Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Valtuutettu Tuomas Rantasen ym. valtuustoaloite puutiaisaivotulehdusta vastaan tarjottavan rokotussuojan vahvistamisesta

HEL 2025-000680
11. / 86 §

Valtuutettu Tuomas Rantasen ym. valtuustoaloite puutiaisaivotulehdusta vastaan tarjottavan rokotussuojan vahvistamisesta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Päätös

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta katsoi aloitteen loppuun käsitellyksi.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Valtuutettu Tuomas Rantanen ja 21 muuta valtuutettua ehdottavat aloitteessaan, että kaupunki selvittää, olisiko kaupunkilaisten tasavertaisuuden ja Helsingin terveydenhuollon kokonaisedun mukaista tarjota kaupungin toimesta puutiaisaivotulehdusrokote (tick-borne encephalitis; jäljempänä TBE-rokote) ilmaiseksi joko kaikille suositusalueiden asukkaille tai esimerkiksi tietyn ikäisille suositusalueilla asuville lapsille. Lisäksi esitetään, että kaupunki arvioi myös muita keinoja, joilla voidaan edistää rokotesuojautumisen mahdollisuuksia.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa, että Helsingissä noudatetaan kansallista rokotusohjelmaa, ja lautakunta ei kannata ilmaisten TBE-rokotusten laajentamista rokotusohjelman ulkopuolelle Helsingissä. Syynä ovat vaikuttavuuteen, tasavertaiseen kohteluun ja kustannuksiin liittyvät haasteet. Helsinki seuraa tarkasti TBE-tilannetta ja tekee yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (jäljempänä THL) kanssa, jotta rokotussuositukset pysyvät ajan tasalla ja riskialueet tunnistetaan ajoissa.

Taustaa ja nykytilanne

Sosiaali- ja terveysministeriö päättää kansallisen rokotusohjelman maksuttomista TBE-rokotuksista sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen rokotuksista (149/2017) 3 §:n mukaisesti. Helsingin kaupunki noudattaa rokotuksissa sosiaali- ja terveysministeriön rokotusasetusta ja THL:n ohjeistuksia.

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat TBE-rokotukset

TBE-rokotus annetaan ilmaiseksi henkilölle, joka asuu tai oleskelee pitkäaikaisesti alueella, jolla puutiaisaivotulehduksen riski on korkea. THL määrittelee vuosittain nämä riskialueet, joilla rokotusta tarjotaan ilmaiseksi. Helsingissä ilmaisten TBE-rokotusten piiriin kuuluvat Karhusaaren asukkaat ja loma-asukkaat.

Rokotusohjelman rokotteet rahoitetaan valtion budjetista. Näiden rokotusten tulee täyttää tietyt edellytykset, joissa otetaan huomioon muun muassa saavutettu terveyshyöty suhteessa taloudelliseen panostukseen. Tällä hetkellä Helsingissä ei ole Karhusaaren lisäksi muita alueita, jotka olisivat täyttäneet julkisen terveydenhuollon maksuttomille rokotuksille asetetut terveystaloudelliset edellytykset.

Rokotusohjelman ulkopuoliset THL:n suositukseen perustuvat TBE-rokotukset

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvan Karhusaaren lisäksi Helsingissä on tiettyjä alueita, joille THL on antanut suosituksen omakustanteisista TBE-rokotuksista (Etelä-Laajasalo 00870, Jollas/Villinki 00850, Roihuvuori 00820, 00880, Länsi-Herttoniemi 00800 ja Herttoniemenranta 00810). Rokotussuositus koskee luonnossa ja viheralueilla oleskelevia asukkaita ja mökkiläisiä sekä alueella paljon ulkoilevia henkilöitä. Näillä alueilla on havaittu tautitapauksia, mutta tartuntariski ei ole ollut kokonaisuudessaan toistaiseksi niin merkittävä, että maksuttomien rokotusten terveystaloudelliset edellytykset täyttyisivät.

Yllä oleville rokotusohjelman ulkopuolisille kohderyhmille tarjotaan THL:n suosituksen mukaisesti TBE-rokotteita Helsingin terveysasemilla, neuvoloissa sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollossa omakustanteisena. Reseptipyynnön ja rokotusajanvarauksen voi tehdä joko Maisan kautta tai puhelimitse.

Yksi TBE-rokoteannos maksaa valmisteesta riippuen asukkaalle noin 29,49–32,4 euroa (tilanne 23.1.2025). Kolmen annoksen perusrokotussarjan hinta on asukkaalle kokonaisuudessaan noin 88,1–97,2 euroa henkilöä kohden. Esimerkiksi nelihenkisen perheen (kaksi aikuista ja kaksi alle 16-vuotiasta lasta) rokotussarjat maksavat yhteensä noin 370 euroa. Rokotuskäynneistä ei peritä käyntimaksua. Kustannukset nousevat korkeammiksi, jos asukas hankkii rokotussarjan yksityiseltä sektorilta.

Helsingin epidemiatilanne

Helsinkiläisten TBE-tapaukset ovat lisääntyneet viime vuosina. Vuonna 2024 helsinkiläisillä todettiin yhteensä 29 laboratoriovarmennettua TBE-tapausta. Hieman yli kolmasosa helsinkiläisten tartunnoista oli saatu muualta Suomesta. Lähes kaikki sairastuneet asuivat yllä mainittujen suositusalueiden ulkopuolella.

Viimeisen kolmen vuoden ajanjaksolla (2022–2024) TBE:n ilmaantuvuus on ollut Helsingissä korkein 70–79-vuotiaiden ja 80–89-vuotiaiden ikäryhmissä. Korkea ikä lisää paitsi sairastumisen, myös vakavan taudinkuvan riskiä. Alle 18-vuotiaiden osuus tapauksista on ollut alle 10 prosenttia. Yksikään alle 18-vuotias rokotussuositusalueella asuva helsinkiläinen ei ole saanut laboratoriovarmennettua TBE-tartuntaa viimeisen kolmen vuoden aikana.

Helsingin kaupunki seuraa tiiviisti TBE-tilanteen muutoksia Helsingissä. Jokainen helsinkiläinen tautitapaus haastatellaan mahdollisten tartuntapaikkojen selvittämiseksi ja tiedot välitetään edelleen THL:lle rokotusohjelman laajennustarpeiden arvioimisen tueksi.

Vaikutusten arviointi

Vaikuttavuus

THL:n arvion perusteella Helsingissä maksuttomien TBE-rokotusten tarjoaminen Karhusaaren asukkaille ja loma-asukkaille on terveystaloudellisesti vaikuttavaa. Tällä hetkellä Helsingissä ei ole Karhusaaren lisäksi muita alueita, jotka täyttäisivät THL:n arviossa julkisen terveydenhuollon maksuttomille rokotuksille asetetut terveystaloudelliset edellytykset. THL arvioi rokotusohjelman kehittämistarpeita jatkuvasti ja TBE-rokotusten osalta vuosittain.

Aloitteessa ei ehdoteta ilmaisrokotteiden laajentamista kaikille THL:n rokotussuosituksen piiriin kuuluville helsinkiläisille, vaan ainoastaan suositusalueilla asuville tai esimerkiksi tietyn ikäisille suositusalueen lapsille. Tällöin rokotettavien ryhmä ei vastaisi THL:n suosituksen kohderyhmää, johon kuuluvat edellä mainittujen lisäksi myös muilla postinumeroalueilla asuvat henkilöt, jotka ulkoilevat paljon rokotussuositusalueella.

Suositusalueiden asukkaiden tehostetuilla rokotuksilla ei olisi tuoreimpien tapaustietojen valossa pystytty merkittävästi vaikuttamaan helsinkiläisten TBE-tautitaakkaan.

Ilmaisten TBE-rokotusten laajentaminen pelkästään lasten ikäryhmissä on vaikuttavuuden ja kaupunkilaisten tasavertaisuuden näkökulmasta ongelmallinen rajaus huomioiden ikääntyneiden korkeampi tautitaakka.

Kustannukset

TBE-rokotusten yllä mainituilla suositusalueilla asuu noin 37 000 vähintään 3-vuotiasta helsinkiläistä (Tilastokeskus, 2023). TBE-rokotussarjan hankinta jokaiselle 3 vuotta täyttäneelle alueen asukkaalle maksaisi korkeimmillaan noin 2,6 miljoonaa euroa. Tämä summa on kuitenkin yliarvio, sillä osa asukkaista on saanut jo aiemmin TBE-perusrokotussarjan ja toisaalta kaikki rokottamattomat asukkaat eivät todennäköisesti hakeutuisi rokotuksiin. Rokotteiden hankinta 50 prosentille nykyisen suositusalueen 3-vuotiaista ja tätä vanhemmista asukkaista maksaisi noin 1,3 miljoonaa euroa. Rokotteiden hankinta neljäsosalle alueen asukkaista maksaisi noin 641 000 euroa. Jos rokotteita hankittaisiin 10 prosentille asukkaista, tämä maksaisi noin 257 000 euroa.

TBE-rokotussuositusten piiriin kuuluvien helsinkiläisten määrän arviointiin liittyy monia epävarmuustekijöitä, erityisesti jos otetaan huomioon epidemiologisen tilanteen ja rokotussuositusten mahdolliset muutokset tulevaisuudessa. Viimeaikaisen kehityksen valossa on mahdollista, että TBE-riski Suomessa ja myös Helsingissä tulee edelleen kasvamaan, ja uusia alueita sisällytetään rokotusohjelmaan ja omakustanteisten rokotusten suositukseen. Helsingin naapurikunnista Espoo ja Sipoo kuuluvat tällä hetkellä kokonaisuudessaan omakustanteisen TBE-rokotussuosituksen piiriin (Suvisaaristo ja Sipoon saaristo lisäksi kansalliseen rokotusohjelmaan). Jos Helsinki hankkisi kolmen annoksen TBE-rokotussarjan kaikille kaupungin vähintään 3-vuotiaille asukkaille, maksaisi tämä arviolta noin 4,6–31,9 miljoonaa euroa, riippuen rokotusaktiivisuudesta (10 prosentin rokotusaktiivisuudella noin 4,6 miljoonaa euroa, 30 prosentin rokotusaktiivisuudella noin 13,7 miljoonaa euroa, 50 prosentin rokotusaktiivisuudella noin 22,8 miljoonaa euroa, 70 prosentin rokotusaktiivisuudella noin 31,9 miljoonaa euroa).

Laskelmat ovat arvioita ja niitä rajoittaa muun muassa se, että tämänhetkisestä TBE-rokotuskattavuudesta ei ole luotettavaa tietoa saatavilla, sillä rokotusrekisterin tiedot ovat erityisesti TBE-rokotusten osalta puutteelliset.

Kaupunkilaisten tasavertainen kohtelu

Rokotusohjelman ulkopuolisten TBE-rokotusten muuttaminen maksuttomiksi voi aiheuttaa tasavertaisuusongelmia paitsi eri ikäryhmien välillä, myös suhteessa muihin väestöryhmiin ja niihin helsinkiläisiin, jotka eivät asu yllä mainituilla postinumeroalueilla, mutta muuten kuuluvat TBE-rokotussuositusten piiriin. TBE-rokote ei ole ainoa rokote, jota Helsinki tarjoaa omakustanteisesti tietyille rokotusohjelman ulkopuolisille ryhmille THL:n suosituksen perusteella.

Yhteenveto

Maksuttomien rokotteiden tarjoaminen esitetylle kohderyhmälle aiheuttaisi kustannuksia, mutta saavutettu terveyshyöty jäisi todennäköisesti vähäiseksi. Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta ei kannata nykytilanteessa ilmaisten TBE-rokotusten laajentamista rokotusohjelman ulkopuolelle. Helsinki seuraa tarkasti TBE-tilannetta ja tekee yhteistyötä THL:n kanssa, jotta rokotussuositukset pysyvät ajan tasalla ja riskialueet tunnistetaan ajoissa.

Toimivalta

Hallintosäännön 30 luvun 11 §:n mukaan kaupunginhallituksen on osoitettava aloite vastattavaksi sille lautakunnalle tai johtokunnalle, jonka toimivaltaan tai jonka alaisen viranomaisen toimivaltaan aloitteessa esitetty toimenpide kuuluu. Kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja suoraan kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen toimivaltaan kuuluvia toimenpiteitä koskevat aloitteet jäävät kaupunginhallituksen vastattavaksi. Kaupunginhallituksen vastattavaksi jää myös aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Toimielimen on vastattava aloitteeseen kahdeksan kuukauden kuluessa sen jättämisestä aloitteen tekijälle.

Kaupunginhallitus on osoittanut tämän aloitteen sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan vastattavaksi.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.05.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Sanna Isosomppi, ylilääkäri:

sanna.isosomppi@hel.fi

Leena Turpeinen, terveys- ja päihdepalvelujen johtaja, puhelin: 09 310 52481

leena.turpeinen@hel.fi