Kaupungin puhelinliittymissä ja puhelinvaihteessa on laaja häiriö ja puhelut eivät yhdisty tai katkeavat yllättäen. Vikaa selvitetään parhaillaan. Pahoittelemme häiriötä.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Titta Hiltusen toivomusponnesta sateenkaarinuorten parissa työskenteleville mielenterveyden ammattilaisille annettavasta täydennyskoulutuksesta

HEL 2025-003712
15. / 90 §

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Titta Hiltusen toivomusponnesta sateenkaarinuorten parissa työskenteleville mielenterveyden ammattilaisille annettavasta täydennyskoulutuksesta

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta

Lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antoi kaupunginhallitukselle seuraavan lausunnon valtuutettu Titta Hiltusen toivomusponnesta sateenkaarinuorten parissa työskenteleville mielenterveyden ammattilaisille annettavasta täydennyskoulutuksesta:

”Toivomusponnessa edellytetään selvitettävän mahdollisuutta tarjota sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuuteen liittyvää täydennyskoulutusta nuorten parissa työskenteleville mielenterveyden ammattilaisille samalla tavalla kuin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla opetushenkilöstölle tarjotaan. Opetushenkilöstölle on järjestetty koulutusta sateenkaariteemoista ja dialogisuuden menetelmistä webinaareina ja lähiopetuksena, ja oppimateriaalit on koottu Opehuone-alustalle.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta kannattaa riittävän täydennyskoulutuksen järjestämistä sateenkaarinuorten parissa työskenteleville mielenterveyden ammattilaisille. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla työskentelevien ammattilaisten osaamista ja osaamisen kehittymistä varmistetaan työssä oppimalla, täydennyskoulutuksella sekä mentoroinnilla, työnohjauksella ja konsultaatiolla.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta toteaa edelleen, että sateenkaarinuoria on asiakkaina kaikissa palveluissa, joten moninaisuuden tiedostaminen on lähtökohta kaikissa asiakastilanteissa. Sukupuoli-identiteettiin ja seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvästä asioista tulee pystyä keskustelemaan kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Ammattilaisen vastuulla on varmistaa, että keskustelut ovat turvallisia, (sukupuoli)sensitiivisiä, nuorta kunnioittavia ja normitietoisia.

Nuoruusikä itsessään on jatko-opintoihin, ystävyys- ja seurustelusuhteisiin sekä oman identiteetin muodostumiseen liittyvää suurta muutosten aikaa. Tutkimusten mukaan on voitu osoittaa tiettyjä sateenkaarinuorten arkielämään liittyviä stressitekijöitä, kuten haasteellisiin perhesuhteisiin liittyviä tekijöitä, kohonnutta ahdistuneisuusriskiä, sosiaalista eristäytymistä ja ikätovereiden toteuttamaa sosiaalista eristämistä sekä syrjintää. Toisaalta tutkimuksissa on pystytty tunnistamaan myös sateenkaarinuorten hyvinvointia tukevia elementtejä, kuten positiivisia ryhmäytymisilmiöitä, harrastuksista saatuja hyviä kokemuksia sekä ikätovereiden ja perheen antamaa tukea. Näillä on suuri merkitys psyykkisen hyvinvoinnin ennusteen kannalta pitkällä aikavälillä.

Samalla, kun esimerkiksi perhe- ja sosiaalipalvelujen sekä psykiatrian ammattihenkilöiden osaaminen sateenkaari- ja sukupuoleltaan monimuotoisisten nuorten psyykkiseen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä erityiskysymyksistä on kasvanut viime vuosien aikana, tiedostetaan myös tarve säännölliselle ammatillisen ja ajankohtaisen täydennyskoulutuksen tarpeelle.

Täydennyskoulutuksen järjestäminen

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan eri palvelut, toimialan yhteisten palvelujen osaamisen kehittämisen yksikkö ja kaupunginkanslia järjestävät täydennyskoulutusta henkilöstölle. Täydennyskoulutustarpeita kartoitetaan muun muassa onnistumiskeskusteluissa, erillisillä kyselyillä ja keräämällä koulutuspalautetta. Koulutusten järjestäminen perustuu osaamisen kehittämisen suunnitelmiin.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen henkilöstön asiakastyössä tarvittavaa tietoa ja ymmärrystä vahvistetaan moninaisuuden koko kirjosta. Lisäksi henkilöstölle järjestetään koulutusta sensitiivisestä, tasa-arvoisesta ja yhdenvertaisesta asiakkaiden kohtaamisesta. Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen henkilöstölle järjestettiin 14.5.2024 koulutus ”Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus sote-palveluissa” yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa. Koulutuksen tavoitteena oli tukea ammattilaisia kohtaamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia henkilöitä työssään. Koulutukseen osallistui 93 sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen työntekijää.

Opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitajille sekä mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajille on järjestetty yhteistä täydennyskoulutusta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta sateenkaarinuorten kohtaamiseen ja kasvurauhan turvaamiseen muun muassa aiheella sensitiivinen ja yhdenvertainen kohtaaminen hoitotyössä. Seta ry:ltä (Seksuaalinen tasavertaisuus ry) on ostettu koulutuspalveluna esimerkiksi luento seksuaalisesta suuntautumisesta ja sukupuolen moninaisuudesta. Lasten ja nuorten erityisvastaanotot sekä perheiden erityispalvelut järjestävät myös toimialan sisäisiä koulutustilaisuuksia, joiden tavoitteena on lisätä laajasti eri toimijoiden tietoisuutta hoitopoluista, toimintatavoista ja yhteistyön mahdollisuuksista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sateenkaarilapsiin ja -nuoriin liittyvää tietopakettia sekä Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen tarjoamaa tukea ja tietoa hyödynnetään laajasti. Toimialalla järjestettyjen koulutusten materiaaleja ja tallenteita kootaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan intraan.

Perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelut ja psykiatrian palvelut perustuvat oireenmukaiseen ja oireiden vakavuusasteen mukaiseen hoitoon. Erityisesti nuorisoikäisten kohdalla hoidon keskeisinä teemoina ovat ikätasoisen psyykkisen kehityksen tukeminen, nuoren turvaverkoston ja nuoren omien tunnesäätelytaitojen, vahvuuksien, voimavarojen sekä pärjäämisen vahvistaminen. Myös erikoissairaanhoitotasoista hoitoa on oireiden niin vaatiessa mahdollista saada. Viime vuosina nuorisoikäisiä hoitavaa psykiatrian henkilöstöä on koulutettu sateenkaarinuorten psyykkisen kasvun ja hyvinvoinnin tukemisen syventäviin kysymyksiin. Kouluttajina ovat toimineet Seta ry:n ja psykiatrian alan asiantuntijat.

Tulevana syksynä perusterveydenhuollon mielenterveyspalveluiden ja psykiatrian ammattilaisille on suunnitteilla koulutuskokonaisuus, jonka teemana on nuorisoiän erityiskysymykset hoidossa. Yhtenä käsiteltävä teemana sukupuolidysforia, sateenkaarinuorten/sukupuoleltaan monimuotoisten nuorten mielen hyvinvoinnin tukeminen, psyykkisen kasvun ennuste ja nuorten kohtaaminen.

Toimiala on kiinnostunut myös olemaan mukana hyödyntämässä vuosina 2025–2028 toteutuvassa ESR+ (Euroopan sosiaalirahasto plus) -rahoitteisessa valtakunnallisessa kehittämishankkeessa ”SuSe – Sukupuolisensitiivisyys nuorten palveluissa” tuotettuja koulutuksia ja koulutusmateriaaleja. Hankkeen päätoteuttaja on Loisto setlementti ry. Hankkeella vahvistetaan nuorten parissa toimivien ammattilaisten sukupuolisensitiivistä osaamista koulutusten ja menetelmäkehittämisen avulla.

Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla toimii tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöryhmä, joka omalta osaltaan edistää tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvää osaamisen kehittämistä. Toimiala on parhaillaan mukana myös Helsingin kaupungin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman laatimisessa. Henkilöstön osaamisen kehittämisellä on keskeinen osuus tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämisessä.

Vaikutusten arviointi

Täydennyskoulutus vahvistaa sateenkaarinuoria ja heidän tukiverkostoaan kohtaavien ammattilaisten valmiuksia kohdata ja tukea nuoria. Sukupuolisensitiivinen psykososiaalinen tuki vahvistaa nuoren hyvän kasvun edellytyksiä, hyvinvointia, mielenterveyttä ja osallisuutta. Jokaisella nuorella on oikeus yhdenvertaisiin palveluihin, joissa hän tuntee olonsa hyväksytyksi ja turvalliseksi. Henkilöstön ammatillisen osaamisen varmistaminen on työntekijän ja työnantajan vastuulla.”

Käsittely

Asiassa tehtiin seuraava palautusehdotus:

Palautusehdotus 1:
Jäsen Laura Korpinen: Esitän asian palauttamista valmisteluun. Jos mielenterveyden ammattilaisille hankitaan koulutusta, koulutuksen hankkimisen lähtökohtana pitäisi olla kouluttajan ammattitaito, ei kouluttajan kuuluminen tiettyyn järjestöön. Myöskään henkilön oma seksuaali- tai sukupuoli-identiteetti ei voi pätevöittää sotehenkilökunnan kouluttajaksi. Kun sotepe-kuluissa joudutaan etsimään säästöjä tulisi senkin takia suhtautua varauksella ehdotettuihin lisämenoihin.

Kannattaja: jäsen Mikko Paunio

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto syntyi seuraavan äänestyksen tuloksena:

1 äänestys

JAA-ehdotus: Esityksen mukaan
EI-ehdotus: Palautusehdotus 1 (jäsen Laura Korpinen)

Jaa-äänet: 9
Samuel Adouchief, Vilja Alanko, Ahto Apajalahti, Pentti Arajärvi, Maaret Castrén, Björn Månsson, Matti Niiranen, Johanna Nuorteva, Nea Nättinen

Ei-äänet: 2
Laura Korpinen, Mikko Paunio

Tyhjä: 0

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen äänin 9 - 2.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antoi esittelijän ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Katso äänestystulos taulukkona

Lausunto on ehdotuksen mukainen.

Sulje

Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle valtuutettu Titta Hiltusen toivomusponnesta sateenkaarinuorien parissa työskenteleville mielenterveyden ammattilaisille annettavasta täydennyskoulutuksesta. Lausuntoa on pyydetty 31.12.2025 mennessä.

Sulje

Päätös tullut nähtäväksi 15.05.2025

MUUTOKSENHAKUKIELTO

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta, koska päätös koskee asian valmistelua tai täytäntöönpanoa.

Sovellettava lainkohta: Kuntalaki 136 §

Sulje

Esittelijä

sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen

Lisätietojen antaja

Mia Tuokko, psykiatrian johtajapsykiatri, puhelin: 09 310 20907

mia.tuokko@hel.fi

Sari Tuominen, aikuissosiaalityön päällikkö, puhelin: 09 310 46700

sari.tuominen@hel.fi