Itäkeskuksen metroaseman kunnostamisen ja metroaseman liukuportaiden uusimisen ja peruskorjauksen hankesuunnitelma

Tämä on esitys

Itäkeskuksen metroaseman kunnostamisen ja metroaseman liukuportaiden uusimisen ja peruskorjauksen hankesuunnitelma

Liikenneliikelaitoksen johtokunta

Päätösehdotus

Johtokunta hyväksyy Itäkeskuksen metroaseman kunnostamisen hankesuunnitelman niin, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäishinta on 2.700.000 euroa kustannustasossa helmikuu 2025.

Johtokunta hyväksyy Itäkeskuksen metroaseman liukuportaiden uusimisen ja peruskorjauksen hankesuunnitelman niin, että hankkeen arvonlisäveroton enimmäishinta on 1.260.000 euroa kustannustasossa helmikuu 2025.

Johtokunta valtuuttaa toimitusjohtajan päättämään näihin hankkeisiin liittyvistä hankinnoista.

Esittelijän perustelut

Itäkeskuksen metroaseman kunnostaminen parantaa aseman viihtyisyyttä ja toimintavarmuutta ennen tulevaisuudessa toteutettavaa metroaseman laajempaa korjaus- ja/tai uusimishanketta.

Liikenneliikelaitoksen (HKL) omistaman metroaseman kunnostamisen kanssa samanaikaisesti on tarkoitus kunnostaa aseman ympärillä olevan, Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n (Kaupunkiliikenneyhtiö) omistaman bussiterminaalin rakenteita.

Hankkeen strategiasidonnaisuus

Helsingin kaupunkistrategiassa 2021–2025 todetaan, että älykkäät liikenneratkaisut ovat sujuvan arjen perusta, tiivistyvän kaupungin liikennejärjestelmän riittävä kapasiteetti ja toimivuus varmistetaan suunnittelemalla kaikki kulkumuodot ja huomioimalla niiden kytkeytyminen toisiinsa.

Kaupunkistrategian mukaan alueiden tasapainoista kehitystä edistetään mm. panostamalla kaupunkiuudistusalueisiin ja kaupunkiympäristön viihtyisyyteen. Julkisen tilan ja julkisten rakennusten investointeja käytetään keinona lisätä hyvinvointia ja houkuttelevuutta.

Päätösehdotus tukee näitä kaupunkistrategian tavoitteita ja on näin strategian mukainen.

Lähtökohdat

Itäkeskuksen metroasema on otettu käyttöön 1982 yhtenä Helsingin metrojärjestelmän alkuperäisistä asemista. Asema ja sen yhteydessä sijaitseva bussiterminaali ovat yleisilmeeltään vanhentuneet, huonokuntoiset ja epäsiistit. Aseman teknisten järjestelmien kunnostaminen ja kaupunkikuvallisen ilmeen uudistaminen on tarpeen. Asemaa ei ole kunnostettu merkittävästi sen käyttöönoton jälkeen.

Aseman sisäänkäyntien yhteydessä sijaitsevista liukuportaista 2 kpl on peruskorjattu 2009 ja 3 kpl uusittu vuonna 2008. Nämä vuonna 2009 peruskorjatut liukuportaat ovat käyttöikänsä päässä ja vuonna 2008 uusitut vaativat peruskorjausta.

Asemaa käyttää päivittäin noin 37.000 matkustajaa.

Itäkeskuksen metroaseman aluetta on pyritty kehittämään viimeisten kymmenen vuoden aikana.

Helsingin kaupunki järjesti keväällä 2018 suunnittelukilpailun Jokerikorttelin kehittämisestä nykyisen Itäkeskuksen joukkoliikenneterminaalin paikalle. Suunnittelukilpailun voitti YIT Suomi Oy:n ja Sato-Asunnot Oy:n yhteisehdotus (Punos-hanke), jolle kaupunginhallitus myönsi 19.8.2019, 517 §, suunnitteluvarauksen. Punos-hankkeeseen kuului asuin- ja liikehuoneistojen uudisrakentamista, Turunlinnantien ja Itäkadun pysäköintihallien uudistaminen sekä uuden joukkoliikenneterminaalin rakentaminen. Osana uuden joukkoliikenneterminaalin rakentamista nykyinen metroasema olisi peruskorjattu, jolloin nykyinen lippuhalli sekä osa metroaseman maanpäällisistä rakenteista olisi purettu.

YIT Suomi Oy luopui Punos-hankkeen suunnittelusta ja toteuttamisesta keväällä 2023.

Itäkeskuksen metroaseman alueella on voimassa asemakaava, joka mahdollistaisi täysin uusitun joukkoliikenneterminaalin rakentamisen ja sen päälle runsaasti toimitiloja ja asuntoja. Kaupunkiympäristön toimialan ja Kaupunkiliikenneyhtiön arvion mukaan kyseinen kaava ei ole toteutumassa lähitulevaisuudessa, ei ainakaan joukkoliikenneterminaalin päälle sijoittuvien toimintojen osalta. Tällä hetkellä metroaseman ja bussiterminaalin kokonaisvaltaisemman parantamisen osalta tutkitaan kaupunkiympäristön toimialan johdolla vaihtoehtoja, jotka perustuisivat alueen kehittämiseen nykyistä toimivampana ja viihtyisämpänä joukkoliikenneterminaalina ilman merkittävää lisärakentamista metroaseman kannen päälle.

Vuonna 2018 käynnistetyn suunnittelukilpailun ja sen tavoitteena olleen kaupunkikehityshankkeen vuoksi Itäkeskuksen metroasemalla ei ole toteutettu lähiaikoina merkittäviä peruskorjaustoimenpiteitä. Kunnostamishankkeella varmistetaan metroaseman rakenteiden ja järjestelmien toimivuus ennen tulevaisuudessa toteutettavaa laajempaa korjaus- ja/tai uusimishanketta. Samalla on tarkoituksenmukaista parantaa aseman viihtyisyyttä.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on kunnostaa asemaa siten, että aseman teknisten järjestelmien toimintavarmuus ja asemaympäristön viihtyisyys voidaan taata 5-10 vuoden ajaksi.

Kunnostushanke on suunniteltu niin, että hankkeessa tehtävät toimenpiteet ovat mahdollisimman kustannustehokkaita ottaen huomioon aseman välittömät korjaustarpeet ja tavoitteet aseman viihtyisyyden, toiminnallisuuden ja turvallisuuden parantamiseksi sekä myös tulevaisuudessa mahdollisesti toteutettava laajempi aseman alueen kehityshanke.

Vaihtoehtoina kunnostushankkeen toteuttamiselle olisivat joko toteuttaa aseman täysi peruskorjaus nyt tai siirtää kunnostustoimia tulevaisuuden kehityshankkeessa toteutettavaksi.

Tavoitteena on yhä alueen laajemman kehityshankkeen toteuttaminen. Tällöin nykyisen aseman täysi peruskorjaus tässä vaiheessa kuluttaisi huomattavia resursseja ratkaisuihin, joiden elinkaari jäisi lyhyeksi tai rajoittaisi tulevaisuuden kehityshankkeen mahdollisuuksia asema-alueen kehittämiseen tai aiheuttaisi sille kustannusnousupaineita.

Kunnostustoimien edelleen siirtäminen aiheuttaisi kohonneen riskin metroaseman toiminnalle, sillä tarvittavia korjauksia on jo viivästetty, koska tavoitteena on ollut korvausinvestointien toteuttaminen aiemmin suunnitellun kehityshankkeen yhteydessä. Kumpikaan näistä vaihtoehdoista ei ole kokonaistaloudellisesti järkevä tai kaupungin tavoitteiden mukainen.

Liukuportaiden uusiminen ja peruskorjaaminen suunnitellusti takaa niiden teknisen toimintavarmuuden ja turvallisuuden ja on välttämätöntä aseman käytettävyyden ylläpitämiseksi.

Hankkeen toteuttaminen esitetyssä laajuudessa on tarkoituksenmukaista, sillä edellä mainitun mukaisesti Itäkeskuksen metroaseman läntinen sisäänkäynti on ikääntynyt eikä vastaa palvelutasoltaan tai toimivuudeltaan nykypäivän vaatimuksia.

Hankkeen sisältö ja toteuttaminen

Metroaseman kunnostushankkeessa uusitaan itäisen ja läntisen lippuhallin sekä huoltorakennuksen kattojen vesieristeet, järjestellään piha-alueiden toimintoja ja paikataan pihakannen vuotokohdat. Metroaseman lippuhallin yleisilmettä parannetaan kunnostamalla julkisivulaseja ja nykyisiä pintoja. Lippuhallien viihtyisyyttä parannetaan uusimalla valaistusta sekä saneeraamalla LVIS- ja turvallisuusjärjestelmiä mm. kameravalvonnan osalta.

Kunnostushankkeessa ei toteuteta aseman betonirakenteiden perusteellista kunnostusta.

Kunnostushankkeeseen sisältyy Kaupunkiliikenneyhtiön samanaikaisesti toteuttama bussiterminaalin kunnostus, jossa bussikatosten teräsosat pintakäsitellään ja katteet pestään. Kaupunkiliikenneyhtiö vastaa bussiterminaalin kunnostuksen kustannuksista, joiden arvioidaan olevan noin 300.000 euroa.

Ulkoalueiden viihtyisyyttä ja turvallisuutta parannetaan sekä HKL:n että Kaupunkiliikenneyhtiön vastuulla olevien alueiden osalta mm. viheraluemuutoksilla ja uusimalla ulkoalueen valaistusta metroaseman ominaispiirteet huomioiden.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä (HSL) on pidetty informoituna kunnostamishankkeen aikataulusta ja töistä.

Liukuporrashankkeessa uusitaan sekä itäisestä että läntisestä lippuhallista yhdet liukuportaat. Metroasemalta Itäkeskuksen kauppakeskuksen sisälle johtavat kolme liukuporrasta peruskorjataan.

Kaupunkiliikenneyhtiö toteuttaa nyt päätettävien hankkeiden kanssa samanaikaisesti Itäkeskuksen metroaseman läheisyydessä pihakannen kantavien betonirakenteiden tukemistoimenpiteitä liityntäpysäköintihallissa sekä pyöräpysäköinnin uudelleenjärjestelyjä. Nämä Kaupunkiliikenneyhtiön projektit koordinoidaan tämän kunnostushankkeen kanssa ja alueella tehtäviä töitä johdetaan yhtenä kokonaisuutena.

Hankkeiden toteuttamisella ei ole vaikutusta metroliikenteeseen. Bussiterminaalin käyttöön vaikuttavat työvaiheet pyritään toteuttamaan mahdollisimman vähän liikenteeseen vaikuttavasti ja niiden aikataulu koordinoidaan yhdessä HSL:n kanssa ajoittaen liikennettä rajoittavat toimenpiteet toteuttavaksi vuonna 2025 metron Vuosaaren haaran liikennekatkon jälkeen.

Matkustajien liikkumiseen laiturialueelle ja lippuhallissa muodostuu toteutuksen aikana väliaikaisesti haittaa. Asemalla järjestetään vaihtoehtoiset kulkureitit hankkeiden toteutusvaiheen aikana.

Hankkeet toteutetaan vuosien 2025–2026 aikana.

Hankkeiden projektinhallinnasta vastaa Kaupunkiliikenneyhtiö. Kaupunkiliikenneyhtiö tuottaa HKL:lle erillisen alihankintasopimuksen perusteella mm. metron liikennöinnissä tarvittavan kaluston kunnossapidon ja omaisuuden hallinnan palvelut sekä metro-omaisuuden investointiprojektien hallintaan liittyvät palvelut.

Hankkeiden kustannusten muodostuminen

Metroaseman kunnostushankkeen arvonlisäverottomaksi kustannukseksi HKL:n osalta on arvioitu yhteensä enintään 2.700.000 euroa hankesuunnitelman mukaisesti. Kunnostushankkeen yhteydessä tehtävän bussiterminaalialueen kunnostuksen kustannusten arvioidaan olevan 300.000 euroa ja niistä vastaa Kaupunkiliikenneyhtiö.

Liukuporrashankkeen arvonlisäverottomaksi kustannukseksi on arvioitu yhteensä enintään 1.260.000 euroa hankesuunnitelman mukaisesti.

Hankkeiden kustannustason (esityksen mukaisesti helmikuu 2025) seurannassa käytetään rakennuskustannusindeksiä (2021=100, 2/2025 pisteluku 110,9).

Metroaseman kunnostushankkeen kustannukset koostuvat suunnittelusta, rakennusurakasta ja projektipäällikön kustannuksista. Kustannusarvioon sisältyy noin 17 % riskivaraus. Hankkeen suunnitteluun on käytetty 1.4.2025 mennessä 138.477,61 euroa.

Liukuporrashankkeen kustannukset koostuvat suunnittelusta, uusien portaiden hankinnasta, portaiden peruskorjaus- tai asennusurakasta sekä projektipäällikön kustannuksista. Kustannusarvioon sisältyy noin 23 % riskivaraus.

Vuodelle 2025 hankkeiden kustannuksista on arvioitu kohdistuvan 800.000 euroa metroaseman kunnostushankkeesta ja 500.000 euroa liukuporrashankkeesta. Vuodelle 2026 kohdistuu noin 1.900.000 euroa metroaseman kunnostushankkeesta ja 760.000 euroa liukuporrashankkeesta. Vuodelle 2026 sijoittuvat kustannukset otetaan huomioon kyseisen vuoden talousarviota laadittaessa.

Hankkeiden käyttötalousvaikutukset

Metroaseman kunnostus

Hanke aiheuttaa 5–10 vuoden poistoajalla tasapoistoina 540.000–270.000 euron vuotuisen lisäyksen HKL:n poistokustannuksiin. Käyttötalousvaikutusten osalta esitetään kustannushaarukka, jossa on huomioitu poistoajan epävarmuus joukkoliikenneterminaalialueen tulevaisuudessa toteutettavan laajemman korjaus- ja/tai uusimishankkeen ajankohdan epävarmuuden takia.

Hankkeen on arvioitu tuottavan kustannussäästöjä vähentyneiden korjauskustannusten ja energiankulutuksen vähenemisen kautta 15.000 euroa vuodessa.

Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL) perussopimuksen perusteella asemiin kohdistuvista kuluista 50 % investoinnin poistoista ja 50 % laskennallisista korkomenoista voidaan laskuttaa HSL:ltä.

Loppuosa poistoista jää suoraan liikenneliikelaitoksen kaupungin infratukena maksettavaksi.

Liukuportaiden uusiminen ja peruskorjaus

Hanke aiheuttaa 5–10 vuoden poistoajalla tasapoistoina 252.000–126.000 euron vuotuisen lisäyksen HKL:n poistokustannuksiin. Käyttötalousvaikutusten osalta esitetään kustannushaarukka, jossa on huomioitu poistoajan epävarmuus joukkoliikenneterminaalialueen tulevaisuudessa toteutettavan laajemman korjaus- ja/tai uusimishankkeen ajankohdan epävarmuuden takia.

Hankkeen on arvioitu tuottavan kustannussäästöjä vähentyneiden korjauskustannusten ja energiankulutuksen vähenemisen kautta 70.000 euroa vuodessa.

HSL:n perussopimuksen perusteella asemiin kohdistuvista kuluista 50 % investoinnin poistoista ja 50 % laskennallisista korkomenoista voidaan laskuttaa HSL:ltä.

Loppuosa poistoista jää suoraan liikenneliikelaitoksen kaupungin infratukena maksettavaksi.

Toimivalta

Hankkeista päättäminen

Hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 2 momentin 1 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta päättää kaupunginhallituksen vahvistamissa rajoissa tarveselvitykseen perustuvan hanke- tai muun suunnitelman hyväksymisestä.

Kaupunginhallituksen hyväksymien hankesuunnitelmien hyväksymisrajojen mukaan HKL:n johtokunta päättää alle 5 milj. euron hankkeista.

Hankkeiden arvonlisäverottoman yhteishinnan ollessa 3.960.000 euroa HKL:n johtokunta voi päättää hankkeiden hyväksymisestä.

Hankintavaltuudet

Hallintosäännön 11 luvun 1 §:n 2 momentin 3 kohdan mukaan liikelaitoksen johtokunta, ellei toimivallasta ole muutoin säädetty tai määrätty, päättää tai hyväksyy perusteet ja rajat, joiden mukaan viranhaltija päättää hankinnoista lukuun ottamatta osakkeita.

Hallintosäännön mukaisesti johtokunta voi valtuuttaa toimitusjohtajan päättämään hankinnoista.

Esittelijä

toimitusjohtaja
Saara Kanto

Lisätietojen antaja

Saara Kanto, toimitusjohtaja, puhelin: 09 310 20277

saara.kanto@hel.fi