Kuuden lahjoitusrahaston voittovarojen jakaminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla vuonna 2025
Kuuden lahjoitusrahaston voittovarojen jakaminen sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla vuonna 2025
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti kohdentaa vuonna 2025 lahjoitusrahastojen voittovaroja yhteensä 13 176,40 euroa seuraavasti:
- Charlotte Askolinin rahastosta vuoden 2025 varat 658,05 euroa ja Kalle Nestor Koskelan rahastosta vuoden 2025 varat 1927,55 euroa (yhteensä 2 585,60 euroa) terveys- ja päihdepalvelujen terveysasemat ja sisätautien poliklinikka -palveluun sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -palveluun maahanmuuttajien ja muiden riskiryhmien tuberkuloosiseulontaan ja sairauden varhaiseen tunnistamiseen.
- Helena Kristina Åkermanin rahastosta vuoden 2025 varat 973,88 euroa Gaius-säätiön Heseva-kodissa asuvien vanhusten kuntoutus- ja harrastetoimintaan.
- Agnes Udds fond -rahastosta vuoden 2025 varat 6 702,79 euroa sekä vuoden 2023 varat 2 236,99 euroa (yhteensä 8 939,78 euroa) liitteissä 2–4 mainittujen kolmen kotihoidon yksinasuvan naisasiakkaan kuntoutusjaksoihin vuoden 2025 aikana.
- Mikko ja Lyyti Lehikoisen rahastosta vuoden 2025 varat 677,14 euroa Madetojan palvelutalolle hoidettavina olevien henkilöiden viihtyisyyden lisäämiseen.
Lisäksi sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta päätti jättää vuonna 2025 jakamatta F.J. von Beckerin rahastosta vuoden 2025 varat 1 317,23 euroa ja siirtää niiden jaon vuodelle 2026.
Käsittely
Helsingin kaupungin nuorisoneuvoston toimialalautakuntien edustajien osalta on sovittu, että edustajat eivät osallistu salassa pidettävien asioiden tai asiakirjojen käsittelyyn. Tästä syystä sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan nuorisoedustaja Lukas Savinen ei osallistunut tämän asian käsittelyyn.
Päätös on ehdotuksen mukainen.
Helsingin kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston hoidettavana on lahjoitusrahastoja, joista 11 rahaston varojen ylijäämästä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala saa vuosittain käytettäväkseen määrärahoja rahastojen säännöissä tarkemmin määriteltyihin tarkoituksiin (liite 1).
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnalla on kohdennettavana vuonna 2025 lahjoitusrahastojen voittovaroja yhteensä 136 409,43 euroa. Lisäksi Agnes Udds fond -rahastosta kohdennettiin vuonna 2023 varoja 2 236,99 euroa naisasiakkaan kuntoutusjaksoon (Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 6.6.2023 § 112), joka ei toteutunut suunnitellusti aikatauluongelmien vuoksi. Käyttämättä jääneet varat lisätään käytettäväksi kuntoutusjaksoon vuonna 2025.
Tämä esitys koskee kuutta rahastoa, joiden varoja kohdennetaan yhteensä 13 176,40 euroa. Muiden rahastojen osalta asia tuodaan sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätettäväksi myöhemmin kuluvana vuonna.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen asiantuntijat ovat arvioineet, että seuraavat määrärahojen saajatahot täyttävät rahastojen säännöissä määritellyt edellytykset.
Charlotte Askolinin ja Kalle Nestor Koskelan rahastojen varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet tuberkuloosin vastustamistyöhön. Käytettävissä olevat Charlotte Askolinin rahaston vuoden 2025 voittovarat yhteensä 658,05 euroa ja Kalle Nestor Koskelan rahaston vuoden 2025 voittovarat yhteensä 1 927,55 euroa (molemmat yhteensä 2 585,60 euroa) esitetään kohdennettavaksi terveys- ja päihdepalvelujen terveysasemat ja sisätautien poliklinikka -palveluun sekä perhe- ja sosiaalipalvelujen lapsiperheiden hyvinvointi ja terveys -palveluun maahanmuuttajien ja muiden riskiryhmien tuberkuloosiseulontaan ja sairauden varhaiseen tunnistamiseen. Tarkemmasta jaosta päätetään erikseen myöhemmin asianomaisissa palveluissa.
Helena Kristina Åkermanin rahaston varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet jollekin yksityiselle vanhainkodille. Käytettävissä olevat vuoden 2025 varat yhteensä 973,88 euroa esitetään kohdennettavaksi Gaius-säätiön Heseva-kodissa asuvien vanhusten kuntoutus- ja harrastetoimintaan.
Agnes Udds fond -nimisen rahaston varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet kaupungin terveyskeskuksen akuuttisairaalalle tai sille sairaalalle, joka jatkaa sen toimintaa, käytettäväksi vähävaraisten 65 vuotta täyttäneiden naisten sairaus- ja kotihoitoon. Käytettävissä olevat vuoden 2025 varat yhteensä 6 702,79 euroa sekä vuonna 2023 kohdennetut, mutta käyttämättä jäänet varat yhteensä 2 236,99 euroa (yhteensä 8 939,78 euroa) esitetään kohdennettavaksi liitteissä 2–4 mainittujen kolmen kotihoidon yksinasuvan naisasiakkaan kuntoutusjaksoihin Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa vuoden 2025 aikana. Jokaisen hoitojakson kesto on 10 vuorokautta sisältäen täysihoidon ja majoituksen yhden hengen huoneessa.
Mikko ja Lyyli Lehikoisen rahaston varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan alaisissa vanhustenhuoltolaitoksissa hoidettavina olevien henkilöiden viihtyisyyden lisäämiseen. Käytettävissä olevat vuoden 2025 varat yhteensä 677,14 euroa esitetään kohdennettavaksi Madetojan palvelutalolle tähän tarkoitukseen.
F.J. von Beckerin rahaston varojen ylijäämästä jaetaan vuosittain enintään puolet jollekin yhteisölle, joka huolehtii näkövammaisten opetuksen järjestämisestä. Käytettävissä olevat vuoden 2025 varat yhteensä 1 317,23 euroa esitetään jätettävän jakamatta, koska jaettavalle rahamäärälle ei saatu käyttöesitystä. Mikäli varoja ei käytetä, niin ne siirtyvät jaettavaksi seuraavalle vuodelle.
Toimivalta
Helsingin kaupungin hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 23 kohdan mukaisesti kaupunginvaltuusto päättää rahastojen säännöistä. Kaupunginvaltuusto on päättänyt eräiden lahjoitusrahastojen sääntömuutoksista 1.11.2023 § 251. Kyseisissä sääntömuutoksissa huomioitiin sote-uudistuksen aiheuttama organisaatiomuutos, ja tässä esityksessä mainittujen rahastojen päättäjä on sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Kyseisten lahjoitusrahastojen voittovarat on tarkoitettu tuberkuloosin ehkäisytyöhön ja ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevien vanhusten viihtyisyyden edistämiseen. Varoilla edistetään kansanterveystyötä, ikäihmisten toimintakykyä ja viihtyvyyttä, joten niillä voidaan katsoa olevan helsinkiläisten hyvinvointiin ja terveyteen kohdistuvia myönteisiä vaikutuksia.
Päätös tullut nähtäväksi 22.05.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Miikka Keränen, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 25678