Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ym. valtuustoaloitteesta koskien kiireellisen kriisityöryhmän perustamista ratkomaan kasvavaa asunnottomuutta

HEL 2024-015246
§ 55

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Elina Kauppilan ym. valtuustoaloitteesta koskien kiireellisen kriisityöryhmän perustamista ratkomaan kasvavaa asunnottomuutta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Elina Kauppilan ja 17 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien kriisityöryhmän perustamista ratkomaan kasvavaa asunnottomuutta:

"Lausunnosta yleisesti

Aloitteessa todetaan, että Helsingin asunnottomuusluvut ovat jyrkässä kasvussa ja häätöjen määrä on Helsingissä noussut vuonna 2024 huomattavasti. Helsingin kaupunkistrategiassa on tavoitteena poistaa asunnottomuus vuoteen 2025 mennessä, koska jokaisella kaupunkilaisella on oltava oikeus kotiin. Aloitteessa esitetään, että Helsinkiin perustetaan kiireellisesti asunnottomuuskriisityöryhmä kartoittamaan ja ratkomaan kasvavan asunnottomuuden haasteita, jotta asunnottomien määrä ei Helsingissä kasvaisi, vaan myös heikoimmassa asemassa oleville kaupunkilaisille pystyttäisiin takaamaan asunto.

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on sitoutunut asunnottomuuden poistamisen tavoitteeseen. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei kuitenkaan kannata erillisen kriisityöryhmän perustamista, mutta ottaa nykyisillä rakenteilla erityiseen tarkasteluun tilanteen kehityksen ja syyt sekä ratkoo niitä. Mahdollinen tuloköyhyydestä johtuva uudenlainen asunnottomuus yritetään tunnistaa ja ratkaista siihen sopivin keinoin. Asunnottomuuden haasteisiin ja ennaltaehkäisyyn pystytään vastaamaan jo nykyisillä palveluilla ja yhteistyörakenteilla sekä jatkokehittämällä nykyistä toimintaa, verkostomaista työotetta ja palvelujen kohdentamista. Helsinki on kyennyt puolittamaan sekä kokonaisasunnottomuuden että pitkäaikaisasunnottomuuden neljässä vuodessa, mutta vuoden 2024 lopussa on havaittu, että yksin elävien asunnottomien määrän lasku on pysähtynyt ja kääntynyt lievään kasvuun.

Asunnottomuuden poisto

Helsingissä tehdään pitkäjänteistä työtä asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja poistamiseksi. Helsingin kaupunkistrategian mukainen asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä toimenpideohjelma 2023–2025 laadittiin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan, kaupunkiympäristön toimialan ja kaupunginkanslian yhteistyönä. Toimenpideohjelman toimenpiteiden avulla on pystytty vähentämään asunnottomuutta vuoteen 2024 asti. Helsinki osallistuu myös ympäristöministeriön hallinnoimaan valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen. Hanke päättyy kesällä 2027.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala jatkaa asumissosiaalityön sekä muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamista, jotta palvelut vastaavat vielä paremmin asunnottomien tai asunnottomuusuhassa olevien asiakkaiden tarpeita. Sosiaalityön palveluja kehitetään ja organisoidaan uudelleen esimerkiksi parantamalla asunto ensin -yksiköiden ja tilapäisasumisen sosiaalityön yhteistyötä. Sosiaalityön resursseja lisätään ja erityisosaamista vaativia palveluja kohdennetaan asiakkaille tarkoituksenmukaisella tavalla. Mielenterveys- ja päihdeongelmat ja niiden integroitu hoito huomioidaan jo nykyisellään palveluissa ja niihin liittyviä toimintamalleja myös jatkokehitetään. Laajan yhteistyöverkoston tavoitteena on ennaltaehkäistä asukkaiden asumistilanteen kriisiytymistä, mahdollistaa sujuvammat siirtymät kevyempiin asumismuotoihin ja tehostaa asumiskapasiteetin hyödyntämistä.

Vuoden 2024 lopussa Helsingissä oli 786 yksin elävää asunnotonta ja 10 asunnotonta perhettä tai pariskuntaa. Yksin elävien asunnottomien määrän lasku Helsingissä on pysähtynyt ja kääntynyt lievään kasvuun. Asunnottomien perheiden määrä on kuitenkin vähentynyt tavoitteen mukaisesti. Esimerkiksi asumisneuvontapalveluilla on tavoitettu merkittävästi aiempaa enemmän asunnottomia ja vähennetty asunnottomuutta.

Hätämajoitus

Valtuustoaloitteessa todetaan, että Hietaniemenkadun asumispäivystykseen hakeutuu enenevissä määrin asiakkaita, joita varten yksikköä ei ole suunniteltu, eivätkä palvelut vastaa näiden henkilöiden tarpeita. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että Hietaniemenkadun palvelukeskuksen asiakasprofiilissa ei ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta. Hätämajoitukseen hakeutuvista asiakkaista vain harvat yksittäiset asiakkaat ovat työssäkäyviä ja heidät on pääsääntöisesti pystytty ohjaamaan nopeasti pysyvämpiin asumismuotoihin. Helsingin kaupunki tarjoaa hätämajoitusta asunnottomille helsinkiläisille yksineläville ja lapsettomille pariskunnille Hietaniemenkadun palvelukeskuksen asumispäivystyksessä ja Lauttasaaren hätämajoituksessa. Yöpyjiä autetaan asumisen järjestämisessä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisessa. Yhteistyötä tehdään myös kaupungin asumisneuvonnan kanssa. Lauttasaaren hätämajoituksessa 20 asiakaspaikkaa on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät käytä päihteitä.

Tilapäinen asuminen

Valtuustoaloitteessa todetaan, että aikuissosiaalityön tilapäisessä asumisessa on paine vähentää tilapäisen asumisen työryhmän kuluja, jolloin aiempaa harvemmalle työssäkäyvälle tehdään lähete tilapäisen asumisen työryhmään. Aloitteessa mainitaan tilanteen näyttävän tällä hetkellä siltä, että aikuissosiaalityössä tehdään ennakoivaa karsintaa, jolloin asiakkaan tilanne ei pääse työryhmän käsiteltäväksi.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakuntaa toteaa, että tilapäisen asumisen tarpeen selvittäminen perustuu aina henkilölle tehtyyn sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarpeen arviointiin ja yksilölliseen elämäntilanteeseen. Tilapäisen asuttamisen käytäntöjä on kehitetty ja palvelua on kohdistettu niille, jotka todella tarvitsevat sosiaalihuoltolain mukaista tilapäistä asumista. Esimerkiksi nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä tilapäiseen asumiseen ei ohjata sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät järjestämään asumisensa muilla tavoin. Nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä tilapäisen asumisen aktiivisella kehittämisellä ja tiiviillä tuella on pystytty paremmin varmistamaan nopeampi pysyvän asunnon saanti tilapäisen asumisen jälkeen. Uuden hankkeen avulla kehitetään aikuissosiaalityöhön tehokkaampia keinoja estää asunnottomuutta.

Tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat kiireellistä ja lyhytaikaista apua asumiseensa. Tilapäistä asumista järjestetään tällä hetkellä asumisen tuessa, nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä sekä arviointitoiminnassa ikääntyneiden palveluissa. Tilapäisessä asumisessa asiakasta autetaan löytämään pidempiaikainen asumisratkaisu. Tilapäisessä asumisessa huomioidaan muun muassa lapsierityisyys, työssäkäynti, opiskelu, lasten tapaaminen, vuokravelat, ulosotto ja vaikeat terveydelliset syyt. Lähisuhdeväkivallan uhrit ohjataan aina turvakotiin tai turvakodin jälkeiseen asumiseen. Pienituloisia työssäkäyviä ja opiskelijoita on tilapäisessä asumisessa jonkin verran. Lapsiperheet saavat tilapäisen asumisen paikan lähes poikkeuksetta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Asunnottomuudella on heikentäviä vaikutuksia niin henkilön hyvinvointiin, terveyteen kuin myös osallisuuteen. Lapsiperheiden asunnottomuus heikentää erityisesti lasten turvallisen arjen ja kasvuympäristön muodostumista ja lisää ulkopuolisuuden kokemusta. Asunnottomuutta pystytään ehkäisemään parhaiten tarjoamalla ennaltaehkäiseviä neuvontapalveluja ja tiivistä sosiaalityötä, puuttumalla asumisen haasteisiin, vahvistamalla verkostotyötä ja asumissosiaalityön osaamista laaja-alaisesti sekä kohdentamalla palveluita niitä tarvitseville.”

Käsittely

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei katsonut tarpeelliseksi kuulla asiassa kutsuttua asiantuntijaa.

Asiassa tehtiin seuraava vastaehdotus:

Vastaehdotus 1:
Jäsen Maija Karhunen: Korvataan varsinaisen lausunnon toinen kappale seuraavalla tekstillä:

”Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on sitoutunut asunnottomuuden poistamisen tavoitteeseen. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei kuitenkaan kannata erillisen kriisityöryhmän perustamista, mutta ottaa nykyisillä rakenteilla erityiseen tarkasteluun tilanteen kehityksen ja syyt sekä ratkoo niitä. Mahdollinen tuloköyhyydestä johtuva uudenlainen asunnottomuus yritetään tunnistaa ja ratkaista siihen sopivin keinoin. Asunnottomuuden haasteisiin ja ennaltaehkäisyyn pystytään vastaamaan jo nykyisillä palveluilla ja yhteistyörakenteilla sekä jatkokehittämällä nykyistä toimintaa, verkostomaista työotetta ja palvelujen kohdentamista. Helsinki on kyennyt puolittamaan sekä kokonaisasunnottomuuden että pitkäaikaisasunnottomuuden neljässä vuodessa, mutta vuoden 2024 lopussa on havaittu, että yksin elävien asunnottomien määrän lasku on pysähtynyt ja kääntynyt lievään kasvuun.”

Kannattaja: puheenjohtaja Daniel Sazonov

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi vastaehdotuksen yksimielisesti ilman äänestystä.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antoi vastaehdotuksen osalta esittelijän ehdotuksesta poikkeavan lausunnon.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Elina Kauppilan ja 17 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien kriisityöryhmän perustamista ratkomaan kasvavaa asunnottomuutta:

"Lausunnosta yleisesti

Aloitteessa todetaan, että Helsingin asunnottomuusluvut ovat jyrkässä kasvussa ja häätöjen määrä on Helsingissä noussut vuonna 2024 huomattavasti. Helsingin kaupunkistrategiassa on tavoitteena poistaa asunnottomuus vuoteen 2025 mennessä, koska jokaisella kaupunkilaisella on oltava oikeus kotiin. Aloitteessa esitetään, että Helsinkiin perustetaan kiireellisesti asunnottomuuskriisityöryhmä kartoittamaan ja ratkomaan kasvavan asunnottomuuden haasteita, jotta asunnottomien määrä ei Helsingissä kasvaisi, vaan myös heikoimmassa asemassa oleville kaupunkilaisille pystyttäisiin takaamaan asunto.

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala on sitoutunut asunnottomuuden poistamisen tavoitteeseen. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei kuitenkaan kannata erillisen kriisityöryhmän perustamista, sillä asunnottomuuden haasteisiin ja ennaltaehkäisyyn pystytään vastaamaan jo nykyisillä palveluilla ja yhteistyörakenteilla sekä jatkokehittämällä nykyistä toimintaa, verkostomaista työotetta ja palvelujen kohdentamista. Helsinki on kyennyt puolittamaan sekä kokonaisasunnottomuuden että pitkäaikaisasunnottomuuden neljässä vuodessa.

Asunnottomuuden poisto

Helsingissä tehdään pitkäjänteistä työtä asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja poistamiseksi. Helsingin kaupunkistrategian mukainen asunnottomuuden poistamiseen tähtäävä toimenpideohjelma 2023–2025 laadittiin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan, kaupunkiympäristön toimialan ja kaupunginkanslian yhteistyönä. Toimenpideohjelman toimenpiteiden avulla on pystytty vähentämään asunnottomuutta vuoteen 2024 asti. Helsinki osallistuu myös ympäristöministeriön hallinnoimaan valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tavoitteena on pitkäaikaisasunnottomuuden poistaminen. Hanke päättyy kesällä 2027.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala jatkaa asumissosiaalityön sekä muiden sosiaali- ja terveyspalveluiden yhteensovittamista, jotta palvelut vastaavat vielä paremmin asunnottomien tai asunnottomuusuhassa olevien asiakkaiden tarpeita. Sosiaalityön palveluja kehitetään ja organisoidaan uudelleen esimerkiksi parantamalla asunto ensin -yksiköiden ja tilapäisasumisen sosiaalityön yhteistyötä. Sosiaalityön resursseja lisätään ja erityisosaamista vaativia palveluja kohdennetaan asiakkaille tarkoituksenmukaisella tavalla. Mielenterveys- ja päihdeongelmat ja niiden integroitu hoito huomioidaan jo nykyisellään palveluissa ja niihin liittyviä toimintamalleja myös jatkokehitetään. Laajan yhteistyöverkoston tavoitteena on ennaltaehkäistä asukkaiden asumistilanteen kriisiytymistä, mahdollistaa sujuvammat siirtymät kevyempiin asumismuotoihin ja tehostaa asumiskapasiteetin hyödyntämistä.

Vuoden 2024 lopussa Helsingissä oli 786 yksin elävää asunnotonta ja 10 asunnotonta perhettä tai pariskuntaa. Yksin elävien asunnottomien määrän lasku Helsingissä on pysähtynyt ja kääntynyt lievään kasvuun. Asunnottomien perheiden määrä on kuitenkin vähentynyt tavoitteen mukaisesti. Esimerkiksi asumisneuvontapalveluilla on tavoitettu merkittävästi aiempaa enemmän asunnottomia ja vähennetty asunnottomuutta.

Hätämajoitus

Valtuustoaloitteessa todetaan, että Hietaniemenkadun asumispäivystykseen hakeutuu enenevissä määrin asiakkaita, joita varten yksikköä ei ole suunniteltu, eivätkä palvelut vastaa näiden henkilöiden tarpeita. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että Hietaniemenkadun palvelukeskuksen asiakasprofiilissa ei ole tapahtunut mitään merkittävää muutosta. Hätämajoitukseen hakeutuvista asiakkaista vain harvat yksittäiset asiakkaat ovat työssäkäyviä ja heidät on pääsääntöisesti pystytty ohjaamaan nopeasti pysyvämpiin asumismuotoihin. Helsingin kaupunki tarjoaa hätämajoitusta asunnottomille helsinkiläisille yksineläville ja lapsettomille pariskunnille Hietaniemenkadun palvelukeskuksen asumispäivystyksessä ja Lauttasaaren hätämajoituksessa. Yöpyjiä autetaan asumisen järjestämisessä sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen yhteensovittamisessa. Yhteistyötä tehdään myös kaupungin asumisneuvonnan kanssa. Lauttasaaren hätämajoituksessa 20 asiakaspaikkaa on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät käytä päihteitä.

Tilapäinen asuminen

Valtuustoaloitteessa todetaan, että aikuissosiaalityön tilapäisessä asumisessa on paine vähentää tilapäisen asumisen työryhmän kuluja, jolloin aiempaa harvemmalle työssäkäyvälle tehdään lähete tilapäisen asumisen työryhmään. Aloitteessa mainitaan tilanteen näyttävän tällä hetkellä siltä, että aikuissosiaalityössä tehdään ennakoivaa karsintaa, jolloin asiakkaan tilanne ei pääse työryhmän käsiteltäväksi.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakuntaa toteaa, että tilapäisen asumisen tarpeen selvittäminen perustuu aina henkilölle tehtyyn sosiaalihuoltolain mukaiseen palvelutarpeen arviointiin ja yksilölliseen elämäntilanteeseen. Tilapäisen asuttamisen käytäntöjä on kehitetty ja palvelua on kohdistettu niille, jotka todella tarvitsevat sosiaalihuoltolain mukaista tilapäistä asumista. Esimerkiksi nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä tilapäiseen asumiseen ei ohjata sellaisia henkilöitä, jotka pystyvät järjestämään asumisensa muilla tavoin. Nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä tilapäisen asumisen aktiivisella kehittämisellä ja tiiviillä tuella on pystytty paremmin varmistamaan nopeampi pysyvän asunnon saanti tilapäisen asumisen jälkeen. Uuden hankkeen avulla kehitetään aikuissosiaalityöhön tehokkaampia keinoja estää asunnottomuutta.

Tilapäistä asumista järjestetään henkilöille, jotka tarvitsevat kiireellistä ja lyhytaikaista apua asumiseensa. Tilapäistä asumista järjestetään tällä hetkellä asumisen tuessa, nuorten palveluissa ja aikuissosiaalityössä sekä arviointitoiminnassa ikääntyneiden palveluissa. Tilapäisessä asumisessa asiakasta autetaan löytämään pidempiaikainen asumisratkaisu. Tilapäisessä asumisessa huomioidaan muun muassa lapsierityisyys, työssäkäynti, opiskelu, lasten tapaaminen, vuokravelat, ulosotto ja vaikeat terveydelliset syyt. Lähisuhdeväkivallan uhrit ohjataan aina turvakotiin tai turvakodin jälkeiseen asumiseen. Pienituloisia työssäkäyviä ja opiskelijoita on tilapäisessä asumisessa jonkin verran. Lapsiperheet saavat tilapäisen asumisen paikan lähes poikkeuksetta.

Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi

Asunnottomuudella on heikentäviä vaikutuksia niin henkilön hyvinvointiin, terveyteen kuin myös osallisuuteen. Lapsiperheiden asunnottomuus heikentää erityisesti lasten turvallisen arjen ja kasvuympäristön muodostumista ja lisää ulkopuolisuuden kokemusta. Asunnottomuutta pystytään ehkäisemään parhaiten tarjoamalla ennaltaehkäiseviä neuvontapalveluja ja tiivistä sosiaalityötä, puuttumalla asumisen haasteisiin, vahvistamalla verkostotyötä ja asumissosiaalityön osaamista laaja-alaisesti sekä kohdentamalla palveluita niitä tarvitseville.”

Sulje

Asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen johtaja ********** on kutsuttuna asiantuntijana.

Kaupunginhallitus on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalta lausuntoa valtuutettu Elina Kauppilan ja 17 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta koskien kiireellisen kriisityöryhmän perustamista ratkomaan kasvavaa asunnottomuutta.

Lausuntoa on pyydetty 31.3.2025 mennessä.

Sulje

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 11.03.2025 § 41

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 27.03.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Mikko Tamminen, asumis-, kriisi- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 58655

mikko.tamminen@hel.fi

Leena Luhtasela, nuorten palvelujen ja aikuissosiaalityön johtaja, puhelin: 09 310 64489

leena.luhtasela@hel.fi

Mika Porvari, toiminnansuunnittelija, puhelin: 09 310 22410

mika.porvari@hel.fi