Nopeusrajoitusten määrittämisen periaatteet koulujen lähikaduilla

Tämä on esitys

Nopeusrajoitusten määrittämisen periaatteet koulujen lähikaduilla

Kaupunkiympäristölautakunta

Päätösehdotus

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä, että ala- tai yläkoulun läheisyydessä sijaitsevan koulumatkojen kannalta keskeisen suojatien ympäristössä nopeusrajoitusta lasketaan rajatulla katuosuudella 10 km/h matalammalle tasolle, mikäli kadun nykyinen nopeusrajoitus on 40–50 km/h. Periaate koskee niitä koulujen lähikatuja, joilla nopeusrajoitusta ei ole vielä koulun lähellä laskettu kadun muita osuuksia matalammalle tasolle.

Esittelijän perustelut

Lähtökohdat ja tavoitteet

Kaupunginhallitus hyväksyi 7.3.2022 § 190 Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman 2022–2026. Ohjelmalla parannetaan kaikkien Helsingissä liikkuvien liikenneturvallisuutta, mutta erityisiksi kohderyhmiksi on määritetty lapset ja nuoret sekä jalankulkijat ja pyöräilijät. Toimenpiteiden painopisteiksi on määritetty esimerkiksi risteysten ja kadun ylitysten turvallisuuden parantaminen sekä liikenteen rauhoittaminen, joilla tavoitellaan erityisesti edellä kuvattujen kohderyhmien liikenneturvallisuuden parantamista.

Nopeusrajoitus on yksi keskeinen liikenneturvallisuuteen ja kehittämisohjelman painopisteisiin vaikuttava tekijä, johon kaupunki kadunpitäjänä voi vaikuttaa. Turvallinen ajonopeus tarkoittaa enemmän aikaa muiden liikkujien huomioimiseen ja mahdollisten törmäystilanteiden välttämiseen. Lasten liikennekäyttäytyminen voi olla muihin kadulla liikkujiin verrattuna useammin poikkeavaa, jolloin varsinkin koulujen läheisyydessä autoilevien olisi sovitettava ajonopeutensa huomioimaan todennäköiset risteämiset kävellen tai pyöräillen liikkuvien lasten kanssa. Aktiivisen liikkumisen tukemiseksi koulumatkoilla on myös tärkeää, että kävelyn ja pyöräilyn liikenneturvallisuus on mahdollisimman hyvällä tasolla.

Helsingin liikenneturvallisuuden kehittämisohjelman tavoitteena on puolittaa liikenteessä loukkaantuneiden määrä vuosikymmenen aikana. Tavoitteeseen sisältyvät myös koulumatkojen liikenneonnettomuudet. Alle 18-vuotiaille on Helsingissä viime vuosina tapahtunut vuodessa keskimäärin yli 20 poliisin tilastoimaa henkilövahinko-onnettomuutta jalankulkijana tai pyöräilijänä. Sen lisäksi, että koulumatkoilla ei tulisi tapahtua liikenneonnettomuuksia, koulumatkat tulisi tavoitteen mukaan myös kokea mahdollisimman turvallisiksi. Koulumatkojen liikenneturvallisuuteen ja koettuun turvallisuuteen vaikutetaan jatkuvasti liikennejärjestelyjä kehittämällä kaupungin eri osissa. Nopeusrajoitusten asettaminen tukemaan erityisesti lasten turvallisia koulumatkoja on tarpeellinen ja suhteellisen nopeasti toteutettava toimenpide, jolla arvioidaan voitavan entisestään parantaa koulumatkojen liikenneturvallisuutta ja koettua turvallisuutta useilla alueilla.

Helsingin koko katuverkon nopeusrajoituksia on edellisen kerran tarkastettu vuonna 2018, jolloin kaupunginhallitus hyväksyi voimassa olevat nopeusrajoitusten määrittämisen periaatteet. Vuoden 2018 periaatteilla yhtenäistettiin asuinalueiden tonttikatujen nopeusrajoitukset tasolle 30 km/h. Nopeusrajoituksia laskettiin myös osalla muiden katuluokkien kaduista. Periaatteet myös mahdollistavat erityiskohteissa kuten koulujen läheisyydessä lyhyellä jaksolla nopeusrajoituksen laskemisen tavallista matalammalle tasolle. Periaatteiden hyväksymisen myötä ei ole ennen tätä selvitystä systemaattisesti lisätty uusia kohteita, joissa sovellettaisiin matalampia nopeusrajoituksia lyhyellä jaksolla koulujen ympäristössä.

Osana koulujen lähikatujen liikenneturvallisuustarkasteluja ja liikennejärjestelyiden kehittämistä on tunnistettu tarve tukea nopeusrajoitusmuutoksilla ja mahdollisilla muilla toimenpiteillä nykyistä vahvemmin koulumatkojen liikenneturvallisuutta. Esitettävillä muutoksilla yhtenäistettäisiin nopeusrajoituksia koulujen lähellä. Nykyisin joidenkin koulujen lähellä olevilla 40–50 km/h nopeusrajoitetuilla kaduilla nopeusrajoitusta on jo laskettu rajatulla katuosuudella koulumatkojen turvallisuuden parantamiseksi, mutta useimpien koulujen vastaavilla lähikaduilla ei ole näin toimittu. Kaupunkiympäristölautakunta on myös lausunnossaan kaupunginhallitukselle koskien Taivallahden peruskoulun liikenneturvallisuuden parantamista (11.2.2025 § 77) todennut tarpeen arvioida koulujen lähikatujen nopeusrajoitusten laskemista.

Nopeusrajoitusperiaatteet koulujen lähikaduilla

Periaatteiden tarkoituksena on koulumatkojen liikenneturvallisuuden ja koetun turvallisuuden parantaminen laskemalla nopeusrajoitusta tärkeimmillä koulureiteillä koulujen lähellä. Nopeusrajoitusta laskettaisiin 10 km/h nykyistä matalammalle tasolle koulujen lähikaduilla koulumatkojen kannalta keskeisimpien suojateiden kohdalla ja niiden ympäristössä. Nopeusrajoitusta laskettaisiin rajatulla katuosuudella koulun lähellä, mikäli kadun nykyinen nopeusrajoitus on 40–50 km/h, eikä pistemäistä nopeusrajoituksen laskemista ole vielä koulun ympäristössä toteutettu. Nopeusrajoitusmuutoksen yhteydessä käytettäisiin myös soveltuvin osin lapsista varoittavaa liikennemerkkiä, joka yhdessä nopeusrajoituksen laskemisesta osoittavan liikennemerkin kanssa arvioidaan paremmin kiinnittävän autoilijan huomion lasten liikkumiseen alueella sekä valitsemaan koululaisten kannalta riittävän turvallisen ajonopeuden. Lapsia varoittava liikennemerkki myös perustelee kuljettajalle nopeusrajoituksen alenemisen tarvetta juuri tällä katuosuudella.

Koulun lähellä nopeusrajoituksen laskemista suunniteltaessa on tarkasteltu kadun nykyistä nopeustasoa, matalamman nopeusrajoituksen soveltuvuutta kyseiselle katuosuudelle sekä arvioitu, onko kadulle perusteltua lisätä ajonopeutta hillitseviä muita toimenpiteitä. Matalampia ajonopeuksia tukevia ratkaisuja ovat katuluokasta ja kadun ominaisuuksista riippuen esimerkiksi pistemäiset ajoradan korotukset ja kavennukset sekä automaattinen liikennevalvonta, nopeusnäyttötaulut ja liikennevalo-ohjatut suojatiet. Nopeusrajoitusmuutokset eri puolilla kaupunkia toteutuisivat eri aikaisesti, sillä osan kohteista on arvioitu edellyttävän ajonopeutta hillitseviä toimenpiteitä nopeusrajoituksen laskemisen yhteydessä. Osassa kohteista ei arvioida olevan välitöntä tarvetta rakenteellisille tai muille toimenpiteille, joten nopeusrajoitusmuutos voitaisiin toteuttaa nopeammin. Toimenpiteiden tarvetta kuitenkin arvioitaisiin uudelleen nopeusrajoitusmuutoksen jälkeen.

Tyypillisellä koulun lähikadulla periaatteen mukainen muutos tarkoittaisi nopeusrajoituksen laskemista 40 kilometristä tunnissa 30 kilometriin tunnissa muutaman sadan metrin matkalla koulun lähellä. Liitteessä 1 on esitetty alustava suunnitelma periaatteen mukaisista katuosuuksista, joilla nopeusrajoitus laskisi 10 km/h matalammalle tasolle. Periaate tarkoittaisi nopeusrajoituksen laskemista noin 50 eri kohteessa noin 60 koulutoimipaikan lähellä. Muutosten yksityiskohdat tarkentuvat seuraavassa suunnitteluvaiheessa. Kaduilla, joilla suurin sallittu ajonopeus on nykyisin 30 km/h, muutosta nopeusrajoitukseen ei ehdoteta. Nopeusrajoituksen 30 km/h arvioidaan olevan riittävän matala nopeusrajoitus koululaisten liikenneturvallisuuden kannalta.

Koulun lähellä sijaitsevia ja koulumatkojen kannalta keskeisiä suojateitä määritettäessä tarkastellaan koulurakennuksen etäisyyttä 40–50 km/h nopeusrajoitetun kadun suojateistä. Nopeusrajoituksen laskeminen on arvioitu yleensä perustelluksi, kun koulurakennuksen etäisyys tarkasteltavasta kadun lähimmästä suojatiestä on katuja tai muita kävelyreittejä pitkin enimmillään noin 100 m. Nopeusrajoituksen laskeminen olisi kuitenkin mahdollista pidemmälläkin etäisyydellä, mikäli oppilaaksiottoalue sijoittuu koulumatkojen kannalta epäedullisesti suhteessa kouluun ja tarkasteltavaan katuun tai koulun lähikadulla on tunnistettu jokin merkittävä liikenneturvallisuusongelma kuten lapsille turvaton ainoa kadunylitysjärjestely. Oppilaaksiottoalueen epäedullinen sijoittuminen tarkoittaa tilannetta, jossa suurin osa oppilaaksiottoalueesta sijoittuu koulun vilkkaasti liikennöidyn lähikadun toiselle puolelle suhteessa koulun sijaintiin. Kyseisessä tilanteessa arvioidaan tehtävän useita koulumatkoja kadun yli.

Nopeusrajoituksen laskemisen kriteerin täyttyessä nopeusrajoitusta laskettaisiin rajatulla katuosuudella, mutta ei yleensä koko kadun matkalla. Rajatulla katuosuudella tarkoitetaan yleensä muutaman sadan metrin pituista matkaa, jonka alueelle kuuluu koulumatkojen kannalta kadun keskeisimmät suojatiet ja risteykset. Nopeusrajoituksen laskemisella rajatulla katuosuudella koko kadun pituuden sijaan tavoitellaan muutoksen kohdentamista koulumatkojen kannalta keskeisimpiin kohtiin. Muutoksella saataisiin mahdollisimman oikeassa kohdassa kiinnitettyä autoilijan huomio koulun läheisyyteen ja lapsiin. Samanlaista käytäntöä sovelletaan jo nykyisin joidenkin koulujen lähikadulla Helsingissä. Koulujen lähikaduille, joilla nopeusrajoitus on jo matalampi rajatulla katuosuudella koulun lähellä, ei ehdoteta muutoksia, eikä tällaisia kohteita ole esitetty liitteen 1 karttakuvassa.

Nopeusrajoituksen muuttamista suunniteltaessa kiinnitetään huomiota koulun lähikadun olemassa oleviin nopeusrajoituksiin. Samalla kadulla ei tulisi olla useita pistekohtaisia nopeusrajoitusmuutoksia, sillä useat muutokset lyhyellä matkalla voitaisiin kokea turhauttavina vähentäen nopeusrajoitusten noudattamista. Mikäli koulun lähikadulla on jo käytössä kahta eri nopeusrajoitusta ja koulumatkojen turvallisuuden tukemiseksi on tarpeellista tehdä muutoksia, kadun nopeusrajoitukset yhtenäistetään siten, että erilaisten nopeusrajoitusalueiden määrä ei lisääntyisi muutoksen myötä.

Vaikutusten arviointi ja liikenneturvallisuuskysely

Nopeusrajoituksen laskemisen päävaikutuksia ovat liikenneonnettomuuksien vähentyminen ja koetun turvallisuuden parantuminen koulujen ympäristöissä. Muutokset parantaisivat varsinkin kadunylityksen turvallisuutta koulujen lähellä, joten vaikutukset kohdistuisivat erityisesti lasten, jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikenneturvallisuuteen. Turvallisempi liikenneympäristö tukisi myös lasten itsenäistä liikkumista koulumatkoilla. Muutokset voisivat lisäksi maltillisesti vähentää liikenteestä aiheutuvaa melua. Muutoksilla arvioidaan myös olevan pieni auto- ja joukkoliikenteen matka-aikoja lisäävä vaikutus. Tämän on arvioitu olevan hyvin vähäinen, sillä matka-aikaan vaikuttavat myös muut tekijät kuin kadun nopeusrajoitus. Lisäksi nopeusrajoitusmuutosta on esitetty hyvin lyhyelle matkalle. Vaikutusten arviointi on esitetty yksityiskohtaisemmin liitteessä 2.

Nopeusrajoituksen laskemisella koulujen lähellä parannettaisiin kaupunkilaisten vaaranpaikoiksi kokemien kohteiden liikenneturvallisuutta. Kaupunki on viime vuosina saanut paljon asukaspalautetta koulujen ympäristöjen ja koulumatkojen liikenneturvallisuudesta ja turvattomuudesta. Vuosina 2020 ja 2024 toteutetuissa Helsingin liikenneturvallisuutta koskeneissa asukaskyselyissä on myös annettu useita vastauksia liikenteen vaaranpaikoista lähes kaikkiin kohteisiin, joissa nopeusrajoitus esitetyn periaatteen mukaan laskisi.

Toimivalta

Kaupunkiympäristölautakunta päättää hallintosäännön 16 luvun 1 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella yleis- ja asemakaavoituksen, liikenne- ja katusuunnittelun sekä muun maankäytön ohjaamisesta. Lautakunta on täten toimivaltainen päättämään asiasta. Lautakunnan tekemän periaatepäätöksen mukaan valmistellaan viranhaltijapäätökset toteuttavista yksityiskohtaisista liikenteenohjauksen järjestelyistä.

Esittelijä

kaupunkiympäristön toimialajohtaja
Ville Lehmuskoski

Lisätietojen antaja

Roni Utriainen, liikenneinsinööri, puhelin: 09 310 52261

roni.utriainen@hel.fi