Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon ym. valtuustoaloitteeseen koskien liikenneturvallisuuden lisäämistä Mechelininkadulla ja sen läheisyyteen

HEL 2025-000674
20. / 237 §

Kaupunkiympäristölautakunnan vastaus valtuutettu Outi Alanko-Kahiluodon ym. valtuustoaloitteeseen koskien liikenneturvallisuuden lisäämistä Mechelininkadulla ja sen läheisyyteen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta katsoi valtuustoaloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Valtuustoaloitteessa esitetään liikenneturvallisuutta parantavia toimenpiteitä Mechelininkadulle ja sen läheisyyteen. Asukkaiden keskuudessa on herännyt huoli jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden, erityisesti koululaisten turvallisesta liikkumisesta alueella. Mechelininkadulla koululaisten rooli liikenteessä korostuu Taivallahden koulun läheisyydessä, Pohjoisen Hesperiankadun ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä.

Onnettomuus- ja ajonopeustietojen perusteella Mechelininkadulla erityisesti Taivallahden peruskoulun ympäristössä ei ole tunnistettavissa selkeitä liikenneturvallisuuden ongelmakohtia, joten laajoille rakenteellisille toimenpiteille liikenne- ja katuympäristön muuttamiseksi ei arvioida olevan perusteita. Koetun turvallisuuden ja erityisesti lasten koulumatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kaupunki tulee arvioimaan Mechelininkadun nopeusrajoituksen laskemista 30 kilometriin tunnissa Taivallahden peruskoulun ympäristössä. Arviointia tehdään myös muilla pääverkon kaduilla, joiden läheisyydessä on peruskoulun toimipisteitä. Lisäksi Mechelininkadulla on säädetty liikennevalojen vaiheistusta siten, että kadun ylittävien jalankulkijoiden ennakkovihreä on pidemmän aikaa ennen kuin oikealle kääntyvä autoliikenne saa vihreän vaiheen. Mechelininkadulle on lisätty yksi lapsista varoittava liikennemerkki Taivallahden koulun eteläpuolelle.

Mechelininkatu on vilkasliikenteinen pääkatu, joka on keskeinen etelä-pohjoissuuntainen reitti kantakaupungin alueella. Kadulla on kaksi ajokaistaa suuntaansa ja pyöräkaistat. Kadun nopeusrajoitus on 40 km/h, joka on kaupungin nopeusrajoitusperiaatteiden mukainen. Mechelininkadulla on kaksi automaattisen liikennevalvonnan valvontapistettä Eteläisen Hesperiankadun risteyksessä. Kameroilla valvotaan ajonopeuksia ja liikennevalo-opasteen noudattamista molemmissa Mechelininkadun ajosuunnissa. Kameravalvontapisteet sijaitsevat Taivallahden peruskoulun välittömässä läheisyydessä, joten valvonnalla on tavoiteltu parannettavan erityisesti lasten liikkumisen turvallisuutta koulumatkoilla. Risteyksen ensimmäinen kameravalvontapiste rakennettiin vuonna 2012, jonka jälkeen vuosina 2013–2014 tehtyjen mittausten mukaan keskinopeudet valvontapisteen läheisyydessä laskivat noin 2 km/h tasolta 33 km/h tasolle 31 km/h. Keskinopeudet ovat olleet siten selvästi nopeusrajoitusta alemmalla tasolla risteyksen läheisyydessä. Risteysalueella sijaitseva toinen kameravalvontakohde on toteutettu myöhemmin.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana (vuodet 2014–2023) Mechelininkadun ja Eteläisen Hesperiankadun risteyksessä on tilastoitu kaksi polkupyöräonnettomuutta. Kaupungilla ei ole näiltä vuosilta tiedossa yhtään jalankulkijaonnettomuutta kyseiseltä risteysalueelta. Nopeusmittausten mukaan ajonopeudet Mechelininkadulla Eteläisen Hesperiankadun risteyksen läheisyydessä ovat nopeusrajoituksen mukaiset erityisesti kameravalvontakohteiden läheisyydessä, kuten edellä esitetty tutkimustuloskin osoittaa. Keskimääräiset ajonopeudet koulun läheisyydessä ovat paikoin nopeusrajoitusta huomattavasti alemmalla tasolla, minkä arvioidaan johtuvan automaattisen liikennevalvonnan lisäksi liikennevalo-ohjauksen aiheuttamasta viivytyksestä tai muusta jonoutumisesta.

Yleisesti Mechelininkadulla välillä Pohjoinen Rautatiekatu ja Pohjoinen Hesperiankatu keskinopeudet ovat nopeusrajoituksen mukaiset tai sitä alemmalla tasolla, mutta yksittäisten ajoneuvojen nopeudet voivat kuitenkin olla nopeusrajoitusta korkeammalla tasolla. Mechelininkadulla välillä Pohjoinen Rautatiekatu ja Pohjoinen Hesperiankatu on tilastoitu kaikkiaan yhdeksän polkupyöräonnettomuutta ja kuusi jalankulkijaonnettomuutta vuosina 2014–2023. Näistä yksi johti kuolemaan ja 10 muunlaiseen henkilövahinkoon. Tapausten määrä on samaa suuruusluokkaa muihin pääkatuihin verrattuna. Kuolemaan ja muihin henkilövahinkoihin johtaneiden liikenneonnettomuuksien kehitys on ollut vähenevä Helsingissä.

Onnettomuus- ja ajonopeustietojen perusteella Mechelininkadulla erityisesti Taivallahden peruskoulun ympäristössä ei ole tunnistettavissa selkeitä liikenneturvallisuuden ongelmakohtia, joten laajoille rakenteellisille toimenpiteille liikenne- ja katuympäristön muuttamiseksi ei arvioida olevan perusteita. Koulun ympäristön liikenneturvallisuudesta on oltu yhteydessä koululaisten huoltajiin. Asukkaiden kokemukset kadun liikenneturvallisuudesta ovat myös tärkeä tarkasteltava tekijä toimenpiteitä arvioitaessa, vaikka kohde ei nousisi muuten liikenneturvallisuuden näkökulmasta esille. Osa asukkaista on kokenut aloitteen ja muiden saatujen palautteiden mukaan turvattomuuden tunnetta Mechelininkadulla erityisesti jalankulkijana liikkuessaan.

Koetun turvallisuuden ja erityisesti lasten koulumatkojen liikenneturvallisuuden parantamiseksi kaupunki arvioi Mechelininkadun nopeusrajoituksen laskemista 30 kilometriin tunnissa Taivallahden peruskoulun ympäristössä. Arviointia tehdään myös muilla pääverkon kaduilla, joiden läheisyydessä on peruskoulun toimipisteitä. Mahdollinen Mechelininkadun nopeusrajoitusmuutos suunnitellaan ja toteutetaan samassa yhteydessä muiden vastaavien kohteiden kanssa. Toimenpiteellä tuettaisiin jalankulkijoiden ja autoilijoiden sekä pyöräilijöiden ja autoilijoiden turvallisia kohtaamisia koulun ympäristön suojateillä ja risteysalueilla. Toimenpide voisi myös pienentää peräänajo- ja risteysonnettomuuksien riskiä moottoriajoneuvojen välillä sekä parantavaa pyöräilijöiden turvallisuuden tunnetta Mechelininkadun pyöräkaistoilla.

Pääkaduilla tyypillisesti vältetään rakenteellisten hidasteiden käyttöä, jotta pääkaduilla kulkeminen olisi sujuvaa erityisesti bussiliikenteen runkolinjoille ja pelastusajoneuvoille. Töyssyt eivät myöskään lähtökohtaisesti sovi liikennevaloliittymiin, joissa vihreän valon palaessa moottoriajoneuvolla tulisi normaalisti voida edetä nopeusrajoituksen mukaisella nopeudella tai lähes sitä vastaavalla nopeudella. Mechelininkadun ja Caloniuksenkadun risteyksessä kuitenkin vielä selvitetään mahdollisuutta tehdä korotus Caloniuksenkadun ylittävän suojatien kohdalle, mikä parantaisi jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta, kun risteykseen saavutaan Mechelininkatua etelästä ja käännytään oikealle Caloniuksenkadulle.

Aloitteessa ehdotetaan muun muassa, että jalankulkijoiden turvallisuutta lisätään lisäämällä varoitusmerkkejä Mechelininkadulle. Mechelininkatu 29 kohdalle on alkuvuoden aikana lisätty toinen lapsista varoittava liikennemerkki varmistaakseen, että varoitus näkyy hyvin molemmilta etelästä tulevilta ajokaistoilta. Lapset-liikennemerkeillä osoitetaan autoilijoille, että alueella liikkuu lapsia. Helsinki käyttää tätä merkintää koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

Mechelininkadun ympäristöön on laadittu ja hyväksytty kaksi eri suunnitelmaa, jotka molemmat parantavat alueen liikenneturvallisuutta niiden toteutuessaan. Hesperian esplanadin alueen liikennejärjestelyperiaatteet hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 4.2.2025. Suunnitelmassa on mm. esitetty liikennettä rauhoittavia ajoratakavennuksia Eteläisen Hesperiankadun ja Mechelininkadun liittymään.

Pohjoisen Rautatiekadun ja Mechelininkadun risteyksen kehittämisestä on valmistunut katusuunnitelma, jossa pyöräliikenteen järjestelyt muuttuvat yksisuuntaisiksi. Samalla risteyksen geometriaa muutetaan tukemaan nykyistä paremmin turvallisia ajonopeuksia. Katusuunnitelmat 31431/1 ja 31432/1 hyväksyttiin kaupunkiympäristölautakunnassa 22.3.2022.

Pohjoisen Hesperiankadun, Eteläisen Hesperiankadun, Museokadun ja Caloniuksenkadun risteyksissä on Taivallahden koulun peruskorjauksen valmistumisen yhteydessä tehty pieniä säätöjä liikennevalo-ohjelmiin vuoden 2024 lopussa. Jalankulkijoille annetaan ennakkovihreä, jolloin heidän vihreä valonsa syttyy muutama sekunti ennen kääntyvän autoilijan vihreää. Tällä tavalla kääntyvä autoilija ehtii paremmin havaita jalankulkijan. Ennakkovihreätoiminto on tehtyjen säätöjen myötä voimassa aiempaa pidempään.

Valtuustoaloite

Valtuutettu Outi Alanko-Kahiluoto ja 12 muuta valtuutettua ovat tehneet 15.1.2025 seuraavan sisältöisen valtuustoaloitteen: Liikenneturvallisuuden lisääminen Mechelininkadulla ja sen läheisyydessä.

"Asukkaat ovat olleet yhteydessä kirjeellä kaupunginvaltuutettuihin, koska kantavat vakavaa huolta Mechelininkadun liikenteen turvattomuudesta erityisesti koululaisille, jalankulkijoille ylipäätään sekä pyöräilijöille.

Mechelininkatu on paitsi satojen koululaisten päivittäinen koulutie, myös tuhansien muiden jalankulkijoiden sekä pyöräilijöiden kulkureitti. Samalla Mechelininkatu on eräs keskustan vilkasliikenteisimmistä kaduista ja raskaan liikenteen läpiajoreitti. Mechelininkadulla autoilijoiden tilannenopeus on usein sallittua korkeampi ja asukkaat todistavat päivittäin läheltä piti -tilanteita. Vaarallisena jalankulkijoille koetaan myös Caloniuksenkadun ja Mechelininkadun risteys.

Kaupunginvaltuusto on linjannut, että jalankulkijoiden turvallisuutta voidaan vahvistaa muun muassa alentamalla nopeusrajoituksia ja lisäämällä varoitusmerkkejä sekä automaattista kameravalvontaa. Mechelininkadun jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden turvallisuutta voisi lisätä myös esimerkiksi hidastetöyssyjen tai kavennusten avulla.

Me allekirjoittaneet esitämme, että kaupunki ryhtyy toimenpiteisiin Mechelininkadun turvallisuuden lisäämiseksi".

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu.

Aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu kaupunkiympäristölautakunnan tai sen alaisen viranomaisen toimivaltaan.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.04.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Elina Rundell, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 52955

elina.rundell@hel.fi