Ruskeasuo, Korppaanmäentie 13, poikkeamishakemus
Ruskeasuo, Korppaanmäentie 13, poikkeamishakemus
Päätös
Maankäyttöjohtaja päätti hyväksyä 16. kaupunginosan (Ruskeasuo) korttelin 16741 tonttia nro 3 koskevan poikkeamishakemuksen siten, että poiketaan asemakaavasta nro 9090 seuraavasti:
- asemakaavassa osoitetuissa liike- ja toimistotiloissa (k150) saa järjestää päiväkotitoimintaa.
Poikkeaminen myönnetään seuraavilla ehdoilla:
- päiväkodilla tulee olla käytössään sille riittävät, melulta suojatut pihatilat.
Maksu
Päätöksestä peritään Helsingin rakennusvalvontataksan 2025 mukainen maksu, joka on 3 346,50 euroa.
Hakija
Helsingin kaupungin asunnot Oy
Rakennuspaikka
16. kaupunginosan (Ruskeasuo) korttelin 16741 tontti 3
Hakemus
Hakija hakee lupaa 128 k-m²:n rakentamiseen poiketen voimassa olevasta asemakaavasta nro 9090 siten, että 128 k-m²:n kokoisen toimistotilan käyttötarkoitus muutetaan pysyvästi päiväkotikäyttöön. Tila on rakennettu 1990 toimistotiloiksi. Tilassa on toiminut ryhmäperhepäiväkoti Pikkuhilla määräaikaisella rakennusluvalla, joka on mennyt umpeen. Ryhmäperhepäiväkodille haettiin uusi määräaikainen rakennuslupa vuonna 2019, minkä mukaisia muutoksia ei kuitenkaan toteutettu ja lupa on sittemmin rauennut. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päättää lakkauttaa ryhmäperhepäiväkoti Pikkuhillan vuonna 2020.
Hakija perustelee hakemustaan sillä, että tila on jo aiemmin ollut päiväkotikäytössä. Vuokrasopimukseen kuuluva päiväkodin ulkoleikkitila on aiemmin toiminut viereisen kaupungin päiväkodin leikkipihana. Viereinen päiväkotirakennus ei ole enää päiväkotikäytössä.
Nyt tyhjillään olevaan tilaan suunnitellaan päiväkoti Pikku Aurinkoista, joka toimisi lähistöllä sijaitsevan päiväkoti Aurinkoisen satelliittipäiväkotina. Tilan huoneistoala on 128 m2, ja päiväkotiin suunnitellaan kahdeksan alle 3-vuotiaan lapsen ryhmälle (16 htm/tilapaikka). Suunnitelmissa varaudutaan myös isomman, enintään neljäntoista yli 3-vuotiaan lapsen ryhmään (9 htm/tilapaikka). Ryhmän kasvatus-, opetus- ja hoitohenkilökunnan määrä on yhteensä 2.
Hakijan mukaan henkilökunnalle rakennetaan uusi WC-tila, vaatehuolto- ja siivoustila sekä uusi uloskäytäväovi pihan puoleiseen porrashuoneeseen. Uusi WC rakennetaan esteettömäksi ja varustetaan suihkulla.
Säännökset, joista poiketaan
Haettu toimenpide on vastoin voimassa olevaa asemakaavaa ja siten vastoin alueidenkäyttölain (AKL) 58 §:n 1 momenttia.
Lähtötiedot
Rakennuspaikka sijaitsee alueella, jolla on voimassa 16.02.1987 vahvistettu asemakaava nro 9090. Asemakaavan mukaan tontti on asuinkerrostalojen korttelialuetta (AK). Tontille saa rakentaa kolmekerroksisen asuinrakennuksen (1150 k-m2) sekä enintään 150 k-m2 liike- ja toimistotiloja. Liike- ja toimistotilat saa sijoittaa rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen. Tontin pohjoisreunalle on osoitettu leikki- ja oleskelupaikaksi varattu alueen osa, jossa tonttien välisiä rajoja ei saa aidata. Naapuritonteille on osoitettu vastaavat leikki- ja oleskelupaikat. Leikki- ja oleskelupaikat ovat toteutuneet eri tavalla, kuin kaavassa on alun perin ajateltu.
Alueella on voimassa Helsingin yleiskaava 2016. Helsingin yleiskaavassa 2016 rakennuspaikka on osoitettu asuntovaltaiseksi alueeksi A3, jota kehitetään pääasiassa asumisen, puistojen, virkistys- ja liikuntapalvelujen sekä lähipalvelujen käyttöön. Korttelitehokkuus on pääasiassa 0,4–1,2. Perustellusti korttelikohtainen tehokkuus voi olla tätä suurempikin. Alueen pinta-alasta keskimäärin 60 % tai enemmän on korttelimaata.
Tontilla sijaitsee kolmikerroksinen asuinrakennus, jonka alun perin toimistotiloiksi rakennetuissa ensimmäisen kerroksen tiloissa on toiminut kaupungin ryhmäperhepäiväkoti Pikkuhilla 2020-luvun taitteeseen asti. Sen jälkeen tilat ovat olleet hakijan mukaan tyhjillään.
Aidattu piha sijaitsee osittain pohjoisnaapuritontin puolella. Pihatilat ovat alun perin kuuluneet pohjoisnaapuritontilla sijainneelle päiväkotirakennukselle. Pihan koko on n. 350 m2, mikä on riittävä pienen päiväkodin käyttöön.
Helsingin kaupungissa sovelletaan ulko-oleskelualueiden päiväajan 55 dB ohjearvoja. Kansallisen meluselvityksen (2022) meluennustekartalla rakennuspaikan ulko-oleskelualue sijaitsee osittain 50–55 dB melualueella, pääosin kuitenkin 45–50 dB melualueella. Ilmanlaadun puolesta rakennuspaikka sijaitsee sivukadulla sivussa pääväyliltä, joten liikennepäästöt ovat vähäisempiä. Alueen länsipuolella on puistoaluetta, joten alue on myös hyvin tuulettuva.
Osallisten kuuleminen ja lausunnot
Hakemuksesta on tiedotettu naapureille kaupunkiympäristön toimialan asemakaavoituspalvelun kirjeellä (15.05.2025). Heille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen, koska poikkeamisella ei ole vaikutuksia laajemmalle.
Muistutuksia ei ole esitetty.
Hakemuksesta on pyydetty lausunnot Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta, Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta (Kaupunginmuseo), Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalta (Pelastuslaitos) sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:ltä.
Lausunnot ovat antaneet Pelastuslaitos, Kaupunginmuseo sekä HSY.
Pelastuslaitos toteaa lausunnossaan (26.5.2025), että suunnitelmista tulee selvitä poistumisovet ja niissä toteutumat leveydet. Lisäksi Pelastuslaitos toteaa, että päiväkotiin tulee paristokäyttöisten palovaroittimien tilalle asentaa sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet. Pelastuslaitos toteaa, että poistumisleveydet ja poistumisovet sekä sähköverkkoon kytketyt palovaroittimet tulee käydä ilmi pääpiirustuksista.
Muissa lausunnoissa ei ollut huomautettavaa.
Hakijalle on annettu tilaisuus antaa selityksensä annetuista muistutuksista ja lausunnoista. Hakija on antanut vastineen 24.6.2025. Hakija ilmoittaa vastineessaan, että piirustuksiin on lisätty teksti sähköverkkoon kytketyistä palovaroittimista sekä alkusammutuskalusteista. Poistumisleveydet ja -ovet on merkitty pääpiirustuksiin.
Päätöksen perustelut
Rakentamislain 57 §:n mukaan kunta voi erityisestä syystä myöntää luvan poiketa alueidenkäyttölaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta ja rakentamislaissa säädetystä tai sen nojalla annetusta säännöksestä, määräyksestä, kiellosta tai muusta rajoituksesta.
Lupaa ei kuitenkaan saa myöntää, jos se:
- aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle;
- vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista;
- vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista;
- johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamisen asemakaavasta poiketen asumiseen tai muuhun ympäristöhäiriötä aiheuttamattomaan käyttöön ei katsota aiheuttavan haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueidenkäytön muulle järjestämiselle eikä sitä pidetä vaikutuksiltaan merkittävänä rakentamisena. Rakennuksen tai sen osan käyttötarkoituksen muuttamisen voidaan katsoa olevan erityinen syy, jos käyttötarkoituksen muuttamisella voidaan tukea rakennetun ympäristön kiertotaloutta ja vähähiilisyyttä.
Haettu toimenpide voidaan toteuttaa, koska suunnitelma noudattaa asemakaavan periaatteita ja toimisto- ja liiketilojen käyttötarkoituksen muutos päiväkodiksi tukee olemassa olevan rakennuksen joustavaa käyttöä. Tila on ollut tyhjillään ryhmäperhepäiväkoti Pikkuhillan lakkauttamisen jälkeen vuodesta 2020 ja haetun toimenpiteen toteuttamisella tilat saadaan niille sopivaan käyttöön. Rakennuksen tilat soveltuvat hyvin päiväkotikäyttöön hakijan ilmoittamin muutoksin. Tontti on hyvin saavutettavissa myös julkisella liikenteellä. Pienen kokonsa takia päiväkodin saatto- tai huoltoliikenteestä ei koidu haittaa tontin tai Korppaanmäentien liikenteelle. Päiväkodin pihatilat voidaan sijoittaa tontilla jo valmiiksi sijaitsevalle aidatulle piha-alueelle. Piha-alue on suojassa Korppaanmäen liikennemelulta.
Poikkeamisen erityinen syy on olemassa olevan rakennuksen tarkoituksenmukainen käyttö.
Haettu toimenpide ei päätöksessä asetetuin ehdoin aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle taikka alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä vaikeuta luonnonsuojelun taikka rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista. Haettu toimenpide ei myöskään johda vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen eikä muutoin aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.
Sovelletut säännökset
Rakentamislaki (751/2023) 57, 64, 70, 79, 178, 185, 187 §
Alueidenkäyttölaki (132/1999) 58 §
Hallintolaki (434/2003) 62 a §
Hyödyntämisaika
Hakijan on hyödynnettävä poikkeamislupa kahden vuoden kuluessa poikkeamisluvan lainvoimaiseksi tulosta.
Tiedoksianto
Päätös annetaan tiedoksi julkisella kuulutuksella.
Toimivalta
Hallintosäännön 16 luvun 5 §:n kohta 3b
Päätös tullut nähtäväksi 02.07.2025
VALITUSOSOITUS
Pöytäkirjan 70 § (Poikkeamispäätöksestä).
Tähän päätökseen haetaan muutosta hallintovalituksella.
Valitusoikeus
Tähän päätökseen saa hakea muutosta
- se, jonka oikeuteen, etuun tai velvollisuuteen päätös välittömästi vaikuttaa
- viereisen tai vastapäätä olevan kiinteistön omistaja ja haltija
- sellaisen kiinteistön tai muun alueen omistaja ja haltija, jonka rakentamiseen tai muuhun käyttämiseen päätös voi olennaisesti vaikuttaa
- se, jonka asumiseen, työntekoon tai muihin oloihin hanke voi huomattavasti vaikuttaa
- kunta ja naapurikunta, jonka maankäytön suunnitteluun päätös vaikuttaa
- toimialueellaan sellainen rekisteröity yhteisö, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun edistäminen, jos rakentamislupa koskee rakennusta hankkeessa, johon sovelletaan ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annettua lakia
- muu viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa.
Valitusaika
Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.
Päätöksen katsotaan tulleen valitukseen oikeutettujen tietoon seitsemäntenä päivänä päätöstä koskevan kuulutuksen julkaisemisesta viranomaisen verkkosivulla.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Valitusviranomainen
Valitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.
Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet
Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:
Sähköpostiosoite: | helsinki.hao@oikeus.fi |
Postiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
00520 HELSINKI | |
Faksinumero: | 029 56 42079 |
Käyntiosoite: | Radanrakentajantie 5 |
Puhelinnumero: | 029 56 42000 |
Hallinto-oikeuden aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.00-16.15.
Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:
- päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
- miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
- vaatimusten perustelut;
- mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.
Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos valittajan puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (pro-sessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:
- valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
- selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
- asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.
Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Pöytäkirjan 70 § (Maksun osalta).
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Leena Paavilainen, arkkitehti, puhelin: 09 310 64424
Jenna Jäminki, suunnittelija, puhelin: 09 310 52782