Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Johanna Sydänmaan toivomusponnesta, joka koskee mahdollisuutta Vartiosaaren vesi- ja jätehuollon sujuvaan järjestämiseen saaren virkistyskäytön kehittämiseksi.

Tämä on esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Johanna Sydänmaan toivomusponnesta, joka koskee mahdollisuutta Vartiosaaren vesi- ja jätehuollon sujuvaan järjestämiseen saaren virkistyskäytön kehittämiseksi.

Kaupunkiympäristölautakunta

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Hyväksyessään Vartiosaaren osayleiskaavan 13.11.2024 kaupunginvaltuusto edellytti selvitettävän mahdollisuudet Vartiosaaren vesi- ja jätehuollon sujuvaan järjestämiseen saaren virkistyskäytön kehittämiseksi.

Vartiosaari on nykyisellään kaavoittamaton huvilasaari ja valtuuston hyväksymässä osayleiskaavassa saari osoitetaan virkistyskäyttöön. Virkistyskäyttö ei vesihuoltolain näkökulmasta edellytä keskitettyä vesihuoltoa eikä saarelle osoitettu vähäinen huvila-asuminen ylitä keskitetyn vesihuollon järjestämisen kynnystä, joten Vartiosaarta ei nähdä tarpeelliseksi liittää osaksi vesihuoltolaitoksen toiminta-aluetta. Näin ollen saaressa mahdollisesti tarjottavat, virkistyskäyttöä tukevat vesihuollon palvelut jäävät Helsingin kaupungin järjestettäväksi.

Rakennukset ja yleiset alueet -palvelukokonaisuus on rakennuttanut vuonna 2022 Vartiosaareen vesijohtoverkoston palvelemaan kaupungin tarpeita sekä Vartiosaaren virkistyskäyttöä. Rakennetussa verkostossa on muun muassa vesipisteitä retkeilijöille sekä viljelypalstoille. Kaupunki toteuttaa tällaista virkistyskäyttöä tukevaa vesihuoltoa tarpeen mukaan myös alueen kehittyessä ja mikäli saareen ohjataan merkittävästi nykyistä enemmän virkistyskäyttöä, tulee kaupungin toteuttaa alueelle muun muassa käymälä viemäröinteineen.

Yksityisten omistamia huviloita ei ole liitetty kaupungin rakentamaan vesijohtoon, sillä kaupungin tehtävä ei ole tarjota vesihuoltopalveluita yksityisille kiinteistöille. Asutuksen osalta Vartiosaari on kaavoittamisenkin jälkeen verrattavissa haja-asutusalueeseen, jossa jokainen kiinteistön omistaja vastaa kiinteistönsä vesihuollosta.

Vartiosaaren lauttarannassa on nykyisin kierrätyspiste ja kaupunki on huolehtinut omaan toimintaansa liittyvästä jätehuollosta lauttakuljetuksilla. Saaren asukkaat tai kaupungin ulkoiset vuokralaiset huolehtivat itse omalla kustannuksellaan jätteenkuljetuksesta Vartiosaaresta.

Saaren osoittaminen osayleiskaavalla virkistyskäyttöön velvoittaa kaupunkia huolehtimaan roskaantumisen ehkäisemisestä yleisillä alueilla, mikä tarkoittaa esimerkiksi jätteenkeräysastioiden sijoittamista ja ylläpitoa. Kiinteistöjen haltijat vastaavat jatkossakin kiinteistöjen jätehuollosta huomioiden Helsingissä voimassa olevat jätehuoltomääräykset.

Saaren ympärivuotisen virkistyskäytön kasvaessa vesi- ja jätehuollon palveluita voidaan tarjota vain talvikunnossapidettävien reittien varrella.

Esittelijän perustelut

Helsingin alueella vesihuoltolain mukaisena vesihuoltolaitoksena toimii pääsääntöisesti Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä (HSY). Vesihuoltolain (119/2001) 6 §:n mukaan kunnan tulee huolehtia toimenpiteisiin ryhtymisestä vesihuollon järjestämiseksi, mikäli suurehkon asukasjoukon tarve taikka terveydensuojelulliset tai ympäristönsuojelulliset syyt sitä vaativat. Muilla alueilla (haja-asutus) kuten Vartiosaaressa kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistönsä vesihuollosta. Edellä mainittu voi saarikohteissa tarkoittaa esimerkiksi yksityisen vesi- ja viemäriputken rakentamista kiinteistön ja mantereella sijaitsevaan liitospisteen välille. Kiinteistöjen omistajat voivat myös harkita vesihuolto-osuuskunnan perustamista.

Kaupungin ei ole tarkoituksenmukaista ryhtyä vesihuollon järjestäjäksi yksityisten tahojen hallinnoimille haja-asutusalueen kiinteistöille. Veden toimittaminen yksityisten hallinnoimille kiinteistöille tekisi kaupungista mahdollisesti terveydensuojelulain (763/1994) mukaisen talousvettä toimittavan laitoksen soveltuvine velvoitteineen ja vastuineen.

Jätelain (646/2011) 76 § mukaan virkistykseen yleisesti käytettäväksi tarkoitetun alueen haltijan on järjestettävä roskaantumisen ehkäisemiseksi alueella riittävä jätteen keräys. Jätelain 35 § mukaan sekalaisen yhdyskuntajätteen kiinteistökohtaista jätteenkuljetusta ei tarvitse järjestää alueella, jossa on hankalat kulkuyhteydet, vähän jätteen haltijoita tai vähän kuljetettavaa jätettä, jollei kuljetusta ole ympäristö- tai terveyssyistä pidettävä tarpeellisena.

Kaikkien ympärivuotisessa käytössä olevien vesi- ja jätehuollon palvelujen tulee olla huollettavissa ja täten talvikunnossapidettävien reittien varrella. Talvikunnossapito saaressa edellyttää siltayhteyden toteuttamista ja tällöinkin kunnossapito rajoittuu todennäköisesti pääreiteille.

Yhteisvalmistelu

Tämä lausuntoluonnos on laadittu yhteisvalmistelussa Maankäyttö ja kaupunkirakenne, Palvelut ja luvat sekä Rakennukset ja yleiset alueet palvelukokonaisuuksien kesken.

Toivomusponsi

Hyväksyessään 13.11.2024 Vartiosaaren osayleiskaavan kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan valtuutettu Johanna Sydänmaan toivomusponnen:

”Vartiosaaren osayleiskaava (nro 12889)

Hyväksyessään Vartiosaaren osayleiskaavan kaupunginvaltuusto edellyttää selvitettävän mahdollisuudet Vartiosaaren vesi- ja jätehuollon sujuvaan järjestämiseen saaren virkistyskäytön kehittämiseksi.
Vartiosaaressa on tällä hetkellä useampia huviloita ja rakennuksia tyhjillään muun muassa vesihuollon järjestämisen epäselvyyden vuoksi. Huviloiden vuokralaisia (esim. Pienperheyhdistys, akavalaisten Lomatuki ry) on joutunut luopumaan kiinteistöjen ylläpitämisestä ja toiminnasta kaupungin siirrettyä vesihuollon järjestämisvastuuta vuokralaisille ja kustannusten noustua mahdottomiksi yhdistyksille.

Saaren pääkäyttötarkoituksen ratkaiseminen osayleiskaavalla virkistyskäyttöön mahdollistaa jatkossa saaren aiempaa johdonmukaisemman kehittämisen myös vesihuollon ja jätehuollon osalta.


Delgeneralplan för Vårdö (nr 12889)

När stadsfullmäktige godkänner delgeneralplanen för Vårdö förutsätter fullmäktige att staden fäster särskild uppmärksamhet vid att ordna vatten och avlopp samt avfallshantering på Vårdö för att utveckla rekreationsbruk av ön.

För tillfället finns det flera tomma villor och byggnader på Vårdö på grund av att ordnandet av vatten och avlopp är oklart. Hyresgästerna i villorna (t.ex. Pienperheyhdistys ry, Akavalaisten lomatuki ry) har varit tvungna att avstå från att underhålla fastigheterna och från verksamheten när staden överförde
ansvaret för att ordna vatten och avlopp till hyresgästerna och kostnaderna blev för höga för föreningarna.

Att öns huvudsakliga användningsändamål kan lösas med en delgeneralplan för rekreationsbruk gör det möjligt att i fortsättningen utveckla ön på ett mer konsekvent sätt än tidigare, även vad gäller vatten och avlopp samt avfallshantering.”

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan asiasta lausunnon kaupunginhallitukselle 29.8.2025 mennessä.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 30 luvun 14 §:n 4 momentin mukaan kaupunginhallituksen on toimitettava hyväksytystä toivomusponnesta sen ehdottajalle kirjallinen selvitys toivomusponnen johdosta tehdyistä toimenpiteistä viimeistään vuoden kuluttua sen hyväksymisestä.

Esittelijä

vs. kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Hanna Helaste

Lisätietojen antaja

Nasti Korhonen, projektipäällikkö: 09 310 52773

nasti.korhonen@hel.fi

Valtteri Lankiniemi, erityisasiantuntija, puhelin: 09 310 22467

valtteri.lankiniemi@hel.fi