Kasvatus- ja koulutuslautakunnan esitys kaupunginhallitukselle toimialan eräiden ICT-toimintojen luovuttamisesta
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan esitys kaupunginhallitukselle toimialan eräiden ICT-toimintojen luovuttamisesta
Esitys
Kasvatus- ja koulutuslautakunta esitti kaupunginhallitukselle, että kasvatuksen ja koulutuksen toimialan infrapalvelut-yksikön ICT-toiminnot luovutetaan liiketoiminnan luovutussopimusluonnoksessa ja sen liitteissä kuvatussa laajuudessa DigiHelsinki Oy:lle 1.9.2025 alkaen liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti sekä kehottaa kansliapäällikköä kaupungin puolesta allekirjoittamaan sopimuksen ja tekemään siihen tarvittaessa teknisluonteisia tai muuten vähäisiä muutoksia.
Esitys on ehdotuksen mukainen.
Taustaa
Helsingin kaupungin sisäisten digitaalisten peruspalveluiden tuottamista varten on perustettu kaupungin sidosyksikkönä toimiva in house -yhtiö, DigiHelsinki Oy (myöhemmin DigiHelsinki), joka aloitti toimintansa vuoden 2023 alusta. Yhtiön perustaminen oli jatkumoa vuonna 2021 toteutetulle kaupungin toimialojen ja keskushallinnon digitaalisten peruspalveluiden keskittämiselle.
Tässä esitettävällä luovutuksella saatetaan digitaalisten peruspalveluiden keskittäminen DigiHelsinkiin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tietohallinnon osalta loppuun. Luovutuksen jälkeen DigiHelsinki tarjoaa kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle samat kattavat, harmonisoidut ja tietoturvalliset ICT-palvelut kuin muillekin toimialoille. Kaupunkiorganisaatiolle keskittäminen tarjoaa entistä suurempien hankintamäärien edut. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tietohallinto voi jatkossa suoremmin keskittyä toimialan ydintoiminnan tukemiseen.
Kaskon ICT-ympäristön modernisointi ja operointivastuun siirto DigiHelsinki Oy:lle on yksi keskeinen kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan kohdistuneen tietomurron yhteydessä havaittujen puutteiden korjaava toimenpide.
Luovutettavat liiketoiminnot
DigiHelsingille luovutettavaan liiketoimintakokonaisuuteen kuuluu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan infrapalvelut-yksikön ICT-toiminnot tämän päätöksen liitteen 4. Siirtyvien toimintojen ja vastuiden kuvauksessa ja liiketoiminnan luovutussopimusluonnoksessa ja sen myöhemmin täsmentyvissä liitteissä kuvatussa laajuudessa.
Siirtyvät toiminnot ovat
1. opetuksen palvelimien ja palvelinympäristöjen ylläpito,
2. opetustoiminnassa käytettävien päätelaitteiden hankinnat ja logistiikka,
3. opetustoiminnassa käytettävien työasemien hallinta,
4. laiterekisteri ja tikettipalvelu,
5. lisenssien hallinta ja hankinta toimittajilta,
6. pilvipalvelut ja
7. tietoturva.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan DigiHelsingiltä nyt ja liiketoimintaluovutuksen jälkeen hankkimat palvelut ja niiden sisältö, rajaukset ja vastuut sovitaan DigiHelsingin ja kaupungin välisessä puitesopimuksessa, kasvatuksen ja koulutuksen toimialan ja DigiHelsingin välisessä liityntäsopimuksessa ja niiden liitteissä. Puitesopimus ja liityntäsopimus päivitetään liiketoiminnan luovutusta koskevan päätöksen perusteella ennen liiketoimintaluovutusta siten, että ne vastaavat luovutettavien toimintojen laajuutta.
Siirtyvät palvelut eivät ole siirtohetkellä kaikilta osin puitesopimuksen mukaiset. DigiHelsinki tuottaa Kaskon ICT-palvelut sellaisenaan siirtyvän henkilöstön ja siirtyvien sopimusten avulla. ICT-palvelut saatetaan DigiHelsingin palvelutuotannon mukaiseen malliin erikseen määritellyssä aikataulussa.
Luovutus toteutetaan siten, että siirtyvien palvelujen jatkuvuus ei vaarannu. Muutoksen jälkeen DigiHelsinki huolehtii siitä, että toimialan tarvitsemien palveluiden tuotanto jatkuu ennallaan henkilöstön ja alihankkijoiden avulla koskien sekä DigiHelsingin palveluntuotantomallin mukaisiksi muutettuja, että sellaisinaan siirtyviä palveluita, jotka voidaan tarvittaessa määritellä DigiHelsingin palvelutuotantomallin mukaisiksi asiantuntijapalveluiksi.
DigiHelsingin palvelukseen siirtyvän henkilöstön työvälineet, kuten tietokoneet ja puhelimet sekä opetuksen testilaitteet luovutetaan liiketoimintaluovutuksen yhteydessä DigiHelsingille.
Osana luovutettavaa liiketoimintaa DigiHelsingille tullaan siirtämään luovutettavaan liiketoimintaan kuuluvat sopimukset. Lista liiketoimintaan liittyvistä sopimuksista otetaan liiketoiminnan luovutusta koskevan sopimuksen liitteeksi.
Talous
Liiketoimintasiirrossa luovutettavien palveluiden tuotantotapa muuttuu vastaamaan muuttunutta toimintaympäristöä ja sen vaatimuksia. Toimiala siirtyy käyttämään DigiHelsingin tuotteistettuja palveluita, jotka ovat samanlaisia kaikille toimialoille. Palveluiden tuotantotapaa ja sisältöä olisi kehitetty vastaavalla tavalla toimialan omin toimenpitein, vaikka liiketoimintasiirtoa ei tehtäisikään.
Jatkuvien palveluiden tuotantotavan muutos sekä palveluiden sisällölliset muutokset kasvattavat kokonaiskustannuksia sekä tilapäisesti että pysyvästi. Vaikutus näkyy käyttötaloudessa. Kertaluonteisiksi lisäkustannuksiksi arvioidaan yhteensä 7,5 miljoonaa euroa vuosina 2025–2029 painottuen vuosiin 2026–2027. Vuosittainen pysyvä lisäkustannus on arviolta 2,0 miljoonaa euroa, joka toteutuu arviolta vuodesta 2026 alkaen.
Vuoden 2026 osalta kustannuseriä on arvioitu seuraavasti:
1. Toimialalta suoraan siirtyviä kuluja 3,0 miljoonaa euroa.
2. Tuotantotapojen muutoksesta johtuvia tilapäisiä ja pysyviä kuluja sekä poistoja 8,0 miljoonaa euroa.
Toimialan tietotekniikkainvestoinnit pienenevät noin 10 miljoonaa euroa vuodesta 2026 alkaen, kun tietokoneet ja muut päätelaitteet siirtyvät DigiHelsingin hankittaviksi. Toimialan käyttötalousmenot kasvavat vuosittain tietotekniikkahankintojen poistoilla, jotka DigiHelsinki laskuttaa toimialalta palveluiden ostoina. Vuonna 2024 toimialan tietokoneinvestoinnit olivat 10,7 miljoonaa euroa ja vuonna 2025 tietokoneinvestointeihin on budjetoitu 9,5 miljoonaa euroa.
Tuleviin kustannuksiin vaikuttavat oppilasmäärät sekä hankittavien laitteiden määrät ja hinnat.
Siirtoon liittyvät henkilöstövaikutukset ja yhteistoiminta
Henkilöstön siirtyminen yhtiön palvelukseen tapahtuu liikkeenluovutuksen periaatetta noudattaen. Henkilöt siirtyvät yhtiön palvelukseen ns. vanhoina työntekijöinä, jolloin palvelussuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät kaupungilta yhtiölle.
Henkilöstön asemaa mahdollisessa liikkeenluovutuksessa sekä henkilöstövaikutuksia on käsitelty yhteistoiminta- ja viestintäsuunnitelman mukaisesti yhteistoiminnassa.
Liikkeenluovutusta koskeva muutossuunnitelma esiteltiin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan henkilöstötoimikunnassa ensimmäisen kerran 30.9.2024 ja siitä lähtien muutossuunnitelma ja siinä eteneminen on ollut esillä kaikissa kasvatuksen ja koulutuksen henkilöstötoimikunnan kokouksissa syksyn 2024 aikana (30.9.2024, 21.10.2024, 11.11.2024, ja 16.12.2024). Muutossuunnitelma on käsitelty kasvatuksen ja koulutuksen toimialan yhteisten palvelujen yhteistoimintafoorumeilla 16.9.2024, 18.9.2024 ja 22.1.2025.
Liiketoiminnan luovutusta on käsitelty kaupungin yhteistoimintasopimuksen mukaisesti yhteistoiminnassa edustuksellisesti kasko henkilöstötoimikunnassa 17.3.2025, henkilöstöpoliittisessa työryhmässä 13.3.2025 ja kaupungin henkilöstötoimikunnassa 17.3.2025. Liikkeenluovutuksen henkilöstövaikutuksia koskevat siirtoneuvottelut on pidetty 27.2.2025. Siirtoneuvotteluissa on käsitelty luovutuksen kohteena oleva siirtyvä henkilöstö, luovutuksen ajankohta sekä luovutuksesta aiheutuvat henkilöstövaikutukset siltä osin kuin ne ovat luovuttajan tiedossa. Siirtoneuvotteluista on laadittu kaupungin käytäntöjen mukaisesti siirtomuistio, johon on koottu henkilöstön näkökulmasta keskeiset asiat.
Hankinta- ja valtiontukioikeudellinen tarkastelu
DigiHelsinki Oy:n yhtiöjärjestyksen mukaan yhtiön toimialana on osana Helsingin kaupunkikonsernia tuottaa, kehittää ja myydä Helsingin kaupunkikonsernille sen tarvitsemia digitaalisia palveluita. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, eikä se jaa omistajalleen osinkoa, vaan mahdollinen voitto on käytettävä yhtiön oman toiminnan tukemiseen ja kehittämiseen kaupunkikonsernin yhtiölle asettamat tavoitteet huomioon ottaen. Yhtiö toteuttaa toiminnassaan yleisen edun mukaisia tarpeita ja toimii hankintalainsäädännössä tarkoitettuna hankintayksikkönä.
DigiHelsinki Oy on Helsingin kaupungin sidosyksikkö. Hankintalakia ei sovelleta sidosyksikköhankintoihin. Sidosyksiköllä tarkoitetaan hankintayksiköstä muodollisesti erillistä ja päätöksenteon kannalta itsenäistä yksikköä. Lisäksi edellytyksenä on, että hankintayksikkö yksin tai yhdessä muiden hankintayksiköiden kanssa käyttää määräysvaltaa yksikköön samalla tavoin kuin omiin toimipaikkoihinsa ja että yksikkö harjoittaa enintään viiden prosentin ja enintään 500 000 euron osuuden liiketoiminnastaan muiden tahojen kuin niiden hankintayksiköiden kanssa, joiden määräysvallassa se on. Sidosyksikössä ei saa olla muiden kuin hankintayksiköiden pääomaa.
DigiHelsinki Oy on kokonaan kaupungin määräysvallassa, koska kaupunki omistaa yhtiön osakkeista 100 prosenttia sekä käyttää hankintalain edellyttämällä tavalla ratkaisevaa vaikutusvaltaa yhtiön strategisiin tavoitteisiin ja tärkeisiin päätöksiin hallituksen jäsenten nimeämisoikeuden, omistajaohjauksen ja konsernivalvonnan keinoin. Lisäksi kaupunki on velvoittanut yhtiötä rajoittamaan ulosmyyntiä muille tahoille kuin kaupungille tai kaupungin kokonaan omistamille muille sidosyksiköille.
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan infrapalvelut-yksikön ICT-toimintojen siirtoon saattaa sisältyä kaupungin tukea yhtiölle. Päätöksen valmistelun aikana on arvioitu, miten Euroopan unionin valtiontukisääntely suhtautuu siirtoon.
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 107 (1) artiklan mukaan, jollei perussopimuksissa toisin määrätä, jäsenvaltion myöntämä taikka valtion varoista muodossa tai toisessa myönnetty tuki, joka vääristää tai uhkaa vääristää kilpailua suosimalla jotakin yritystä tai tuotannonalaa, ei sovellu sisämarkkinoille siltä osin kuin se vaikuttaa jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
EU:n valtiontukisääntöjä sovelletaan kuitenkin ainoastaan silloin, kun tuensaajana on yritys. Yrityksellä tarkoitetaan oikeudellisesta muodosta tai rahoitustavasta riippumatta taloudellista toimintaa harjoittavaa yksikköä. Taloudellista toimintaa on kaikki toiminta, jossa tavaroita tai palveluita tarjotaan markkinoilla. Valtiontukiarvioinnissa on siten selvitettävä, onko perustettava yhtiö valtiontukisääntelyn mukainen yritys eli harjoittaako se taloudellista toimintaa.
EU-tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaan julkisen vallan käyttäminen ei ole taloudellista toimintaa. Taloudellista toimintaa ei ole myöskään julkiseen vallankäyttöön erottamattomasti liittyvä toiminta, joka itsenäisesti arvioiden voisi olla tyypiltään taloudellista. Erottamattomuutta arvioidessa tulee selvittää, liittyykö toiminta luonteensa, siihen sovellettavien sääntöjen sekä tavoitteidensa perusteella julkisen vallan käyttöön vai ei.
DigiHelsinki Oy:n tehtävänä on omistajastrategian mukaan varmistaa kaupungin toiminnan edellytyksiä tuottamalla ja hankkimalla keskitetysti kaupungin toimialojen, liikelaitosten ja virastojen tarvitsemat kriittiset digitaaliset peruspalvelut. Yhtiön vastuulla on siten kaupungin viranomaistoimintaan ja julkisen vallan käyttöön läheisesti liittyviä toimintoja, joita ei voi pitää luonteeltaan taloudellisina. Ilman kyseisiä palveluja kaupunki ei voisi hoitaa lakisääteisiä tai kunnan yleisen toimialan puitteissa hoidettavaksi ottamiaan tehtäviään. Näin ollen kyse on julkisen vallankäyttöön erottamattomasti liittyvistä palveluista.
Lisäksi DigiHelsinki Oy kuuluu omistajastrategian mukaan kaupungin muihin kuin markkinaehtoisesti toimivien tytäryhteisöjen ryhmään eikä yrityksen tarkoituksena ole tuottaa voittoa omistajalleen. Yhtiö tuottaa palveluita kaupungille tai kaupunkikonserniin kuuluville tytäryhteisöille hankintalain sidosyksikköpoikkeusten perusteella. Tällöin yhtiö ei toimi kilpailutilanteessa markkinoilla. Yhtiö voi toimia markkinoilla ainoastaan marginaalisesti, sidosyksikkösääntelyn ulosmyyntirajoitusten puitteissa.
Edellä läpikäydyin perustein päätöksen kohteena olevaan transaktioon ei liity valtiontukia koskevia esteitä, koska DigiHelsinki Oy ei tosiasiallisesti toimi kilpailluilla markkinoilla, kun se tuottaa digitaalisia peruspalveluita viranomaistoimintaa varten. Yhtiön tulee kuitenkin ottaa toiminnassaan huomioon hankintalain ulosmyyntiin liittyvät rajoitteet. Lisäksi yhtiön sallitun ulosmyyntiosuuden puitteissa myymät palvelut tulee hinnoitella markkinaehtoisesti, jonka tulee olla todennettavissa kyseistä toimintaa koskevan eriytetyn kirjapidon ja tuloslaskelmien perusteella.
Päätös tullut nähtäväksi 16.04.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kasvatus- ja koulutuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Kati Laaksonen, yksikön päällikkö, puhelin: 09 310 27051