Tutkimuslupa tutkimukseen "Koulutuksesta käytäntöön - kyselytutkimus nuorten vuorovaikutusohjannan (IPC-N) käytöstä"
Tutkimuslupa tutkimukseen "Koulutuksesta käytäntöön - kyselytutkimus nuorten vuorovaikutusohjannan (IPC-N) käytöstä"
Päätös
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan toimialajohtaja myönsi tutkimusluvan ********** tutkimukselle "Koulutuksesta käytäntöön - kyselytutkimus nuorten vuorovaikutusohjannan (IPC-N) käytöstä" (THL:n ja Itlan tutkimus). Tutkimuksen yhteyshenkilöt ovat osastonhoitaja ********** ja koordinoiva osastonhoitaja ********** Tutkimuslupa on voimassa 31.5.2026 saakka.
Tutkimuslupaan sovelletaan seuraavia ehtoja:
Tutkimusraportista ei saa olla tunnistettavissa tutkimukseen osallistuneita henkilöitä.
Tutkimuksesta ei tule koitua kustannuksia sosiaali-, terveys- ja pelastustoimelle.
Tutkija sitoutuu noudattamaan EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen, tietosuojalain (1050/2018) sekä muiden lakien ja asetusten tutkijalle asettamia vaatimuksia.
Tutkija saapuu pyydettäessä maksutta esittelemään tutkimuksen tuloksia Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimeen.
Sähköinen tutkimusraportti tai sen osoite toimitetaan sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan käyttöön osoitteella: tutkimusluvat.sote@hel.fi.
Päätöksen perustelut
Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön (Itla) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen tarkoituksena on arvioida nuorten masennuksen hoitoon tarkoitetun vuorovaikutusohjannan (IPC-N) kansallisen käyttöönoton onnistumista Suomen perusterveydenhuollossa. Tavoitteena on selvittää, onko interventio juurtunut osaksi palvelujärjestelmää ja millaiset tekijät vaikuttavat sen jatkuvaan käyttöön. Lisäksi tutkitaan IPC-N-koulutettujen ammattilaisten kokemusta osaamisesta ja saadusta implementoinnin tuesta ja näiden yhteyttä intervention käyttöön.
Tutkimus toteutetaan kertaluontoisena kyselynä nuorten vuorovaikutusohjantaan koulutetuille ammattilaisille eri hyvinvointialueilla ja Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla (N=100-500). Kysely on tarkoitettu ammattilaisille, jotka ovat suorittaneet IPC nuorille- tai IPC-N - menetelmäkoulutuksen Suomessa tai käyvät koulutusta
parhaillaan. Osallistujien rekrytointi toteutetaan yhteyshenkilöiden kautta. Kyselyyn vastaaminen vie kohderyhmän ammattilaisen työaikaa 15-20 minuuttia. Suostumuksensa antaneista vastaajista kerätään rekisteröintinumero sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilörekisteristä.
Tutkimuksesta julkaistaan kaksi vertaisarvioitua artikkelia kansainvälisessä lehdessä. Itlan raportti julkaistaan osana Itlan julkaisusarjaa.
Tutkimusaineiston ja henkilötietojen käsittely on suunniteltu asianmukaisesti ottaen huomioon tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvät seikat. Tutkimukselle on tehty tietosuojan vaikutustenarviointi. Julkiterhikki- ja Julkisuosikkinumerot sekä sähköisten kyselylomakkeiden vastaukset säilytetään 10 vuoden ajan tutkimuksen päättymisestä (vuoteen 2035 asti).
Tutkimuslupaa ovat puoltaneet perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja (13.6.2025) ja vs. terveys- ja päihdepalvelujen johtaja (24.6.2025).
Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtajan päätöksen 30.11.2023 § 249 mukaan tutkimusluvan myöntämisestä tai hylkäämisestä päättää toimialajohtaja tutkimusluvissa, jotka kuuluvat kahden taikka useamman palvelukokonaisuuden toimivaltaan.
Päätös tullut nähtäväksi 24.06.2025
OHJEET OIKAISUVAATIMUKSEN TEKEMISEKSI
Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.
Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä
- se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
- kunnan jäsen.
Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Oikaisuvaatimuksen on saavuttava Helsingin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi postitse, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.
Mikäli päätös on annettu tiedoksi sähköisenä viestinä, asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmen päivän kuluttua viestin lähettämisestä.
Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.
Oikaisuvaatimusviranomainen
Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Helsingin kaupungin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta.
Oikaisuvaatimusviranomaisen asiointiosoite on seuraava:
Suojattu sähköposti: https://securemail.hel.fi/
Käytäthän aina suojattua sähköpostia, kun lähetät henkilökohtaisia tietojasi.
Muistathan asioinnin yhteydessä mainita kirjaamisnumeron (esim. HEL 2021-000123), mikäli asiasi on jo vireillä Helsingin kaupungissa.
Sähköpostiosoite: | helsinki.kirjaamo@hel.fi |
Postiosoite: | PL 10 |
00099 HELSINGIN KAUPUNKI | |
Käyntiosoite: | Pohjoisesplanadi 11-13 |
Puhelinnumero: | 09 310 13700 |
Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 08.15–16.00.
Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisena. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava
- päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu
- miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
- millä perusteella päätöstä halutaan oikaistavaksi
- oikaisuvaatimuksen tekijä
- millä perusteella oikaisuvaatimuksen tekijä on oikeutettu tekemään vaatimuksen
- oikaisuvaatimuksen tekijän yhteystiedot
Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä lähetetään pyynnöstä. Asiakirjoja voi tilata Helsingin kaupungin kirjaamosta.
Lisätietojen antaja
Anne-Maria Kuvaja, erityissuunnittelija, puhelin: 09 310 43444