Mannerheiminaukio, katusuunnitelma, Kluuvi
Mannerheiminaukio, katusuunnitelma, Kluuvi
Päätös
Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä liitteenä 2 olevan Mannerheiminaukion katusuunnitelman suunnitelmapiirustus nro 32217/1.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Lähtökohdat ja tavoitteet
Mannerheiminaukio on nykyinen katuaukio. Suunnittelualue rajautuu etelässä Postikatuun, lännessä Mannerheimintiehen, pohjoisessa Nykytaiteen museoon ja Tekla Hultinin aukioon sekä idässä Postitaloon. Alue liittyy saumattomasti Teklan Hultinin aukioon, jonka katusuunnitelmaa laaditaan samanaikaisesti.
Katusuunnittelun tärkeimpinä tavoitteina on ollut lisätä alueen viihtyisyyttä ja turvallisuutta, sujuvoittaa eri liikkumistapoja ja jäsentää erilaisten kulkuvälineiden pysäköintiä alueella. Lisäksi tavoitteena on ollut pehmentää ympäristön yleisilmettä ja monipuolistaa kasvilajistoa uusilla istutusalueilla.
Katusuunnitelmat pohjautuvat voimassa olevaan asemakaavaan nro 10160.
Nyt hyväksyttävän Mannerheiminaukion kanssa samaan aikaan suunniteltu ja vuorovaikutettu Tekla Hultinin aukiota koskeva katusuunnitelma päätetään erikseen maankäyttöjohtajan toimesta.
Suunnitelma
Mannerheiminaukio katusuunnitelman piirustus nro 32217/1 (liite 2)
Ajoyhteyttä Postikujalla Postitalon edestä kavennetaan, nykyisestä 6 metristä 4,6 metriin.
Kulkuvälineiden pysäköintiä jäsennetään, tehden tilaa uusille istutusalueille ja sujuvammalle jalankululle.
Varjostavista ja alustaansa tahmaavista lehmuksista 3 kpl poistetaan, tuoden valoa ja tehden tilaa uudelle monilajiselle, kukkivalle kasvillisuudelle. Lisäksi istutetaan 5 kpl uutta kukkivaa pienpuuta.
Aukion keskelle luodaan viihtyisä kohtaamispaikka.
Kulkupintojen noppakiveykset vaihdetaan pintakäsittelyltään esteettömään laatoitukseen.
Liikkumisesteisten pysäköinti siirretään lähemmäksi Kiasman sisäänkäyntiä. Lisäksi uudet saattopaikat Postitalon sisäänkäynnin edessä palvelevat liikuntaesteisiä.
Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee suunnitelmaselostuksesta nro 32217/1 (liite 1). Koostepiirustus nro 32217/2 on liitteenä 3.
Katu on suunniteltu niin, että se sopeutuu asemakaavan mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.
Vuorovaikutus ja yhteistyösopimus
Katusuunnittelu on laadittu yhteistyössä Senaatti-kiinteistön omistaman Kiasman ja siihen liittyvän peruskorjaushankkeen kanssa. Mannerheiminaukion alle sijoittuvan Ilmarisen omistaman Postitalon parkkihallin mahdollinen remonttitarve on myös ollut selvityksessä suunnittelun aikana. Muita osapuolia ovat olleet Helen Oy, Telia ja Elisa.
Katusuunnitelmaluonnos on ollut sähköisesti esillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 30.10.–12.11.2024 välisen ajan. Esillä olosta ja mahdollisuudesta mielipiteen esittämiseen on tiedotettu alueen talouksiin postitetulla tiedotekirjeellä / yleistiedoksiantona, kaupungin verkkosivuilla sekä 30.10.2024 sanomalehdessä (Helsingin Uutiset).
Suunnitelmaluonnokseen ei tullut palautteita.
Katusuunnitelmaehdotus on ollut sähköisesti nähtävillä kaupunkiympäristön asiakaspalvelupisteessä ja Helsingin kaupungin verkkosivuilla 11.12.–24.12.2024 välisen ajan. Suunnitelman nähtävillä olosta ja mahdollisuudesta muistutuksen antamiseen ilmoitettiin kirjallisesti suunnittelualueen kiinteistöjen omistajille ja haltijoille, sekä muille osallisille yleistiedoksiantona kaupungin verkkosivuilla.
Muistutusten käsittely
Suunnitelmasta jätettiin yksi muistutus.
Muistutus 1
Muistutuksessa kiitetään, että suunnitelmassa on huomioitu kävelijät. Muistutuksessa esitetään Postikujalta läpiajo-oikeuden poistamista.
Esittelijän vastaus muistutukseen
Liikenne on suhteellisen vähäistä ko. ajoväylällä. Lisäksi väylän varressa on liikuntaesteisten pysäköintipaikat.
Kiasman ja Postitalon välissä kulkeva ajoväylä on tulevaisuudessa välttämätön reitti rautatieaseman viereiseen hotelliin ja Oodiin kulkevalle tilausbussiliikenteelle. Elielinaukion ja asema-aukion asemakaavamuutoksessa Elielinaukion bussiterminaali poistuu. Terminaalin poistumisen myötä alueelle ei jää tilaa bussin kääntymiselle, joten bussien ajo ainoastaan Töölönlahdenkatua käyttäen ei ole mahdollista.
Muistutus ei aiheuta muutoksia laadittuun katusuunnitelmaan.
Kustannukset ja aikataulu
Katusuunnitelman rakennuskustannus on yhteensä noin 1 620 000 euroa, 410 euroa/m² (alv 0 %).
Kadun vuotuiset ylläpitokustannukset ovat Mannerheiminaukion osalta noin 56 500 euroa. Ylläpitokustannukset ovat noin 1000 euroa kalliimmat kuin nykyisin.
Kadun rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2026 alkaen.
Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 03 01 02 perusparantaminen ja liikennejärjestelyt.
Sovelletut säännökset
Alueidenkäyttölaki 85 §, 62 §, maankäyttö- ja rakennusasetus 41-43 §.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 1 § 2 mom. kohdan 11 mukaan kaupunkiympäristölautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.
Päätös tullut nähtäväksi 27.05.2025
VALITUSOSOITUS
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa ja se, jonka valitusoikeudesta laissa erikseen säädetään. Viranomainen saa hakea muutosta valittamalla myös, jos valittaminen on tarpeen viranomaisen valvottavana olevan yleisen edun vuoksi.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.
Yleistiedoksiantona toimitetun päätöksen katsotaan tulleen asianomaisen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan ilmoituksen julkaisemisesta.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Petra Rantalainen, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 39795