Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Lapinlahdenkatu 10
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan lausunto Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Lapinlahdenkatu 10
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antoi kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 24.1.2025 päivätystä Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta (liite 1).
Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:
Hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Tilojen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota äänieristykseen, äänenvaimennukseen ja valaistukseen. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi. Opettajien osallistamisprosessissa ei ole henkilökunnan mukaan riittävästi otettu huomioon heidän näkemyksiään ja palautetta. Opettajien ja muun henkilökunnan kuulemista tilasuunnittelussa on tarpeen jatkaa.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.
Käsittely
Vastaehdotus:
Mari Holopainen: Lisätään kohtaan 4: Opettajien osallistamisprosessissa ei ole henkilökunnan mukaan riittävästi otettu huomioon heidän näkemyksiään ja palautetta. Opettajien ja muun henkilökunnan kuulemista tilasuunnittelussa on tarpeen jatkaa.
Kannattaja: Bicca Olin
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti hyväksyä Mari Holopaisen vastaehdotuksen.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta antaa kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostolle puoltavan lausunnon 24.1.2025 päivätystä Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta (liite 1).
Lautakunta edellyttää erityistä huomiota ja tarkkuuta kiinnitettävän tilojen valmistumiseen sovitussa aikataulussa, mikä on edellytys lakisääteisten palvelujen toteuttamiselle.
Lisäksi kasvatus- ja koulutuslautakunta lausuu hankesuunnitelmasta seuraavaa:
Hankesuunnitelma vastaa kasvatuksen ja koulutuksen toiminnallisia tavoitteita. Tilojen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee edelleen työskennellä yhdessä käyttäjätoimialan kanssa. Tilojen suunnittelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota äänieristykseen, äänenvaimennukseen ja valaistukseen. Tilat ja pintarakenteet tulee suunnitella helposti siivottaviksi, huollettaviksi ja korjattaviksi.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta painottaa hankkeen kustannusseurannan ja laadunvalvonnan tärkeyttä koko prosessin aikana. Niillä on suuri vaikutus terveelliseen ja turvalliseen oppimisympäristöön sekä toimialan käyttökustannuksiin.
Aikaisemmat päätökset, osallistaminen ja muu valmistelu
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto on pyytänyt kasvatus- ja koulutuslautakunnalta lausuntoa Ressun peruskoulun perusparannushankkeen hankesuunnitelmasta 24.1.2025. Tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaisesti lautakunta lausuu tilahankkeiden hankesuunnitelmista. Kiinteistön perusparannustarve on lähtöisin kaupunkiympäristön toimialalta, joten erillistä tarvepäätöstä ei tehdä kasvatus- ja koulutuslautakunnassa. Hankesuunnitelma on hyväksytty Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaostossa 3.4.2025.
Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan, kaupunginmuseon, ympäristöpalvelun ja pelastuslaitoksen edustajia, esteettömyysasiamiestä sekä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä.
Huoltajille on lähetetty kirjallinen tiedote hankkeesta 11.2.2025.
Hanke on esitelty kasvatuksen ja koulutuksen toimialan työsuojelun yhteistoimintahenkilöstölle 12.12.2024. Liitteenä oleva työsuojelun lausunto huomioidaan jatkosuunnittelussa.
Tilat ja kustannukset
Kohde sijaitsee osoitteessa Lapinlahdenkatu 10, Kampin kaupunginosassa. Lapinlahdenkadun tilat palvelevat tällä hetkellä noin 600 oppilasta. Koulurakennus on korjauksen tarpeessa, eikä kaikilta osin tue toiminnallisia tavoitteita. Perusparannetut tilat mitoitetaan noin 660 oppilaalle.
Perusparannuksessa koulun tekniset järjestelmät uusitaan ja ajanmukaistetaan sekä parannetaan rakennustekniikkaa ja energiatehokkuutta. Lisäksi tilojen toiminnallisuutta ja esteettömyyttä parannetaan.
Hankkeen rakentamiskustannuksia ja siitä toimialalle aiheutuvia tilakustannuksia nostavat mm. kohteen laajat rakennus- ja talotekniset korjaustarpeet, suuri määrä haitta-ainepurkuja ja esteettömyysvaatimusten täyttäminen sekä historialliset arvot. Suunnitteluohjauksella kasvatuksen ja koulutuksen toimiala yhteistyössä kaupunkiympäristön toimialan kanssa edistää kustannustehokkaita tilaratkaisuja.
Hankesuunnitelmassa arvioitu kokonaisvuokra on 209 441 euroa/kk eli 2 513 287 euroa vuodessa (33,18 euroa/m²/kk). Neliövuokran perusteena on 6 312 htm². Hankkeen investointikustannus on 4 148 euroa/brm², mikä alittaa valtuuston asettaman tavoitteellisen kustannusraamin 4 300 euroa/brm². Kasvatuksen ja koulutuksen käyttöön tulevien tilojen varustelu on valtakunnallista perustasoa. Lopullinen vuokra tarkentuu hankkeen toteutuneiden kustannusten mukaan hankkeen valmistuttua.
Perusparannetut tilat Lapinlahdenkatu 10:ssa otetaan käyttöön kalustettuna joulukuuhun 2029 mennessä.
Väistötilat
Toiminta siirtyy väistötiloihin perusparannuksen valmistumiseen saakka. Väistötilat järjestetään osoitteessa Arkadiankatu 24. Väistötila on ratkaistu kaupunkiympäristön ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialojen yhteistyönä tilojen käyttäjiä osallistaen.
Väistötilojen vuokra-arvio on 27,40 euroa/m²/kk eli noin 1 932 000 euroa/vuosi, hintatasossa 12/2024.
Palvelutiloilla parannetaan lasten ja nuorten arkea
Kasvatus- ja koulutuspalvelujen tarvetta ja paikkojen riittävyyttä seurataan säännöllisesti alue- ja kaupunkitasolla. Palveluverkon suunnittelussa on otettu huomioon rakenteilla ja olemassa oleva tilakapasiteetti. Toimipisteen laajuudessa on huomioitu koko palvelualueen pitkän tähtäimen kehitys: väestöennuste, asuin- ja liikerakentaminen ja liikennejärjestelyt.
Vuoden 2022 aikana toteutettiin kantakaupungin alueen palveluverkkotarkastelu kaupunkiympäristön toimialan ja kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteistyönä. Tarkastelussa selvitettiin alueen väestön kasvuun perustuvia palvelutarpeita.
Kampinmalmin peruspiirissä 7–15-vuotiaiden lasten määrä kasvaa vuoden 2024 väestöennusteen mukaan vuoteen 2028 asti. Vuonna 2028 Kampinmalmin peruspiirissä ennustetaan olevan noin 235 perusopetusikäistä enemmän verrattuna vuoden 2023 toteumaan. Vuodesta 2028 eteenpäin lasten määrän ennustetaan laskevan noin 460 lapsen verran vuoteen 2038 mennessä. Ressun peruskoulu on osa Kampinmalmin pysyvää palveluverkkoa.
Edellä kuvatun hankkeen lisäksi talonrakennushankkeiden rakentamisohjelma vuosille 2023-2036 sisältää Melkinlaiturin uuden koulun ja Ruoholahden ala-asteen kouluhankkeet, joissa yhteensä noin 600 uutta perusopetuksen tilapaikkaa.
Hankkeessa toteutetaan pedagogisesti toimivat, tarkoituksenmukaisesti mitoitetut ja monikäyttöiset tilat olemassa olevan rakennuksen puitteissa. Tilat ja piha suunnitellaan suunnitteluohjeiden mukaan ja ne mahdollistavat oppilaille hyvän ympäristön oppia ja kasvaa.
Piha-alueiden suunnittelussa säilytetään mahdollisimman paljon tontilla olevaa kasvillisuutta, huomioidaan toiminnan tarpeet eri sääolosuhteissa ja varmistetaan toimivat yhteydet lähialueen puistoihin. Kohde sijaitsee kantakaupungissa olemassa olevalla tontilla, eikä pihan koko muutu nykytilanteeseen nähden. Hankkeessa toteutettavan pihan lisäksi koulu tulee hyödyntämään Leikkipaikka Työmiehenpuistikko jokapäiväisessä toiminnassaan.
Piha-alueet varustetaan leikkivälinein edistämään liikunnallisuutta ja opetussuunnitelmien tavoitteita ja niiden suunnittelussa ja varustelussa otetaan huomioon turvallisuus, valvottavuus, yhteisöllisyys, liikunnallisuus ja pihan monipuolinen käyttö oppimis- ja leikkimistilana. Henkilöstöä ja oppijoita osallistetaan pihan suunnitteluun.
Henkilöstön ja oppijoiden osallistuminen suunnitteluun
Kasvatuksen ja koulutuksen tilahankeyksikkö on tiedottanut koulun henkilöstöä hankkeesta 23.11.2023 pidetyssä aloitustapaamisessa. Koulun edustajat ja henkilökunta ovat osallistuneet hankkeen suunnitteluun tuoden tila- ja pihasuunnitteluun pedagogisen ja toiminnallisen näkökulman. Sisäänkäyntijärjestelyjen, oppimisympäristöjen, tauko- ja työskentelytilojen ja rakennuksen sisäisen logistiikan toimivuutta on tarkasteltu yhdessä. Erityisesti on kiinnitetty huomiota riittävään määrään rauhallisia toimintatiloja ja rakennuksen toimiviin akustisiin ratkaisuihin. Oppijat tulevat osallistumaan pihan ja irtokalusteiden suunnitteluun suunnittelun edetessä.
Henkilöstöä osallistetaan käyttäjäkokousten kautta suunnitelmien jatkokehittämiseen. Lapsivaikutusten arviointi ohjaa hankkeen suunnittelua ja toteutusta sekä tulevan toimintakulttuurin kehittämistä. Suunnittelulla edistetään lasten ja nuorten sekä henkilöstön hyvinvointia.
Kasvatus- ja koulutuslautakunta 18.03.2025 § 86
Lausunto
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti yksimielisesti panna asian pöydälle.
25.02.2025 Pöydälle
Esittelijä
Lisätiedot
Molly Ekholm, projektiarkkitehti, puhelin: 310 33257
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 06.03.2025 § 30
Esitys
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavana oli projektinjohtaja Pekka Löyskä. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Riina Bhatian ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Pekka Löyskä, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 38311
Päätös tullut nähtäväksi 16.04.2025
MUUTOKSENHAKUKIELTO
Pöytäkirjan 108, 109, 110, 113, 114, 115, 116 ja 117 §:t.
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.
Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 111, 113 ja 118 §:t.
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Molly Ekholm, projektiarkkitehti, puhelin: 09 310 33257