Lahjoitus, Aalto-yliopisto tie- ja päällystetekniikan professuurin säilyttäminen, kaupunkiympäristön toimiala

HEL 2025-002484
Asialla on uudempia käsittelyjä
§ 4

Lahjoitus Aalto-yliopistolle tie- ja päällystetekniikan professuurin säilyttämiseen

Yhteisten palvelujen johtaja

Päätös

Yhteisten palvelujen johtaja päätti lahjoittaa Aalto-yliopistolle korkeintaan 75 000 euroa käytettäväksi tie- ja päällystystekniikan professuurille. Lahjoituksen maksaminen jaksotetaan viiden vuoden aikajaksolle vuosille 2025–2029, jolloin vuosittain lahjoitettava summa on korkeintaan 15 000 euroa.

Päätöksen perustelut

Suomen infra-alalla on ilmennyt alan toimijoiden yhteinen huoli väylätekniikan alan tutkimuksen ja osaamisen säilyttämisestä kaikissa yliopistoissa (Espoo, Tampere, Oulu) mm. infra-alan akuutin osaajapulan vuoksi. Neuvottelujen perusteella Tie- ja päällystekniikan professuurin säilyttäminen Aalto-yliopistossa edellyttää infra-alan toimijoiden yhteistä lahjoitusta. Helsingin osuus professuurin rahoituksesta on korkeintaan 75 000 euroa, joka jakautuu viiden vuoden ajalle. Rahoituksen muoto on lahjakirja.

Pääkaupunkiseutu on kasvanut viime vuodet nopeasti ja tämän kasvun odotetaan myös jatkuvan tulevaisuudessa. Yksi ehdoton edellytys kaupunkien kasvulle on oikeaan aikaan suunniteltu ja rakennettu kunnallistekniikka. Infra-alalla on lisäksi valtava merkitys kokonaisuutena yhteiskunnalle mm. kuntalaisten sujuvalle arjelle ja yritysten elinvoimalle, joten sen opetus ja tutkimus pääkaupunkiseudulla on välttämättä turvattava.

Suomen infra-ala on tunnistanut yhteisen tarpeen varmistaa väylätekniikan alan tutkimus ja osaaminen kaikissa yliopistoissa (Espoo, Tampere, Oulu). Aalto-yliopistossa ei ole tällä hetkellä yhtään tietekniikkaan keskittynyttä professoria vastaamassa alan opetuksesta ja tutkimuksesta edellisen professorin siirryttyä kotimaahansa syksyllä 2024 nopealla aikataululla. Aalto-yliopisto on ilmoittanut, ettei sillä itsellään ole tarvetta säilyttää professuuria, ellei infra-ala osoita asiaan riittävää kiinnostusta mm. rahoituksen muodossa.

Väylätekniikan osaamista tarvitaan infran elinkaaren omaisuudenhallintaan sisältäen väylien suunnittelun, toteutuksen ja kunnossapidon. Akuutin tarpeen alan korkeakoulukoulutuksen säilyttämiselle ja kehittämiselle aiheuttaa mm. infraosaaja- ja osaamispula 1960-luvun alun suuren ikäluokan siirtyessä lähivuosina eläkkeelle. Lisäksi näköpiirissä on suuria muutoksia, joihin infra-alan pitää kyetä vastaamaan korkeatasoisella tutkimuksella mm. sopeutuminen ilmastonmuutokseen, vihreä siirtymä, uudet raaka-aineet (esim. bitumin korvaaja), hiljaiset päällysteet sekä uudet ja edullisemmat tavat rakentaa). Mikäli infra-alalla ei ole suomalaista tutkimusta, olemme kokonaan muiden maiden tutkimustulosten varassa ja pienenä maana Suomen erityisolosuhteet jäävät helposti ottamatta huomioon.

Tarkoitus on etsiä professori kutsumenettelyllä (viisivuotinen Professor of Practice -professuuri). Aalto-yliopiston alustavan lupauksen mukaan pysyvän tenure track –professuurin avaamista harkitaan tämän jälkeen. Kutsumenettelyllä saadaan prosessi vietyä läpi nopeasti. Kutsumamenettelyssä tullaan korostamaan hyvää suomen kielen taitovaatimusta.

Tutkimuksen pääsisältöinä ovat päällystetekniikka ja omaisuuden hallinta. Professuuri mahdollistaa suomalaisen yhteiskunnan tarpeiden huomioonottamisen tutkimuksessa ja verkottumisen vahvasti suomalaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa sekä yhteiskunnallisen vaikuttamisen. Opetus säilyy nykymuotoisena ja se tulee sisältämään mm. tien geometrisen suunnittelun, tien rakenteet, teiden hoidon ja kunnossapidon, päällystetekniikan ja erikoistyöt. Tehtävä sisältää mm. suomenkielisten diplomitöiden valvomisen ja suomenkielisten kandityöaiheiden tarjoamisen ja ohjaamisen.

Tie- ja päällystetekniikan professuurin säilyttämiseen tarkoitetulla lahjoituksella Helsingin kaupunki osallistuu tärkeän tutkimusalan osaamisperustan varmistamiseen ja pääkaupunkiseudun kestävän kasvun tukemiseen. Helsingin lisäksi mm. pääkaupunkiseudun muissa suurissa kaupungeissa valmistellaan perustettavan professuurin rahoituspäätöstä. Lisäksi infra-alan palveluntuottajat ja keskeiset järjestöt ovat jo sitoutuneet rahoittamaan hanketta. Professuurin vuosittainen ulkoinen rahoitus n. 175 000 euroa jakautuu siten, että urakoitsijoiden osuus on n. 60 000 euroa, kuntien n. 50 000 euroa, asiantuntijapalveluiden (konsultit) n. 50 000 euroa ja järjestöjen n. 15 000 euroa. Aalto-yliopisto on lupautunut tulemaan mukaan rahoitukseen noin 20–30 % osuudella lahjoitetusta summasta. Lisäksi Aalto vastaa päällystelaboratorion ja laboratoriohenkilökunnan kuluista.

Helsingin osuus kuntien rahoituksesta tulee olemaan korkeintaan 15 000 euroa vuodessa eli yhteensä 75 000 euroa viiden vuoden ajanjaksolla. Kunnat osallistuvat professuurin tutkimushankkeiden rahoittamiseen omilla erillisillä päätöksillään. Esimerkiksi Väylävirasto on sitoutunut tukemaan professuurin tutkimusta 100 000 eurolla vuodessa.

Helsingin kaupungin Aalto-yliopistolle tämän päätöksen mukaisesti antama tuki ei kuulu valtiontukisäännösten piiriin. Komission tiedonannossa valtiontuen käsitteestä (2016/C 262/01) todetaan, että tietyt yliopistojen ja tutkimusorganisaatioiden toiminnot eivät kuulu valtiontukisääntelyn piiriin. Tämä koskee julkisten koulutuspalvelujen lisäksi riippumattoman T&K-toiminnan harjoittamista tiedon lisäämiseksi ja ymmärryksen parantamiseksi, yhteistyöhön perustuva T&K-toiminta mukaan luettuna.

Lahjoitus toteutetaan yleiset alueet -palvelun budjetista.

Toimivalta

Helsingin kaupungin hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaan, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, toimialalautakunta omalla toimialallaan päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranomainen päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta lukuun ottamatta osakkeita.

Kaupunkiympäristölautakunta on päätöksellä 27.08.2024 § 395 päättänyt siirtää hallintosäännön 10 luvun 1 §:n 3 momentin 2 kohdan mukaista toimivaltaansa toimialan irtaimen omaisuuden luovuttamisesta, lukuun ottamatta osakkeita kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa, kaupunkiympäristön toimialan yhteisten palveluiden johtajalle seuraavasti: Yhteisten palveluiden johtaja päättää toimialan muun irtaimen omaisuuden luovuttamisesta enintään 500 000 euron arvosta vuodessa.

Päätös tullut nähtäväksi 13.02.2025

OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.

Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • oikaisuvaatimuksen tekijä
  • millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
  • oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Sulje

Lisätietojen antaja

Kenzi Kärkkäinen, juristi, puhelin: 09 310 52876

kenzi.karkkainen@hel.fi

Päättäjä

Mikko Ravantti
yhteisten palvelujen johtaja