Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen hankesuunnitelma (Turunlinnantie 12, Itäkeskus)

HEL 2025-006930
13. / 175 §

Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen hankesuunnitelma (Turunlinnantie 12, Itäkeskus)

Helsingin kaupunginvaltuusto

Päätös

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Itäkeskukseen osoitteeseen Turunlinnantie 12 toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 6 188 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on enintään 19 440 000 euroa helmikuun 2025 kustannustasossa.

Päätös on ehdotuksen mukainen.

Kaupunginhallituksen 11.12.2023 § 752 hyväksymien tilahankkeiden käsittelyohjeiden mukaan kaksivaiheista päätöksentekoa voidaan käyttää poikkeuksellisissa hankkeissa. Kaksivaiheisessa päätöksentekomenettelyssä kaupunginvaltuusto päättää ensin hankkeen tarpeellisuudesta. Tarveselvityksessä kuvataan hankkeen alustava laajuus ja sisältö, senhetkinen arvio rakentamiskustannuksista, käyttötalousvaikutuksista ja elinkaarikustannuksista, hankkeeseen sisältyvät riskit sekä päätoteuttajan tai muun olennaisen osapuolen integroimisen periaatteet.

Toisessa vaiheessa kaupunginvaltuusto päättää hankkeen hankesuunnitelmasta eli tekee enimmäishintaisen hankepäätöksen hankesuunnitelmaan. Toisessa vaiheessa tehdään päätös hankkeen toiminnallisesta ja teknisestä sisällöstä, sitoutuvasta rahasta, kuten tavoitebudjetista tai muusta yhdessä toteuttajan kanssa sovitusta tavoitehinnasta, hankkeen aikataulusta ja sopimusriskeistä sekä tarkentuneista käyttötalousvaikutuksista ja elinkaarikustannuksista.

Tässä hankkeessa sovelletaan kaksivaiheista päätöksentekomenettelyä. Kaupunginvaltuusto on 5.2.2025 § 32 hyväksynyt Itäkeskukseen osoitteeseen Turunlinnantie 12 toteutettavan Idän perhekeskuksen (nyk. Itäkeskuksen perhekeskus) ja Itiksen Symppiksen 2.9.2024 päivätyn tarveselvityksen.

Hanke on edennyt toiseen päätöksentekovaiheeseen, jossa on tarkoitus päättää varsinaisesta hankesuunnitelmasta.

Hankkeen tausta ja tarpeellisuus

Perustelut hankkeen tarpeelle ilmenevät kokonaisuudessaan päätöshistoriasta (kaupunginvaltuusto 5.2.2025 § 32).

Nykyiset Itäkadun perhekeskuksen ulkoavuokratut tilat osoitteessa Itäkatu 11 ovat kunnoltaan heikot, tilat ahtaat ja rakenteeltaan tehottomat ja osa toiminnoista on tämän vuoksi väistötiloissa. Perhekeskuksen palvelualueena on Itäisestä suurpiiristä Myllypuron, Mellunkylän ja Vartiokylän peruspiirit, kaakkoisesta suurpiiristä Laajasalon peruspiiri sekä Östersundomin suurpiiri. Väestöennusteen mukaan palvelualueella tulee olemaan noin 116 000 asukasta vuonna 2036.

Nykyinen Itiksen Symppis toimii väliaikaisissa tiloissa Kajaaninlinnantiellä. Itiksen Symppis tarvitsee kiireellisesti uudet asiakkaiden kannalta helposti joukkoliikenteellä saavutettavammat ja toimintaan soveltuvat tilat toiminnan jatkamista varten. Itiksen Symppis on lakisääteinen päihdepalvelujen matalan kynnyksen päivätoimintapaikka aikuisille päihde- ja mielenterveyspalveluiden asiakkaille. Muut palvelupisteet ovat Kontulassa ja Sörnäisissä sekä lisäksi palveluihin kuuluu liikkuva Symppis.

Molemmilla, Itäkadun perhekeskuksella ja Itiksen Symppiksellä, on tällä hetkellä määräaikaiset tilat. Itäkadun perhekeskuksen vuokrasopimus päättyy maaliskuussa 2027. Itiksen Symppis voi toimia nykyisissä tiloissa huhti-toukokuuhun 2026 saakka.

Tarveselvityksen mukaisen tilaratkaisun välttämättömänä edellytyksenä on ollut hankkia toimintaan sopivat tilat Itäkeskuksen alueelta molemmille palveluille. Tilavaihtoehdoista parhaimmaksi osoittautui Turunlinnantie 12 kiinteistö molempien palvelujen osalta.

Turunlinnantie 12 kiinteistö on saavutettavuudeltaan hyvä ja sijaitsee lähellä Itäkeskuksen metroasemaa. Rakennus mahdollistaa molempien toimintojen sijoittumisen siten, että toiminnoilla on eri sisäänkäynnit.

Hankkeessa on tarkoituksena saneerata Turunlinnantie 12 kiinteistö kaupungin palvelutuotannon käyttöön, Itäkeskuksen perhekeskukselle ja Itiksen Symppikselle. Turunlinnantie 12 kiinteistössä ei ole tähän mennessä tehty merkittäviä perusparannuksia, joten 40 vuoden ikäinen kiinteistö vaatii lähes täydellisen perusparannuksen. Rakennus on niin ulkovaipan rakennusteknisten korjausten sekä lasiseinien ja ikkunoiden uusimisen kuin uuden käyttötarkoituksen toiminnallisten muutosten vuoksi kattavan perusparannuksen tarpeessa.

Uudet tilat tarvitaan, jotta Itäkadun perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen nykyiset toiminnot voidaan keskittää terveisiin, turvallisiin ja tulevaisuuden toiminnan vaatimuksia vastaaviin tiloihin.

Kaupunki on ostanut 24.3.2025 Sponda Investment Properties C Oy:ltä (Y-tunnus 2872768-2) Kiinteistö Oy Turunlinnantie 12:n osakekannan. Kiinteistöyhtiötä on ajateltu tarkoituksenmukaisuusperustein sulautettavaksi kaupungin 100 % omistamaan Kiinteistö Oy Helsingin Toimitiloihin (konsernijaosto, 10.3.2025 § 26 ja 19.5.2025 § 55).

Hankesuunnitelma

Hankkeessa toteutetaan Itäkeskukseen osoitteeseen Turunlinnantie 12 sijaitsevaan rakennukseen perusparannus ja laajennus Itäkeskuksen perhekeskusta ja Itiksen Symppistä varten. Hankkeessa toteutettavilla tiloilla mahdollistetaan nykyisen Itäkadun perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen toiminnan jatkuminen alueella sijainniltaan hyvin saavutettavissa, uusissa ja turvallisissa tiloissa. Itäkadun perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen palvelut siirtyvät nykyisellä palvelusisällöllään uusiin peruskorjattuihin tiloihin.

Itäkeskuksen perhekeskus sijoittuu Tallinnanaukion puolelle ja rakennuksen ylempiin kerroksiin, Itiksen Symppis puolestaan sijoittuu Turunlinnantien puolelle. Palvelut ovat toisistaan erillään.

Hankesuunnitelma koskee rakennuksessa tehtävää laajaa toiminnallista ja teknistä perusparannusta sekä laajennusta. Kiinteistö peruskorjataan kaupungin Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen käyttöön. Peruskorjaus on kattava, koska siinä tehdään myös kantaviin rakenteisiin muutoksia. Nykyisen ullakkokerroksen iv-konehuone-, sauna- ja kokoustilat puretaan ja tilalle rakennetaan hieman korkeampi ja pinta-alaltaan laajempi osin tekninen ja osin toiminnallinen kerros.

Ulkoikkunat ja ulkolasiseinät uusitaan, nykyiset kevyet väliseinät, ovet ja kaikki pintarakenteet vaihdetaan uusiin. Talotekniikka uusitaan kauttaaltaan, samoin hissit. Hankkeessa rakennuksen energiatehokkuutta parannetaan.

Itäkeskuksen perhekeskukseen suunnitellaan tilat seuraaville tukipalveluille: lääkehuolto, lääkintälaitehuolto, välinehuolto, varastopalvelut, logistiikkapalvelut, aulapalvelut ja turvallisuus, laitoshuoltopalvelut, tekstiili- ja pesulapalvelut, jätehuolto, toimistopalvelut ja arkistointi, tietotekniset palvelut, ATK-tuki, kiinteistöhoito.

Itäkeskuksen uuteen perhekeskukseen sijoittuvat Itäkadun perhekeskuksen nykyiset palvelut: äitiys- ja lastenneuvolapalvelut, neuvolan lääkäripalvelut, neuvolan psykologipalvelut, kasvatus- ja perheneuvonnan palvelut, lasten puheterapia, äitiys- ja lasten fysioterapia, lasten toimintaterapia, lasten suunterveyden ehkäisevät palvelut, lapsiperheiden kotipalvelu ja sosiaaliohjaus, lastensuojelun ja erityisen tuen tarpeen arviointi, perhesosiaalityö, lastensuojelun sosiaalityö, perhetyö, tehostettu perhetyö, vammaispalvelut, kouluterveydenhuolto ja koululääkärit (jalkautuvana palveluna).

Itiksen Symppiksen uusiin tiloihin sijoittuvat nykyiset Kajaaninlinnantiellä olevat lakisääteiset matalan kynnyksen palvelut aikuisille päihde- ja mielenterveysasiakkaille.

Hankkeessa toteutetaan uudet monikäyttöiset tilat, jotka myös tulevaisuudessa mahdollistavat monipuoliset palvelutoiminnot.

Hankesuunnitelma on laadittu kaupunkiympäristön toimialan sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen yhteistyönä. Hankkeen suunnittelun yhteydessä on kuultu asiantuntijoina rakennusvalvonnan, kaupunkiliikenteen ja pelastuslaitoksen edustajia, esteettömyyden asiantuntijoita sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen työsuojelun yhteistoimintahenkilöstöä.

Hankesuunnitelma on liitteenä 1.

Henkilöstön osallistaminen

Suunnitelmia on kehitetty yhteistyössä henkilöstön kanssa. Hankkeelle on perustettu projektiryhmä, jossa on käsitelty henkilöstön esille nostamia asioita. Projektiryhmässä on mukana henkilöstön edustaja. Laajennettuun projektiryhmään kuuluvat lisäksi tukipalvelujen edustajat. Kokouksia on järjestetty säännöllisesti noin kahden viikon välein, ja niissä on käsitelty suunnitteluun vaikuttavia asioita. Lisäksi on järjestetty kaksi käyttäjäkokousten sarjaa. Hankkeessa järjestetään henkilöstöinfo 26.5.2025, johon on pyydetty myös ennakkoon henkilöstön kysymyksiä ja kommentteja suunnitelmista.

Hankkeen laajuus

Hankkeen laajuus on yhteensä noin 6 188 brm² (4 577 htm² ja 3 393 hym²), joka koostuu perusparannuksesta 5 622 brm² ja laajennuksesta 566 brm².

Kustannukset

Hankkeen kustannukset ovat arvonlisäverottomana yhteensä enintään noin 19 440 000 euroa (3 135 euroa/ brm²) helmikuun 2025 kustannustasossa.

Tilakustannukset sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalle

Sisäisen vuokramallin mukainen kokonaisvuokra on noin 33,14 euroa/htm²/kk eli yhteensä noin 151 694 euroa kuukaudessa ja yhteensä noin 1 820 324 euroa vuodessa. Neliövuokran perusteena on huoneistoala 4 577 htm². Sisäinen vuokra muodostuu seuraavasti: investointivastike 14,75 euroa/htm²/kk, pääoma/tuottovaatimus 9,70 euroa/htm²/kk, yleiskustannus 0,67 euroa/htm²/kk, ylläpitovuokra 7,34 euroa/htm²/kk, maanvuokra 0,68 euroa/htm²/kk.

Jatkossa ylläpitovuokra muodostuu toteutuneista ylläpitokuluista, ja siihen sisältyy myös toteutunut maanvuokra. Vuokralaskelma on hankesuunnitelman teknisenä liitteenä.

Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan urakkavaiheen toteutuneiden kustannusten mukaan.

Hankkeen rahoitus

Hanke sisältyy osakehankkeena vuoden 2025 talousarvion vuokra- ja osakekohteiden uudis- ja peruskorjausohjelmaan vuosiksi 2025 – 2034.

Hanke on valmisteltu Kiinteistö Oy Turunlinnantie 12 toteutettavaksi. Tarkoituksena on sulauttaa Kiinteistö Oy Turunlinnantie 12 osaksi Kiinteistö Oy Helsingin Toimitiloja.

Tarkoituksena on, että Kiinteistö Oy Helsingin Toimitilat rahoittaa hankkeen pitkäaikaisella lainalla. Mikäli kiinteistöyhtiö hankkii rahoituksen rahoituslaitoksilta, tulee se hakemaan hankkeen laajuuden ja luonteen johdosta lainoille kaupungin takauksen. Tätä koskevat esitykset valmistellaan erikseen ja tuodaan päätöksentekoon myöhemmässä vaiheessa. Hankkeen alkuvaiheen rahoittamiseen voidaan ennen pitkäaikaisten lainojen nostamista käyttää tilapäisesti kaupungin konsernitililimiittiä.

Hankkeen toteutus ja aikataulu

Hankkeelle on haettu poikkeamista voimassa olevassa asemakaavassa esitetystä rakennuksen enimmäiskerrosluvusta ja enimmäiskerrosalasta.

Itiksen Symppikselle on haettu rakentamislupaa rakennuksen kellarikerroksessa sijaitsevien suunnitelmissa osoitettujen tilojen käyttötarkoituksen muutokselle myymälätiloista sosiaalipalvelujen käyttöön toimistotiloiksi ja tilojen peruskorjausta varten. Kellarikerroksen kadunpuolen julkisivu uusitaan koko rakennuksen mitalla.

Itäkeskuksen perhekeskukselle on tarkoitus kesäkuussa hakea rakentamislupaa 1.-5.-kerrosten muutoksille, 1. kerroksen käyttötarkoituksen muutokselle sekä osalle kellarikerrosta, joka ei ole Symppiksen luvassa mukana.

Tarkoituksena on, että rakentaminen alkaa 11/2025 ja muutto tiloihin voisi tapahtua Symppiksen osalta 6/2026 ja Itäkeskuksen perhekeskuksen osalta 1/2027.

Väistötilat

Mikäli hanke valmistuu aikataulussa, väistötiloja ei tarvita.

Mikäli hanke viivästyy suunnitellusta aikataulusta, joudutaan mahdollisesti löytämään Itiksen Symppiksen lakisääteisille palveluille edelleen väliaikainen tilaratkaisu.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta on 13.5.2025 § 85 antanut Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Lausunto on kokonaisuudessaan asian päätöshistoriassa.

Toimivalta

Hallintosäännön 7 luvun 1 §:n 3 kohdan mukaan kaupunginvaltuusto päättää kaupungin hankkeita koskevista hankesuunnitelmista, kun kustannusarvio ylittää 10 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus 09.06.2025 § 412

Päätös

Kaupunginhallitus esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Kaupunginvaltuusto hyväksyy Itäkeskukseen osoitteeseen Turunlinnantie 12 toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman siten, että hankkeen laajuus on noin 6 188 brm² ja rakentamiskustannusten enimmäishinta arvonlisäverottomana on enintään 19 440 000 euroa helmikuun 2025 kustannustasossa.

Esittelijä
kansliapäällikkö
Jukka-Pekka Ujula
Lisätiedot

Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto 15.05.2025 § 58

Esitys

Kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto esitti kaupunginhallitukselle Turunlinnantie 12 sijaitsevan rakennuksen tiloihin toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäishinta-arvio arvonlisäverottomana on 19 440 000 euroa kustannustasossa 02/2025 ja laajuus noin 6188 brm² ehdolla, että sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala antaa hankesuunnitelmasta puoltavan lausunnon.

Käsittely

Esteelliset: Sari Hilden (hallintolain 28 §:n 1 momentin 5 kohta)

Asian aikana kuultavana oli yksikön päällikkö Jarmo Raveala. Asiantuntija poistui kuulemisensa jälkeen kokouksesta.

Esittelijä
vs. tekninen johtaja
Hannu Seppälä
Lisätiedot

Tuomo Salonpää, projektinjohtaja, puhelin: 09 310 27226

tuomo.salonpaa@hel.fi

Kirsi Virtanen, projektipäällikkö, puhelin: 09 310 20036

Kirsi.M.Virtanen2@hel.fi

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta 13.05.2025 § 85

Lausunto

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta puolsi Turunlinnantie 12 sijaitsevan rakennuksen tiloihin toteutettavan Itäkeskuksen perhekeskuksen ja Itiksen Symppiksen 16.4.2025 päivätyn hankesuunnitelman hyväksymistä siten, että hankkeen enimmäishinta-arvio arvonlisäverottomana on 19 440 000 euroa (kustannustasossa helmikuu 2025) ja laajuus noin 6188 brm².

Arvio vuokrakustannuksista käyttäjälle on noin 1 820 324 euroa vuodessa (33,14 euroa/ htm²/kuukausi).

Sisäisen vuokramallin mukaan määritetty hankkeen aiheuttama kokonaisvuokra on 1 820 324 euroa vuodessa (151 694 euroa/kuukausi). Neliövuokran perusteena on huoneistoala 4 577 htm². Sisäinen vuokra (kokonaisvuokra 33,14 euroa/ htm²/kuukausi) muodostuu seuraavasti: investointivastike 14,75 €/htm²/kk, pääoma/tuottovaatimus 9,70 euroa/htm²/kuukausi, yleiskustannus 0,67 euroa/htm²/kuukausi, ylläpitovuokra 7,34 euroa/htm²/kuukausi, maanvuokra 0,68 euroa/htm²/kuukausi. Jatkossa ylläpitovuokra muodostuu toteutuneista ylläpitokuluista ja siihen sisältyy myös toteutunut maanvuokra. Vuokralaskelma on hankesuunnitelman teknisenä liitteenä.

Lopullinen pääomavuokra tarkistetaan urakkavaiheen toteutuneiden kustannusten mukaan.

Hanke sisältyy osakehankkeena vuoden 2025 talousarvion vuokra- ja osakekohteiden uudis- ja peruskorjausohjelmaan vuosiksi 2025–2034.

Esittelijä
sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja
Juha Jolkkonen
Lisätiedot

Carl Slätis, tilapalvelupäällikkö, puhelin: 09 310 26307

carl.slatis@hel.fi

Päätös tullut nähtäväksi 24.06.2025

VALITUSOSOITUS

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianomainen)
  • kunnan jäsen.
Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Helsingin hallinto-oikeudelle.

Valitus tehdään ensisijaisesti hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa: https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet

Hallinto-oikeuden asiointiosoite on:

Sähköpostiosoite:    
helsinki.hao@oikeus.fi
Postiosoite:
Radanrakentajantie 5
 
00520 HELSINKI
Faksinumero:
029 56 42079
Käyntiosoite:
Radanrakentajantie 5
Puhelinnumero:
029 56 42000
Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Oikaisuvaatimuksen tekijä saa valittaessaan oikaisuvaatimuspäätöksestä esittää vaatimuksilleen uusia perusteluja. Hän saa esittää uuden vaatimuksen vain, jos se perustuu olosuhteiden muutokseen tai oikaisuvaatimuksen tekemisen määräajan päättymisen jälkeen valittajan tietoon tulleeseen seikkaan.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.
Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireillepanijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. Markkinaoikeuden ensimmäisenä asteena käsittelemässä asiassa maksu peritään riippumatta asian lopputuloksesta.

Mikäli hallinto-oikeus muuttaa valituksenalaista päätöstä muutoksenhakijan eduksi, oikeudenkäyntimaksua ei peritä.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.

Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/

Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.

Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.

Sähköpostiosoite:
helsinki.kirjaamo@hel.fi
Postiosoite:
PL 10
 
00099 HELSINGIN KAUPUNKI
Käyntiosoite:
Pohjoisesplanadi 11-13
Puhelinnumero:
09 310 13700

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.

Esittelijä

Kaupunginhallitus

Lisätietojen antaja

Susanna Hyvärinen, kaupunginsihteeri, puhelin: 09 310 60716

susanna.hyvarinen@hel.fi