Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Elina Kauppilan ja 24 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta Asukaspaneeli vakinaiseksi osaksi päätöksentekoa

Tämä on esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle Elina Kauppilan ja 24 muun valtuutetun valtuustoaloitteesta Asukaspaneeli vakinaiseksi osaksi päätöksentekoa

Kaupunkiympäristölautakunta

Lausuntoehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta antaa kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon:

Valtuustoaloitteessa esitetään, että Helsingissä otetaan vakituiseksi käytännöksi satunnaisotannalla muodostettu ja Helsingin väestötilastoja heijasteleva asukaspaneeli, joka on koossa aina valtuustokauden ajan.

Kaupunkiympäristölautakunta suhtautuu satunnaisotannalla muodostettuihin asukaspaneeleihin lähtökohtaisesti myönteisesti. Asukaspaneeli on hyvä keino tuottaa harkittuja ja eri näkökulmia huomioivia kansalaismielipiteitä päätöksenteon tueksi. Aloitteen toteuttamisen edellytykset ja toiminnan vaatimat resurssit on kuitenkin syytä selvittää tarkoin ennen kuin tehdään ratkaisu asukaspaneelin perustamisesta.

Aloitteessa ehdotetaan, että asukaspaneeli toimisi koko valtuustokauden ajan. Mahdollisen asukaspaneelin jatkosuunnittelussa kannattaa harkita toimikauden pituutta. On tärkeää selvittää kuinka pitkäjänteisesti paneelin osallistuvat pystyvät sitoutumaan osallistumiseen. Myös valtuustokautta lyhyempi ajanjakso saattaa olla perusteltu ja parantaa paneelin edustavuutta ja panelistien sitoutumista.

Paneelityöskentelyn vaikuttavuuden varmistamiseksi on sopivien aiheiden valitseminen ja rajaaminen tärkeää. Aiheen valinta varhaisessa vaiheessa mahdollistaa onnistuneen kytkennän päätöksentekoon. Paneelia suunniteltaessa kaupunki voisi valita käsiteltäviksi aiheiksi muutaman kaupunkistrategiasta nousevan keskeisen teeman tai temaattisen kokonaisuuden. Aiheiden tulee olla riittävän laajoja, kiinnostavia ja eri väestöryhmiä koskettavia. Panelisteilla olisi jo kutsuvaiheessa hyvä olla käsitys, mitä teemoja tullaan käsittelemään.

Jatkosuunnittelussa on tarpeen myös kirkastaa asukaspaneelin rooli osana kaupungin päätöksentekoprosessia. Vaikuttavuuden näkökulmasta on tärkeää, että paneelin julkilausuma esitellään päättäjille päätöksenteon kannalta oikeaan aikaan. Myös panelistien valintaprosessiin tulee jatkosuunnittelussa kiinnittää huomiota moniäänisyyden ja edustavuuden varmistamiseksi.

Kaupunkitasoisen paneelin koordinointivastuun on luontevaa olla kaupunginkansliassa, mutta aiheiden valintaa ja paneelityötä tulisi tehdä yhteistyössä toimialojen kanssa. Kaupunkiyhteinen asukaspaneeli ei poissulkisi esimerkiksi hankekohtaisten tai muiden paneeleiden käyttöä toimialalla.

Kokemuksen esimerkiksi kaupunkiympäristön toimialalta osoittavat, että asukaspaneelin muodostaminen ja toiminnan organisointi on varsin työlästä. Asukaspaneelin suunnitteluun ja toteutukseen tulisi varata riittävästi resursseja. Jos asukaspaneelin suunnittelua jatketaan, kannattaa hyödyntää myös muiden kaupunkien kokemuksia paneeleista.

Esittelijän perustelut

Valtuustoaloite

Elina Kauppilan ja 24 muuta valtuutettua ovat tehneet 22.1.2025 seuraavan aloitteen.

"Asukaspaneelit ovat tapa osallistaa asukkaita poliittiseen päätöksentekoon ja saada luotua näin yhteisymmärrystä ja uusia näkökulmia. Helsingissä on juuri päättynyt asukaspaneeli ilmastokysymyksistä. Samoin Jyväskylässä, Turussa ja lukuisissa muissa kaupungeissa paneeleja on käytetty menestyksekkäästi. Turussa toimintatapa on otettu vakituiseksi osaksi päätöksentekoa. Näin pitäisi olla myös Helsingissä, jotta voimme varmistua siitä, että keskeisissä kysymyksissä asukkaita kuullaan ja että myös heillä on mahdollisuus tuottaa ehdotuksia.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingissä otetaan vakituiseksi käytännöksi satunnaisotannalla muodostettu ja Helsingin väestötilastoja heijasteleva asukaspaneeli, joka on koossa aina valtuustokauden ajan. Paneeli ottaa kantaa päätöksiin, joihin liittyy vaikeita arvovalintoja, suuri epävarmuus siitä, miten saadaan asukkaiden kannalta hyväksyttävä ratkaisu tai joissa poliittisen kompromissin rakentaminen on poikkeuksellisen vaikeaa. Paneelin tehtävä on näissä tilanteissa tukea ehdotuksellaan poliittista päätöksentekoa ja valmistelua. Vastuu päätöksistä pysyy kaupunginvaltuustolla, mutta virka– ja poliittinen johto sitoutuvat huomioimaan paneelin suositukset päätöksenteossaan.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Helsingissä otetaan vakituiseksi käytännöksi satunnaisotannalla muodostettu ja Helsingin väestötilastoja heijasteleva asukaspaneeli, joka on koossa aina valtuustokauden ajan. Paneeli ottaa kantaa päätöksiin, joihin liittyy vaikeita arvovalintoja, suuri epävarmuus siitä, miten saadaan asukkaiden kannalta hyväksyttävä ratkaisu tai joissa poliittisen kompromissin rakentaminen on poikkeuksellisen vaikeaa. Paneelin tehtävä on näissä tilanteissa tukea ehdotuksellaan poliittista päätöksentekoa ja valmistelua. Vastuu päätöksistä pysyy kaupunginvaltuustolla, mutta virka– ja poliittinen johto sitoutuvat huomioimaan paneelin suositukset päätöksenteossaan. Tietoon perustuvan, satunnaisotannalla valitun asukasryhmän tarkoin eri näkökulmista arvioitu suositus antaa päättäjille ja valmistelijoille puntaroidut perusteet päätöksentekoa varten. Sen toimintaa fasilitoidaan ammattimaisesti, paneeli kuulee aihealueen asiantuntijoita ja se toteutetaan deliberatiivisen demokratian toimintatavoin.

Asukaspaneelin kokoonpanossa ja asiantuntijakuulemisissa kiinnitetään huomiota siihen, että siinä tulevat edustetuksi kannat ja väestöryhmät, jotka nykyisessä edustuksellisessa järjestelmässä ovat puutteellisesti edustettuja. Näihin kuuluu tutkijoiden mukaan muun muassa tulevien sukupolvien oikeuksien huomioiminen. Kaikkien sosioekonomisten asemien edustuksen mahdollistamiseksi paneeliin osallistumisesta maksetaan palkkio ja jotta paneeli edustaa laajasti helsinkiläisiä, se koostuu vähintään 50 asukkaasta."

Lausuntopyyntö

Kaupunginkanslia on pyytänyt kaupunkiympäristölautakuntaa antamaan lausunnon kaupunginhallitukselle 31.5.2025 mennessä.

Helsingin kaupungin hallintosäännön 30 luvun 11 §:n 2 momentin mukaan kaupunginvaltuuston, kaupunginhallituksen ja suoraan kaupunginhallituksen alaisen viranomaisen toimivaltaan kuuluvia toimenpiteitä koskevat aloitteet jäävät kaupunginhallituksen vastattavaksi. Kaupunginhallituksen vastattavaksi jää myös aloite, jonka on allekirjoittanut vähintään 25 valtuutettua. Saman pykälän 5 momentin mukaan kaupunginhallitus voi 2 momentissa määrätystä poiketen päättää, että aloite jää kaupunginhallituksen vastattavaksi.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Heikki Mäntymäki, viestintäpäällikkö: 09 310 37368

heikki.mantymaki@hel.fi