Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelujen ympäristöjohtajan viran täyttäminen

HEL 2025-002270
15. / 232 §

Kaupunkiympäristön toimialan ympäristöpalvelujen ympäristöjohtajan viran täyttäminen

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätös

Kaupunkiympäristölautakunta päätti valita ympäristöjohtajan virkaan filosofian maisteri Miira Riipisen 1.6.2025 lukien 8 672,97 euron kokonaiskuukausipalkan mukaan määräytyvin palkkaeduin.

Mikäli virkaan otetaan henkilö, joka ei ole kaupungin palveluksessa, eikä terveydellisiä tietoja ole käytettävissä virkaan otettaessa, on päätös tällaisen henkilön osalta ehdollinen, kunnes henkilön terveydentilasta saadun selvityksen perusteella virkaan ottaminen on vahvistettu. Selvitys on esitettävä 30 vuorokauden kuluessa virkaan ottamista koskevan päätöksen tiedoksisaannista lukien.

Virkaan valittavasta henkilöstä tehdään hakijan suostumuksella myös henkilöturvallisuusselvitys (turvallisuusselvityslaki 726/2014).

Virassa on kuuden kuukauden (6 kk) koeaika.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Hakuprosessin ja viran kuvaus

Kaupunkiympäristölautakunta on 12.11.2024, § 594 merkinnyt tiedoksi edellisen viranhaltijan eroilmoituksen kaupunkiympäristön toimialan ympäristöjohtajan virasta 1.6.2025 lukien ja kehottanut kaupunkiympäristön toimialaa käynnistämään viran täyttämiseksi julkisen hakumenettelyn.

Kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan toimialalautakunta päättää palvelukokonaisuuden johtajan suoran alaisen virkaan ottamisesta.

Ympäristöjohtajan virka oli julkisesti haettavana 15.1.-5.2.2025. Hakuilmoitus julkaistiin kaupungin sähköisessä rekrytointipalvelussa, Työmarkkinatorilla, Duunitorilla, Joblyssä, Kuntarekryssä, Helsingin Sanomissa sekä Helsingin kaupungin LinkedInissä sekä kaupunkiympäristön toimialan Twitterissä ja Facebookissa.

Ympäristöpalvelut koordinoi Helsingin kaupungin ympäristöjohtamista ja vastaa kaupungin ympäristön-, luonnon- ja vesien- sekä terveydensuojelusta, tupakkavalvonnasta, elintarvike- ja eläinsuojeluvalvonnasta sekä talousveden valvonnasta ja eläinlääkintähuollosta. Ympäristöjohtaja vastaa palvelun toiminnan ohjauksesta sekä suorituskyvyn ja toiminnan tuloksellisuuden kehittämisestä ja ylläpidosta.

Kaupungin hallintosäännön 5 luvun 7 §:n mukaan ympäristöjohtaja toimii ympäristö- ja lupajaoston esittelijänä ympäristönsuojelun ja ympäristöterveydenhuollon asioissa. Ympäristöjohtajan muusta toimivallasta säädetään Kaupungin hallintosäännön 16 luvun 10 §:ssä.

Ympäristöjohtajan kelpoisuusehtona on tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto. Kieliaitovaatimuksena on suomen kielen erinomainen ja ruotsin kielen tyydyttävä suullinen ja kirjallinen taito.

Tehtävässä edellytetään erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, viranomaistoiminnan ja päätöksentekoprosessien tuntemista sekä näyttöä suurehkon tai laaja-alaisen asiantuntijaorganisaation tuloksellisesta johtamisesta. Eduksi katsotaan kokemus julkishallinnosta ja muutosjohtamisesta, kehittämisorientoitunutta asennetta sekä asiakaslähtöistä toimintatapaa arvostetaan.

Virkaa täytettäessä on noudatettava perustuslain 125 §:n 2 momentissa säädettyjä yleisiä virkanimitysperusteita, jotka ovat taito, kyky ja koeteltu kansalaiskunto.

Hakijat ja rekrytointiprosessi

Määräaikaan mennessä virkaan jätti hakemuksensa 36 henkilöä, joista yksi hakija ei täyttänyt viran kelpoisuusehtoja. Hakijaluettelo ja hakijayhteenveto ovat olleet päätöksentekijän käytettävissä päätöstä tehdessä.

Ensimmäinen haastattelukierros toteutettiin videohaastatteluna 7.-17.2.2025. Videohaastatteluun kutsuttiin kahdeksan hakijaa, joilla arvioitiin olevan täytettävän viran kannalta sopivaa johtamisosaamista ja kokemusta ympäristöjohtamisen vastuualueelle kuuluvien palveluiden tuottamisesta. Videohaastatteluja arvioivat asiakkuusjohtaja Mari Randell, yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala ja henkilöstöpäällikkö Anne Lappalainen.

Hakemusten ja videohaastattelun pohjalta henkilökohtaiseen haastatteluun kutsuttiin kolme kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa, joilla arvioitiin olevan ympäristöjohtajan viran kannalta oleellista ja laaja-alaista johtamiskokemusta sekä erinomaisen hyvä viranomaistoiminnan ja päätöksentekoprosessien tuntemus. Videohaastattelujen perusteella heidän vastauksensa olivat muita hakijoita monipuolisimmat kysymyksissä, jotka koskivat ympäristöpalvelujen merkitystä kaupungin kokonaisuuden sekä yhteiskunnallisen merkittävyyden ja vaikuttavuuden kannalta ja siinä, millaisella johtamisotteella hakija lähtisi kehittämään kaupungin ympäristöpalveluita. Miira Riipistä, Laura Walinia ja Riikka Åbergia haastattelivat 26.2.2025 asiakkuusjohtaja Mari Randell, yleiskaavapäällikkö Pasi Rajala ja henkilöstöpäällikkö Anne Lappalainen.

Miira Riipinen on valmistunut filosofian maisteriksi vuonna 2001 Jyväskylän yliopistosta. Hän on toiminut Tampereen kaupungilla ympäristöjohtajan tehtävässä 3.3.2025 lukien. Tätä ennen hän toimi vuosina 2021–2025 välisenä aikana Suomen Kuntaliitto ry:ssä yhdyskunta- ja ympäristöyksikön johtajana ja vuosina 2014–2020 ympäristöpäällikön tehtävässä. Lisäksi hän on toiminut muun muassa Kirkkonummen kunnassa ympäristöpäällikkönä 1.10.2013-10.8.2014, Helsingin kaupungilla ympäristötarkastajana vuosina 2004–2013, Sipoon kunnassa ympäristönsuojelutarkastajana ja vs. ympäristöpäällikkönä vuosina 2003–2004 sekä Padasjoen ja Kuhmoisten kuntien ympäristönsuojelusihteerin tehtävässä 1.3.2002–16.2.2003. Hän on toiminut myös Keski-Suomen ympäristökeskuksessa vuosina 2001–2002 suunnittelijan tehtävässä.

Miira Riipisellä on laaja-alainen ja pitkä kokemus kaupunkien ja kuntien maankäytön, rakentamisen, asumisen, liikenteen, yhdyskuntatekniikan, ympäristön- ja terveydensuojelun sekä ilmasto-, energia- ja turvallisuuspolitiikan edunvalvonnan kehittämisestä. Hänen monipuolinen johtamiskokemuksensa kattaa verkostojen johtamisen, johtoryhmätyöskentelyn kuten myös suoran esihenkilötyö työntekijöiden ja asiantuntijoiden johtamisesta erilaisissa julkishallinnon organisaatioissa. Hänellä on monipuolista kokemusta ja osaamista lupa- ja viranomaispalveluiden tuottamisesta ja johtamisesta. Lisäksi hänellä on erittäin laajat valtakunnalliset ja kansainväliset verkostot.

Laura Walin on valmistunut filosofian tohtoriksi vuonna 1997 ja oikeustieteiden tohtoriksi vuonna 2010. Hän on toiminut 1.9.2020 lukien ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikön päällikön tehtävässä. Hän toimi Euroopan kemikaalivirasto ECHA:ssa tiimipäällikön tehtävässä vuosina 2018–2020, ohjelmapäällikkönä vuosina 2014–2017, erityisavustajana vuosina 2010–2018 sekä neuvontapalveluvirkamiehenä vuosina 2008–2010. Näitä ennen hän työskenteli muun muassa tutkijana Helsingin yliopistolla vuosina 2006–2008 ja 1994–1997 sekä viestinnän suunnittelijana vuosina 2000–2003.

Laura Walinilla on laaja ja monipuolinen kokemus ympäristönsuojelun ja ympäristöjohtamisen kehittämisestä. Hän on toiminut erilaissa esihenkilö- ja johtamistehtävissä erikokoisissa julkishallinnon organisaatioissa. Hänellä on poikkeuksellisen laaja ja poikkitieteellinen koulutus juridiikan, taloustieteen ja etenkin populaatioekologian sekä strategisen johtamisen ja viestinnän opinoista. Hän tuntee hyvin kunnallisen päätöksentekojärjestelmän ja hänellä on erittäin laajat kansainväliset ja valtakunnalliset verkostot.

Riikka Åberg on valmistunut ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäriksi vuonna 2009 Helsingin yliopistosta ja hän on suorittanut myös EMBA-koulutuksen vuonna 2015 Aalto yliopistossa. Hän on toiminut 1.6.2017 lukien Helsingin kaupungilla elintarviketurvallisuusyksikön päällikkönä ja vuosina 2018–2019 ympäristöterveydenhuollon vastuuvalmistelijana Uudenmaan liitossa Uusimaa 2019 -hankkeessa. Vuosina 2014–2017 hän toimi elintarviketurvallisuuspäällikkönä ja vuosina 2004–2014 kaupungineläinlääkärin virassa sekä 1.9.-31.12.2003 tarkastavana eläinlääkärinä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa. Vuosina 2001–2004 hän työskenteli elintarvikevirastossa ylitarkastajana, vuosina 1998–2001 maa- ja metsätalousministeriössä eläinlääkintätarkastajana sekä vuosina 1997–1998 kunnan eläinlääkärin ja vastaavan hygieenikon tehtävissä.

Riikka Åbergilla on erittäin pitkä kokemus viranomaispalvelujen johtamisesta ja erityisesti ympäristöterveydenhuollon valvontatehtävistä. Hänellä on myös kattava kokemus eri kokoisten organisaatioiden johtamisesta ja hyvä tuntemus poliittisesta päätöksenteosta Helsingin kaupungilla ja julkisella sektorilla. Hänellä on syvällistä osaamista viranomaispalveluiden tuottamisesta ja kehittämisestä ja laajat verkostot valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Kaikilla kolmella haastatellulla on täytettävänä olevan viran kannalta oleellista johtamiskokemusta, erinomainen julkishallinnon ja päätöksentekoprosessien tuntemus sekä kokemusta muutosjohtamisesta.

Henkilöarviointiin kutsuttiin haastattelujen jälkeen kaikki kolme hakijaa: Miira Riipinen, Laura Walin ja Riikka Åberg. Henkilöarvioinnit suoritti Psycon Oy ajalla 3.-7.3.2025.

Toiseen haastattelun 18.-19.3.2025 kutsuttiin henkilöarviointiin osallistuneet kolme hakijaa ja heitä haastattelivat toimialajohtaja Ville Lehmuskoski, asiakkuusjohtaja Mari Randell ja henkilöstöpäällikkö Anne Lappalainen.

Arviointi

Ympäristöjohtaja johtaa palvelua, jonka vastuulle kuuluu koko Helsingin kaupungin ympäristöjohtamisen koordinointi, kaupungin ympäristön-, luonnon- ja vesien- sekä terveydensuojelu, tupakkavalvonta, elintarvike- ja eläinsuojeluvalvonta sekä talousveden valvonta ja eläinlääkintähuolto. Ympäristöjohtajan vastuullansa on organisaation henkilöstön johtaminen ja toimintakulttuurin kehittäminen kaupungin ja toimialan yhteisten tavoitteiden mukaisesti.

Virkaan valittavalta edellytetään erinomaisia yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, viranomaistoiminnan ja päätöksentekoprosessien tuntemista sekä näyttöä suurehkon tai laaja-alaisen asiantuntijaorganisaation tuloksellisesta johtamisesta. Eduksi luetaan myös kokemus julkishallinnosta ja muutosjohtamisesta, kehittämisorientoitunutta asennetta sekä asiakaslähtöistä toimintatapaa arvostetaan.

Lopullinen vertailu suoritettiin kolmen kärkihakijan Miira Riipisen, Laura Walinin ja Riikka Åbergin välillä.

Heillä kaikilla on täytettävän viran kannalta oleellista johtamiskokemusta sekä erinomaiset yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot. Heillä on runsaasti näyttöä ympäristöjohtamisesta sekä kokemusta julkishallinnosta ja viranomaispalveluista ja siihen liittyvästä päätöksenteosta. Lisäksi heillä on kokemusta muutosjohtamisesta. Haastateltuja yhdistää myös näkemyksellisyys ja kyky nähdä ympäristöpalvelujen merkitys kaupungin kokonaisuuden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta.

Miira Riipisellä on pitkä ura ja kokemus kunta-alan ympäristö- ja ilmastopolitiikan sekä luonnonvarojen kestävää käyttöä edistävistä asiantuntija- ja johtajatehtävistä. Ura Kuntaliitossa on tuonut kattavaa kokemusta niin kaupunkiympäristön toimialaa koskien kuin ympäristöä ja ympäristöterveyttä koskevaan valmisteluun ja päätöksentekoon valtakunnallisella tasolla. Pitkä kokemus myös erilaista viranomaispalveluista ja kehittämistehtävistä ovat anteet hänelle hyvät valmiudet ymmärtää erilaisten ohjauskeinojen merkitystä kaupunkien ympäristö- ja terveydensuojelutavoitteiden saavuttamisessa.

Laura Walin on työskennellyt yli kymmenen vuotta erilaisissa esihenkilötehtävissä Helsingin kaupungin ympäristöpalveluissa sekä Euroopan kemikaalivirastossa. Työkokemus ja ura Helsingin kaupungilla, EU-virastossa sekä kotimaisessa hallinnossa, tiedetoimittajana ja tutkijana ovat antaneet monipuoliset valmiudet ympäristöjohtamiseen. Hän tuntee Helsingin ympäristöpalvelujen toimintaympäristön hyvin ja hänellä on kokemusta Helsingin kaupungin ympäristönsuojelun edistämisestä ja kehittämisestä sekä kaupungin strategisista kehityshankkeista, muun muassa Helsingin ympäristönsuojelun tavoitteiden 2040, luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman, kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelman sekä ilmansuojelu- ja meluntorjuntasuunnitelman ja luonnonsuojeluohjelman parista.

Riikka Åbergilla on runsaasti monipuolista kokemusta julkishallinnosta Helsingin kaupungilla, Maa- ja metsätalousministeriöstä, Elintarvikevirastosta sekä Uudenmaan liitosta. Hän on toiminut viranomaisena, johtavana asiantuntijana ja tarkastajana sekä erilaisissa esihenkilö- ja johtamistehtävissä, joten hänelle on muodostunut kattava käsitys viranomaispalvelujen tuottamisesta monenlaisesta roolista käsin. Hänellä on erittäin vahva Helsingin kaupungin toimintaympäristön ja ympäristöpalvelujen tehtäväkentän tuntemus ja näyttöä viranomaispalvelujen kehittämisestä asiakaslähtöisesti ja tuloksekkaasti.

Rekrytointiprosessissa kartoitettiin myös millaisella johtamisotteella hakija lähtisi kehittämään kaupungin ympäristöpalveluita. Haastattelussa kaikki kolme hakijaa toivat hyvin esiin näkemyksiään toimenpiteistä kehittämistyön edistämiseksi.

Miira Riipisen näkemyksissä korostuu hänen laaja-alainen ja kokonaisvaltainen kokemuksensa näköalapaikalta kunta-alan ympäristö- ja ilmastopolitiikan sekä luonnonvarojen kestävää käyttöä edistävissä tehtävissä ja toisaalta myös kattava kokemus ympäristöjohtamisen viranomaispalveluiden tuottamisesta erikokoisissa kunnissa. Työskentely sekä viranomais- että kehittämistehtävissä ovat tuoneet erinomaiset valmiudet ymmärtää erilaisten ohjauskeinojen merkitys kaupunkien ympäristö- ja terveydensuojelutavoitteiden saavuttamisessa ja toisaalta huomioida myös viranomaistehtävien takaaminen kaupunkilaisille ja muille sidosryhmille palveluroolista käsin. Hänellä on myös kokonaisvaltainen näkemys ympäristöpalvelujen yhteistyökumppaneista ja hän korosti ympäristöpalvelujen toiminnan integroimista vahvasti toimialan sisäiseen yhteistyöhön. Hänen johtamisotteessaan korostuvat haastatteluissa ja rekrytointiprosessissa esille tulleiden havaintojen perusteella osallistava ja kannustava, ratkaisu- ja asiakaskeskeinen ja rohkeasti uudistuvaan pyrkivä johtamisote.

Laura Walinin näkemykset heijastavat hänen poikkeuksellisen monipuolista koulutustaustaansa sekä kokemusta isoista ympäristönsuojelukokonaisuuksien edistämisestä. Hänellä on strategisesti kokonaisvaltainen näkemys ympäristöpalvelujen roolista muun muassa ympäristön ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, ympäristönsuojelun keskeisten tavoitteiden edistämiseksi ja toimintaympäristöstä kumpuaviin keskeisiin haasteisiin vastaamiseksi koskien muun muassa ekologisen kompensaation mallin kehittämistä, kansalliseen lainsäädäntövalmistelutyöhön osallistumista ja ympäristöterveydenvalvonnan kokonaisuudistusta. Laura Walin pitää tärkeänä myös organisaatiorajat ylittävää yhteistyötä toimialan sisällä. Hänen johtamisotteessansa korostuvat erittäin laaja-alainen strateginen ajattelu, systemaattinen ja prosessilähtöinen toimintatapa sekä isojen ja kompleksisten kokonaisuuksien erinomainen hahmottaminen.

Riikka Åbergin näkemykset nojaavat hänen pitkään ja monipuoliseen viranomaistoiminnan johtamiskokemukseensa ja hän näkee ympäristöpalvelujen roolin vahvasti viranomaistehtäviin painottuvana ja palvelujen tarjoamisena sekä toimialan sisällä että kaupungin muille eri viranomaisille ja toimijoille. Hänellä on erityisen vahva kokemus ympäristöterveydenhuoltopalvelujen johtamisesta, jonka kautta hän ymmärtää hyvin muun muassa ilmastonmuutoksen ja toisaalta myös kaupungin tiivistymisen vaikutukset ympäristöterveydenhuoltoon ja kaupunkilaisten arkeen. Riikka Åberg on työskennellyt yli 20 vuotta Helsingin kaupungilla ympäristöpalveluissa ja hän tuntee ympäristöpalvelujen tehtäväkentän erinomaisen hyvin ja tunnistaa toiminnassa olevat kehittämistarpeet. Hänen näkemyksissänsä korostui erityisesti ympäristöpalvelujen sisäisen yhteistyön kehittäminen, hyvien käytänteiden levittäminen yli yksikkörajojen ja yksiköiden johtaminen vahvemmin yhteisten tavoitteiden kautta. Hänen johtamisotteessaan korostuvat toimeen tarttuva, osallistava ja asiakaslähtöinen johtamisote.

Haastatteluissa arvioitiin myös hakijan muutosjohtamisvalmiuksia ja kykyä yhteensovittaa eri intressiryhmien välisiä ristiriitoja ja toimia ratkaisukeskeisesti ja linjakkaasti.

Miira Riipinen on ollut mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa useita erilaisia organisaatiouudistuksia, työskentelytapojen muutoksia sekä organisaation muutosneuvotteluja työurallaan. Hänellä on myös pitkäaikaista ja laaja-alaista näyttöä ja kokemusta yhteistyöstä eri sidosryhmien ja luottamushenkilöiden kanssa niin valtakunnalliselta kuin kansainväliseltäkin tasolta. Hän on toiminut useissa eri kunnissa asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä ja Kuntaliitossa kuntien maankäytön, rakentamisen, asumisen, liikenteen, yhdyskuntatekniikan, ympäristön- ja terveydensuojelun sekä ilmasto-, energia- ja turvallisuuspolitiikan edunvalvonnan, kehittämisen ja seurannan johtamisen parissa. Hänen työssään ovat korostuneet laaja yhteistyö kuntien eri toimialojen sekä sidosryhmien kanssa, minkä vuoksi hänellä on kokemuksen tuomaa osaamista yhteensovittaa eri organisaatioiden, palveluiden, tavoitteiden ja toimijoiden ristiriitaistakin tekemistä yhteen. Hänellä on linjakas ja ratkaisuhakuinen ja kaikkia osapuolia arvostava johtamistyyli.

Laura Walin on johtanut sekä Helsingin kaupungilla että EU:n kemikaalivirastossa strategisesti merkittäviä horisontaalisia ohjelmia ja hankkeita, joiden menestyksellinen toimeenpano on vaatinut sidosryhmien hyvää tuntemusta ja sitouttamista sekä erilaisten intressien yhteensovittamista. Hän on vastannut muun muassa Helsingin ympäristönsuojelun tavoitteiden 2040, luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelman, kierto- ja jakamistalouden toimenpideohjelman sekä ilmansuojelu- ja meluntorjuntasuunnitelman ja luonnonsuojeluohjelman toimeenpanosta. EU:n kemikaalivirastossa hän johti menestyksekkäästi muun muassa kemikaalien rekisteröimiseen liittyviä ohjelmia yhteistyössä EU-komission ja kemianteollisuuden eurooppalaisten kattojärjestöjen kanssa. Laura Walin on johtamistyyliltään rauhallinen, selkeä ja johdonmukainen ja hänen johtamisotteessaan korostuvat asiantuntijaresurssien tehokas ja tarkoituksenmukainen johtaminen.

Riikka Åberg on ollut uransa aikana johtamassa useita erilaisia muutoksia niin toimintatavoissa, toimintakulttuurissa kuin organisaatiossakin. Hän johti korona-aikana ympäristöpalvelujen vastuulle tullutta tartuntalain mukaista valvontaa ja vastasi uuden vastuutehtävän suunnittelusta ja toimeenpanosta. Lisäksi hän on ollut johtamassa useita sisäisiä organisaatiomuutoksia ja toimi myös Uusimaa2019 -maakuntauudistushankkeessa ympäristöterveydenhuollon vastuuvalmistelijana. Riikka Åberg johtaa kaupunkiympäristötoimialan elintarviketurvallisuusyksikköä ja hänellä on runsaasti kokemusta erityisesti valvonta- ja viranomaistehtävien näkökulmasta erilaisten ristikkäisten intressien ja ristiriitatilanteiden ratkaisemisesta asiakastyössä. Hän on pystynyt johtamaan yksikkönsä toimintakulttuurin muutosta valvontatehtävästä asiakaslähtöiseksi palveluorganisaatioksi. Hänen johtamisotteessansa korostuvat henkilöstön aktiivinen osallistaminen ja sitouttaminen, yhteistyön ja jaettujen tavoitteiden merkitys.

Valittavan ympäristöpalvelujen johtajan tulee olla kokenut, tulevaisuuteen vahvasti orientoitunut ja näkemyksellinen ympäristöjohtamisen ammattilainen, joka kykenee toimimaan verkostoissa, edistämään yhteistyötä yli organisaatiorajojen ja vaikuttamaan laajasti yhteiskunnan näkökulmasta merkittävissä tavoitteissa. Lisäksi valittavan ympäristöjohtajan tulee kyetä luotsaamaan noin 140 henkilön asiantuntijaorganisaatiota tehokkaasti, tavoitteellisesti ja tuloksellisesti niin viranomaispalvelujen tuottamiseksi kuin isojen ja haastavien ympäristönsuojelun tavoitteiden saavuttamiseksi.

Kaikilla kolmella kärkihakijalla on runsaasti tehtävän edellyttämää kokemusta vaativista ympäristöjohtamisen tehtävistä, viranomaispalveluiden tuottamisesta sekä kokemusta julkishallinnosta ja sen päätöksenteosta. Miira Riipinen tuntee erinomaisen hyvin kuntien toimintaympäristön ja päätöksenteon, hänellä on yli kahdenkymmenen vuoden kokemus monipuolisista kunta-alan ympäristö- ja ilmastopolitiikan sekä luonnonvarojen kestävää käyttöä edistävistä tehtävistä. Hänellä on hakijoista laaja-alaisin ympäristöjohtamisen kokemus, joka kattaa niin ympäristöviranomaispalvelujen tuottamisen kuin kuntien maankäytön, rakentamisen, asumisen, liikenteen, yhdyskuntatekniikan, ympäristön- ja terveydensuojelun sekä ilmasto-, energia- ja turvallisuuspolitiikan edunvalvonnan sekä kehittämisen näkökulmat.

Viran täyttämisessä ja haastatteluissa painotettiin myös kehittämisorientaatiota ja muutosjohtamisen taitoja sekä hakijan kykyä toimia ratkaisukeskeisesti erilaisissa ristiriitatilanteissa. Miira Riipisen johtamisotteessa korostuu hakijoista vahvimmin rohkea ja muutosorientoitunut sekä tehokas ja toimeen tarttuva johtamisote. Hänellä on runsaasti kokemusta eri sidosryhmien kanssa työskentelystä ja ristiriitaistenkin intressien yhteensovittamisesta. Hänellä on kyky hahmottaa asioita laaja-alaisesti ja hän näyttäytyy henkilöjohtajana tavoitteellisena ja suuntaa näyttävänä johtajana. Hänellä on erittäin laajat yhteiskunnalliset verkostot ja hän kykenee toimimaan ratkaisuhakuisesti ja joustavasti erilaisissa vuorovaikutustilanteissa, millä tulee olemaan tärkeä merkitys myös ympäristöjohtajan roolissa toimiala- ja kaupunkiyhteisten tavoitteiden edistämiseksi.

Hakuasiakirjoihin, haastatteluihin ja henkilöarviointiin perustuvan kokonaisarvioinnin perusteella on katsottava, että Miira Riipisellä on parhaat edellytykset hoitaa edellä kuvattuja ympäristöjohtajan virkaan kuuluvia tehtäviä. Hänen valintaansa puoltavat rekrytointiprosessin aikana esiin tuotu laaja-alainen kokemus ympäristöjohtamisesta, ratkaisukeskeinen ja henkilöstöä sitouttava johtamisote, jossa korostuu ympäristöjohtajan roolissa vaadittavat valmiudet osallistaa ja motivoida henkilöstöä sekä tehdä yhteistyötä yhteiskunnalle merkittävien tavoitteiden eteen toimialan sisäisten yhteistyökumppaneiden sekä kaupungin sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 23.04.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Mari Randell, asiakkuusjohtaja, puhelin: 09 310 25823

mari.randell@hel.fi