Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mai Kivelän ym. valtuustoaloitteesta koskien lihan ja maidon vuoden 2025 hankintojen puolittamista vuoteen 2030 mennessä
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Mai Kivelän ym. valtuustoaloitteesta koskien lihan ja maidon vuoden 2025 hankintojen puolittamista vuoteen 2030 mennessä
Lausuntoehdotus
Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta antaa kaupunginhallitukselle valtuutettu Mai Kivelän ja 25 muun valtuutetun lihan ja maidon hankintojen puolittamista koskevasta aloitteesta seuraavan lausunnon:
"Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala järjestää ruokapalveluja erilaisille asiakasryhmille, joista monet ovat haavoittuvassa asemassa olevia. Ruoka ja ravitsemus ovat keskeisessä roolissa osana asiakkaiden hoitoa ja hoivaa. Hyvästä ravitsemuksesta huolehtiminen ylläpitää toimintakykyä ja vähentää hoidon tarvetta.
Monissa palveluissa turvataan asiakkaiden ympärivuorokautisen ravinnon saanti ja siksi on huolehdittava, että ruoka on ravitsemuksellisesti täysipainoista, hyväksyttävää ja maistuvaa. Asiakkaiden ravitsemuksellinen tila on usein hauras tai syömiseen liittyy haasteita, joten ateriat tulee suunnitella asiakkaiden tarpeen mukaan. Ruokalistasuunnittelussa, ravitsemus- ja ruokasuositusten noudattamisen lisäksi, asiakkaiden toiveiden kuuleminen on keskeistä, jotta tarjottu ruoka koetaan mieluisaksi ja se tulee syödyksi.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla on jo tehty maltillisia lihan vähentämisen toimenpiteitä. Tällä hetkellä asukas- ja potilasruokailun ruokalistalla on lihaa lounaalla kolmesta neljään kertaa viikossa ja päivällisellä kaksi kertaa viikossa. Kasvisruoka on tilattavissa asukkaalle kuten muutkin ruokavaliot. Myös kotiaterioiden ruokalistoilla on aina valittavissa kasvisruokavaihtoehto. Seniorikeskuksen ja palvelutalojen ravintoloissa on lähes aina mahdollisuus valita kasvisruokavaihtoehto lounaalla.
Ikääntyneillä riittävä proteiinin saannin turvaaminen on tärkeää ja huonosti syövillä riittävän proteiinin saantia voi osaltaan varmistaa ruokajuomalla. Ikääntyneen ruokailusuosituksessa lautasmalli ohjaa valitsemaan aterialla ruokajuomaksi maitoa tai piimää ja sitä tulee olla tarjolla asiakkaille. Jokaisella asiakkaalla on kuitenkin vapaus valita oma ruokajuomansa.
Palvelukeskus Helsinki on tehnyt laskelman, miten liharuokien tarjoamisen vähentäminen vaikuttaisi kustannuksiin. Eniten vaikutusta kustannuksiin on sillä, millä liharuoat korvataan. Laskelmissa korvattiin liha asiakkaille mieluisaksi tiedetyillä lihankaltaisilla kasviproteiinivalmisteilla, jolloin ruokien välillä ei havaittu hintaeroa. Palkokasvit, kuten pavut ja linssit, ovat hankintahinnaltaan edullisia, mutta on tärkeää tarjota monipuolisesti erilaisia ruokia, jotka maistuvat asiakkaille. Ateriakustannuksiin vaikuttavat myös voimassa olevat hankintasopimukset. Sopimushintoihin puolestaan voivat sopimuskaudella vaikuttaa maailmalla ja Suomessa vallitsevat olosuhteet (esimerkiksi sää, satojen onnistuminen, globaalit kuljetusongelmat, raaka-aineiden saatavuushaasteet).
Lastensuojelun asiakkaille ruoalla on hoidon ja hoivan lisäksi merkitys asiakasosallisuuden toteutumisessa. On tärkeää varmistaa, että ruoka on sellaista, mitä lapset ja nuoret haluavat syödä ja heidän toiveitansa kuunnellaan. Ruokahuollosta vastaavaa henkilöstöä voidaan ohjeistaa huomioimaan maito- ja lihatuotteiden vähentäminen ruokalistasuunnittelussa lisäämällä kala- ja kasvisruokapäiviä. Kasvisruokaa on jo nyt tarjolla kaikille sitä haluaville.
Puolestaan vammaispalvelujen lounasruokalistalla tarjotaan liharuokaa tällä hetkellä keskimäärin kolmesta neljään kertaa ja päivällisellä sitä tarjotaan noin kolme kertaa viikossa. Vammaispalvelujen ruokalistalla voi olla mahdollisuuksia vähentää liharuokien määrää, mutta sekin tulee tehdä osallistamalla asiakkaita.
Johtopäätökset ja yhteenveto
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan asiakkaiden ruokalistoilla muutokset tulee tehdä huomioimalla eri asiakasryhmien ravitsemuksellisten tarpeet ja ruokien hyväksyttävyys.
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan asiakkailla tulee olla mahdollisuus valita ruokajuomaksi maito tai piimä. Liharuokien määrän vähentäminen ruokalistoilla vaatii palveluntuottajalta toimialan asiakkaille soveltuvan reseptiikan kehittämistä. Palvelukeskus Helsinki on kehittämässä hybridireseptiikkaa ikääntyneiden ruokalistalle ja ensimmäiset hybridiruoat ovat ruokalistoilla vuoden 2026 alussa. Hybridiruoassa osa eläinproteiinista on korvattu kasviperäisellä proteiinin lähteellä. Yhteistyössä Palvelukeskus Helsingin kanssa työstetään suunnitelma, johon kirjataan, miten liha- ja maitotuotteiden käyttöä voidaan vähentää sosiaali-, terveys-, ja pelastustoimialan ruokalistoilla. Suunnitelman etenemistä ja saatuja asiakaspalautteita seurataan yhteistyökokouksissa.
Terveys- ja hyvinvointivaikutusten arviointi
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla tarjottavien ruokapalvelujen ensisijainen tavoite on turvata asiakkaiden ravitsemus tarjoamalla kunkin kohderyhmän ruokailusuosituksia vastaavaa ja asiakkaille maistuvaa ruokaa. Vaikutuksia arvioitaessa tulee huomioida, että useimmissa palveluissa huolehdimme asiakkaiden kaikista päivän aterioista osana asiakkaiden hoitoa.
Lihan ja maidon hankintojen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä tarkoittaisi lyhyellä aikavälillä toteutettavia muutoksia toimialan asiakkaiden ruokalistoilla. Nopeat muutokset saattaisivat heikentää ruokien maistuvuutta asiakkaille, mikä vaikuttaisi hoidon ja hoivan tarpeen lisääntymiseen."
Esittelijän perustelut
Kaupunginkanslia on pyytänyt sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan lausuntoa kaupunginhallitukselle Mai Kivelän ja 25 muun valtuutetun aloitteesta koskien lihan ja maidon vuoden 2025 hankintojen puolittamista vuoteen 2030 mennessä.
Lausuntoa pyydetty myös kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta sekä kaupunkiympäristön toimialalta.
Lausuntoa on pyydetty 31.10.2025 mennessä.
Esittelijä
Lisätietojen antaja
Milla Härkönen, johtava ruokapalveluasiantuntija, puhelin: 09 310 43118
Paula Juvonen, asiakkuuspäällikkö, puhelin: 09 310 43030