Vahingonkorvaus, esinevahinko, 1.10.2024
Vahingonkorvausvaatimus vahingoittuneesta matkapuhelimesta
Päätös
Hallintopäällikkö päätti hyväksyä ********** korvausvaatimuksen ja myöntää oppilaan matkapuhelimen korjauksesta aiheutuneet kustannukset 98,40 euroa.
Päätöksen perustelut
Hakija (huoltaja) on esittänyt 11.11.2024 Helsingin kaupungin kirjaamoon saapuneessa vahingonkorvausvaatimuksessa yhteensä 98,40 euron suuruisen korvausvaatimuksen oppilaan oppitunnilla rikkoutuneesta matkapuhelimesta. Korvaushakemuksesta ilmenee tarkempi korjauskustannuserittely. Liitteenä korjaustilaus ja suoritettu maksu. Ruotsin kielen oppitunnilla oppilaat olivat saaneet tehtäväksi käydä kyseisen tunnin aikana ulkona kuvaamassa ruotsinkielisiä kadunnimiä. Kuvatessa oppilaan matkapuhelin oli pudonnut asfalttiin ja puhelimen näyttö meni rikki. Puhelin meni toimintakelvottomaksi. Oppitunnilla käytettävät välineet tulisi olla koulun eikä oppilaiden omat matkapuhelimet. Hakija oli ollut saman päivän aikana yhteydessä opettajaan ja ko. koulun rehtoriin.
Peruskoulusta saadun selvityksessä on vahvistettu 1.10.2024 oppitunnilla sattunut kyseinen vahinko. Vahinko oli tapahtunut oppitunnilla, jossa 6. vuosiluokan oppilailla oli ohjeena kuvata viiden eri ruotsinkielisen kadun nimet koulun lähialueella puhelimillaan. Lisäksi on tullut selvitetyksi oppilaiden matkapuhelimien käytön lähtökohdat ja hakijan antaman suostumuksen tilanne lapsensa matkapuhelimen käyttöön opetustilanteissa.
Korvausvelvollisuuden syntyminen vaatii vastuuperusteen, muutoin vahinko jää vahingonkärsijän kannettavaksi.
Vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä virheellään tai laiminlyönnillään työssä aiheuttaa. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan työnantajan vastuu koskee myös julkisyhteisöä, kun vahinko on aiheutunut sellaisen yhteisön työntekijän tai yhteisöön virkasuhteessa tai siihen verrattavissa palvelussuhteessa olevan henkilön virheestä tai laiminlyönnistä toiminnassa, jota ei ole pidettävä julkisen vallan käyttämisenä. Vahingonkorvauslain 5 luvun 5 §:n mukaan esinevahinkona on korvattava esineen korjauskustannukset ja vahingosta aiheutuneet muut kulut sekä arvonalennus taikka tuhoutuneen tai hukatun esineen arvo. Esineen uushankintahintaa ei korvata, kun vahingoittunut esine on käytetty.
Saatujen selvitysten perusteella voidaan katsoa vahingonkorvauslain 3 luvun 1 §:n 1 momentin mukaisten korvausvastuun edellytysten täyttyvän. Helsingin kaupungin voidaan arvioida isännänvastuun perusteella olevan vastuussa viranhaltijan lieväksi arvioidusta tuottamuksellisesta toiminnasta, jonka seurauksena oppilaan oma kännykkä on ollut käytössä opetustilanteessa ja rikkoutunut. Saadun selvityksen mukaan hakija ei ole antanut suostumustansa oppilaan oman laitteen käytölle opetustilanteissa.
Helsingin kaupungin hallintosäännön 14. luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan kukin toimialajohtaja päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää vahingonkorvauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja on 16.6.2020 (§ 81) tekemällään päätöksellään delegoinut asiaan liittyvää toimivaltaa hallintopäällikölle. Hallintopäällikkö päättää vahingonkovauksesta silloin, kun kaupunki on toimialaa koskevissa asioissa korvausvelvollinen tai vahingon korvaaminen katsotaan kohtuulliseksi, Stadin ammatti- ja aikuisopisto pois lukien, ja haettava määrä on enintään 5 000 euroa.
Päätös tullut nähtäväksi 10.01.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Jaana Iivonen, lakimies, puhelin: 09 31015036