Vuosaari, Vuosaarentie 3, poikkeamishakemus

HEL 2024-016994
8. / 335 §

Vuosaari, Vuosaarentie 3, poikkeamishakemus

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti hyväksyä 54. kaupunginosan (Vuosaari) korttelin 54157 tonttia 1 koskevan poikkeamishakemuksen. Hakemuksen mukainen hanke edellyttää poikkeamista asemakaavasta nro 12188 seuraavasti:

  1. Rakennusoikeus 10 300 k-m2 ylitetään 1 620 k-m2:llä (16 %).
  2. Rakennuksen suurimmasta sallitusta kerrosluvusta eteläisemmän rakennuksen kohdalta: kerroskorkeus (IV) kasvaa kahdella kerroksella (VI).
  3. Kulkuaukko jätetään toteuttamatta eteläisempään rakennukseen.
  4. Asumisen osalta sovelletaan kaupunkisuunnittelulautakunnan 15.12.2015 hyväksymiä ohjeita (Asuintonttien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeet) ja liiketilojen osalta kaupunkisuunnittelulautakunnassa 28.2.2017 hyväksyttyä ohjetta (Työpaikka-alueiden autojen ja pyörien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeet).
  5. Jätehuoltoa ei sijoiteta talousrakennukseen.
  6. Autokatos-uvv-piharakennus ulottuu talousrakennukselle määritetyn rakennusalueen rajan yli.
  7. Autopaikat sijoitetaan osittain piha-alueelle autokatokseen (5 kpl).
  8. Asemakaavassa määrätty ulokkeen rakennusala toteutetaan pilarein kannatettuna parvekeaiheena. Maantasoon toteutetaan liiketila ja kerhotila.
  9. Julkisivumateriaalina käytetään rappauksen sijaan vaaleaa tiilimuurausta ja osittain vastaavaa ohuttiilipintaista julkisivuelementtiä.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti myöntää poikkeamisen seuraavilla ehdoilla:

  • Rakentamisessa tulee noudattaa liitteenä 1 olevan alustavan suunnitelman ja asemapiirroksen periaatteita.
  • Pihamaan lisääntyneen käyttäjämäärän vaikutusta tulee keventää pihasuunnittelun korkealla laadukkuudella.

Maksu

2 910 euroa

Hakija

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennuspaikka

54. kaupunginosan (Vuosaari) korttelin 541257 tontti 1

Hakemus

Hakija hakee lupaa asuinkerrostalon (11 920 k-m2) rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 12118 seuraavasti:

  1. rakennusoikeudesta: rakennusoikeus 10 300 k-m2 ylittyy 1 620 k-m2:llä (16 %).
  2. rakennuksen suurimmasta sallitusta kerrosluvusta: eteläisemmän rakennuksen kerroskorkeus (IV) kasvaa kahdella kerroksella (VI).
  3. kulkuaukon toteutuksesta: eteläisemmän rakennuksen kulkuaukkoa ei toteuteta.
  4. pysäköinnin määrästä: pysäköintipaikkojen toteutettava määrä lasketaan kaupunkisuunnittelulautakunnassa 15.12.2015 hyväksyttyjen ohjeiden mukaisesti.
  5. jätehuoltotilojen sijoittamisesta: jätehuoltoa ei sijoiteta talousrakennukseen.
  6. talousrakennukselle varatun rakennusalan ylityksestä: autokatos-uvv-piharakennus ulottuu talousrakennukselle määritetyn rakennusalueen rajan yli.
  7. autopaikkojen sijoittamisesta: autopaikat sijoitetaan osittain piha-alueelle autokatokseen (5 kpl).
  8. ulokkeen rakennusalasta: asemakaavassa määrätylle ulokkeen rakennusalalle toteutetaan pilarein kannatettu parvekeaihe. Maantasoon toteutetaan lasitettu liiketila ja kerhotila.
  9. julkisivumateriaalista: rappauksen sijaan julkisivumateriaalina on vaalea tiilimuuraus ja osittain julkisivuelementti.

Hakija perustelee hakemustaan seuraavasti:

1. rakennusoikeudesta:

Kohteen tonttitehokkuutta on tarpeen parantaa. Tontilla on pilaantuneita maita ja sen myötä erittäin vaativat pohjaolosuhteet. Pilaantuneiden maiden huomioiminen aiheuttaa merkittäviä rakenteellisia vaikutuksia mm. alapohjarakenteiden osalta. Lisäksi niistä aiheutuu välillisiä vaikutuksia, jotka johtavat osaltaan tehottomuuteen. Poikkeaman mukainen lisäkerrosala tulee Hekan vuokra-asuntotuotantoon ja sisältää myös Soten erityisasumista (Oma Porras), mille on olemassa suuri tarve. Vuosaarentielle on yleiskaavassa esitetty pikaraitiotie, jonka ympäristö on tarkoituksenmukaista rakentaa tehokkaasti kaupungin strategian mukaisesti. Rakennusoikeuden ylitys edistää tontin tarkoituksenmukaista käyttöä ja asemakaavan toteutumista sekä auttaa kaupunkikuvallisten tavoitteiden täyttymisessä tontin rakentumisen myötä.

2. rakennuksen suurimmasta sallitusta kerrosluvusta:

Tonttitehokkuutta on tarpeen parantaa (poikkeama 1) ja sen mukainen lisäkerrosala sijoittuu eteläisemmän rakennuksen kahteen lisäkerrokseen. Eteläisempi rakennus on tontin matalampi asuinrakennus ja se on kaupunkikuvallisesti toisarvoisessa asemassa. Korttelin ympäristössä on jo valmiiksi erikorkuisia, eri aikoina toteutettuja rakennuksia. Korotettu rakennus ei juurikaan vaikuta ympäröivien tonttien varjostukseen, varjostus osuu lähinnä katu- ja puistoalueelle. Rakennuksen korotus kahdella kerroksella edistää tontin tarkoituksenmukaista käyttöä ja asemakaavan toteutumista.

3. kulkuaukon toteutuksesta:

Erillistä tarvetta ohjata jalankulkua tontin eteläpuolella sijaitsevalle pysäköintialueelle ei ole. Alueen pysäköintipaikat eivät liity hankkeeseen vaan sinne sijoittuu pysäköinnin lisäksi monitoimitalo Rastiksen huoltoreitti ja takapiha. Eteläisempi rakennus voidaan näin toteuttaa tarkoituksenmukaisemmin yhtenäisenä rakennusmassana.

4. pysäköinnin määrästä:

Rakennuspaikka sijaitsee Vuosaaren metroaseman läheisyydessä, etäisyys asemalle on alle 300 m. Asunnoille osoitettavien autopaikkojen määrä on tarkoituksenmukaista laskea kaupunkisuunnittelulautakunnan 15.12.2015 hyväksymien ohjeiden mukaisesti hankkeen toteutumisen edistämiseksi. Tämä laskutapa soveltuu paremmin käytettäväksi hankkeessa kohteen ympäristössä käytettyjen nykyperiaatteiden mukaisesti.

Liiketiloille ei sellaisenaan ole asemakaavassa esitetty autopaikkamäärävaatimusta. Liiketilojen osalta autopaikkojen laskutavaksi soveltuu ympäristössä nykyisin käytössä oleva laskutapa, esim. alueen lähellä olevassa Aromikujan asemakaavassa 12458 (v. 2019): Ravintolat, ravitsemustilat, liiketilat, toimistot ja palvelutilat vähintään 1 ap/100 k-m2.

Poikkeamisilla voidaan järjestää asukkaiden ja muiden toimijoiden pysäköinti siten, että se mahdollistaa tiiviin kaupunkirakenteen ja asemakaavan toteuttamisen nykyisten periaatteiden tavalla.

5. jätehuoltotilojen sijoittamisesta:

Syväkeräyssäiliöitä ei voi sijoittaa katettuun tilaan, koska ne tyhjennetään yläpuolelta nostoajoneuvolla ja säiliöt vaativat vapaata tilaa yläpuolelle ja eteen. Rakennukseen sijoittuvat jätehuollon tilat veisivät huomattavasti enemmän tilaa tai vaatisivat tiheämmän huoltoliikenteen. Järjestely mahdollistaa tontin ja rakennusten tehokkaamman ja tarkoituksenmukaisen käytön sekä turvalliset huoltoliikenteen järjestelyt tontilla ja ympäristössä.

6. talousrakennukselle varatun rakennusalan ylityksestä:

Autokatoksen ja ulkoiluvälinevaraston käsittävä piharakennus sijoittuu pääosin asemakaavassa osoitetulle talousrakennuksen rakennusalalle. Ratkaisu mahdollistaa sekä keskeiselle sijainnille toteutettavan ajoneuvopysäköinnin että ulkoiluvälinevarastossa olevan polkupyöräpysäköinnin sijoittamisen maantasoon palvelemaan koko tontin asukkaita ja muita toimijoita. Rakennusten maantasokerroksen tiloja on vapautettavissa ulkoiluvälinevaraston osalta muille toiminnoille. Muutoksella ei ole vaikutusta tontin pihajärjestelyjen periaatteisiin, pelastustoimintoihin tai alueen yleisilmeeseen. Ratkaisu luo piha-alueelle suojaa lännen suuntaan ja on asemakaavan hengen mukainen edistäen tontin tarkoituksenmukaista käyttöä. Autopaikkojen sijoittaminen, kts. poikkeaminen 7.

7. autopaikkojen sijoittamisesta:

Viiden autopaikan sijoittaminen katettuna piharakennukseen mahdollistaa autopaikkojen joustavan käytön niiden sijoittuessa keskeisesti palvelemaan koko tontin asukkaita ja käyttäjiä.

Piharakennukseen toteutetaan viherkatto, joka osaltaan viivyttää hulevesiä ja rikastuttaa näkymiä asunnoista. Ratkaisu ei vaikuta alueen yleisilmeeseen tai pihajärjestelyihin ja edistää tarkoituksenmukaisia pysäköintijärjestelyjä sekä tontin käyttöä.

8. ulokkeen rakennusalasta:

Tontin lounaisnurkkaan sijoittuva ulokkeen 4,8 m syvä rakennusala kiinnirakentamisnuolineen on teknisesti hyvin haastava toteuttaa ja vaatisi poikkeuksellisia ratkaisuja. Asemakaavan viitesuunnitelmassa ulokkeen rakennusalalle esitetty voimakas parvekepäätyaihe on toteutettavissa viitesuunnitelman hengessä myös pilarikannatteisesti. Maantasokerroksen tilat toteutetaan ulokkeen rakennusalalla lasiseinäisillä kevyen ilmeen luomiseksi. Rakennuksen itäpäätyyn toteutetaan myös vastaava parvekepäätyaihe yhtenäiseksi aiheeksi. Näin edistetään asemakaavan toteutumista ja pidetään huolta kaupunkikuvallisista tavoitteista.

9. julkisivumateriaalista:

Ympäristön rakennusten pintamateriaalikirjo on varsin vaihteleva: erivärisiä vaaleita tiiliä, tiilistruktuurin näkyviin jättävää ohutrappausta, uritettua valkobetonia, vaaleaksi maalattua betonia, vaaleaa rappausta. Rakennuksiin toteutettava ympäristöön hyvin sopiva eläväinen tiilipinta mahdollistaa rappausta huoltovapaamman ratkaisun ja edistää rakennusten 100 vuoden käyttöikätavoitteen toteutumista. Esitetty ratkaisu rikastuttaa kaupunkikuvaa.

Säännökset, joista poiketaan

Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 1 momenttia.

Lähtötiedot

Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 14.3.2014 vahvistettu asemakaava nro 12188. Asemakaavan mukaan:

1. Korttelialueen rakennusoikeus on 10 300 k-m2.

2. Eteläisemmän rakennuksen kerroskorkeus on neljä kerrosta (IV).

3. Eteläisempään rakennukseen tulee toteuttaa kulkuaukko.

4. Asemakaavassa on annettu autopaikkojen vähimmäismäärät seuraavasti:

  • asunnot: suurempi luvuista: 1 ap/120 k-m2 tai 0,6 ap/asunto
  •  kaupungin vuokrataloyhtiöissä autopaikkojen määrää voidaan vähentää 20 % edellisestä
  • asuntolat: 0,3 ap/asunto
  • myymälät: 1 ap/60 k-m2
  • toimistot: 1 ap/75 k-m2
  • ravintolat: 1 ap/120 k-m2

Autopaikat on sijoitettava tontille maanalaisiin ja kellaritiloihin ja/tai LPA- korttelialueelle 54177/5 lukuun ottamatta tontin länsireunalle Ulapparaitin varteen merkittyä lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettua 3 auton pysäköimispaikkaa.

5. Jätehuollon tilat tulee sijoittaa talousrakennukseen.

6. Talousrakennukselle on osoitettu rakennusala.

7. Autopaikat on sijoitettava tontille maanalaisiin ja kellaritiloihin ja/tai LPA-korttelialueelle 54177/5 lukuun ottamatta tontin länsireunalle Ulapparaitin varteen merkittyä lyhytaikaiseen pysäköintiin tarkoitettua 3 auton pysäköimispaikkaa.

8. Asemakaavan pohjoisempi rakennus on merkitty länsi- ja itäpäästään ulokkein rakennusalan rajoihin kiinni rakennettavaksi.

9. Rakennusten pääasiallisen julkisivumateriaalin tulee olla rappaus.

Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A2, jonka mukaan aluetta kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa 1,0–2,0. Perustellusti korttelikohtainen tehokkuus voi olla tätä suurempikin. Alueen keskeisten katujen varsilla tulee mahdollistaa liike- ja muuta toimitilaa. Alueen pinta-alasta keskimäärin 60 % tai enemmän on korttelimaata. Alueen pohjoispuolelta on merkitty kulkemaan pikaraitiotievaraus.

Alue on maakunnallisesti arvokkaan Keski-Vuosaaren kulttuuriympäristön eteläreunalla.

Rakennuspaikka sijoittuu vuonna 2016 uudelleen linjatun Vuosaarentien kaarevaan mutkaan, jossa katuun kiinni sijoitettava asemakaavan mukainen, 8-kerroksinen rakennus tulee hallitsemaan Vuosaarentien kaupunkikuvaa jatkossa. Rakennuspaikalla toimineen Vuosaaren Urheilutalon pysäköintialueen toiminta on siirretty Mosaiikkitorin pysäköintilaitokseen. Vuosaarentien varren rakennukset on jätetty istutusten tai pysäköintikenttien taa kadusta irralleen kerroskorkeuden vaihdellessa Kallvikintien risteyksen 7–8 kerroksesta Valkopaadentien risteyksen 1–4 kerrokseen. Rakennuspaikkaa vastapäätä sijaitsevat, muodonannoltaan erityiset Ulappasaarentien terassitalot ovat korkeudeltaan 7 kerrosta ja heti tontin naapurissa olevan monitoimitalo Rastiksen kerroskorkeus vastaa 3 kerrosta.

Ympäristön materiaalit ovat Urheilutalon punatiiltä ja Vuosaarentie 6:n vihertäviä korostuksia lukuun ottamatta vaaleaa betonielementtiä, tiiltä tai rappausta.

Osallisten kuuleminen ja lausunnot

Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (24.2.2024). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.

Muistutuksia saatiin 3 kpl. Muistuttajien mielestä muuttuvat ajoliittymät uhkaavat naapurikiinteistöjen vieraspaikkoja, matalamman rakennuksen korottamiselle ja rakennusoikeuden kasvattamiselle ei ole pakottavia perusteita, ratkaisu olisi kaupunkikuvallisesti ja maisemallisesti vahingollinen eikä sen muutosta saisi tehdä ilman kaikille avointa vuorovaikutusta, muutos heikentää viereisen pysäköintialueen käytettävyyttä ja kunnossapitoa, lisääntyvä liikenne vaarantaa jalankulkijoiden turvallisuutta ja kaavapoikkeaminen aiheuttaa alueen pysäköintiyhtiön osakkaille lisäkustannuksia.

Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakijan vastineessa todetaan seuraavasti:

Uuden ajoyhteyden kohdalla olevat vieraspaikat säilytetään ja siirretään aiemman liittymän paikalle vuonna 2015 laaditun katusuunnitelman mukaisesti. Ajoyhteyden kohdalla kasvava puu pitäisi siirtää tai korvata uudella puulla.

Tontin pysäköinti, ajoyhteydet ja kunnossapidon ajoyhteydet ovat esitetty asemakaavan mukaisina, eikä haetusta poikkeamisesta synny haittaa viereisille pysäköintialueille. Rakennuspaikka on toiminut aiemmin pysäköintikenttänä, jossa on ollut suurempi autopaikkamäärä kuin haetussa poikkeamassa. Työmaajärjestelyt eivät edellytä Eden Pysäköinti Oy:n autopaikkojen vuokraamista. Työmaan aloittamisesta ja -järjestelyistä tiedotetaan naapureita ja mahdolliset haitat pyritään minimoimaan. Viereisen pysäköintialueen käyttö, kunnossapito ja muut yhteiset asiat huomioidaan tasapuolisesti yhteisesti laaditussa yhteisjärjestelysopimuksessa.

Hakija on esittänyt eteläisemmän rakennuksen korottamisesta syntyviä muutoksia kaupunkikuvaan ja varjoisuudelle liitteessä 4 Kerroslukuvertailut ja varjoanalyysit. Näkymässä etelän suunnasta korotus ulottuu korkeamman rakennuksen räystäslinjan alle. Näkymässä pohjoisen suunnasta korotetun osan vaikutusta kaupunkikuvaan asemakaavan mukaisen pohjoisemman rakennuksen rinnalla voi pitää vähäisenä. Korotetun osan muutos asemakaavaratkaisun varjoisuuteen verrattuna on esitetty kevätpäivän tasauksen ja kesäpäivän seisauksen kuvasarjoina. Kevätpäivän seisauksen aikaan korotuksen varjo yltää kaavaratkaisua paremmin Vuosaarentielle aamupäivän aikana. Päivän ja alkuillan aikana kasvanut varjoisuus lankeaa pohjoiseen rakennukseen ja Urheilutalon edustan puustoon. Kesäpäivän seisauksen aikaan korotuksesta johtuvat aamupäivän ja keskipäivän varjot ulottuvat aiempaa ulommas Ulapparaitille ja kaavaratkaisun pihalle. Alkuillasta varjot ulottuvat syvemmälle Mosaiikkipuiston pohjoisosan kulkureiteille.

Hakemuksesta on pyydetty lausunnot sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta, pelastuslaitokselta ja kaupunginmuseolta.

Lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.

Perustelut

Asemakaava 12188 on laadittu tietyn hankkeen viitesuunnitelman pohjalta tukien sen toteutumista yksityiskohtaisin määräyksin. Kaava on tullut voimaan 14.3.2014 ja rakennuspaikka on tällä hetkellä rakentamaton. Hakemuksessa esitettyjä poikkeamisia asemakaavan määräyksistä voidaan rakennusoikeutta ja sitä heijastelevaa kerrosluvun kasvamista lukuun ottamana pitää vähäisinä ja asemakaavan tavoitetta kunnioittavana. Myöskään poikkeamisia rakennusoikeudesta ja suurimmasta sallitusta kerrosluvusta eteläisemmän rakennuksen osalta ei voida pitää vaikutuksiltaan niin merkittävinä, että rakennushankkeen johdosta olisi tarvetta asemakaavalliselle tarkastelulle.

1.
Rakennusoikeuden korottaminen 1 620 k-m2:llä (16 %) on mahdollista, koska kasvava rakennustehokkuus sijoittuu pääasiassa kaupunkikuvaan vähäisemmin vaikuttavan eteläisemmän rakennuksen korotukseen.

Asemakaavan toteutusta valmisteltaessa paljastuneet, valmisteluaikana tutkittua laajemmat haitta-aine-esiintymät vaikuttavat olennaisesti korttelin terveelliseen ja turvalliseen perustamistapaan ja johtaa tehottomuuteen rakennuksen tilankäytössä. Hakija toteaa perusteluissaan tehostuvan korttelin sijoittuvan yleiskaavan tehokkaampaa maankäyttöä edellyttävän pikaraitiotievarauksen ääreen, mikä puoltaa rakennusoikeuden korottamista alueella.

Hakija toteaa edelleen, että rakennusoikeuden ylitys edistää tontin tarkoituksenmukaista käyttöä ja asemakaavan toteutumista sekä auttaa kaupunkikuvallisten tavoitteiden täyttymisessä tontin rakentumisen myötä. Lisäkerrosala mahdollistaa Helsingin kaupungin vuokratuotantoa ja suuresti tarvittua Soten erityisasumista.

2.
Eteläisemmän rakennuksen asemakaavan mukaisen suurimman sallitun kerrosluvun korottamisen vaikutuksia on esitetty liitteessä 4, kerroslukuvertailu ja varjoanalyysit.

Näkymässä etelän suunnasta korotus ulottuu korkeamman rakennuksen räystäslinjan alle. Näkymässä pohjoisen suunnasta korotetun osan vaikutusta kaupunkikuvaan asemakaavan mukaisen pohjoisemman rakennuksen rinnalla voi pitää vähäisenä.

Korotetun osan muutos asemakaavaratkaisun varjoisuuteen verrattuna on esitetty kevätpäivän tasauksen ja kesäpäivän seisauksen kuvasarjoina. Kevätpäivän seisauksen aikaan korotuksen varjo yltää kaavaratkaisua paremmin Vuosaarentielle aamupäivän aikana. Päivän ja alkuillan aikana kasvanut varjoisuus lankeaa pohjoiseen rakennukseen ja Urheilutalon edustan puustoon. Kesäpäivän seisauksen aikaan korotuksesta johtuvat aamupäivän ja keskipäivän varjot ulottuvat aiempaa ulommas Ulapparaitille ja kaavaratkaisun pihalle. Alkuillasta varjot ulottuvat syvemmälle Mosaiikkipuiston pohjoisosan kulkureiteille.

Poikkeaminen kerrosluvusta voidaan näillä perustella sallia, mutta se edellyttää tavallista laadukkaampaa pihasuunnittelua piha-alueen lisääntyneen varjostuksen johdosta.

3.
Poikkeaminen asemakaavan osoittamasta kulkuaukosta eteläisemmässä rakennuksessa on mahdollista, sillä kulkuaukko palvelisi lähinnä korttelin sisäistä liikennettä tontin ulkopuoliselle, lännen ja idän suuntaan avautuvalle pysäköintialueelle. Kulkuaukon rooli monitoimirakennus Rastiksen pysäköinti- ja huoltopihan kaupunkikuvassa ei ole merkittävä. Vastaavat kulkuyhteydet ovat järjestettävissä suoraan korttelin piha-alueelta käsin.

4.
Poikkeaminen pysäköinnin määrästä on mahdollista, sillä pysäköinnin järjestämiseen liittyvät perusteet ovat muuttuneet asemakaavan voimaantulon jälkeen ja uudisrakentamisessa on tarkoituksenmukaista noudattaa lautakunnan päättämiä ohjeita.

Asumisen osalta sovelletaan kaupunkisuunnittelulautakunnan 15.12.2015 hyväksymiä ohjeita (Asuintonttien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeet).

Liiketilojen osalta sovelletaan kaupunkisuunnittelulautakunnassa 28.2.2017 hyväksyttyä ohjetta (Työpaikka-alueiden autojen ja pyörien pysäköintipaikkamäärien laskentaohjeet).

5.
Poikkeaminen jätehuoltotilojen sijoittumisesta on mahdollista, sillä jätehuollon sijoittuminen kaupunkikuvaa kunnioittavalla tavalla toteutuu poikkeamisen yhteydessä. Keskitetty jätteiden keräysratkaisu vähentää jätteenkuljetuksesta tapahtuvaa haittaa harventamalla jätesäiliöiden tyhjäämisen tarvetta.

6.
Talousrakennukselle varatun rakennusalan ylittäminen on mahdollista, sillä se ei estä tontin toimintoja ja kunnioittaa korttelin kaupunkikuvallista massoitteluperiaatetta.

7.
Autopaikkojen sijoittaminen autokatokseen pihalle on mahdollista. Sijoittaminen tulee toteuttaa siten, ettei se ole ristiriidassa korttelin pihamaan viihtyisyyden ja asukkaiden käytön kanssa.

8.
Poikkeaminen ulokkeista on mahdollinen, sillä se mahdollistaa katukuvan rikastamisen asemakaavan tavoittelemalla tavalla. Ulokkeen rakennusalan sijaan toteutettavat lasitetut sisätilat muuttavat asemakaavan periaatetta jännittävästä elementistä kaupunkitilassa. Kaupunkikuvallinen elementti korvautuu kuitenkin toiminnallisilla tiloilla, jotka osaltaan lisäävät kaupunkikuvan viihtyisyyttä.

9.
Poikkeaminen julkisivumateriaalista on mahdollinen, sillä ehdotettu julkisivumateriaali tukee asemakaavan tavoitetta luoda kortteliin hienostunut kaareva muoto. Asemakaavan mukainen rappaus vailla voimakasta tekstuuria korostaa päivän aikana muuttuvia varjoja julkisivussa. Tiilimuurauksen karkeammin saumattu pinta mahdollistaa poikkeuksellisen muodon hahmottumisen kaupunkikuvassa myös materiaalin kautta.

Poikkeamisten erityiset syyt ovat asemakaavan toteutumisen edistäminen, tilanteen muuttuminen asemakaavan laatimisen jälkeen, kaupunkikuvallisten tavoitteiden edistäminen ja tontin tarkoituksenmukainen rakentaminen.

Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Sovelletut oikeusohjeet

Maankäyttö- ja rakennuslaki 58 § 1 mom, 145, 171, 173 ja 174 §
Maankäyttö- ja rakennusasetus 85 ja 86 §
Rakennusvalvontataksa 2025, 6 §

Voimassaolo ja jatkotoimenpiteet

Ennen mahdolliseen rakennustoimenpiteeseen ryhtymistä on saatava rakennuslupa, mikäli sellaista edellytetään. Rakennus- tai muu mahdollisesti vaadittava lupa on haettava kahden vuoden kuluessa poikkeamispäätöksen lainvoimaisuudesta lukien. Lupahakemukseen on liitettävä tämä päätös lainvoimaisuustodistuksineen.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeisenä arkityöpäivänä, jolloin sen katsotaan tulleen asianosaisen tietoon. Julkipanopäivä vastaa pöytäkirjan nähtävilläolopäivää. Päätöksen valitusaika päättyy 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Toimivalta

Hallintosääntö 16 luku 1 § 2 mom. kohta 15a

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Kaupunkiympäristölautakunta 20.05.2025 § 311

Päätös tullut nähtäväksi 03.06.2025

Valitusosoitus

Pöytäkirjan 335 § (Poikkeamispäätöksestä).

Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen, päätös välittömästi vaikuttaa
  • viereisen tai vastapäätä olevan alueen omistaja ja haltija
  • sellaisen kiinteistön omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
  • se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke saattaa huomattavasti vaikuttaa
  • kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
  • toimialueellaan sellainen rekisteröity yhdistys, jonka tarkoituksena on luonnon- tai ympäristönsuojelun tai kulttuuriarvojen suojelun edistäminen taikka elinympäristön laatuun muutoin vaikuttaminen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, kun päätös on julkipanon jälkeen annettu.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusviranomainen

Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000

Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00–16.15.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa, joka on osoitettava valitusviranomaiselle, on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatijana on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valitus. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Valitukseen on liitettävä

  • päätös, johon haetaan muutosta, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisesta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Pöytäkirjan 335 (Maksun osalta) ja 344 §:t.

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Petri Leppälä, arkkitehti, puhelin: 09 310 37046

petri.leppala@hel.fi

Liitteet (pdf)

1. Alustavat suunnitelmat ja asemapiirros
Liitettä ei julkaista internetissä.
2. Ympäristökartta
Liitettä ei julkaista internetissä.
3. Asemakaavaote
Liitettä ei julkaista internetissä.

Päätösasiakirjoissa on mainittu liitteitä, joita ei julkaista internetissä. Pois jätetään liitteet, jotka sisältävät salassa pidettäviä tietoja, joissa olevien tietojen julkistaminen voi vaarantaa yksityisyyden suojan, tai joita ei ole teknisistä syistä saatu sähköiseen muotoon. Keskeisimmät säädökset, joita asiassa sovelletaan, ovat laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (julkisuuslaki 621/1999), laki sähköisen viestinnän palveluista (917/2014), tietosuojalaki (1050/2018), laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen käsittelystä (703/2023) sekä laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016). Päätösasiakirjoja voi tiedustella myös Helsingin kaupungin kirjaamosta.