Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet ja järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettiset kumppanuusperiaatteet
Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet ja järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettiset kumppanuusperiaatteet
Päätös
Kaupunginhallitus hyväksyi liitteenä 1. olevat päivitetyt Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet sekä liitteenä 2. olevat järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettiset kumppanuusperiaatteet.
Avustusten yleisohjeet ja järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettiset kumppanuusperiaatteet tulevat voimaan 15.6.2025 alkaen.
Samalla kaupunginhallitus kumoaa 15.6.2025 alkaen liitteenä 3. olevat kaupunginhallituksen 28.10.2019 (§ 723) hyväksymät Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Yleistä
Helsingin kaupungin avustukset ovat harkinnanvaraisia ja julkisesti kuulutettuja avustuksia. Avustusten myöntämistä ohjaavat kansallisten ja EU:n säädösten lisäksi vuosittain vahvistettava Helsingin kaupungin talousarvio sekä kulloinkin voimassa oleva avustusten yleisohje.
Edellä mainitun lisäksi Helsingin kaupungin toimialoilla ja keskushallinnossa voi olla esimerkiksi kaupunkistrategian mukaisia painopisteitä ja kriteereitä, jotka ohjaavat toimialojen ja keskushallinnon avustustoimintaa.
Avustusten yleisohjeissa määritetään avustusehdot ja yleiset avustusperiaatteet, joita noudatetaan Helsingin kaupungin myöntäessä avustuksia. Ohjeen tarkoituksena on yhtenäistää Helsingin kaupungilla avustusten myöntämisessä noudatettavaa menettelyä ja toimia apuna avustushakemusten käsittelyssä.
Ohjetta sovelletaan kaikkiin Helsingin kaupungin myöntämiin avustuksiin, jotka avataan haettavaksi tai jotka myönnetään hakemuksen perusteella. Ohjetta ei sovelleta muunlaiseen Helsingin kaupungin myöntämään tukeen. Avustuksia myönnettäessä tulee aina noudattaa yleisten periaatteiden ja avustusehtojen lisäksi avustusta myöntävän toimialan asettamia avustuskriteerejä, mahdollisia erillisohjeita sekä täsmennyksiä.
Ohjetta sovelletaan Helsingin kaupungilla avustushakemusten käsittelyssä, avustusten myöntämisessä ja maksamisessa sekä avustusten käytön valvonnassa ja takaisinperinnässä.
Helsingin kaupunki tukee järjestöjä, säätiöitä, yhdistyksiä sekä toimintaryhmiä myöntämällä avustuksia, tarjoamalla tiloja toimijoiden käyttöön sekä tekemällä kahdenkeskistä tai yhteistyöverkostoissa tapahtuvaa yhteistyötä kulloinkin voimassa olevassa kaupunkistrategiassa määriteltyjen tavoitteiden edistämiseksi.
Järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisien kumppanuusperiaatteiden tarkoituksena on yhtenäistää Helsingin kaupungin tapaa toimia yhteistyökumppanina järjestöille, yhdistyksille, säätiöille sekä toimintaryhmille. Kaupunkiyhteisiä eettisiä kumppanuusperiaatteita sovelletaan Helsingin kaupungin toimiessa kansalaisyhteiskuntaan kuuluvien sidosryhmien kanssa kumppanuudessa.
Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeet
Nykyiset kaupungin avustusten yleisohjeet on hyväksytty kaupunginhallituksessa 28.10.2019. Yleisohjeen päivitystarve tunnistettiin osana kaupunkiyhteisestä avustustoiminnan ja järjestöyhteistyön kehittämisen kokonaisuutta. Uusia avustusten yleisohjeita on valmisteltu yhteistyössä kaupunginkanslian osallisuusyksikön ja oikeuspalveluiden sekä toimialojen kesken.
Avustusten yleisohjeen päivittämistä ohjattiin ja seurattiin kaupungin järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan ohjausryhmässä. Toimialojen ja kanslian avustusvalmistelijoista, kanslian talous- ja suunnitteluosaston ja oikeuspalveluiden edustajista koostunut työryhmä tunnisti keskeiset uudistustarpeet, ja päivittämistä vaativat sisällölliset ja rakenteelliset asiat. Luonnos kaupungin avustusten yleisohjeesta käsiteltiin kaupungin järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan ohjausryhmässä sekä järjestöneuvottelukunnassa. Järjestöneuvottelukunta antoi lausunnon yleisohjeesta 24.2.2025.
Suurin muutos aikaisempiin ohjeisiin verrattuna liittyy periaatteiden, ehtojen ja muiden ohjeiden selkeyttämiseen. Lisäksi ohjeisiin on tehty teknisiä tarkennuksia, päivityksiä ja täsmennyksiä. Ohjeen rakennetta on muutettu siten, että alkuun tulevat selkeästi ne avustusehdot, jotka hakija hyväksyy avustusta hakiessaan. Tämän jälkeen ohjeessa on kaupunkiyhteiset yleiset avustusperiaatteet, jotka ohjaavat avustusvalmistelua.
Avustusehtoihin lisätään kohta, jossa hakija sitoutuu noudattamaan järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisiä kumppanuusperiaatteita.
Nykymuotoisesta avustusten kuuluttamisesta sanomalehdissä luovutaan siten, että lehti-ilmoituksessa hakijat ohjataan avustusasioinnin verkkosivuille, jonne on koottu kaikki Helsingin kaupungin avustustiedot. Sivustolta löytyvät avustusten hakuajat, myöntämiskriteerit, yhteyshenkilöt ja muut avustusten hakemisen kannalta tarpeelliset tiedot. Tiedossa olevat seuraavan vuoden avustusten hakuajat kootaan vuosittain jatkossakin kaupungin kuulutusten verkkosivuille. Lisäksi avustusten hakemisesta voidaan ilmoittaa myös muissa viestintäkanavissa.
Avustusvalmistelun lähtökohtiin on lisätty tai täsmennetty seuraavia kohtia: Avustuksen myöntämisessä huomioidaan myös toiminnan vaikuttavuus, avustusta ei myönnetä uskonnollisen tai puoluepoliittisen toiminnan harjoittamiseen, avustuksia ei myönnetä jaettavaksi rahana tai lahjoina, avustusta ei myönnetä kaupungin omaan toimintaan ja avustuksia ei makseta ulkomaille.
Avustuksen palautuksen ja takaisinperinnän ohjetta on selkeytetty ja avustusehdon kohtaa koskien avustuksen käytön epäselvyyksiä on täsmennetty siten, että jos hakija antaa tarkan selvityksen tapahtuneesta sekä esittää uskottavan selvityksen korjaavista toimenpiteistä, eikä hakijan toimintaan korjaavien toimenpiteiden johdosta enää kohdistu perusteltua epäilyä väärinkäytösten jatkumisesta tai muun toiminnan epäasianmukaisuudesta, voidaan avustus myöntää.
Kaupungin yleisohjeiden lisäksi toimialoilla voi olla omia tarkempia avustusohjeita ja -kriteereitä. Toimialojen omia ohjeita ei sisällytetä uudistettavaan Helsingin kaupungin avustusten yleisohjeisiin.
Ohjeen voimaantulo ajoitetaan niin, että kaupungilla ei ole avoinna isoja avustushakuja ja tarpeelliset muutokset ehditään viedä hakemuslomakkeille.
Järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettiset kumppanuusperiaatteet
Kaupunkiyhteisten Järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisten kumppanuusperiaatteiden tarve tunnistettiin osana avustusten yleisohjeen päivittämistyötä. Eettisten periaatteiden tarkoituksena on yhtenäistää Helsingin kaupungin tapaa toimia yhteistyökumppanina järjestöille, yhdistyksille, säätiöille sekä toimintaryhmille.
Kumppanuusperiaatteita sovelletaan Helsingin kaupungin toimiessa kansalaisyhteiskuntaan kuuluvien sidosryhmien kanssa kumppanuudessa. Kumppanuudella tarkoitetaan vastavuoroista ja luottamukseen perustuvaa yhteistyötä, jolla on yhteisesti jaetut tavoitteet. Periaatteita sovelletaan myös yhteistyössä, jonka ajallista kestoa tai tavoitteita ei ole tarkasti sovittu.
Toimialojen ja kanslian asiantuntijoista koostunut työryhmä kokosi yhteen kaupungilla jo olemassa olevia järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisiä ohjeistuksia ja periaatteita ja tunnisti keskeiset yhteiset linjat. Periaatteiden laatimista ohjattiin ja seurattiin kaupungin järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan ohjausryhmässä. Luonnos järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisistä kumppanuusperiaatteista käsiteltiin kaupungin järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan ohjausryhmässä sekä järjestöneuvottelukunnassa ja periaatteista keskusteltiin myös avoimessa järjestötilaisuudessa. Järjestöneuvottelukunta antoi lausunnon järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisistä kumppanuusperiaatteista 24.2.2025.
Järjestöyhteistyön ja avustustoiminnan eettisissä kumppanuusperiaatteissa kuvataan periaatteiden sisältö ja tarkoitus sekä muut kumppanuutta säätelevät periaatteet ja periaatteiden noudattaminen ja seuranta. Kumppanuusperiaatteina ovat osallisuuden, luottamuksen ja yhteenkuuluvuuden edistäminen, turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen tukeminen, kestävän tulevaisuuden edistäminen sekä vastuullisen ja avoimen hallintotavan edistäminen kaupungin ja järjestöjen välisessä yhteistyössä.
Yhteistyökumppanit sitoutuvat eettisiin kumppanuusperiaatteisiin ja puuttumaan havaittuihin epäkohtiin tarkoituksenmukaisella tavalla. Helsingin kaupunki ei voi sitoutua yhteistyöhön periaatteiden kanssa perustavanlaatuisesti ristiriidassa olevan toiminnan kanssa.
Kaupunginhallitus 31.03.2025 § 211
Päätös
Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.
Käsittely
Asian aikana kuultavina olivat kumppanuuspäällikkö Titta Reunanen, kehittämispäällikkö Veli-Matti Hurtig ja kehittämispäällikkö Veera Vilkama. Asiantuntijat poistuivat kuulemisensa jälkeen kokouksesta.
Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti panna asian pöydälle Tuomas Rantasen ehdotuksesta.
Esittelijä
Lisätiedot
Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 32627
Titta Reunanen, Kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437
Päätös tullut nähtäväksi 12.04.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupunginhallitus.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Veli-Matti Hurtig, kehittämispäällikkö, puhelin: 09 310 32627
Titta Reunanen, Kumppanuuspäällikkö, puhelin: 09 310 23437