määrältään 816,18 euron vahingonkorvausvaatimuksen. Vaatimuksen mukaan kaupungin alueella ollut silminnähden kuivunut haapa oli kaatunut hakijan kiinteistön päälle 12.10.2023 klo 12.50 rikkoen kaatuessaan vesikourun ja taivuttaen parvekkeen teräskaiteen mutkalle. Vaatimuksen mukaan kaatuneesta puusta sekä muutamista muista ympäristössä olevista huonokuntoisista puista oli ilmoitettu ennen tapahtumaa kaupungin viherjaostolle, mutta asialle ei ollut tehty mitään. Tapahtuneesta vahingosta oli ilmoitettu kaupungin viherjaostoyksikköön 12.10.2023 ja 17.10.2023. Vaatimuksen liitteenä on toimitettu valokuvia vahingon aiheuttaneesta puusta ja vahingosta sekä tositteet kiinteistön korjauskustannuksista

Sovellettavat normit ja ohjeet

Kunnossapitolaki edellyttää kaupunkia pitämään kunnan hallinnassa asemakaava-alueella olevat torit, katuaukiot, puistot ja muut näihin verrattavat yleiset alueet niiden käyttötarkoituksen vaatimassa kunnossa.

Helsingissä viheralueet jaetaan käyttötarkoituksen mukaiseen luokitukseen. Vahingon aiheuttanut puu on kasvanut metsässä, joka on luokiteltu M2-hoitoluokkaan (lähimetsä).

Lähimetsät ovat asuinalueiden välittömässä läheisyydessä sijaitsevia metsiä, joiden käyttö on päivittäistä. Niitä käytetään oleskeluun, leikkiin, kauttakulkuun, ulkoiluun, liikuntaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Lähimetsiä hoidetaan ylläpitäen puuston elinvoimaisuutta, uudistumista ja turvallisuutta. Lisäksi hoidetaan polkuja sekä opastukseen liittyviä rakenteita. Yksittäisiä vaarallisia puita poistetaan joko kaupungin oman tarkkailun tai kaupungille annettujen palautteiden perusteella. Välitöntä vaaraa aiheuttavat puut poistetaan mahdollisimman nopeasti.

Vahingonkorvausvastuun edellytykset

Pelkkä vahinkotapahtuma ei yksinään aiheuta kaupungille korvausvastuuta.

Vahingonkorvausvastuu perustuu lähtökohtaisesti tuottamukselle eli kunnossapitovelvollisen on vahingonkorvausvastuun syntymiseksi täytynyt syyllistyä laiminlyöntiin, huolimattomuuteen tai virheelliseen menettelyyn. Lisäksi edellytetään, että toiminnan tai laiminlyönnin ja syntyneen vahingon välillä on syy-yhteys.

Alueen kunnossapitovelvollinen vapautuu vahingonkorvausvastuustaan osoittamalla, että kunnossapito on hoidettu asianmukaisesti tai että vallinneet olosuhteet ovat tehneet kunnossapitotyöt hyödyttömiksi tai että kunnossapidosta huolehtiminen olisi vahinkohetken olosuhteissa ollut ylivoimaista.

Jos vahingon kärsineen puolelta on myötävaikutettu vahinkoon tai jos muu vahingon aiheuttaneeseen tekoon kuulumaton seikka on myös ollut vahingon syynä, voidaan vahingonkorvausta kohtuuden mukaan sovitella tai evätä kokonaan.

Asiassa saadut tiedot ja selvitykset

Vahinkopaikan kunnossapitotoimenpiteistä on pyydetty selvitys alueen viherkunnossapidosta vastaavalta. Alueen viherkunnossapidosta vastaavalta ei ole saatu asiaan selvitystä.

Kaupungin palautejärjestelmään on annettu kaksi palautetta vahingon tapahtumisen jälkeen vahingon aiheuttaneesta puusta. Palautteet on annettu 12.10.2023 ja 17.10.2023.

Ilmatieteen laitoksen Kaisaniemen havaintoaseman mukaan vahinkopäivänä 12.10.2023 ennen klo 13 keskituulen nopeus on vaihdellut 4,8–11,8 m/s välillä, ja puuskatuulen nopeus on vaihdellut 6,7–19,5 m/s välillä. Klo 11.30–13 tuulen keskinopeus on ollut 10,3–11,9 m/s ja puuskanopeus on ollut 15,7–19,5 m/s. Tuuli on navakkaa ollessaan 8–13 m/s ja kovaa ollessaan 14–20 m/s. Maalla tuhoja aiheuttavat yleensä nimenomaan tuulenpuuskat.

Yhteenveto ja johtopäätökset

Koska alueen viherkunnossapidosta vastaavalta ei ole saatu selvitystä, eikä kaupunki voi sen vuoksi esittää näyttöä vahinkopaikan kunnossapidosta huolehtimisesta, kaupunki katsoo tässä tapauksessa olevansa vahingosta korvausvastuussa.

Hakijalle korvataan toimitetun tositteen mukaisesti kiinteistölle vahingosta aiheutuneet vauriot. Vahingonkorvaus 816,18 euroa maksetaan hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Sovelletut säännökset

Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luku 1 §, 5 luku 1 § ja 5 §, 6 luku 1 §

Laki kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta (669/1978) 1–2 §, 6 §

Toimivalta

Kaupunkiympäristön toimialajohtajan 22.12.2023 tekemän päätöksen § 51 mukaan lakipalvelut-yksikön vahingonkorvaustiimin päällikkö päättää toimialaa koskevasta vahingonkorvauksesta silloin, kun vahingonkorvausvaatimuksen määrä on enintään 5 000 euroa.

Lisätietojen antaja

Eeva-Maria Mattila, valmistelija, puhelin: 09 310 34957

kymp.korvausasiat@hel.fi

Päättäjä

Inkeri Lehmusoksa
tiimipäällikkö