Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Leikkipuisto Kipinäpuisto, puistosuunnitelma, Mellunkylä

Tämä on esitys

Leikkipuisto Kipinäpuisto, puistosuunnitelma, Mellunkylä

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä liitteenä 2 olevan leikkipuisto Kipinäpuiston puistosuunnitelman, suunnitelmapiirustus nro VIO 6477/1.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Leikkipuisto Kipinäpuisto sijaitsee Mellunkylän (47.) kaupunginosassa Kivikon osa-alueella, joka kuuluu Mellunkylän kaupunkiuudistusalueeseen. Alue on voimassa olevassa asemakaavassa nro 9790 (asemakaava saanut lainvoiman vuonna 1992) merkinnällä VK (leikkikenttä). Leikkipuisto Kipinäpuisto on esitetty piirustuksessa VIO6477/1.

Puistosuunnitelma on voimassa olevan asemakaavan mukainen.

Puistosuunnitelma koskee leikkipuisto Kipinäpuiston peruskorjausta. Kivikonpuiston itälaidalla sijaitsevan leikkipuiston maisemassa avautuu jylhiä avokalliota, on puistomainen alue puistokäytävineen, auditoriopainanne katsomoineen sekä auringonottoon ja talvileikkiin nurmirinne. Leikkipuistossa on suuria korkeuseroja, jotka mahdollistavat monenlaisia toimintoja Kivikon ja sen lähialueiden eri ikäisille asukkaille.

Vuonna 1999 rakennettu leikkipuisto on kallioympäristönsä vuoksi omaleimainen ja alueen asukkaiden suosima. Korkeatasoisesti suunnitellun ja toteutetun puiston perusolemusta vaalitaan säilyttämällä leikkipuiston rakenne ja huomioimalla sen kallioinen luonne osana puiston identiteettiä. Alkuperäinen suunnitelma antaa hyvät lähtökohdat korkeatasoisen leikkipuiston toteuttamiselle. Puiston pohjarakenteiden ollessa kunnossa suunnittelussa on voitu keskittyä laadukkaiden yksityiskohtien toteuttamiseen. Noin 25 vuotta sitten valmistunut leikkipuisto kuuluu uudempiin leikkipuistoihin, joiden toteutuksessa on panostettu tätä aiemmin valmistuneita leikkipuistoja enemmän perustusten, kuivatuksen ja kunnallistekniikan laadukkaaseen toteuttamiseen.

Toimenpiteitä esitetään pääasiassa leikkipuiston keskiosaan, jossa sijaitsee suurin osa huonokuntoisista leikkivälineistä ja pintamateriaaleista. Leikkipuiston palveluja parannetaan erityisesti leikin kannalta. Peruskorjauksella leikkipuisto päivittyy vastaamaan nykypäivän tarpeita sekä esteettömyyden ja turvallisuuden vaatimuksia. Korjauksen yhteydessä parannetaan puistoon pääsyä kunnossapidon näkökulmasta.

Leikkipuisto Kipinäpuisto on osa alueen metsä- ja niittyverkostoa. Puiston eteläosassa metsäverkostoa vahvistetaan uusilla puuistutuksilla. Niittyverkostoa tuetaan muuttamalla osa puiston nurmikoista niityiksi. Leikkipuiston reuna-alueiden nykyisiä niittyjä kunnostetaan ja uusia perustetaan.

Koko suunnittelualueen pinta-ala on yhteensä noin 18 200 m2, josta Leikkipuisto Kipinäpuiston pinta-ala on 11 500 m2. Kunnostettavan puiston keskeisimmän toimintoalueen koko on noin 2 570 m2.

Suunnitelma

Leikkipuisto Kipinäpuisto on Kivikon alueen suurin ja monipuolisin leikkialue. Leikkivälineet sijaitsevat pääasiassa puiston keskiosassa. Välineistöstä osa on vanhentunutta tai rikki, huolto on vaikeaa ja alueella liikkuminen on koettu hankalaksi.

Puistosuunnitelman lähtökohtana on kehittää ja parantaa leikkipuisto Kipinäpuistoa nykyistä hahmoa kunnioittaen ja säilyttäen. Joitakin toimintoja jäsennellään uudelleen leikittävyyden parantamiseksi ja kunnossapidon helpottamiseksi. Leikkipuistossa tarjotaan tekemistä eri ryhmille ottaen huomioon esimerkiksi pienten lasten, alakouluikäisten ja yläkoululaisten erilaiset tarpeet. Leikkipuistossa halutaan mahdollistaa myös erilaisia leikkimisen tapoja, kuten yhdessä leikkimistä sekä vauhdikasta että rauhallista leikkiä. Kunnostustoimet kohdistuvat pääasiassa leikkipuiston keskiosaan leikkipuistorakennuksen läheisyyteen.

Keskiosan leikkialuetta täydennetään uusilla toiminnoilla, joita ovat muun muassa aikaisempaa monipuolisempi keinualue, monitoimileikkialue, luontoleikki, erillinen pienten lasten leikkialue ja esteetön leikki.

Keskellä leikkialuetta on alueet minipyöräilylle ja touhukeskukselle, johon sijoitetaan muun muassa trampoliineja, karuselli ja leikkimökki. Alueen jatkoksi lisätään uusi kiipeilyteline. Itälaitaan rakennetaan pienten lasten aidattu leikkialue, jonne asennetaan pienille tarkoitettuja välineitä, kuten keinuja, hiekkalaatikko ja liukumäki. Länsiosan rinneliukumäki uusitaan entistä pidempänä ja leveämpänä. Uutena toimintona sinne lisätään vaijeriliuku ja erilaisia keinuja, kuten linnunpesäkeinuja ja köysikeinu. Leikkipuistorakennuksen eteläpuolella oleva suosittu vesileikkipaikka kunnostetaan, ja varjostavaa puustoa lisätään alueen reunoille.

Eteläosassa sijaitsevan auditorion ja länsiosassa rinteen ympäristön toiminnot ja viheralueet säilytetään maisemallisesti ennallaan, mutta nykyisiä kalusteita korjataan. Valvottavuuden vuoksi näkyvyyttä leikkipuistorakennukselta auditorion suuntaan parannetaan vaihtamalla pensaskasvillisuutta matalakasvuisempiin pensaisiin.

Leikkipuiston pohjoispäässä oleva pelikenttä säilytetään, ja sinne lisätään pienpelimaalit ja aidat. Sen viereinen nurmikko muutetaan niityksi.

Laaksossa sijaitseva puisto on aurinkoinen: aurinko pääsee paistamaan etelän suunnalta. Puiston keskelle lisätään käyttäjien toiveesta lisää varjostavaa puustoa ja useampi aurinkopurje.

Keskialueen sisäänkäynnin yhteyteen lisätään portit ja aita, jotta huoltoajo rajautuu nykyistä selkeämmin leikkialueen ulkopuolelle.

Materiaaleina uusissa leikkivälineissä suositaan pääasiassa terästä ja puuta ja turva-alustoissa luonnonmateriaaleja. Kumista turva-alustaa käytetään pääosin esteettömän leikin mahdollistamiseksi.

Lasten luontosuhdetta vahvistetaan säilyttämällä nykyistä kasvillisuutta osana leikkiympäristöä. Hiekkaleikki sijaitsee puiden siimeksessä. Sen yhteyteen tulee maakiviä. Puistoon sijoitetaan myös puunrunkoja tasapainoelementeiksi.

Suunnitelman tarkempi kuvaus ilmenee liitteenä 1 olevasta suunnitelmaselostuksesta VIO 6477 ja liitteenä 2 olevasta suunnitelmapiirustuksesta VIO 6477/1.

Puisto sopeutuu alueella voimassa olevan asemakaavan nro 9790 mukaiseen ympäristöönsä ja täyttää toimivuuden, turvallisuuden ja viihtyisyyden vaatimukset.

Luonnon monimuotoisuus ja kestävä kehitys

Puistossa säilytetään mahdollisimman paljon olemassa olevaa kasvillisuutta, istutetaan runsaasti lisää puita ja pensaita sekä laajennetaan niittyverkostoa. Kasvillisuutta lisätään huomattavasti enemmän kuin mitä joudutaan poistamaan. Uuden kasvillisuuden valinnassa suositaan pitkälti luonnonvaraista ja -läheistä lajistoa. Poistettavien huonokuntoisten puiden rungot hyödynnetään osana luontoleikkiä.

Puiston topografiaa ei muuteta, vaan nyt hyödynnetään nykyinen maaston muotoilu ja pengerrykset. Rakennustöistä syntyvä maa-aines pyritään hyödyntämään mahdollisimman pitkälle kohteessa muun muassa rinneliukumäen täyttönä. Puiston pohjarakenteet ovat hyvässä kunnossa verrattuna moneen muuhun viimeaikaiseen peruskorjauskohteeseen, joten kustannuksia on voitu ohjata perustusten ja kuivatuksen rakentamisen ja kunnostamisen sijaan puiston toimivuuden ja käytettävyyden parantamiseen.

Vuorovaikutus

Puistosuunnitelmaluonnos oli esillä Helsingin kaupungin verkkosivulla osoitteessa www.hel.fi/suunnitelmat (kohdassa Katu- ja puistosuunnitelmat) 5.2.-18.2.2025. Suunnitelmaluonnos esiteltiin asukkaille leikkipuiston asukastilassa järjestetyssä tilaisuudessa 10.2.2025 klo 17-18. Paikalla oli puistosuunnitelman laadinnasta vastaava projektinjohtaja, leikkipuisto Kipinäpuiston johtava leikkipuisto-ohjaaja ja leikkipuisto-ohjaaja sekä suunnittelukonsultin edustajat. Suunnitelmien esittelytilaisuuteen osallistui kolme asukasta.

Tiedote puistosuunnittelun aloituksesta, esilläolosta ja asukastilaisuudesta lähetettiin 22.1.2025 naapurikiinteistöille. Lehti-ilmoitus julkaistiin Helsingin Uutisissa 22.1.2025. Mahdolliset kommentit suunnitelmiin pyydettiin toimittamaan 18.2.2025 mennessä.

Saadut palautteet on otettu huomioon suunnittelussa. Palautetta saatiin asukastilaisuudessa ja sähköpostitse. Saadut palautteet koskivat pääasiassa vanhan puiston säilytettäviä osia, kasvillisuutta ja valaistusta.

Asukaspalautteet on kirjattu vuorovaikutusmuistioon. Vuorovaikutusmuistio on liitteenä 3.

Kustannukset ja aikataulu

Puiston rakentamisen kustannukset ovat noin 742 000 euroa, eli koko suunnittelualueen pinta-alan mukaan laskettuna noin 47 euroa/m² (alv 0%). Toiminnallisen leikkialueen, jonne suurin osa kunnostuksesta sijoittuu, pinta-alan mukaan laskettuna kustannukset ovat noin 289 euroa/m² (alv 0%). Leikkipuiston rakentamiskustannukset ovat pysyneet maltillisina suunnitelman korkeasta laatutasosta huolimatta, sillä pohjarakenteet ja kunnallistekniikka ovat puistoalueella hyväkuntoisia, eikä niihin siksi tarvitse tehdä raskaita kunnostustoimenpiteitä.

Suunnittelualue kuuluu hoitoluokkiin R2, A2 ja M2.

Suunnittelualueen vuosittaiset ylläpitokustannukset ovat noin 29 400 euroa eli 2,50 euroa/m² (alv 0%).

Hanke rahoitetaan talousarvion kohdasta 8 09, Mellunkylä, Puistot peruskorjaus.

Puiston rakentamiseen on varauduttu kaupunkiympäristölautakunnan talousarvioehdotuksessa vuodesta 2025 alkaen.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 2 momentin 11 kohdan mukaan lautakunta päättää katu-, puisto- tai muun yleisen alueen suunnitelman hyväksymisestä lukuun ottamatta taloudellisesti tai periaatteellisesti vähäisiä suunnitelmia.

Puistosuunnitelma mahdollistaa puiston peruskorjauksen. Suunnitelman voidaan katsoa olevan taloudellisesti merkittävä.

Sovelletut säännökset

Alueidenkäyttölaki (132/1999) 90 § 1-3 mom.

Maankäyttö- ja rakennusasetus (895/1999) 30 §

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Johanna Himberg, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 21806

johanna.himberg@hel.fi