Helsinki oppii - tulevaisuuden taidot, tilannekatsaus

Tämä on esitys

Helsinki oppii - tulevaisuuden taidot, tilannekatsaus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta

Päätösehdotus

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää merkitä tiedoksi Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot -julkaisun mukaisen työn tilannekatsauksen 2024-2025.

Esittelijän perustelut

Kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla laadittiin strategiset tavoitteet koulutuksen kehittämiselle vuoteen 2030. Tavoitteet on rakennettu vahvasti osallistaen ja yhteistyössä 1 000 työntekijän sekä miltei 4 000 oppijan ja huoltajan kanssa. ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” – strategiset tavoitteet julkaistiin helmikuussa 2024. Kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” tulee kulkemaan yli valtuustokausien osana strategiaa, talousarviota, toimintasuunnitelmia ja yleistä kehittämistä.

Kasvatus- ja koulutuslautakunnalle raportoidaan vuosittain ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” mukaisen toiminnan edistymisestä. Huhtikuussa 2025 julkaisusta on kulunut reilu vuosi, joten tässä vaiheessa voimme raportoida, kuinka työ on käynnistynyt ja onko meidän tekemisellämme yhteinen suunta.

Kasvatuksen ja koulutuksen esihenkilöt tekivät arviointia omasta edistymisestään maaliskuun 2025 keskustelutilaisuuksissa. Lisäksi asiantuntijoilta kerättiin tietoja onnistumisista eri tavoitealueilla. Myös henkilöstön edustajat antoivat palautetta ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot”-julkaisun toteutumisesta yksiköissä. Tarkastelu antaa tietoa vahvuuksista, kehittämiskohteista ja mahdollisuuden tarkentaa tulevaisuuskuvaa.

Esihenkilöryhmien vastausten perusteella toimialalla on tapahtunut eniten (n. 70–90 %*) edistymistä seuraavissa

  • Oppijoiden tunne-, vuorovaikutus- ja empatiataitojen sekä luku- ja kirjoitustaidon vahvistaminen  
  • Oppijan tarpeen ja osallisuuden huomiointi opetuksessa, oppimisen tuessa ja harrastustoiminnassa
  • Turvallisen ja hyvinvoivan yhteisön, luottamuksen ja arvostuksen ylläpitäminen
  • Monialainen yhteistyö
  • Jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien lisääminen
  • Uskon luominen tulevaisuuteen

Esihenkilöiden vastausten perusteella toimialalla on tapahtunut maltillisempaa (n. 40–60 %*) edistymistä seuraavissa

  • Segregaation ehkäisy ja kotouttamisen tukeminen, maahanmuuttajataustaisten perheiden saaminen osaksi kouluyhteisöä
  • Matemaattisten taitojen kehittäminen
  • Digitaaliset taidot ja tekoälyyn liittyvät toimintatavat
  • Työrauhan tukeminen sopivilla oppimisympäristöillä ja vähemmillä hankkeilla

Esihenkilöiden vastausten perusteella tulevaisuudessa tulisi panostaa erityisesti

  • Luottamus ja usko tulevaisuuteen
  • Turvallinen arki ja yhteenkuuluvuuden tunne
  • Hyvinvointia ja oppimista tukeva ympäristö
  • Oppimisen ja kasvun tuki
  • Luku- ja kirjoitustaito  
  • Sinnikkyys, minäpystyvyys ja resilienssi

*
0 % = ei edistymistä, 100 % edistynyt hyvin
Vastaajia yhteensä noin 270.

Keskeisiä onnistumisia viidellä tavoitealueella

1. Vahvistamme ydintietoja ja -taitoja sekä sosiaalisten taitojen ja tunnetaitojen kehittymistä.
  • Otimme käyttöön lukutaidon ja matematiikan oppimisen tuen tarpeen säännöllisen arvioinnin kolmannella ja seitsemännellä luokalla FUNA-arviointivälineellä. Taitojen arviointi mahdollistaa erityisesti opetuksen eriyttämisen ja tuen kohdistamisen.
  • Edistimme kielitietoista opetusta. Varhaiskasvatuksessa käytettiin lukuympyrää ja vahvistettiin lukevan aikuisen mallia. Lukuympyrä on väline, jolla varhaiskasvatuksen henkilöstö arvioi lukemisen eri osa-alueiden toteutumista varhaiskasvatuksen toiminnassa.
2. Työskentelemme tasa-arvoisen oppimisen puolesta.
  • Otimme käyttöön uudistetun S1/S2-oppimäärän valintaprosessin.
  • Ristiinopiskelu mahdollistaa joustavia opintopolkuja toiselle asteelle. Kaupungin lukioista ja Stadin ammattiopistosta opiskelijat pystyivät valitsemaan opintoja ristiin eri koulutusmuotojen välillä.
  • Nordiska Skolan ja Konepajan lukion nuorten linja aloittivat toimintansa 1.8.2024
3. Varmistamme yhteisöllisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin arjessa.
  • Kehitimme oppilaitosyhteistyötä poliisin, lastensuojelun ja sovittelutoiminnan kanssa.
  • Vahvistimme hyvinvointi- ja turvallisuusjohtamista tarjoamalla turvallisuustyökalun rehtorien ja koulutuspäälliköiden käyttöön.
  • Vahvistimme kodin ja koulun yhteistyötä muun muassa järjestämällä 2024–2025 kaksi koko kaupungin vanhempainiltaa, joissa käsittelimme lasten aivojen hyvinvoinnin tukemista ja miten digitaaliset ympäristöt vaikuttavat hyvinvointiin ja oppimiseen.  
  • Edistimme hyvinvoinnin huomioivaa digilaitteiden käyttöä muun muassa järjestyssääntömuutoksilla ja uusien koululaisten huoltajien ohjeistamisella. Käynnistimme henkilöstölle, oppijoille ja huoltajille tarkoitetun oppaan laatimisen. Oppaan tavoitteena on edistää digitaalisuuden tarkoituksenmukaisesta ja pedagogisesti perusteltua käyttöä eri ikäkausille sopivalla tavalla.
4. Panostamme henkilöstön osaamiseen ja työhyvinvointiin.

Johtamisen lupaus valmistui 2024. Sen mukaisesti olemme edistäneet yhdessä johtamista ja vastuullista toimintaa sekä vahvempaa paikallista toimijuutta.

5. Tutkimus ja tieto ohjaavat työtämme.
  • Kehitimme laadun arvioinnin työvälineitä. Uudistimme koulun ja oppilaitosten lukuvuosisuunnitelman. Otamme suunnitelman käyttöön lukuvuonna 2025–2026.
  • Sidomme ulkopuolisella rahoituksella tehtävän kehittämisen entistä vahvemmin tunnistettuihin kehittämistarpeisiin ja toteutamme yhdessä yksiköiden kanssa yhteiskehittäen.
  • Suunnittelemme päiväkoti- ja kouluverkon entistä tiiviimmin kokonaisuutena ja otamme asukkaat mukaan suunnittelemaan jo alkuvaiheessa, kun keräämme lähtötietoja.
  • Käytämme dataa tietojohtamisen tueksi useilla eri tasoilla, esimerkiksi päivittäin päivittyviä tietopöytiä oppilaitos- ja palvelutasoilla.

Yhteisen suunnan varmistaminen

Maaliskuun keskustelutilaisuuksien perusteella ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” -julkaisun viisi tavoitealuetta toimivat jatkossakin hyvänä pääkehikkona tekemisellemme. Keskitymme kuitenkin jatkossa enemmän oppimiseen ja oppimistulosten parantamiseen. Pedagogiikka, sen johtaminen ja toteuttaminen ovat työmme ydintä ja keskeisiä keinoja oppimistulosten kohentamiseksi.

Henkilöstön edustajat viestittivät, että henkilöstö arvostaa heitä lähellä olevaa konkreettista tekemistä. Hyvänä esimerkkinä he nostivat opetustuntien lisäyksen vuosiluokilla 1–3 äidinkieleen ja matematiikkaan ilman uusien sisältöjen lisäämistä. Tämä tuo rauhaa ja levollisuutta perusasioiden oppimiseen. Rauhallinen ja hallittu kehittäminen sekä perusasioihin keskittyminen tulee olemaan tärkeä ohjaava periaate jatkossakin.

Esihenkilöiltä saadun tiedon pohjalta suuntaamme tulevien vuosien tekemistä. Ydintietojen- ja taitojen osalta on edelleenkin perusteltua panostaa luku- ja kirjoitustaitoon. Esihenkilöiden vastaukset rohkaisevat paneutumaan enemmän sinnikkyyden, minäpystyvyyden ja resilienssin kehittämiseen kasvatuksen ja koulutuksen keinoin. Nuo teemat kytkeytyvät usealle tavoitealueelle, muun muassa ydintietojen ja -taitojen oppimiseen, sosiaalisiin taitoihin ja tunnetaitoihin sekä hyvinvointiin.

Tasa-arvoisen oppimisen tavoitealueen osalta on tulevina vuosina keskeistä pystyä kehittämään oppimisen tuki parhaaksi mahdolliseksi lainsäädännön määrittämissä raameissa.

Yhteisöllisyys, turvallisuus ja hyvinvointi arjessa ovat vastausten pohjalta edelleen keskeisiä tavoitteita, samoin luottamus ja usko tulevaisuuteen. ”Hyvinvointia ja oppimista tukeva ympäristö” edellyttää yhteistä keskustelua ja paneutumista tulevina vuosina. Esihenkilöt nostivat esille tämän tärkeyden, mutta toisaalta toivat näkyviin myös, että olemme edistyneet aika maltillisesti työrauhan tukemisessa.

Demokratiakasvatus sekä tiede, teknologia- ja suunnittelutaidot eivät nousseet esihenkilöiden vastauksissa tulevaisuudessa painotettavaksi teemoiksi. Demokratiakasvatuksen tärkeyttä puoltaa se, että kansainvälisesti ilmenee asenteiden polarisoitumiskehitystä ja asenneilmapiirin koventumista. Matematiikan osaamiseen panostaminen on tärkeää, sillä kyse on keskeisestä oppiaineesta, jonka osaamisessa on tapahtunut heikentymistä ja eriytymistä. EU:n tavoitteena on parantaa tieteeseen, teknologia- ja suunnittelutaitoihin liittyvää osaamista. Vahvistaa näiden alojen uravalintoja, houkutella aloille lisää naisia ja antaa valmiudet siirtyä digitaaliseen ja puhtaaseen teknologiaan. Puhdas tai vihreä teknologia mahdollistaa resurssien ja energian säästön sekä tehokkaan hyödyntämisen - se kytkeytyy kestävän tulevaisuuden ja tulevaisuususkon rakentamiseen.

”Kestävän ja oikeudenmukaisen tulevaisuuden rakentaminen” oli arvioissa keskikastia tulevaisuuden painotuksissa. Kestävyysosaamisella voisimme rakentaa ”luottamusta ja uskoa tulevaisuuteen”, mikä puolestaan on esihenkilöiden mukaan tärkeä edistettävä kohta.

Kokonaisuutena voimme sanoa, että olemme ottaneet edistysaskeleita strategiastakin tutuissa teemoissa, muun muassa tunne- ja vuorovaikutustaidoissa sekä luku- ja kirjoitustaidoissa. Kasvatus- ja koulutusalan ammattilainen vastaa segregaation kysymyksiin päivittäisessä arjen toiminnassa edistämällä oppimista ja hyvinvointia. Segregaation ehkäisemiseen ja hillitsemiseen tulee edelleen panostaa yhdessä eri toimialojen kesken. Vaikuttamismuotojen moninaisuus ja kompleksisuus voivat olla syitä siihen, miksi edistymisen on koettu tapahtuneen hitaammin kuin monella muulla arvioitavalla alueella. Tarvitsemme lisää tutkimuspohjaista tietoa arjen vaikuttamiskeinoista.

Nyt tehty ensimmäinen arviointi edistymisestä painottuu esihenkilöiltä saatuihin tietoihin, joten se ei suoraan kuvasta opetuksessa ja oppimisessa tapahtuneita muutoksia. Vie useamman vuoden ennen kuin vuoden 2024 alussa käynnistyneet toimenpiteet näkyvät oppimistulosten nousuna ja hyvinvoinnin vahvistumisena. Henkilöstön edustajien mukaan seuraavaksi olisikin hyvä konkretisoida ja priorisoida tulevaisuuden taitojen toimenpiteitä.

Tutkimus ja tieto tulevat ohjaamaan toimintaamme entistä vahvemmin. Käytämme tutkimuksesta saatavaa tietoa toimintamme kehittämiseen. Teemme tiivistä yhteistyötä kaupunkitutkimuspalveluiden sekä eri korkeakoulujen kanssa. Esimerkkinä tutkimusyhteistyöstä on tarveperustaisen rahoituksen vaikuttavuuden arviointi perusopetuksessa. Tarkoitus on laajentaa arviointia varhaiskasvatukseen.

”Helsinki oppii – tulevaisuuden tavoitteet” tavoitealueiden ja painoalueiden edistymistä seurataan vuosittain. Arvioinnin perusteella teemme tarvittavia tarkennuksia tekemiseemme.

Esittelijä

kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja
Satu Järvenkallas

Lisätietojen antaja

Eino Paananen, erityissuunnittelija, puhelin: +35840 843 01 09

eino.paananen2@hel.fi

Marjo Kyllönen, Kehittämispalvelujohtaja, puhelin: +358503763461

marjo.kyllonen@hel.fi