En teknisk störning i stadens telefonväxel gör att samtalen inte kopplas vidare eller avbryts oväntat. Vi utreder felet som bäst. Vi beklagar störningen.

Opetussuunnitelman muutos, Helsingin kaupungin ruotsinkieliset peruskoulut

HEL 2020-012261
§ 99

Precisering i den skolvisa läroplanen för Botby grundskola

Direktören för svenska servicehelheten

Beslut

Direktören för den svenska servicehelheten beslöt att godkänna preciseringen i läroplanen för Botby grundskola enligt skolans förslag.

Beslutsmotivering

Utbildningsstyrelsen gav 10.2.2020 en föreskrift om ändringar och kompletteringar i kapitel 6, Bedömning av lärande, i Grunderna för läroplanen för den grundläggande utbildningen. De nationella grunderna togs i bruk i sin helhet i den lokala läroplanen. Utbildningsstyrelsen fattade även beslut om vilka preciseringar som ska göras i den lokala läroplanen.

Målet med de nationella ändringarna och kompletteringarna var att förenhetliga bedömningen av lärande på nationell nivå, öka jämlikheten vid bedömningen och minska på tolkningsmöjligheterna. Dessutom var syftet att främja bedömningskulturen i skolorna så att den blir mera systematisk och öppen. Elevers delaktighet och samarbetet mellan hem och skola betonades också.

Preciseringar i den kommunala läroplanen

De svenska skolorna följer för närvarande de riktlinjer som gavs i samband med att den gemensamma bedömningsmodellen utarbetades och godkändes 2018. I och med den ges elever i åk 1-6 ett läsårsbetyg medan mellanbedömningen har skett i form av ett lärandesamtal. Elever i åk 7-9 får ett mellanbetyg samt deltar i lärandesamtal där lärandet, framstegen och bedömningen diskuteras.

Sektionen beslöt den 15 september 2020 (18§) att elever i åk 1-7 ges ett läsårsbetyg, men lämnade det upp till skolorna att precisera vilka mellanbetyg som ges. Det beslöts även att elever i åk 8-9 får åtminstone ett mellanbetyg.

De svenska grundskolorna har under hösten 2020 utvärderat den gemensamma bedömningsmodell som utarbetades år 2018. I samband med utvärderingen har skolorna kommit fram till att i årskurs 6, årskurs 9 och i påbyggnadsundervisningen tillägga en mellanbedömning i form av ett mellanbetyg.

Denna ändring i den kommunala läroplanen godkändes av utbildningsnämndens svenska sektion 17.11.2020 (§10) Skolorna kan, om de så önskar, göra vissa ytterligare preciseringar i de skolvisa läroplanerna.

Utarbetande av och delaktighet i den kommunala läroplansprocessen

Helsingfors stads gemensamma kommunala läroplanstexter har utarbetats utifrån de nationella grunderna för läroplanen. En tvåspråkig arbetsgrupp bestående av rektor- och lärarrepresentanter, lärarfackets representant, sakkunniga och chefer har ansvarat för utarbetning av den kommunala läroplanstexten. De gemensamma kommunala delarna gäller både den svenska och den finska grundläggande utbildningen. Förändringarna och preciseringarna av bedömningen av elevens lärande har behandlats med rektorerna våren 2020. Gällande de kommunala preciseringarna i läroplanen hördes lärare, elevkårer, rektorer och vårdnadshavare genom digitala enkäter.

Rektorerna och lärarrepresentanter från de svenska grundskolorna har under hösten haft två utvecklingsdagar (en hel arbetsdag i oktober och halv arbetsdag i november) då de nya preciseringarna behandlats gemensamt och på skolnivå. Utöver dessa dagar har skolorna uppmanats att behandla bedömningen med ledningsgruppen och lärarkåren i den egna skolan. Under utvecklingsdagarna utvärderades de gemensamma linjedragningarna för de svenska grundskolorna. Speciellt bedömning av uppförandet och mellanbedömningar diskuterades. Ändringarna i den kommunala läroplanen gjordes på basen det gemensamma utvecklingsarbetet i de svenska grundskolorna.

De skolvisa preciseringarna för Botby grundskola har utarbetats av ledningsgruppen hösten 2020.

Ledningsgruppen i Botby grundskola har deltagit i den handledning den svenska servicehelheten ordnat och har utarbetat preciseringarna tillsammans med lärarkåren. Lärarkåren har godkänt de skolvisa preciseringar ledningsgruppen utarbetat.

Direktionens ordförande har tillsammans med direktionsmedlemmarna tagit ställning till de skolvisa preciseringarna. Direktionen kom med ett förändringsförslag som beaktats.

Direktionen föreslår följande ändring:

Ursprungliga meningen: "Läraren förser eleven med information om helheter och bedömning i elevens portfolio."

Ändras till: "Läraren förser eleven med information om helheter och bedömning genom diskussion tillsammans med eleven och enligt gemensam förståelse i elevens portfolio."

Elevkårens styrelse har med skolans rektor bekantat sig med och jobbat med de skolvisapreciseringarna. Elevkårens medlemmar jobbade parvis varefter styrelsen tillsammans diskuterade och tyckte texten i sin helhet var bra.

De preciseringar som föreslås i den skolvisa läroplanen är i bilagan skrivna i grönt.

Bedömning av hur det påverkar barnen

De gemensamma kommunala preciseringarna i Helsingfors stads grundskolors läroplan betonar elevens delaktighet och individuella lärstig genom individuella lärandemål, lärandesamtal, synliggörande av lärandet genom portfoliolärandet, konstruktiv handledning och vårdnadshavarnas delaktighet. Genom dessa gemensamma riktlinjer kan vi bättre säkerställa en jämlik och högkvalitativ bedömningskultur som stöder eleverna i det livslånga lärandet. Särskilt i läroplansarbetet på skolnivå är såväl elever, vårdnadshavare, som personal delaktiga.

Mer information fås av

Niclas Rönnholm, chef för den grundläggande utbildningen, telefon: 09 310 86219

niclas.ronnholm@hel.fi

Beslutsfattare

Niclas Grönholm
direktören för svenska servicehelheten