Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mai Kivelän toivomusponnesta koskien melojien harrastusmahdollisuuksien parantamisen selvittämistä Helsingin merellisen strategian 2030 toimenpiteiden päivittämisen yhteydessä.
Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mai Kivelän toivomusponnesta koskien melojien harrastusmahdollisuuksien parantamisen selvittämistä Helsingin merellisen strategian 2030 toimenpiteiden päivittämisen yhteydessä.
Lausunto
Kaupunkiympäristölautakunta päätti panna asian kahdeksi viikoksi pöydälle.
Käsittely
Kaupunkiympäristölautakunta päätti yksimielisesti panna asian kahdeksi viikoksi pöydälle Tarik Ahsanullahin ehdotuksesta.
Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:
Toivomusponnessa kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta siihen, että Helsingin merellisen strategian 2030 toimenpiteiden päivityksen yhteydessä parannetaan melojien harrastusmahdollisuuksia muun muassa lisäämällä rantautumispaikkoja ja tarjoamalla säilytyspaikkoja melontavälineille.
Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 6.11.2024, että Helsingin merellisen strategian toimenpiteet päivitetään vuosille 2024–2030. Toimenpiteiden päivitystä valmistellaan kaupunkiympäristötoimialan johdolla yhteistyössä muiden toimialojen, sekä ulkopuolisten sidosryhmien ja keskeisten toimijoiden kanssa. Toimenpiteiden päivitys tuodaan päätöksentekoon uuden kaupunkistrategian 2025–2029 voimaantulon jälkeen ja kytketään kaupunkistrategian merellisyyttä koskeviin kirjauksiin.
Helsingin merellisen strategian kolme päätavoitetta liittyvät Helsingin vetovoimaisuuteen ja toimivuuteen merellisenä kaupunkina, merellisten palveluiden ja virkistysmahdollisuuksien saavutettavuuteen sekä meriluonnon vaalimiseen. Kaupunkiympäristölautakunta toteaa, että melonnan mahdollisuuksien kehittäminen tukee kaikkien näiden päätavoitteiden toteutumista. Melontaharrastuksen mahdollisuuksien parantaminen tukee myös kuntalaisten liikkumisen edistämiseen liittyviä tavoitteita, vahvistaa mahdollisuutta nauttia luonnon hyvinvointivaikutuksista sekä on liikkumisen muotona päästötön ja oikein ohjattuna vain vähäisesti luonnonympäristöä kuluttava. Melontatoiminta ja sen edellytykset huomioidaan osana näiden tavoitteiden saavuttamiseksi osoitettavissa toimenpiteissä.
Helsingissä toimii tällä hetkellä noin kymmenen melontaseuraa liikuntapalvelukokonaisuuden hallinnoimilla alueilla tai tiloissa. Osa melontaseuroista ottaa uusia jäseniä. Melontaseurat järjestävät kursseja, lainaavat jäsenilleen varusteita sekä tarjoavat säilytyspaikkoja jäsentensä omille kajakeille. Toisaalta vain osa melonnasta kiinnostuneista kuntalaisista on melontaseurojen jäseniä, joten kuntalaisten omien kajakkien ja SUP-lautojen säilytysmahdollisuuksia toivotaan usein. Elinkeino-osaston yritysluotsit sekä liikuntapalvelukokonaisuus ovat saaneet yhteydenottoja yrityksiltä, joilla olisi halua ja valmiutta tuoda kajakkien vuokrausautomaatteja ranta-alueille. Tällainen palvelu tarjoaisi mahdollisuuden päästä melomaan ilman, että omistaa omaa kajakkia tai kuuluu melontaseuraan. Haasteena on kuitenkin ollut löytää ranta-alueilta näille automaateille sopivia sijoituspaikkoja. Kaupunkikuvallisesti tällaiset rakenteet eivät sovi keskeisimpiin kulttuurimaisemakohteisiin kuuluville ranta-alueille. Syrjäisemmät sijoituspaikat eivät puolestaan mahdollista kannattavaa liiketoimintaa, ja voivat olla käyttäjien näkökulmasta hankalammin saavutettavia.
Tällä hetkellä melojille on merkitty poijuilla turvallisia rantautumisväyliä ja -paikkoja valvottujen uimarantojen yhteyteen. Itäisen saariston asemakaavassa on osoitettu saariin melojien rantautumispaikkoja kaavamerkinnällä ”me”. Melojia palveleva rantautumispaikka voi olla esimerkiksi matala laituri tai ranta-alueelle opasteella merkitty rantautumiseen soveltuva kohta. Itäisen saariston asemakaavan toteuttaminen etenee ja esimerkiksi Neitsytsaareen on jo rakennettu melontalaituri. Kaupungin ylläpitämistä melontatoiminnan rakenteista ja varusteista vastaa kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan liikuntapalvelukokonaisuus.
Melonnan olosuhteita kehitetään sekä tunnistamalla ja kilpailuttamalla niille soveltuvia paikkoja ranta-alueella, että huomioimalla melontaolosuhteet kaavoissa, kuten on tehty Koivusaaressa ja Saukonnokan altaalla. Melojien harrastusmahdollisuuksien kehittämisessä tulee ottaa huomioon myös venesatamat, ja niiltä mahdollisesti vapautuvat alueet tai laituripaikat sekä melontavälineiden säilytykseen sopivat tilat.
Lausunto on valmisteltu yhdessä kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan sekä elinkeino-osaston kanssa.
Toivomusponsi
Valtuutettu Mai Kivelä on tehnyt 06.11.2024 seuraavan toivomusponnen:
"Kokoomuksen valtuustoryhmän ryhmäaloite merellisen strategian päivittämisestä
HEL 2024-003165
6.11.2024, Asia 11, § 231
Mai Kivelä
Kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuutta siihen, että Helsingin merellisen strategian 2030 toimenpiteiden päivityksen yhteydessä parannetaan melojien harrastusmahdollisuuksia mm. lisäämällä rantautumispaikkoja ja tarjoamalla säilytyspaikkoja melontavälineille.
Gruppmotion av Samlingspartiets fullmäktigegrupp om att utveckla havsstrategin
HEL 2024-003165
6.11.2024, Asia 11, § 231
Mai Kivelä
Stadsfullmäktige förutsätter att staden utreder möjligheten att förbättra förutsättningarna för paddling när åtgärderna i Helsingfors havsstrategi 2030 uppdateras. Exempelvis kan staden öka antalet landstigningsplatser och erbjuda förvaringsplatser för paddlingsredskap."
Lausuntopyyntö
Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 30.05.2025 mennessä.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 30 luvun 14 §:n 4 momentin mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava hyväksytystä toivomusponnesta sen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua sen hyväksymisestä.
Kaupunkiympäristölautakunta 08.04.2025 § 214
Päätös tullut nähtäväksi 23.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Vili Tuomisto, projektinjohtaja: 09 310 52606