Asemakaavan muutos nro 12935, Etelä-Kaarela, Kannelmäki, tontti 33127/4, Vanhaistentie 6, Helsingin seurakuntayhtymä
Detaljplaneändring (nr 12935) för Kårböle kyrka, Gamlasvägen 6
Beslutsförslag
Stadsfullmäktige godkänner detaljplaneändring för tomten 4 i kvarteret 33127 i 33 stadsdelen (Kårböle, Gamlas) enligt ritning nr 12935, daterad 4.3.2025, och på de grunder som framgår av detaljplanebeskrivningen.
Föredragandens motiveringar
Detaljplaneändringens centrala innehåll
Detaljplaneändringen gäller tomten 33127/4 i för Kårböle kyrka på Gamlasvägen 6. Detaljplaneändringe gör det möjligt att riva församlingsbyggnaden, som är i dåligt skick, och ersätta denna med en nybyggnad som liknar den nuvarande byggnaden.
Detaljplaneändringen har utarbetats eftersom församlingsbyggnaden vid Kårböle kyrka enligt en utredning av reparationsbehov som utarbetades år 2016 har nått slutet av sin livslängd och största delen av lokalerna har tagits ur bruk på grund av bl.a. problem med inneluften. Dessutom har församlingens lokalbehov minskat. Byggrättens volym har i detaljplaneändringen uppdaterats så att den motsvarar församlingens framtida behov.
I detaljplanelösningen har man syftat till att anpassa en sådan nybyggnad som svarar mot församlingens behov av verksamhetslokaler till RKY-området, den stadsbildsmässigt och landskapsmässigt värdefulla miljön och kyrkan som skyddas.
Byggrätten för kyrkor och församlingslokaler omfattar sammanlagt 2 610 m² vy. Bostäder får byggas på högst 370 m² av ytan. Antalet invånare ökar med 10. I den gällande detaljplanen har tomten byggrätt på 3 745 m² vy, varav 2 717 m² vy har utnyttjats.
Tomtens exploateringstal (e) blir 0,26 efter detaljplaneändringen.
Beslut som detaljplaneändringen bygger på
Detaljplaneändringen bidrar till att staden kan nå sina strategiska mål genom att stadsstrukturen utvecklas på ett hållbart sätt, i första hand genom att förnya och komplettera den befintliga byggda miljön med hänsyn till områdenas särdrag.
Detaljplanelösningen stämmer överens med generalplanen.
Områdets utgångspunkter och nuläge
I området ligger en kyrko- och församlingsbyggnad från år 1968. Byggnaden är ritad av Marjatta och Martti Jaatinen. Den skulpturliknande kyrkodelen är en ca 30 meter hög konformad betongbyggnad och ligger på tomtens högsta punkt. Väster om kyrkodelen finns en långsträckt församlingsbyggnad som är enklare till sin stil och fungerar som kyrkans fundament. Församlingsbyggnaden har kompletterats med en utbyggnad år 1992. Kyrkans gård omkring byggnaderna har en parkliknande karaktär, och stora björkar och tallar växer på gården. Gården är sömlöst hopkopplad med grönområdet Gamlasparken. Vid flygelbyggnaden i tomtens nordvästra del finns en parkering.
För området gäller en detaljplan från år 1966 där Kårböle kyrkas tomt anvisats som kvartersområde för kyrka och andra församlingsbyggnader (YK).
Kvartersområdena är privatägda. Detaljplaneändringen har utarbetats på ansökan och innehållet har förhandlats fram med sökanden.
Detaljplaneändringens kostnader
Det medför inga kostnader för staden att genomföra detaljplaneändringen.
Växelverkan under beredningen av detaljplanen
Den bifogade rapporten om växelverkan innehåller sammandrag av de ställningstaganden från myndigheter och åsikter från intressenter som kommit in under beredningen av detaljplaneändringen samt bemötandena till påpekandena i dessa.
Myndighetssamarbete
I samband med beredningen av detaljplanelösningen har samarbete bedrivits förutom med olika parter inom stadsmiljösektorn också med Museiverket, stadsmuseet och räddningsverket.
Myndigheternas ställningstaganden om programmet för deltagande och bedömning och om beredningsmaterialet gällde rivningen av kyrkans flygelbyggnad och den ersättande nybyggnadens förenlighet med kyrkan och kyrkogården.
De frågor som tagits upp i ställningstagandena har beaktats i planläggningsarbetet så att det i detaljplanen anges bestämmelser om nybyggnadens arkitektur och skyddet av kyrkogården och kyrkobyggnaden.
Åsikter
Åsikterna om programmet för deltagande och bedömning samt beredningsmaterialet gällde den befintliga byggnadens och nybyggnadens säkerhet för fåglar och skyddet av häckningsplatser. En åsikt gällde bostäder i flygelbyggnaden, bostadsgårdar samt skyddet av kyrkobyggnaden, kyrkosalen och kyrkogården. Via responssystemet kom dessutom in en annan åsikt som gällde hyresbostäder, som skulle behövas i Gamlas, och bevarande av tjänster.
Åsikterna har beaktats i planläggningsarbetet så att kyrkobyggnaden och gårdsområdet har skyddats i detaljplanen. Detaljplanen har en bestämmelse som syftar till att minimera risken för att fåglar kolliderar med fönsterytor.
Det kom in två skriftliga åsikter. Dessutom kom en åsikt in via Helsingfors stads respons- och kontaktsystem.
Detaljplaneförslaget offentligt framlagt (65 § i markanvändnings- och bygglagen/lagen om områdesanvändning) 20.11–24.12.2024
Detaljplaneförslaget var offentligt framlagt, vilket kungjordes i enlighet med markanvändnings- och byggnadsförordningen.
Mot detaljplaneförslaget gjordes en anmärkning som kompletterades under framläggningstiden av den som lämnade in anmärkningen. Påpekandena i anmärkningarna gällde antalet glasytor i kyrkobyggnaden som skyddas samt förnyelse av belysningen av allmänna områden och användning av ledlampor.
Myndighetsutlåtanden om detaljplaneförslaget kom in medan förslaget var offentligt framlagt. Påpekandena i utlåtandena gällde dagvattenavloppet i tomtens östra del (HRM) samt räddningsvägar, lyftplatser, reservutgångslösningar och ett skyddsrum (räddningsverket). Museiverkets och NTM-centralens utlåtanden gällde skyddet av kyrkobyggnaden och byggnadens lämplighet för tomten.
Museiverket, samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM), Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) samt social-, hälsovårds- och räddningssektorn gav utlåtanden om detaljplaneförslaget.
Åtgärder efter att förslaget varit offentligt framlagt
I rapporten om växelverkan anges anmärkningarna och myndighetsutlåtandena om detaljplaneförslaget i sammandrag och bemötandena till de påpekanden som framförts i dessa.
Det som ingår i påpekandena har beaktats i den utsträckning det är ändamålsenligt med hänsyn till detaljplanemålen.
I detaljplanekartans beteckningar eller bestämmelser och i det övriga materialet gjordes ändringar efter att detaljplanen varit offentligt framlagd. För ändringarna redogörs närmare i detaljplanebeskrivningens näst sista kapitel.
De ändringar som gjorts efter att förslaget varit offentligt framlagt har diskuterats med berörda parter.
Närmare motiveringar
Motiveringarna till detaljplaneändringen framgår mer i detalj av den bifogade detaljplanebeskrivningen.
Befogenheter
Enligt 52 § i lagen om områdesanvändning godkänns detaljplanen av kommunfullmäktige.
Fortsatta åtgärder
Detaljplanelösningen medför ingen avsevärd nytta för markägarna och det finns därför inte behov att tillämpa förfarandet med markanvändningsavtal i enlighet med stadsstyrelsens beslut 26.4.2021 (§ 310).
Föredragande
Mer information fås av
Anna Villeneuve, stadssekreterare, telefon: 09 310 36045